Topiknyitó: Törölt felhasználó 2022. 01. 25. 09:28

OROSZ-UKRÁN háború  

Kíváncsi vagyok kinek mi a véleménye erről .
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Murdoch szerda, 23:56
Előzmény: #79236  Istvan78
Válaszoltam, kiemeltem a lényeget. Oda se bagózol.
https://csd.eu/publications/publication/tapping-the-loophole/
https://www.spglobal.com/energy/en/news-research/latest-news/refined-products/041725-czech-republic-ready-to-end-russian-crude-imports-after-launching-tal-pipeline-upgrade
Várjuk ki a végét, ha ilyen magától értetődő az orosz cuccok lekapcsolása, meg a függőség megszüntetése, akkor 2022 előtt miért nem volt fontos? Miközben a németek még az atomerőműveket is lekapcsolták, aztán most néznek ki a fejükből.
Zanza2 szerda, 23:43
Előzmény: #79235  Murdoch
Ha nincsennek elveid, akkor mid van???
...
Nem kell válaszolni, gondolkodtató, filozófiai kérdés.
Istvan78 szerda, 23:38
Előzmény: #79235  Murdoch
A süketelés és terelés részedről van. A téma az volt, hogy ha a cseheknél nem okozott traumát az orosz olajról és gátzról leválás, akkor nálunk se okozott volna. Ez volt a véleményem. Csehország jó analógia, mert hasonló adottságai vannak, mint nekünk.
Murdoch szerda, 23:34
Előzmény: #79234  Istvan78
Mert Európa legnagyobb gazdasága, megint nem tudsz mit kezdeni a tényekkel. A többi meg űrbéli süketelés. Az usa most odament Venezuelába is elvette amit kell, mint 2014-ben Ukrajnában. Az EU meg szépen félrenézett. Erre a demokráciára, értékre, elvekre gondolsz? Úgyhogy ne fáradj a bullshitekkel. 
Istvan78 szerda, 23:16
Előzmény: #79233  Murdoch
Miért kevered ide a németeket? 
Egyébként persze tudom, hogy nektek csak blabla az olyasmik, hogy demokrácia, értékek, elvek, egy megtámadott ország támogatása, egy agresszor ország forrásainak megvonása, hogy ne folytathassa az agresszióját, de képzeld vannak más emberek, más népek meg akiknek nemcsak az jár a fejükben, hogy minél előbb győzhessen már Oroszország és minden bosszantjja, ami ebben akadályt jelent.
Murdoch szerda, 23:08
Előzmény: #79231  Istvan78
És? A németeknél belendült a gazdaság? Nincs csúcsrajáratva a csődeljárások száma? Nem zárnak be a gyárak, nem költöznek el?
https://ceinterim.com/deindustrialization-in-germany/
Murdoch szerda, 23:05
Előzmény: #79229  Istvan78
Kb. százszor leírtam. Németországban az AFD karanténban van, hetente cikkeztek róla, hogy be kéne tiltani.
https://magyarnemzet.hu/kulfold/2026/01/afd-betiltas-hamburg-parlament
https://www.ft.com/content/8d407c88-78ed-47ad-82dc-2e446a7e7249
Ez a módszer valahol rémálom, de már a Le Pen-es koncepciós pernél látszódott, hogy bármire képes lesz a mostani eus elit, hogy hatalomban maradjon. Demokrácia nuku.
https://brusselssignal.eu/2026/01/afd-reaches-biggest-ever-lead-over-cdu-in-nationwide-poll-set-to-win-two-state-elections-in-2026/
Megint háttul ülsz a mozinak.
Istvan78 szerda, 23:04
Előzmény: #79230  Murdoch
Gázfüggőségünk már most sincs az oroszoktól. Ha akarnánk azonnal leválhatnánk és eddig se volt olcsóbb az orosz gáz a világpiacinál. Kéthónapos csúszással a világpőiacit követtük. Technikailag simán leválhattunk volna, csak Orbán oroszbarát politikája miatt nem váltunk le.
.
