Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
papafilip 2025. 04. 25. 08:23
Tőzsdék merre tovább?
Mit gondoltok az arany lefordulás ( mondjuk ez még csak3 napos, szóval akár mehet is majd tovább fel... ), Illetve olyasmik, hogy Amazon, NVDIA is azt jelzi, hogy nem lankad a kereslet az AI, Cloud cuccok iránt, azt jelenti, hogy az eddigi egy kis korrekció volt és a tech megy tovább fel?
Bennem kezd erősödni ez álláspont.
szieszta 2025. 04. 25. 08:12
Előzmény: #120857  Josti

Ha megnézed marx tanait (én sem olvastam, csak a suliban beszéltek róla), a kommunizmust a fejlett imperializmus következő lépcsőfokának tekinti. Itt az volt a baj, hogy az orosz feudalizmusból akartak oda lépni, erőszakkal.
Sokan mondják, hogy rosszul élnek, mert nem tudják, hogy elődeinknek milyen volt az élete. A környezetemet nézve össze sem lehet hasonlítani ezt a jólétet az 50 évvel ezelőttivel.
A nagyipar megteremtette az olcsó életet és sok minden másra is jut pénz.
Kevés az időd? Akkor biztosan többre vágysz. Egy osztálytársam mondta, mindenkinek annyi szabadideje van, amennyit csinál magának.Ha megelégszel egy szürke élettel, minimális munkába járással is fenn tudod tartani magad. Én csodálom a helyi cigányjainkat, mert azok még életükben nem dolgoztak rendesen, mégis elvegetálnak. Romos házaikhoz nem nyúlnak, pedig lenne idejük szépítgetni. De nem. Jó ez így is.
szieszta 2025. 04. 25. 07:58
Előzmény: #120853  nyuszibroker

Majd  a munkanélküli segélyből.
Sokszor gondolkodtam, hogy kinek jobb. Aki sokat dolgozik és sokat keres, vagy aki szinte semmit de abból is megél.
Ha minden igaz, az állatvilágból származunk és azzal váltunk ki, hogy többet akartunk. A birtoklás, a harácsolás, kapzsiság miatt emelkedtünk ki. Az állatnak 2 fő feladata van, az életben maradás (evés) és a szaporodás. Amelyik ezt nem tudta teljesíteni, az kihalt.
Ha belegondolunk, az emberek az embereken élősködnek, egymás szolgáltatását élvezzük. A fejlettebb társadalmakban senkit sem hagyunk éhen halni.
Amíg az emberei munkaerő olcsóbb, mint a robot, addig lesz munka, de ez gyorsan változik. A hatékonyság növekedésével egyre kevesebb munkásra lesz szükség, de azoknak is kell majd megélhetés.
Ha most megnézzük, az állami szektor nagyon sok embert eltart, csak azért, hogy intézzenek, figyeljenek, betartassák a törvényeket, ellenőrizzenek. Egy fillért nem termelnek, de szükség van rájuk.
Például az mezőgazdaságban adott támogatások 1/4-e az ezt intéző és ellenőrző hivatal működésére megy el. Az adónk egy részét az adóhivatal emészti fel, számtalan hivatalnokot eltartva.
Josti 2025. 04. 25. 07:44
Előzmény: #120854  szieszta
A kommunizmus jó dolog lehetne, viszont az egy utópia. Sehol nem volt eddig igazi kommunizmus és egy jó ideig még nem is lesz. Ami volt/van azok csak totális diktatúrák. Jelenleg alkalmatlan rá az emberiség de egyébként nekem is megfordult a fejemben, hogy a jelenlegi út oda vezethet ha nem basszuk el(pászáz év múlva)
Padre47 2025. 04. 25. 07:40
Előzmény: #120853  nyuszibroker
Más országban lehet képesek lennének ezt megoldani és kezelni, de nálunk sajnos ok okozat szinten nézve ha robotok állnak a termelő gépek mellett és egyszerűbb munkákat elvégeznek és költséghatékonyan az egy sor dominót borít el. Emberek munka nélkül jövedelem nélkül, hogyan tovább a TB ellátás nyugdíj kérdése. Napi megélhetés kérdése ezzel párhuzamosan növekvő bűnözés autómatikusan hozza magával. 
