Amíg ki vannak feszítve pénzügyileg, mindegy mit varázsol Csillag. Nem lesz se másik nagytulajdonos, se további akvizíció. A 2026-2027-et túl kell élnie a cégnek likviditásból. Ez nagyon tisztán látszik a pénzügyi beszámolóból. Utána talán lesz már varázslat.
A pozíció és az irány jó. Csillag már bizonyított harcos, ereje teljében. Szekeres kissé fásultnak tűnik, lehet hogy már jobban örülne egy mielőbbi sikeres exitnek. Nem lepődnék meg ha helyette vagy mellé új nagytulajdonos érkezne a céghez friss tőkével. Meglátjuk.
Tegnap en is hallgattam... jo dolgokat mondtak, szerintem jo koltsegmendedzsmenttel, agressziv marketinggel, jo lesz ez a papir - persze turelmesnek kell lenni es az se artana ha a forint inkabb a 380-400as aavban lenne- ami egy alacsonyabb kamatkornyezet eseten azert nem lehetetlen
A tőzsde a jövőt, Csillagot és az AI-ra, innovációkra épülő növekedést fogja árazni. Már egyszer sikerült csúcsra járatnia egy céget és sikeresen exitelni, valószínű itt is részben vagy egészben ez a feladata, amiben mint részvényes most már érdekelt is.
A P/E jóval 16 fölött van. A Gloster Nyrt-re jutó eredmény a konszolidált eredménykimutatás szerint 209 millió volt (kimutatás 34. oldal). Ez inkább 55-60-as P/E az aktuális árfolyam mellett. Ami továbbra is elég magas, akárhonnan is nézem. De ez nem nagy változás az előző évekhez képest, sosem volt 100-200 miliónál nagyobb ez az Nyrt-re jutó érték a korábbi években sem, csak az árfolyam volt magasabb és a P/E 100 fölött volt ez alapján korábban. Ennél talán kritikusabb szerintem, hogy a 98. oldalon feltüntetett likviditási kockázatot jól megnézze mindenki. Az aktuális 12 hónapban 1.9 md forintnyi kötelezettsége van a cégnek, amire van 0.8 md-nyi követelés - azaz van egy 1.1 md-os lyuk az idei évre, amire a 2-5 éven belül lejáró hosszú távú hitel nyújt kvázi csak fedezetet (az most ott van készpénz/számlapénzként a rendszerben). Azaz teljesen ki van feszítve a rendszer most anyagilag, és még a következő évekre is. Ezek alapján: itt nem lesz osztalék a következő években, mert nincs miből fizetni, de még a meglévő likviditást is valamilyen módon elő kell teremteni - ezt fedezhetik majd a futó évek eredményei vagy további hitelfelvételek.
Már régen hallgattam, úgy emlékszem a beszélgetés második fele a Gloster, de érdemes végighallgatni az elejét is, az is kapcsolódik, amikor arról beszél, hogyan akar növekedni. https://www.youtube.com/watch?v=yip81tcVThk
Csökkent a bevétel, az EBIDTA és a nettó eredmény is. Egyelőre azt a nagy növekedést nem látom :) Az viszont pozitív, hogy a bevétel 90%-a rendszeres. Csillag Péterrel hallgattam egy másfél órás beszélgetést (lehet ide is volt linkelve?) nem mondott rosszakat, lehet fantázia ebben a cégben, de egyelőre az árfolyam inkább hízelgő a cégre nézve, ez vegye, aki elhiszi, hogy tud majd eredményt duplázni, triplázni a cég pár éven belül.
A 250 mFt egyszeri hatasokkal mar 16 a p/e - ha a rozsaszin szemuvegemen keresztul nezem... Ugyanakkor ez a mostani ft/huf arfolyam igazi buntetes lehet most a glosternek...azert remelhetoleg haaz inflacio engedi a jegybank kamatot csokkent es az arfolyam kicsit begyengul, mert ezen a szintem megöli az exportra dolgozo cegeket....
Hát igen, érdekesek a létszám adatok is, 30%-kal csökkent a földeken dolgozók száma, és 3%-kal csökkent az ültetvényes házában ücsörgőké, kíváncsi leszek így a jövőben több gyapotot fognak leszedni vagy kevesebbet...
Amúgy az egy alkalmazottra jutó fajlagos EBITDA javult, ami jó hír is lehetne. De 26x P/E árazás egy zsugorodó cégért...
Mondjuk azt neztem meg, hogy a letszam 271 ről 200 főre csökkent...de a cloud letszama max 10 %kal csokkent... majd ha lesz merleg ek adat... kivancsi leszek a szemelyi jellegu raforditasokra, meg a kp es hitel allomanyra... De tenyleg zsenialisak a diagrammok es a magyarazatok... A systemfarmer fel se tűnt hogy az nem teljes ev...
Azért az mindenképpen dicséretes, hogy sikerült pozitív üzeneteket faragni abból, hogy a rendszeres árbevétel 3%-kal, az export pedig 5%-kal csökkent. "Növekvő export", "a rendszeres bevételek aránya 91,4%-ra emelkedett".
De ez se kutya: "A Cloud Solutions üzletág árbevétele 35%-kal, 3 612 millió Ft-ra nőtt (2024: 2 683 millió Ft, amely a Systemfarmer 2024. augusztus 15-től konszolidált részévi hozzájárulását tartalmazza)". A tejes tavalyi év folyamán 35%-kal több pénzt keresett a Cloud Solutions, mint 2024-ben 4.5 hónap alatt?
Gloster Infokommunikációs Nyrt.
Új cég jön a BÉT-re