Olajnál van árelőnyünk, de csak azért mert oroszbarát politikát folytatunk a háború és EU ügyekben. Technikailag már leválhattunk volna.
Murdoch szerda, 22:55
Előzmény: #79226  Istvan78
Na persze, nemrég még jött a kiskapukon keresztül a cucc. Most vágták el pár hónapja a történetet és kötöttek tízéves megállapodást pölö a norvégokkal, de már szerinted minden rendben van és lesz. + Volt rá logisztikájuk, csak ezt nagyon a sajtó nem írta meg. És valójában fogalmuk sincs, hogy mi fog történni.
https://english.radio.cz/2025-ends-czechia-cuts-last-ties-russian-oil-and-gas-8872650
"Czechia, he argues, was ultimately able to move faster than some of its neighbours thanks to alternative oil and gas routes built already in the 1990s. While Russian energy often remained cheaper—and therefore attractive—the infrastructure allowed Prague to act decisively after Russia’s full-scale invasion of Ukraine.Yet Jirušek cautions that energy independence does not mean the end of risk. As Europe undergoes a profound energy and economic transition, new dependencies are emerging—and ignoring them would repeat old mistakes in a new form."
Istvan78 szerda, 22:47
Előzmény: #79213  Murdoch
Oroszország tavalyi GDP növekedése 1%, pedig óriásira növelte a hadigazdaságot. Tavaly 9.5%-os infláció volt. 
Németországban stagnáció van az utóbbi években, aminek csak az egyik oka az energihelyzeti problémák. 
Évek óta annyira mondjátok, hogy a németeknek elegük van a CDU/SPD práosból, nagyon szeretnétek már az AFD győzelmét, de legutóbb is csak 25%-ot értek el országosan. Annyira talán mégsincs elegük.
Istvan78 szerda, 22:40
Előzmény: #79212  Robben
A Tisza nem balliberális, hanem jobboldali minden hozzáértő szakértő szerint. És semmi köze Lendvai Ildikóhoz és a szoci kormányokhoz. 
Egyébként csak az utóbbi években miket igért a Fidesz, amit nem tartott be. Pld., hogy tarjuk az államadósság szintjét, aztán növelte vagy 15-20%-kal. Igérte, hogy tarjuk a 3%költségvetési hiányt és most 5%. A Fidesz minden egyes alkalommal, amikor kivet valamilyen extra adót a bankokra, kiskerre, azt állítja, hogy ezek nem lesznek áthárítva, aztán mégis át lesznek. Mondhatok még sok mindent, de talán ebben a topikban ennyi is elég.
Istvan78 szerda, 22:31
Előzmény: #79206  Phylaxa
A Fidesz hogyan oldaná meg? Ne kelljen már itt abba belemenni, hogy a Tisza szerint honnan lesz pénz az igéretei megtartására. Offtopik.
Istvan78 szerda, 22:27
Előzmény: #79193  Phylaxa
Csehország már levált az orosz olajról és gázról, mégse okozott kezelhetetlen helyzetet és áramelkedést nekik? Megoldották. Náluk az üzemanyag olcsóbb, mint nálunk.
Murdoch szerda, 20:19
Előzmény: #79215  Dehogynincs
Nem erről van szó. Hadiipari lobbi van, mert jó biznisz. Majd idővel a béke is az lesz, ha jön az újjáépítés. Az idézet mondat meg oké, csak évek óta van erről szó, cél az oroszok gyengítése, az ukránok érdektelenek az ügyben. Az EU-nak amúgy mi keresnivalója van Ukrajnában, Grúziában stb, ha az Orosz Föderációt nem tekintik Európának? Vicc az egész, mezei gazdasági gyarmatosítás. Meg örülök, hogy egyetértesz a zárómondattal, és? Majd te, a firkászok, meg az elemzők mentek besegíteni? Merthogy az fix, hogy az oroszok viszik ezen területeket, ezek a minimum követelések, ebből nem fognak engedni és ők állnak nyerésre. Az meg már külön mesés, hogy ez a mondat pontosan kifejezi, hogy nagy ívben tojik a nyugat az ott élőkre. Hiába a 8-10 millió orosz, orosz ajkú, ez biztonsági kérdés ugyebár. Na ezért nem lett a minszkből semmi, a népszavazásból sem, szó sem lehetett volna ilyen huncutságokról. Röhej, bezzeg az orosz biztonsági érdekeket meg nem veszélyeztette volna, ha bemasírozik oda a nyugat. Hagyjuk már, ez már tényleg a hörömpő cirkusz világszám.