Ha nincs jövedelem nincs elvonás a bruttóból se így a melós is éhezik állam sem jut hozzá a bérköltségekkel járó adókhoz. A semmit elkölteni nulla adót eredményez ÁFA és sorolhatjuk minden megérzi azonnal a hatást akkor már a termelőnek és kereskedőnek sem jó ha nincs pénz nincs vásárló és szépen felborul minden. Csak vegyél ki 10% munkaerőt és helyettesítsd humanoid robotokkal az azonnali bérköltség elűnését jelenti a pénz körforgásában. Persze plusz munkahelyeket is teremt, de nem foglalkoznának vele ha nem érné meg. Az állam zsebéből bármi esik ki a költségvetés szenvedi el, ha nincs elég bevétel a közfoglalkoztatás szenvedi el, egészségügy oktatás minden alapvető terület amin a politikusok spórolni kezdenek. Saját zsebükből kivenni nem fognak. Akinek a munkája nem pótolható robotokkal azoknak a jövedelmére többlet adókkal számolnék első körben az állam ott úgy vélem húzná is be a kieső pénzeket.
Josti 2025. 04. 25. 07:34
Előzmény: #120852  opandup
Erre vannak a közösségi médiák, filmipar, játékipar millió hobby, hogy ne unatkozzon az ember. A gépek miatt felszabadult szabadidő lekötése már régóta folyamatban van(100+éve). Magamról azt gondolom, hogy munka nélkül lehet hogy unatkoznék egy idő után de pl heti 20 óra munka már optimális lenne a munka-magánélet egyensúly megteremtésében. Most túl sok a munka, nincs energia meg idő a saját szarjaimra, szóval szerintem az irány jó, a sebesség meg majd kiderül utólag, hogy túl gyors vagy túl lassú volt e.
szieszta 2025. 04. 25. 07:26
Előzmény: #120852  opandup

Nekünk szociban is ezt tanították, aki munkában van, az addig őrizve van, nem csinál hülyeségeket. Mondhatnám felnőtt megőrzőnek. A rendszerváltás után azért volt annyi bűncselekmény, mert sokan felszabadultak és nem volt feladatuk.
Most látni, hogy a termelő szektorból a szolgáltatások felé özönlik a munkaerő. Az emberek kényeztetése a cél.
Lehet éppen az AI és a robotok fogják elhozni a  kommunizmust?
nyuszibroker 2025. 04. 25. 07:24
Előzmény: #120847  Bubbless
Pontositva a kérdésedet: Miből lesz az embereknek fizetése, amit aztán elköthet a robotok által megtermelt árukra, ételre, utazásra?
opandup 2025. 04. 25. 04:41
Előzmény: #120851  KrisztinaI
Jól látod. Ez is csak a javak átcsoportosítására lesz jó, továbbá társadalmi feszültséget fog generálni. Ha nincsen mindennapi feladat, az emberek tömegesen elkezdenek majd unatkozni és egymás idegeire fognak menni.
.
Pl: Akinek a szomszédja csak hétvégén lármázott idáig, az majd mindennap fog.
.
Nem békét és jó világot fog teremteni az AI, hanem káoszt.
KrisztinaI 2025. 04. 25. 04:05
Előzmény: #120848  Bubbless
Szerintem szörnyű lesz.... az Ai pont arra jó, hog ne az emberiség egészének, hanem csak a felső 1%nak adjon valamit.... a többinek meg saját ruhája sem lesz, csak elofizetesben.
KrisztinaI 2025. 04. 25. 04:00
Előzmény: #120842  MrSomm
Az Ai-ra jelenleg semmit nem lehet rabizni önmagában, mert nem érti, amit csinál,  csak statiaztikailag talalgat, addig  munkanélküliség sem lesz. Az értjük, amit csinálunk pont a hozzadaot6 érték. Ha megnezed most is ezért fizetnek, amit Ai csinál képet, szöveget, stb az egy élettelen valami, az embernek kell befejeznie, és ez a hozzaadott érték. Az már más kérdés, hogy az Ai levag egy csomó embert, akinek gyenge a tapasztalata, vegzettsege, stb, és ezt már nem tudja hozni,mert ő csak az Ai szintjeig  tudta megcsinalni. Ami a robotokat illeti, egyelőre cost/benefit annyira nem tűnik jónak azon túl, amire már eddig is robotokat használták, itt is a probléma az emberi mozgás modellezése, ami macerás. Az Iphone kapcsán elmondtak, hogy azért nincsen tökéletesen automatizált Apple gyár, mert az Iphone minden évben változik egy kicsit és képtelenség ezt 100% automatizalni.
KrisztinaI 2025. 04. 25. 03:44
Elszegenyedni. UK-ban a teszt alapjovedelem a tulelesre  volt elég, mint itt régen a munkanélküli segély.
Bubbless
Bubbless 2025. 04. 25. 01:46
Előzmény: #120846  Zedisdead
Szerintem nagyon izgalmas elkövetkezendő 100 év vár ránk, ha lehet hinni az “okosoknak”.  Egyet sajnálok, hogy én abból max ~40 évet fogok még látni. 
