Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 03. 04. 17:49

Fától az erdőt - gazdaságról vegyesen  

Bármilyen gazdasági elemzés, gondolat, kereskedési és befektetési ötlet megosztható személyeskedés nélkül. Az alternatív megközelítések is helyet kapnak.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2022. 05. 13. 18:39
Előzmény: #2479  Törölt felhasználó
Ez tipikusan az, amikor a csürhe még mindig azt hiszi, hogy olyan a tőzsde, mint amit a fed összeszélhámoskodott 2 éve, és megvették a dipet. Pont azok mennek a legnagyobbat, amik a legnagyobb lufik voltak.
A betanított bernanke-csürhe vesz, a nagytőke meg kimenekül :)
Törölt felhasználó 2022. 05. 13. 18:20
Nemsoka ujra 15k a ndx 🙃
kajli_man
kajli_man 2022. 05. 13. 17:57
Előzmény: #2409  kajli_man
AMD +8.4%
NVDA +8.99%
Bezzeg, ha tegnap tényleg vettem volna zárás előtt... 😀

Placi82 2022. 05. 13. 15:12
Előzmény: #2476  Placi82
Bezzeg mikor csak manipult a twitteren ,mozgatva milliardokat. Akkor csak ejnyebejnye volt.:). Az nem volt szlyos manipulacio:). De ha a nagytoke labara lep ezzel a twitter bulival, rogton felfüggesztik. Pedig csak kb 100 m$ nyert. Smafu . De hat tenyleg szolas szabadsag twitter mar veszelyes,  azt meg kell akadalyozni.:)
Placi82 2022. 05. 13. 15:09
Musk most megtanulja mi a SEC. Szaros 9 nap miatt vacakolnak vele. Kb 100 millio dollart nyert az arfolyam kulonbozoton, meg az 5%es a 9.4% reszvenyhanyad szorzatakent vele. Fizettesek be vele birsagkent.  Es menjen a buli.Ne ezt csinaljak.
Placi82 2022. 05. 13. 15:05
Előzmény: #2474  KrisztinaI
Kedves vagy. De mar kivagtam par órája. Pont azert amit irtal. Ha jovoheten eleri a 900 at ujra short. En ilyenkor semmit se allitok be. Ezert figyelem a hireket, mert nem allitok be stopot. 
KrisztinaI 2022. 05. 13. 12:47
Előzmény: #2459  Placi82
Nézd meg a Tesla short-odat, mert Musk Twitter deal-je felfüggesztés alatt van, és ugrik.
KrisztinaI 2022. 05. 13. 12:11
Előzmény: #2472  KrisztinaI
Elnézést, most már sokat magyaráztam ugyanazt.
KrisztinaI 2022. 05. 13. 12:08
Előzmény: #2469  Placi82
Értem, amit mondasz, csak nem akarod belátni, hogy te is része vagy az egésznek: (vegyük példának az Adidas gyárat)
1) befektetsz, vagyis te is tulajdonos vagy és profitérdekelt (a profit lényege: alacsony cost és magas margin)
2) megveszed a cipőt, ami 100 EUR, de ami lehet, hogy 200 EUR lenne, ha fair bérezésű országban állítanák elő fair körülmények között (ha akarsz, utánajárhatsz, hogy Bp-en a világhírű kézműves cipőkészítők mennyiért csinálnák meg neked fair bérért, fair körülmények között) viszont ekkor már neked kevesebb jutna X6-osra
A fenti kettő viszont nem zavar, mindaddig, amíg a te érdekedet szolgálja. Te nem vagy ugyanolyan, mint ők?
Erre írtam a lenti posztban, hogy ha egyszer eljutsz oda, van alternatíva, hogy benne maradunk a társadalomban, de körülöttünk próbálunk fair módon élni, amennyire lehet, ekkor tudod megverni azokat, akiket gyűlölsz.
KrisztinaI 2022. 05. 13. 12:01
Előzmény: #2469  Placi82
Értem, amit mondasz, és én sem akarok veled tovább vitatkozni.
Még annyi jutott eszembe, hogy a lent említett két szélsőség mellett is lehet olyan életet élni, ami előtt fejet lehet hajtani: ha esetleg vállalkozásod van, és a munkásaidnak fair bért fizetsz és jól bánsz velük, ha a neked jutó több-ből (tőzsde, munkabér, vállalkozási kivét, stb) valamit visszaadsz, akár pénzben vagy mások segítésében (lehet az nem anyagi is), akkor már jószívű tőkés vagy, és megverted a barátaidat, akiket utálsz :-)
Boomer 2022. 05. 13. 11:51
Előzmény: #2425  kajli_man
Placi82 2022. 05. 13. 11:50
Előzmény: #2468  KrisztinaI
Felrebeszelunk egymas mellett. En nem errol beszeltem. Hanem arrol amit leirtam. Ja a londoni nagytoke is milyen csodas volt az ott elok 97%nak. Hiaba raboltak ki Indiát, es az osszes gyarmatot. De naponta ezrevel haltak ehen hyerekek Londonban, es egy kenyer ellopasaert akasztottak minden nap embereket. Hu de jo volt akkor a Londoni nagytoke. En azt mondom, hogy a mernokok, es feltalalok, a nagytoketol fuggetlenul, foleg nemetorszagban ,de masutt is, koszonhetjuk a nyomorbol valo kilabalast. A technologiai feltalaloknak. Na ahhoz  semmi koze a nagytokenek. Es igy van ahogy leirtad ok mindig csak valakiket kihasznalnak, 150 evel ezelott london, anglia es europa, a gyarmatok,most meg a sok kicsi indoneziaia, es a kambodzsai,kinait.  De most ujra a nyugat is szivni fog miattuk,es az miatt amilyen gazdasagi.mutatvanyt osszehoztak, evvel az MMT vel, QE- vel es az orosz szankciokkal. Ne beszeljunk ennyire el egymas mellett. Lehet rosszul fogalmazok
 Akkor elnezest
KrisztinaI 2022. 05. 13. 11:26
Előzmény: #2466  Placi82
A Ford gyár annak idején részben kuponokban fizette ki a munkásokat, amiket a Ford üzleteiben lehetett csak elkölteni (a Ford-nak többféle business-e volt annak idején), vagyis visszaforgatták még a kifizetett bért is. :-)
És ma neked azért van olcsó Adidas cipőd, mert valaki gyártósort vesz, és előállíttatja neked Kínában  (most ők élnek nyomorban, de ez téged nem bánt, mert most te vagy értelmiségi, és neked nem kell sweatshop-ban dolgozni).
Akkor leszel igazi nagytőke ellenes, ha nem itt fogsz lógni, befektetni, hanem barlangban élni, magadnak vadászni, és  a lenyúzott bőrből cipőt készíteni. Akkor elmegyek hozzád, és fejet hajtok előtted.
Placi82 2022. 05. 13. 11:23
Előzmény: #2464  KrisztinaI
Amugy szolok, hogy meg eszak kinaban is magasabbak a.berek mint itthon mar. Ez az oka a birodalom leendo szetesesenek. Lassan kikopnak a kihasznalhato orszagokbol. Afrika meg nem.alakalmas erre.
Placi82 2022. 05. 13. 11:18
Ha a nagytoken mulna, akkor olyan nyomorban elnenenk mint 200 eve Londonban a tarsadalom 99%. Ok csak verszivok. Akinek koszonjetjuk a technologiai joletet, autokat, telefont, traktort, automatizalt gyartosorokat, az H.Ford, es a német mernokok, az Nikolaus Otto , a motor feltalaloja, es tarsaik..... nekik koszonheted, hogy nem kaszalod a buzat. Mert egy Deer traktor kb 2000 regi paraszt csalad munkajat vegzi el. Ezen felszabadulo eroforrasokbol lettek a tanarok, kozgazdaszok, orvosok. Erted mire gondolok? A neolib.nagytokenek semmit se koszonhetsz csak szenvedest, haborut, manipulaciot, elmebajos eszmeket.
KrisztinaI 2022. 05. 13. 11:05
Ami a publikusságot illeti: a néphülyítés mindenhol jól jövedelmező iparág : ebből él a politika és a marketing szakemberek is erre építik a kampányukat.
KrisztinaI 2022. 05. 13. 11:03
Előzmény: #2463  Placi82
Én nem nevetlek ki. A nagypénz mindig is létezett, és létezni is fog de gondolj bele, mindened ami van, ők gyártották. A cipőd, a ruhád, a laptopod, amin keresztül itt vitatkozunk, a történelem pedig jó tanítómester.
Ami a nagytőkét illeti: ők valahol valamilyen módon pénzt/ vagyont halmoztak fel, és azt visszaforgatják a lehető legjobb haszonnal, és te is ezt teszed.
Ha meglátna egy napi 1-2 dollárért az Adidas cipődet Kínában készítő emberke, hogy az ő "vérén" te X6-ost veszel, valószínűleg ugyanolyan dühös lenne, mint te. 
Csak ezt akartam neked megmutatni, hogy mindennek két oldala van...
Placi82 2022. 05. 13. 10:44
Előzmény: #2460  KrisztinaI
Olaj sose volt az ellensegem, meg legeny koromban, mikor csak a hazi tozsden probalkoztam. Mar akkor olajosok, es arany,platina ,es nyersanyag banyaszok voltak szimpatikusak. Sose felejtem el az Anglo american es tarsai agyonvert allapotat. Es mikor olvastam, hogy egy rothchildokhoz kotheto, alap bevasarolta magat 2016 ban en is vettem. Mar akkor is osztonosen figyeltem, a nem.publikus anomaliakat, es ha kaptam informacio morzsakat, veletlenul a sok olvasasom alatt. Rogton ugrottam utanuk. En nem a Blackrockot figyelem, hanem mast. De ezt se fejtem ki:). De utoljara mondom, van egy tortenelmen ativelo vonal. A kelet es nyugat indiai tarsulasoktol, a napoleoni haburukon ,es forradalmakon at, bur háború, cecil Rhodes, De beers, 1913 as Fed megalakulasa, es a new-yorki, Londoni es frankfurti lathatalan tengelyen at, 1,2 VH, es a haboru ota eltelt a idoszak bretton woods, es tovabbi idoszakok gazdasagpolitikajan at . En annyira szeretem a tortenelmet, hogy reszleteibe. Például,  Nero az sestercius,es az ezust denar, inflalasaba bukott bele. Harmadaval higitotta.Meg palotajanak grandiozus koltsegebe. Nem abba ,hogy megolette az anyjat, mert olyan hajot terveztetet, ami szetesett a tengeren, de mivel regen tengeri szivacs vadaszkent kereste a kenyeret, ezert kiuszott a partra, ahol egy kis házban , olte meg nero parancsara Kakas nevu szolgaja, es 3 centurio:). Evvel csak azt akartam peldazni, hogy nem olvasok osszeskuves oldalakat, soha se olvastam semmilyen konteot. De a tori nagyon reszletesen erdekelt. En tenyleg hiszem a neolib nagytoke tobb evszazados letezeset. Es en mar igy kereskedek, hogy ezt figyelembe veszem. De nem.irok mar errol semmit, mert csak rohognetek. :).  Es nem.is akarok. 
Törölt felhasználó 2022. 05. 13. 10:44
Előzmény: #2454  KrisztinaI
Ezzel kb egyet értek én is. Annyival kiegészítem, hogy a német gazdasági elit látványosan gyengül és a politikai elit térnyerése jelenleg feltartóztathatatlannak tűnik. Ez a folyamat nem most kezdődött, de most éli virágzását és még sokáig elhúzódhat, ha a valóság nem ad egy hatalmas pofont a jelenlegi válságok valamelyikének kicsúcsosodása folytán. A korábban fennálló egyensúly már rég felborult.

Ezek sajnos lassú folyamatok. Észre sem veszed, ahogy lassan körbefog és utána nem enged.

Az egész helyzet lakmuszpapírja az oktatás, amiről most nem írok, de ontja magából a politikai elit jó esetben (!) félművelt tagjait.

Topik gazda

aktív fórumozók

friss hírek További hírek