Phylaxa szerda, 19:40
Előzmény: #79222  Dehogynincs
Nos egyiket sem várom, amit említesz. Azt várom, hogy észhez tér minél több ember.
  Tudom, hogy nem szimpi egyik oldalnak sem, amit írok, de nem is azért írom. Azért írom, hátha mégiscsak változtatnak az értelem irányába. Én így látom a dolgokat. Egyébként szerintem nagyon kevés ember érti, hogy mi zajlik igazából. Még mindig a ki nyer ma felfogás megy. De nem ez zajlik igazából. Ki fog egyébként derülni, és nem is tartom rossznak, ami történni fog, ha jók a sejtéseim. Csak azt nem értem, hogy ehhez miért kell háború? M a fenének kell ehhez meghalni a 21. században ennyi embernek feleslegesen?
Phylaxa szerda, 19:30
Előzmény: #79220  Dehogynincs
A valószínűségek engem is érdekelnek, de csak abban amihez nincs az embernek köze. Ha már igen, akkor torzul.

De van egy emberi valószínűségszámításom is. Ennek semmi köze a matekhoz. Rém egyszerű. Nem tudjuk megkérdezni az 1920-as évek felnőttjeit, hogy hogyan zajlottak a mindennapok, miről beszélgettek egymással. Mit tapasztaltak életük során, mit csinálnának másként. Ezért újra és újra megcsináljuk ugyanazt a hülyeséget. Ami változott az a technika. Sokkal több embert tudunk hazavágni a mindennapjainkban évről évre. Nem tudatosan, hanem egyszerűen nem érdekel minket. Bár már kezdik észrevenni, hogy a gyermekekre hogyan hat a "nem tudás" információhegyek áramlása, de még nagyon az elején járunk. Na ennek a valószínűsége szinte 100%, hogy újra és újra megcsináljuk ugyanazt a hülyeséget. Ebben nem fejlődtünk semmit, sőt, egyre hatékonyabban vagyunk buták. 
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 19:27
Előzmény: #79221  Phylaxa
Eddig nem hittem volna, hogy te is az áprilisi kormányváltásban reménykedsz.
Azt erősen valószínűsítettem, hogy várod Ukrajna kapitulációját. Végső soron a kapituláció is béke.
Phylaxa szerda, 19:05
Előzmény: #79220  Dehogynincs
Nem tudom, de már nagyon várom. Áll minden.
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 18:54
Előzmény: #79217  Phylaxa
Nálam tudás helyett nem hit van, hanem sokkal inkább valószínűségek.
Te tudod, lesz-e kormányváltás árilisban?
Te tudod, mikor fog kitörni az orosz-ukrán béke?
Sehmet
Sehmet szerda, 18:29

Mi is van azokkal a fránya szankciókkal?
.
"Jelentősen nőtt az Európába irányuló orosz vezetékes földgázexport januárban – derül ki a Reuters számításaiból. Az adatok szerint a Gazprom átlagos napi szállításai a Fekete-tenger alatt futó Török Áramlat vezetéken 10,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet.
.
Januárban összesen 1,73 milliárd köbméter orosz földgáz érkezett Európába ezen az útvonalon, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 1,57 milliárd köbméterrel. 
.
A napi átlagos mennyiség 55,8 millió köbméterre emelkedett, míg 2025 januárjában még 50,6 millió köbméter volt. A mostani adat nagyjából megegyezik a decemberi szinttel, amikor napi 56 millió köbmétert szállítottak."
.
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2026/02/orosz-gazimport-eu-torok-aramlat-rekord-mennyiseg#google_vignette
Phylaxa szerda, 17:55
Előzmény: #79216  Dehogynincs
A 747-ből kompenzálják a 127 egy részét. Gondolom ezt sejtetted.
Phylaxa szerda, 17:53
Előzmény: #79216  Dehogynincs
Mivel nincs válasz ezért tudás helyett hit van. Semmi problémám vele, csak az egy másik terep. No ennyit arról, amit István sokszor hallott. Bár ő lehet, hogy tudja, csak nem árulja el.
A Fidesz is mondta, hogy megtartja? Vagy esetleg a másik versenyző már úgy kampányol, hogy tudja, hogy a Fidesz nem tartja meg, mert az EU hazavágja az egészet, de ők mégis megtartják, mert tudnak egy rövidebb utat az erdőn keresztül? :)
Na jó én itt abbahagyom. Meg kéne már állapodniuk az ukránoknak és az oroszoknak. Az lenne jó mindenkinek. 
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 17:36
Előzmény: #79214  Phylaxa
Ha nem lesz/lenne kormányváltás, akkor a fidesz, hogy tartaná meg a 127 forintos árat, ami jelenleg az átlagfogyasztáson felül 747 forint. Egy SBob veszett meg benned, mert a magasabb árat úgy elhallgatod, mintha nem is lenne.
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 17:31
Előzmény: #79213  Murdoch
Nagyjából úgy látom, hogy a háborús hisztéria nevetséges ... volna, ha nem folyna már negyedik éve háború.
A link zárómondatával értek egyet:
https://www.portfolio.hu/global/20260204/elmondta-a-kreml-mi-kell-ahhoz-hogy-leallitsak-ukrajna-invaziojat-815778
"Oroszország minimum a Donbasz átadását és az ukrán hadsereg lefegyverzését várja el, ez lényegében Ukrajna kapitulációjával érne fel, amely Európa biztonsági architektúráját is évtizedekre megpecsételné és kisebb országokat is kitetté tenné az orosz katonai agresszióval szemben."
Phylaxa szerda, 17:29
Előzmény: #79211  Dehogynincs
Nem én ragadtam bele a tőzsdei gázárba, hanem azok akik elhiszik, hogy a lakosság annyiért kaphatja.:)

Ez a legjobb lehetőségem arra, hogy vissza tudjunk kanyarodni ahhoz, amihez hozzászóltam. El kell mondani, hogy miként akarják megtartani a 127 HUF/m3 árat és kész. A többi rizsa.
Murdoch szerda, 17:16
Előzmény: #79211  Dehogynincs
Ez a véleményed, nagyjából minden rendben van-t sugallva. A valóság meg az, hogy évek óta recesszióban a német gazdaság, az óriási problémákat és a belügyeket a hadiiparral, meg a háborús hisztériával akarják megoldani. Meg az eladósodással. Szóval:
https://yougov.co.uk/politics/articles/54020-how-popular-are-national-leaders-in-europe-january-2026
"January's tracker poll found that 26% of Germans had a favourable opinion of Friedrich Merz and 69% had an unfavourable opinion."
A német választóknak elegük van, ennyi.