Bubbless
Bubbless 2025. 04. 25. 01:31
“ Azt, hogy dolgozni fognak a robotok, majdhogynem biztosra veszem, hiszen ez mar most is tortenik. A szamomra megvalaszolhatatlan kerdes, hogy mit fognak az emberek csinalni akkor?”
Én ezt úgy képzelem el , mint ahogy anno volt a Wall-E című animációs filmben. Robotok kiszolgálják az embereket, amíg azok a medence mellett szürcsölik a macifröccsöt elpuhulva. Szerintem 50 éven belül ez egy teljesen reális forgatókönyv lehet, már ami a robot “evolúciót” illeti. Ámbár nem gondolom, hogy a tech ipar bizonyos szegmenseiben, ki tudná váltani a robotika az embereket. AI jó úton halad, robotika se marad le. Utóbbi legégetőbb hiányossága a finom, folyamatos, már-már humanoid motorikus mozgás , de ott is találni nagyon komoly előrelépéseket. Én a Tesla úttörő szerepét a témában se gondolnám lehetetlennek. SpaceX is tavaly szeptember-októberben történelmet írt a rakéta tech színpadán. 
Zedisdead 2025. 04. 24. 23:56
Előzmény: #120844  MrSomm
Ezen felesleges elgondolkodni, ugyse lehet kitalálni. 1850ben sem tudták kitalálni, hogy fog kinézni a világ 2025ben, amikor nem az emberek 90%a,hanem csak 1-2%a dolgozik a földeken. Majd lesz valahogy. Biztos lesz olyan, hogy sok embert direktbe eltartanak FAJ al, vagy tőzsdére, kriptopiacra történő állami pénzpumpálással, meg olyan is, hogy aki akar az tud dolgozni. Igények mindig lesznek... Lakhatás, főzés, szórakoztatás, utazás, stb.. Ami ma elképesztő luxusnak számit, az 50 év múlva lehet commonplace lesz. Mittomén mindenkinek lesz jachtja, vagy repülője a középosztályban vagy ilyesmi. Vagy az emberek az év felett luxusutakon töltik el, és csak a másik felén "dolgoznak" . Ma már kezd elvárásnak lenni általános iskolában az Ipad meg a Disneyland. 50 év múlva lehet a Déli sark vagy a Kilimandzsáró lesz az alap és a Hold vagy Marsutazás a luxus.
Padre47 2025. 04. 24. 23:41
Előzmény: #120841  GrizzlyG
Dél amerika és ausztrália is jó készletekkel rendelkezik számos helyen van litium de évek óta a nátrium alapú aksikkal is jól haladnak. 
Az energia tárolás területén vannak szépen teljesítő cégek. Sajnos európait még nem találtam de van 2 kínai majd jobban utána nézek. Amekkora energia tárolással akarnak bővíteni biztosan nem halnak éhen a gyártók. 
Kína ahogy látom a ritkaföldfémekkel fog sakkoznj ez fájni fog az amcsiknak.
MrSomm 2025. 04. 24. 23:12
Előzmény: #120843  Zedisdead
Akkor johet feltetel nelkuli alapjovedelem kora? 
Vagy hogyan gondolod? Be kell menni a gyarba/epitkezesre nezni, hogy hogyan dolgozik a robot?
Ezt nem latom magam elott...
Zedisdead 2025. 04. 24. 23:00
Szerintem a lényeges kérdés az, mire lesz szükségük az embereknek? A jelenlegi társadalmi rendszer tökéletesen alkalmas arra, hogy egyre csökkenő hozzáadott értékkel dolgozó egyre több ember közt szétossza az egyre több javakat. A keresleti oldal nem lesz probléma sosem.
MrSomm 2025. 04. 24. 22:53
Előzmény: #120835  Zedisdead
Azt, hogy dolgozni fognak a robotok, majdhogynem biztosra veszem, hiszen ez mar most is tortenik. A szamomra megvalaszolhatatlan kerdes, hogy mit fognak az emberek csinalni akkor?
GrizzlyG
GrizzlyG 2025. 04. 24. 22:08
Előzmény: #120839  Padre47
Én jobban bízom az energiaiparban :) Ott mások a méretek van bőven forrás. 
Kérdés, hogy a kínálat meddig tud lépést tartani a kereslettel. 
Kína balhé is jól jöhet a nyugati lithium bányászatnak. Legalábbis remélem 😉
https://www.portfolio.hu/gazdasag/20240321/robbanas-elott-az-ipari-meretu-akkumulatoros-energiatarolok-piaca-675507

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek