Ide teszem ezt a posztot kawaszabihoz, mert részemre a tőle
olvasott felfogás, ami realitásban hozzam a legközelebb áll. Szóval ismét csak általánosságban
bedobom a saját meglátásom.
… lehet nem jött le, Senkit! nem okoltam a BÉT mozgása
miatt. Senkit nem ítélek meg/el egy posztja miatt sem. Általános saját
meglátásom a fórummal/fórumokkal, itt megjelenő tudással „felbeszéléssel” kapcsolatban.
(A „felbeszéléssel” csak mert ahogy látom ez a szó vörös posztó itt mint a
torreádor kezében a muleta, a bika előtt… 😊 )
Megpróbáltam rövid lenni az előzőben, így nem igazán jött át
egészen.. A 4ig-be szálltam be októberben, nem a bét-re. Nem napizó
vagyok(nincs rá időm) egy hónapban párszor ránézek, hogy áll. Ha látok 6+% -ot
lehet realizálom és áteszem oda, ahol éppen mínusz 3-5% látszik havi szinten.
Ez, a tőzsdére szánt időből, éves szinten 20-35% hozam. Évi 6-10
tranzakció/kötés ki hogy hívja. (Ennyiért adom „kölcsön/hitelezem, a pénzem,
hogy forgassák a cégek.) Sok-kevés mindenki beállítottsága szerint eldöntheti. Nekem
elég /év. Tehát 4ig novemberi 30-33% ”ugrást”
magam kereskedése szerint bőven az adni szint, mert extra hozamként realizálódott
volna és igazam is lett volna. DE sokat akart a szarka(én) mert úúgye megyünk
6K-ig… Most meg, megy csődbe ugye… novemberhez képest a 50%-át sem éri a cég a
tőzsdén. (…ugye EZ sem igaz! még valaki azt hinné csődöt kiabál itt valaki… 😆 Nem.Nem.) Marad a nagyon csúnyán hintába ültetése a
kis befektetőknek, ezzel a
bezuhantatatással, mert ezt korrekciónak nevezne egy vicc, lássuk be…ez zuhanás fék nélkül.De, hogy köszönjek is az ittenieknek valamit, …az, az hogy
nem adtam. Mert ha ott a pénz a számlán, úgy hogy rögtön nem kötök át másba novemberben
(pl.OTP,MOL), és decemberben nézek rá, mit vegyek? Belevettem volna
4200-4400-nal! Ugye 500-700.-Ft korrekció! láttam volna… és a
fórumon? most kell venni, ez a tuti beszálló…stb. ÉS! egyet is értettem volna
vele. Aki ki akarja számolni mennyivel nagyobb „bukót” néznék, (szerintem sokan
néznek) kiszámolhatja, jóval nagyobb szám jönne ki.. De ezt meg se nyissuk, a
mi lett volna ha… vonalat.
Sziasztok, A vezetői értekezlet és a világvége is elmarad , hiába mennek háborúk. S & P 500 több napja zöld, trump elszámította magát, félmunkát nem mer végezni, így még bombázgat. Ő mondta akár kedvtelésből is (az állatja). Egy gazdaságnak sem tesz jót. Szóval lezarul záros időn belül, remélhető. Az aljáról nem tudtak itt többet porszívózni, kénytelenek fentebb állni. SAFE kapcsán olvadozik a jég: EU orbánt győzködi 90 Mrd Eurós Ukrán hitel megszavazására. Olaj is lesz, igaz választás utánra, így dicshimnusz nem írható. Az EU szakértőkkel / anyagilag támogatja a Druzsba helyreállítását. Win-win. Ez az állapot is elmúlik. Hasznos befektetőként használni a fejünket, nem csupán esztelenül venni. Szabi, írásod:+. Fájdalmas, ha épp FOMO van, vagy a csapból is ömlik a mézes-mázas linkedin, vagy sajtóhírek, mert a fák sosem nőnek az égig! Ezt meg kell jegyezni. Más aspektus. Jelezték lesz 4IG vizsgálat kormányváltás esetén. Kampányígéret, választás után ez majd egy pipa. Olyan erős üzenet viszont nem érkezett, mint a MOL-nak nemrég, amit a Politico és Tarr Zoltán is kiemelt: dolgoznak a MOL nertelenítési opción. Kulcskérdés az energia és a hadipar is. Itthon az energetika az aktuális prioritás. EU részről meg hadipar. Gyanítható, a nyárra nem ezzel az árfolyammal fordulunk rá. Gellért 3.400 forintert, az arab alap pedig 4.022 FT-on checkolt be a buliba. Jelenlegi reállal 3.165 Ft-ot ér. Nagy traumából lehet szép jövőt építeni.