Robben szerda, 17:16
Előzmény: #79192  Istvan78
Látszik, hogy minden korábbi állításunk igaz rád:úgy hiszel a balliberálisok szép, rózsaszín meséiben, mint egy óvodás kisgyerek..sajnos..ehhez képest egy kis emlékeztető az ilyen hozzád hasonló gyengék kedvéért arról, hogy az Mszp-Szdsz egykori vezető politikusa, Lendvai Ildi néni egyszer már elhitette veletek ezt a mesét, majd az ígéretet NEM TARTOTTA  be. hatalomra kerülése után az  Mszp-Szdsz kormány!így beszélt erről Kiszelly Zoltán politológus épp 4 évvel ezelőtt -és a szsvai MA IS érvényesek, csak most a Tiszára:
"nem is olyan rég Karácsony Gergely is elismerte a Die Zeitnak adott interjúban, hogy nem írhatják ki a plakátra, hogy beengedik a migránsokat, mert akkor elveszítik a választást – tehát hasonló a helyzet mint 2002-ben, amikor Lendvai Ildikó azt állította, hogy "nem lesz gázáremelés", aztán MÉGIS LETT, nem is akármilyen. Ugyanekkor Medgyessy Péter is azt ígérte, hogy mindent megtartanak, ami jó, ehhez képest mégis mindent megváltoztattak. Akárcsak 2002-ben, a baloldal most is azt akarja elhitetni a választókkal, hogy nem származik káruk egy esetleges kormányváltásból, aztán mégis tönkretettek, megszüntettek, elvettek tőlük mindent. Ugyanez az átverés zajlik most is"
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 16:55
Előzmény: #79210  Phylaxa
Ha beleragadásnak azt véled, hogy szeretem tudni, miről beszélünk, akkor tényleg bele tudok ragadni az állításba.
A tőzsdei gázárról is beszéltek egyesek, de azt nem találom az előzményekben és persze sok minden mást sem találok, amikről itt beszélgettünk a topicban.
Mi abban a meglepő, hogy valaki beleragad valamibe? Te a tőzsdei gázárba ragadtál bele.
A németek inkább polgárok és kevésbé alattvalók. Jobban keresnek nálunk és jobban elfogadják azt az elvet, hogy az fizessen, aki fogyaszt. Piacgazdaságban élnek.
Nálunk össze lehet hasonlítani a mostani limites és régebbi limit nélküli rezsicsökkentést. A régi rendszer a pazarlást ösztönözte és minél kevésbé volt valaki rászorult, annál jobban támogatta a fogyasztását.
Phylaxa szerda, 16:40
Előzmény: #79207  Dehogynincs
Halló! Nem arra reagáltam. Csak példát hoztam a "sületlenségekre" a gázárral kapcsolatban, ami megtörtént itt a fórumon. Te ennyire bele tudsz ragadni valamibe? :)

OK, engedd el a példámat és anélkül olvasd amit írtam! Az elmúlt évben többször reagáltam a "tőzsdei gázár" beírásokra. Csak eszembe jutott, hogy ez ugyanaz. Ezért indokoltam velük.

De ha ennyire akarod, akkor biztosan megvan az oka, miszerint a németeknél ennyire sokat kell a lakosságnak fizetni. Egyrészt a tőzsdei árra még rá kell tolni a paritást, ezenkívül állami adók, járulékok stb. A svédeknél sem olcsó. Erre még rájön az energiahiányuk is. AI-t, elektromos autókat akarnak használni és gyártani, miközben nincs energiájuk. Kiszolgáltatottak az importnak. Van ott gond elég.
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 16:07
Előzmény: #79208  Murdoch
Nincs gond. Az orosz külügyminisztérium szóvivője is állított valamit és én is.
Murdoch szerda, 16:02
Előzmény: #79205  Dehogynincs
Volt nyugati intervenció Irakban, Afganisztán, Líbiában, Jugoszláviában stb. most Venezuelában. Az utóbbi esetében már csorog is az olaj az usába. Felkészül Irán. Mi a gond?
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 16:02
Előzmény: #79204  Phylaxa
Végigkattintgattam az előzményeket: #79195, #79186 #79182 #79181.
Szerintem te is #79181-ig jutsz el, amikor végigkattintgatod.

Phylaxa szerda, 15:54
Előzmény: #79192  Istvan78
Ok, elhiszem. Hogyan?
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 15:53
Oroszország kiborult az új béketerv miatt
https://www.portfolio.hu/global/20260204/oroszorszag-kiborult-az-uj-beketerv-miatt-azt-mondjak-ez-mar-nyilt-katonai-beavatkozas-igy-biztosan-nem-lesz-beke-815822#
Az Ukrajnát támogató európai NATO-országok lényegében katonai intervenciót akarnak végrehajtani az országban – állítja Marja Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője. 
