Ismerek olyat is, aki folyamatosan tud beszélni masszív hülyeségeket. Én soha nem azt nézem, hogy valaki milyen szépen beszél, hanem, hogy mit mond. A szép beszéd reklám, a mondanivaló pedig termék.
Ami miatt beraktam, az az, hogy érdekes a 4IG-vel kapcsolatos reakciója. Én láttam már több videóját és jókat szokott mondani, ellenben a 4IG-vel kapcsolatban nem tudott semmit mondani. Számomra ennek fontos üzenete van. Az árfolyamnak 10-20k körül kellene már lennie, ha a funda nem változott volna (választás). Az, hogy 5k-ról nagyot esett, az egy természetes technikai folyamat. Meg lehet nézni bármelyik papírt, amelyik hírtelen sokat emelkedik, hogy nagy korrekció szokta követni (Ezt azért mindenki tudja, aki nem szerencse játékos). Év elején azonban megváltozott valalmi. A választás bizonytalansága, az egy nagyon erős fundamentum, ami azóta is tart. Ez nyilvánvalóan felül írja a TA-t. Ez nyomta le az árfolyamot és sajnos nem tudni, hol lesz az alja. Csak reménykedhetünk, hogy nem megy már a jelenlegi szint alá. Ez nyilvánvalóan felül írja a TA-t. Ez számomra azt jelenti, hogy ha ez a bizonytalanság eltűnik, akkor az árfolyam úgy fog kilőni, hogy olyat még nem sokan láttunk itt. Úgyhogy semmit sem várok jobban, hogy jöjjenek a pozitív hírek.
Hát én nem ismerem ezt a csatornát, de azokat a papírokat, amikbe én bizalmat fektettem, és ő is elemez én teljesen máshogy látom. Bár én nem vagyok technikai elemző.
Tegyük meg tétjeinket! A héttől ki mit vár? Leszünk 2000 felett, vagy akar a 2500 is elérhető közelségbe kerül? Esetleg újabb poros napok következnek? Előbbiben bízom:)
Május végéig nagyobb önállóságot kapnánk ha aláírásra kerül és az előfinanszírozás a tagállamok által igényelt teljes hitelösszeg azonnali, 15%-os kezdőrészletének (előlegének) kifizetése is fontos. MP ezt sikerként könyvelheti! A SAFE a DUAL lehetőség miatt is fontos (utak, hidak és vasútvonalak). Sajnos a radír biztosan előkerül de ezt Jászaiék biztosan kalkulálták, hogy mi van ha nem annyi és nem oda... az első katonai és távközlési műholdprogram majd más forrásból. MP-n is van nyomás rendesen.
Inkább hetek múlva véleményem szerint. Ugyanakkor a héten MP utazik ki Brüsszelbe, ahol ismét szóba kerülhet a kölcsön. Az előleg fontos lehetne a költségvetési hiány mérsékléséhez. Eddig a piac azt is árazta, hogy nem lesz SAFE. Most ismét úgy tűnik, hogy lesz. Meglátjuk a közeljövőben, hogy ezt hogyan árazza be a piac.
Orván Anita a Politiconak az alábbiakat mondta el Prágában:“The foreign minister also said her government would push for the release of access to €16 billion in European defense loans under the so-called SAFE program, albeit with less time pressure. To secure the money, Budapest would table a new proposal, she said. “Our SAFE proposal wasn’t accepted by the European Commission. So we inevitably have to table it again,” she said. “So we will see what we can do, again within the framework of what are the real needs of the country, what are the NATO requirements, how fast and how we want to meet those and how we want to get there, as well as what is the Hungarian defense industrial needs.” A fentiek alapján a mostani vezetés is szándékozik élni a SAFE hitellel és a NATO céloknak is megkívánnak felelni. Ezért felülvizsgálják, illetve újra benyújtják a felülvizsgált tervet. Hogy ebből milyen részesedést kaphat a 4iG, egyenlőre kérdéses. Ugyanakkor figyelembe véve a magyar hadiipari cégek számát és azok lehetőségeit, portfólióját, valamint a 4iG képességeit, licence szerződéseit és nemzetközi kapcsolatait, valamint a SAFA benyújtásának idejét és ütemtervét, nagy valószínűséggel a 4iG is részesedni fog a SAFE hitelből.
Meghallgattam Oszko Pétert valamelyik podcaston. O volt már pénzugyminiszter, tehát érti a kormány gondolkozását. Sokat beszélt, de higgadtan, a kormány átnézi a szerzodéseket, ami szerintuk nem kell kihúzzák, ami kell megtartsák vagy modosítsák. Nem kellenek túlárazott szerzodések, senkinek sem jo, ha a pénz egy részét lenyúlják. Mondta h a kormány, mivel 25-37% részvényes, benne van a cégben. Ha az állam tett pénzt a magántoke alapokba akkor azokat visszaveheti és akkor a részesedése novekedne, ami sz nem lenne baj. Hogy ha a szerzodések avval a szándékkal voltak megkotve h az államot hozzák eleve vesztes helyzetbe akkor azokat ki lehet kezdeni. De azt is mondta, minden szerzodést gondosan át kell nézni, mert ezek nagyon bonyolult ugyek és nem szabad kionteni a bebit a furdovízzel. Es ez a lényeg. JG még mindég kulonleges és meghatalmozott nagykovet. Biztosan nem csak azért mert MP megfeledkezett rola és ha kedden reggel valaki eszébe juttatja abban a percben megfosztja titulásátol. Valamiért még ott van. Idovel ezt a posztot eltorlik mert nem lesz rá szukség, de amikor április 12ike ota JG tárgyalt a RM vezérével és máshol is még mint nagykovet. Ha annyira ki akarna baxzni JG akkor már kirúgta volna.
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.