Sajnos a kicsikre tipikus, hogy amikor emelkedik az árfolyam akkor egyre pozitívabbak és dicsérik a vezérkart és belevesznek, majd ha esik akkor bizonytalanok lesznek és szidják a cég vezetését és csökkentenek, eladják. Eladás után már sokkal lejjebbre látják (hogy miért azt csak ők tudják) az árfolyamot, mint ahol belevettek és utána eladtak, pedig a cég azóta is sokat javult és még javul tovább. A cég vezetése ugyanúgy dolgozik, mint amikor belevettek, de most már nem jó nekik és kritizálják ugyanazt a munkát, vezetést, pedig semmi nem változott csak az árfolyam. Esésnél mindig szeretnék ha a cég vezérei felbeszélnék az árfolyamot :D Szerintem meg Jászai nagyon is tudja, hogy mit csinál és nagyon jól menedzseli a céget. Nincs hazai cég ami ennyi külföldi céggel lenne kapcsolatba mint a 4IG. Jönnek majd a negyedéves nyerők sorba és a piac hamar beárazza. Jövőre jön az osztalék újra. Nálam meg a kinti tavaszi munkák jönnek :D 3145ft Azt hittem a választásokig csak esni fog :D mert madrid megmondta tegnap és neki mindig is igaza van és volt, mert 200ft-tól mindig is esést várt :D
Ácsi!Látom forró a hangulat!Gyerekek a tőzsde pszihológia!Semmi más!Egy illúzió!Tudni kell kezelni mindent!Nem mindenkinek való!Olyan mint mikor bekerül valaki a sittre!Ma beszéltem egy bank nagy fejes emberkéjével,aki a VIP ügyfeleket intézi!Azt mondta a nagy haszonból való kimaradás félelme sok embernél elnyom mindent,és nem tudnak józanul átgondolni dolgokat!Most aki 4000 felett vett itt is,őszintén, 800-ról akkor már 5x-özött,az mit várt?Én is vettem 4400,4650,még 4800-on is szerintem,fejböl már nem is tudom,meg leszarom,mert mikor vettem akkor is tudtam ha 5 év múlva adom majd el,akkor se lesz semmi+párezer darabokat,az meg nekem nem tétel most!Ne a Jászaira fogjátok,meg ricére,meg akárkire!Aki itt belevesz/belevett nagyhal,külföldi,arab,tök mindegy ki,nem 3 hónapra jön,és azt is leszarja ha 4000 en vett,azt 1 év múlva 1800,mert itt nem arról van szó,hogy ebből akar majd menni nyaralni,vagy lakást venni!Itt befektetésről van szó,meg kurvasok milliárdról!Buffett is megmondta,olyan papirt vegyetek,amit ha 5 évre bezár a tőzsde,akkor se bántok meg!Szerintem itt olyan rossz helyen nem vagyunk most se!Nekem is vannak rosszabb papirjaim is,azt is én vettem,azt nem a Manopit hibáztatom,hogy van Deltám,meg ilyenek!Itt is egyedül van mindenki,mint az életbe is,és az hogy mi van a másikkal,őszintén nem nagy vigasz!Nekem se vigasz hogy sonos többet bukott,vagy rice,meg forditva is igaz,ha 3x-5x annyit kerestek,abból se tudok én Ferrarit venni!Abból tudok,amit én kikutyulok magamnak,semmi másból!Igaz?Lehet kockáztatni,sokat is,de tudatosan,és amikor meglépi az ember,akkor tudni kell hányas a kabát nekem!Mert mindenkinek más!És ha én kockáztatok most,nagyot,akkor 10% bukóba ki kell dobni,nem megvárni a 30-40%-ot,ha kellhet a pénz mondjuk!És 10-20% nyerőbe is!Nekem se volt kellemes 840-en kiszállni a Telkóból,azt nézni hogy 1200,meg 1500 lett,de akkor nekem is sok volt 40-50 millio forint,mert olyan volt épp a helyzetem!Azt lelkileg le kell zárni a nyerőt is!Igen,ennyit kerestem,most én ennyit tudtam kihozni,és ott a vége!Én régen úgy szoktam,a fiamnak szóltam,figyelj,kerestem most 10 milliót,ma este rendelünk egy pizzát,azt megettük,és onnantól az a téma nulla volt,le volt zárva,egy semmi volt!Nem azt néztem másnap,hogy hú,most megy tovább az árfolyam,stb!Ha meg megint belevettem ugyanabba a papirba,akkor már kevesebb pénzzel,kevesebb %-ra mentem rá,stb!Minnél nagyobb emelkedés volt,annál inkább kevesebb pénzzel,kevesebb %-ra ugrottam vissza mindig!Szóval így.Aki most beszopott bárhol,tanuljon belőle,legközelebb máshol már ne kövesse el ezt a hibát!Akkor még 5-10 év múlva is itt lesz,és nem soha többet tőzsde felkiálltással távozik!Mindenki bukik előbb utóbb,kérdés akkor mit csinál!Ha volt valami hasznos tanács,ingyen volt,használjátok fel nyugodtan!Nyilván sokaknak újat nem mondtam azért,nem okoskodni akartam!De szóltam 25-be is,hogy minnél magasabb az árfolyam,annál veszélyesebb!Meg azt is mondtam ha úgy is tűnik napi 5-8% plusszoknál hogy ez játék,meg könnyű,nem az!Ez kurva komoly dolog,és ha fut a szekér és páran akkor itt hülyéskedünk egész nap,akkor is ez nem játék.
4IG Nyrt reszvenyesek.
Moderacio alatt lesz.