"Ez nyilvánvalóan külföldi katonai beavatkozás előkészülete. Ennek lehet csak hívni" mondta Zaharova.
_________ katonai intervenció __________
Oroszország már negyedik éve katonai intervenciót hajt végre Ukrajnában.  - mondja és mondta többször is Dehogynincs nick ebben a topicban.
Phylaxa szerda, 15:52
Előzmény: #79195  Dehogynincs
Semmi köze a #79181-hez amit írtam. Korábban a múltban történt, hogy beírták többen is, miszerint a tőzsdén szakad a gázár. A paritás nem érdekli őket. De ez csak egy példa volt.

Ha valaki ezzel foglalkozik, mármint rezsicsökkentés, akkor írja le, hogy miként fogja megoldani, miközben egy perc alatt 100-szor bólogat Brüsszelben az elzárásra. Erre próbáltam felhívni a figyelmet. Neki szerintem elég erősen indokolnia kéne, különben senki nem is fog figyelni rá. Tudom, utána megint jön, hogy milyenek a magyar emberek. Hát ilyenek. Szeretik, ha nem nézik hülyének őket. Ennyi.
Dehogynincs
Dehogynincs szerda, 15:45
Előzmény: #79197  Murdoch
#79181-ben azt írta, hogy a lakossági gázár 102 forint.
Ez az igazságnak az a fele, ami az átlagfogyasztásig igaz.
E fölött a lakossági gázár jelenleg 747 forint és ezt még te is beláttad, részletezted és kiegészítetted #79197-ben azokra, akik túllépik a limitet.
Lehet, hogy a népnek (Kádár népének) eladják a fideszes propagandát. 
A te esetedben és vélhetően SBob esetében is nem adták el nektek a fideszes propagandát, hanem ti terjesztitek tudatosan és ti próbáljátok eladni a topicban a féligazságokat.
A szankciókról végig azt mondtam, hogy nekünk is fájnak és azt, hogy csak szankciókkal nem lehet megnyerni a háborút.
Csődök mindig is voltak és lesznek a piacgazdaságokban, de erősebb oknak látom magát a háborút a háború miatti szankcióknál.
Robben szerda, 15:30
Előzmény: #79177  Istvan78
"...A 2014-es Majdan-fordulatot követő Európai Unió-párti kormány beiktatása ótaa Világbank, az IMF és az EBRD egy masszív strukturális kiigazítási programmal alapozta meg a nagyszabású privatizációt Ukrajnában.Ukrajnának 2014-ben az IMF-től kapott 17 milliárd dolláros mentőcsomagért és a Világbank további 3,5 milliárd dolláros segélycsomagjáért egy sor megszorító intézkedést kellett meghoznia. Ezek az intézkedések kiterjedtek az állami nyugdíjak és bérek csökkentésére, az állami víz- és energiaellátás reformjára, a bankok privatizációjára és az ország áfa-rendszerének megváltoztatására. Az európai integráció előfeltételeként az EU jogilag kötelező politikai és gazdasági reformokat is előírt, amelyek támogatták a gazdaság privatizálását.A strukturális kiigazítási program részeként meghozott olyan intézkedések, minta piaci közüzemi tarifák bevezetése és a nyugdíjreform, a közszolgáltatások leépüléséhez, a gázár, továbbá a közüzemi díjak emelkedése pedig az ukránok elszegényedéséhez vezettek.2013 és 2019 között a havi átlagbér 80 dollárnak megfelelő összeggel lett kevesebb. Ez a csökkenés magas inflációval párosult, amely 2015-ben 43 százalékkal tetőzött. Ez idő alatt a gáz ára – amely a legtöbb ukrán számára a fűtés, a meleg víz és a főzés fő forrása – tizenkétszeresére emelkedett.
 A 2017-ben bevezetett nyugdíjreformok is szerepet játszottak a lakosság elszegényedésében. Az ukrajnai egyedülálló nyugdíjasok mintegy 80 százaléka a hivatalos szegénységi küszöb alatt él.2021-ben Ukrajna volt Európa legszegényebb országa, ahol az egy főre jutó GDP 4835 dollár volt. 2014-ben az ország szegénységi rátája 28,6 százalék volt, mely arány 2016-ra megduplázódott és elérte a megdöbbentően magas 58,6 százalékot. Bár az utóbbi években e ráta némileg csökkent, a legutolsó rendelkezésre álló 2019-es adat szerint továbbra is magas, 41,3 százalék.
Hogyan került az Ukrán föld az oligarchák és a külföldi befektetők kezébe?
A Szovjetunió 1991-es felbomlása előtt minden föld az állam tulajdonában volt, a gazdák állami és kollektív gazdaságokban dolgoztak. Az 1990-es években az IMF és más nemzetközi intézmények irányításával és támogatásávala kormány privatizálta Ukrajna termőterületeinek nagy részét, ami azt eredményezte, hogy a földek egyre inkább egy új oligarchákból álló osztály kezében összpontosultak.E folyamat megállítása érdekében a kormány 2001-ben moratóriumot vezetett be, amely leállította a további privatizációt, és szinte teljesen megakadályozta a magánföldek átruházását. Az ukrajnai mezőgazdasági földterület több mint 90 százaléka tartozott a moratórium hatálya alá. A moratórium megakadályozta ugyan a további földvásárlásokat, ám a termőföldeket továbbra is bérbe lehetett adni és sok kisbirtokos találta úgy, hogy jobban jár, ha földjét akár hazai akár külföldi nagyvállalatoknak adja bérbe. Ezt a moratóriumot ugyan ideiglenesnek szánták, ám többször meghosszabbították, végül a nemzetközi pénzügyi intézmények nyomására 2021 júliusában oldották fel. A mezőgazdasági földterületek értékesítésére vonatkozó moratórium feloldása és a földpiac létrehozása 2014 óta a nyugati pénzügyi intézmények egyik legfontosabb követelése volt. Valamennyi pénzintézet, az EBRD, az IMF és a Világbank mind ezt szorgalmazta annak érdekében, hogy az agrárvállalkozások és a magánbefektetők számára bővüljön az ukrán termőföldekhez való hozzáférés. Az EBRD például közel 2 milliárd dollárt költött az ország vezető agrárvállalkozásainak támogatására, miközben nyomást gyakorolt a kormányra, hogy a magánberuházások növelése érdekében hajtsa végre a földreformot, vagyis a föld eladására vonatkozó moratórium feloldását.
....2017-ben az IMF „a kritikus strukturális reformok jelentős felgyorsítására” szólított fel és egyéb privatizációs intézkedések mellett a földeladásra vonatkozó moratórium feloldása érdekében „mezőgazdasági földreformot” sürgetett. Ennek eléréséreaz IMF az érintett minisztériumokkal és a Világbankkal együtt közös munkacsoportot hozott létre, amelynek feladata az volt, hogy az ukrán földpiac megnyitása és a földeladás lehetővé tétele érdekében törvénytervezetet dolgozzon ki.Mindez kedvezőtlenül érintette a kistulajdonosokat, és mind 2019-ben mind 1920-ban nagyszabású tüntetések voltak a termőföldek értékesítését szabályozó törvények módosítása ellen. E széles körű tiltakozás ellenére Ukrajna 2020. március 31-én törvényt fogadott el, amely engedélyezte a termőföldek eladását, és feloldotta a földvásárlásra vonatkozó, akkor már 19 éves moratóriumot. A moratórium megszüntetése része volt annak a reformsorozatnak, amelyhez az IMF a 8 milliárd dolláros hitelcsomagját kötötte....."
https://makronom.eu/2023/07/18/kinek-a-kezeben-van-ukran-termofold/
Istvan78 szerda, 14:33
Előzmény: #79196  Robben
Hazudgálsz szokás szerint. Elek most nem hozott fel érveket, de a többiek igen, te mégis többesszámot használtál. 

Topik gazda

sotime
4 2 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek