Topiknyitó: pomperj 2018. 02. 27. 07:28

Financial Forecasts  

Azsia: mersekelt optimizmus
cimu topic folytatasa. Minden fenti temaba vago hozzaszolast szivesen latunk.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Feketefoton1
Feketefoton1 2023. 04. 05. 08:45
Előzmény: #89579  pomperj
az olajszervizeseket jpeg-ét légyszi frissítsd, mert ez az előző 
pomperj
pomperj 2023. 04. 05. 08:35
Előzmény: #89563  bankos
Olajosok es MOL
Szerintem MOL sokkal jobb kilatasokkal bir, mint OTP.
,
1)Egyszeruen azert, mert a kovetkezo 10 evben is tartani fog  az Energia hiany.
Kozben az egesz Energiatermeles teljes atalakitasat muszaj megcsinalni a tuleleshez, sok tevuttal, 
es kozben az eddigi olaj+NG energia-keszletek kimerululese/elfogyasa is  neheziti es jelentosen dragitja is  (de ezzel legalabb gyorsitja is)  a folyamatot.
.
1)A ket legfontosabb Energia Index (XLE es XOP) kilatasat igy gondolom:
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20230405v01xkadsx.jpeg
Ezek az Indexek 3 ev alatt 3x mertekben emelkedtek. A kovetkezo 3 evben ujra 3x emelkedest varok.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20230405v01xus56l.jpeg
.
Az Olajszerviz kisse mas hullamszerkezet, es szerintem bullosabb.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20230405v01xus56l.jpeg
.
2)A MOL longterm chart igy nez ki
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20220523v01x7au39.jpeg
.
A chart alapjan azt gondolom, az ALT2 eset a valoszinubb. 
Es a wave(E) hullam eppen keszen lehet (bar kisse rovidebb az idealisnal), es bullos rally kezdeten,
megindulasban van sokkal feljebbre.
.
http://keptarhely.eu/view.php?file=20230405v01xaqce8.jpeg
.
MOL nem olajtermelo (csak kis reszesedesek  vannak kitermelesben),   es nem is olajszerviz.
Mol egy olajfinomito es olaj disztributor olajceg a nagy kuthalozataval. Ebben sokkal kevesebb profit
lehetoseg van a kovetkezo 10 evben, de mandinerbol nyilvan reszesul az olaj hatalmas dragulasabol.
MOL egy allami monopolium. Lenyegeben az allamnak dolgozik.
.
Mol szerintem sokkal jobb inveszticio most, mint OTP.
.
szieszta 2023. 04. 05. 08:03
Előzmény: #89575  Franky
Majd vesznek az oroszoktól.
szieszta 2023. 04. 05. 08:02
Előzmény: #89576  szieszta
A kereskedő cégek sem ülhetnek a babérjaikon, jó példa erre a lajtamag és a pannonmag.  A pannonmag-os sikersztori kb 10 éve kezdődött, egy zöldmezős beruházással, két nagyon ügyes fiatal állt neki konkurálni egy több tíz éves múlttal rendelkező cégnek. Szinte nulláról indítva szépen felülkerekedtek.
szieszta 2023. 04. 05. 07:56
Előzmény: #89572  AlonsoRenault

Azt soha nem  mondtam, hogy a kereskedők nem éltek jól az agro szektorban, de ez csak azért lehet, mert a gazdák is megengedhettek maguknak ezt meg azt. Ha náluk nincs pénz, akkor a kereskedő hiába kopogtat.
Száz hektáron már nagyon jól lehet élni, ha nullára kihozza a termelést, jön még a támogatás, ha jól tudom 80 ezer hektáronként.
https://mezohir.hu/2022/11/10/agrar-foldalapu-tamogatas-300-hektar-1200-hektar-mezogazdasag/
- Agroökológia= eddig a zöldítés abból állt, hogy kellett vetni zöldtrágyát, a terület kb 20%-ra. Ez 100 hektárnál kb 100 ezer forintos költség és az egész területre megkapta a 30 ezret, tehát a  3 millát.
Az új törvények szerint a teljes terület 5%át kell ugaroltatni, ráadásul minél nagyobb a birtok, annál kevesebb a területalapú támogatás.
Franky 2023. 04. 05. 07:56
Nahhhat… esnek az USA keszletek. (Olaj). ;-)
szieszta 2023. 04. 05. 07:25
Előzmény: #89572  AlonsoRenault

Közel harminc évig ebben dolgoztam, mint üzletkötő, így eléggé átláttam az egészet. Az állattenyésztés tényleg lehet bukta, a környéken is legtöbben abbahagyták. A zöldség is nagyon hullámzó, persze főleg  a kicsiknek, a nagyobbaknak nagyon jövedelmező.
Azt tudatosítani kell, hogy a mezőgazdásznak nem elég a földet túrnia, közgazdásznak is lennie kell. Meg kell találnia  a közép utat.
Én azért nem félteném őket annyira, mivel ők verik fel a föld árát és bérletét. Óvár mellett volt egy társaság, akik erre rájöttek, csak már későn.
Hasonló volt, mint  a bitcoinnal a bányászok. Egymásra licitálva szedték el egymástól a földet, mert ugye abból nem keletkezik több. Szívességet tettek a tulajdonosoknak, hogy évente járták a falut, többet ígérgetve, csak tudjanak gyarapodni. Persze a másik sem hagyta magát, dögöljek éhen, de akkor is szerzek még, vagy visszaszerzem alapon.
Azt viszont tudni kell, hogy egy 100 hektáros paraszt, kb 1 hónapot dolgozik intenzíven, persze ha van gép hozzá. De mostanában már megéri szolgáltatásban műveltetni a földet, éppen a szuper drága gépek miatt.
szieszta 2023. 04. 05. 07:13
Előzmény: #89567  jsamu

Én úgy tudom, nem kötelező leszerződni, a terményre mindig van kereslet, piaci áron. Ha több terem olcsóbban, ha kevesebb drágábban. Így ez kiegyenlíti egymást. Most csak az a gond, hogy ukrán barátaink beöntötték ide a sok gabonát, mert nem tudják széthordani a világban.
Magyarországon a külföldieknek nem annyira könnyű földet szerezni, a törvényeknek hála, sőt, még a szomszéd településről  való is hátrányban van a helyivel szemben. Kijátszható, de nem annyira egyszerű.
Nálatok csak az a  kérdés, hogy a külföldi hogyan jutott a földhöz. Mert ugye ha nincs törvény, lehetne a földtulajdonosoknak öntudata, hogy külföldinek nem adja.
Nekem sok ismerősöm van Szlovákiában, ugyan erre panaszkodnak. Külföldi elméletileg ott sem vehetne, de szlovák cég igen. Külföldi meg gond nélkül tud szlovák céget alapítani, ami aztán felvásárolja, illetve bérli a földeket.Nem is lenne ezzel sem gond, ha nem lenne ezeknek korlátlan hitelkerete. Vesznek egy hektárt és már zálogosítják el, hogy vehessék a következőt. Az már az övék. Ráadásul otthonról is kapnak támogatást, csak terjeszkedjenek.Dél- Szlovákiában például a dánok uralkodnak ,  óriási sertéstelepeket építve közép európa legnagyobb vízbázisa fölé. Dániából kitiltották őket, a Szigetköz túloldalán, Csallóközben meg vígan hordják szét a fost. Egyik ismerősöm volt Dániában valamelyik kisebb településen, azt mondta ott tényleg bűzlik minden. Február közepe után lehet kihordani az addig összegyűjtött fost, no ne tudd meg!
AlonsoRenault 2023. 04. 05. 06:48
Előzmény: #89567  jsamu
Végre valaki leírta nekik, köszi. Van jó pár kelet moi agrár cégre rálátásom. Állatenyésztést aki nem számolta fel kb. csődbe is ment. Aki termeszt az is vegetál. A kereskedők itt akiknek jól megy.
Törölt felhasználó 2023. 04. 05. 04:49
Előzmény: #89559  szieszta

Volt már olyan kb 3-4 hónapja, hogy vonzott valamiért az alkoholos pia.
De még a pár százalékos édes italok is kifordulnak a számból, egyszerűen a konyakos meggy szintjéig bírom csak az alkohol ízét.
Meg a boros tea még, ami jól esik. Sima aromájú, lágyabb teafű - mondjuk Earl Grey vagy Yellow Label - és olyan 80:20, 70:30 arányban a forró teához bármilyen vörös vagy fehér bor és persze cukor.
Jó forrón tuti.
:)
Ja vannak azt hiszem depressziósnak mondható hullámaim, én eszem meg iszom valami jól eső dolgot - meki, pizza, sütemény, energiaital, cola, szóval gyorskaja, amiben van cukorcucc, így összefoglalva, azt hiszem  - hogy elnyomjam.
De mindezek mellett teljesen tudatos - vagy annak mondható - cél az, illetve tevékenységem az, hogy tényleg érdekelnek az ilyenek mostanában sűrűbben és jobban, mint mondjuk a valóság és az igazság kérdése mind filozófiailag, mind a való életben lehetséges megnyilvánulása, mibenléte.
Annak meg vannak ilyen vonalai is, amit persze simán egy baromságnak tűnhet, mint az alusipka.
De annak a kérdése is persze az embernél egy, a valóságnak mutatott olyan része, hogy: röhejes.
Aztán mi van, hogy azért tűnik röhejesnek, hogy ne próbáld ki?
Anno mi volt akkor, mikor valaki azt mondta, hogy én valahogy repülni szeretnék, mint a madarak?
Akkor az volt az emberiség és a nagy tömegeke tanult valósága, hogy: hát ez nem lehetséges.
Talán röhögtek is rajta.
Meg sok mindennel így volt, biztosan, amik nagy léptékek számítottak az akkor életfelfogásban vagy annak menetétől totálisan eltérők, oda nem illőnek tűntek.
És mi van, ha ez is esetleg valami ilyen?
Röhöghetünk a dolgokon, aztán meg lehet, hogy jön a D-betű egyszer bármi ilyennel kapcsolatban.
Nem mondom ezzel azt persze, hogy jelen esetben ez így van, csak, hogy lehet rá esély.
Én meg ha valami érdekel mint lehetőség, akkor a legabnormálisabb gondolatnak is adok esélyt, ennyi a történet...
:)
stolz
stolz 2023. 04. 04. 23:43
Előzmény: #89569  Törölt felhasználó
nagyon időszerű lenne a ukrán szemét kitiltása ...
czm 2023. 04. 04. 22:43
Előzmény: #89550  himihumi
megallapitom, hogy az utobbi oraban 17en olvastak a forumot :)
--
arany long lecserelve nq-ra 13200 alatt
nq cel ~13450 es onnan le 
hogy mekkora le, az majd idovel alakul - figura zaro pauza kerne oda magat nagyon a csartra
!! meg mehet tovabb fel a honapban akar 13600-14k szintekre siman
jovoh heti inflacios adatok+"reakciok" frissitik majd az itinert
jsamu 2023. 04. 04. 22:39
Volt itt tobb hozzaszolas a mezogazdasaghoz. Mint paraszt (lassan 15 eve) ismertetnek nehany szempontot:
1. A mezogazdasagi termelok jelentos resze nagykeraron adja el a termeleset es kis vagy kozepes arakon vasarol barmit is. Itt van a problema neki: erdekervenyesito kepessege 0.
2. A gazda befektet azonban a vegeredmeny teljesen bizonytalan. Nemcsak a szarazsagrol van itt szo (lasd tavaly) hanem pl. az ukran gabonarol vagy mas piaci helyzetrol. Jelen esetben a szomszedom leszerzodott ugy 200 ha. kukoricat 1.40lej/kg aron. 3 eselyes a kerdes: 1. Terem neki elegendo sikerul minden es normal piaci helyzetben megveszik tole szerzodeses arakon. 2. Nem terem neki elegendo es buntetest fizet.  3. Terem neki elegendo megjelenik a konkurens ukran kukorica de a kereskedo nem veszi at csak......0.87 lej/kg aron. Lehet pereskedni csak kozben a 200 ha kukorica veteskoltseget valahonnan ki kell pengetni + a Cargillnak sokkal jobb ugyvedei vannak. Egyszer leultunk kiszamolni es kijott az, hogy 5 evbol tkp 1 evben van rendes hasznod.
3. Ami a sok kulfoldi autot/gepet illeti: ezek donto tobbsege unios penzbol van illetve leasing. Itt Romaniaban divat a kovetkezo: letrejon az agrarceg, lizingel amit kell (legujabb technologia kurva draga aron) mivel evente 2 reszletet kell fizetni az elsot kifizeti a masodik mar nem csak hazudozik valamit es meg fizetget a harmadik utan meg sumakol es kis szerencsevel 2.5 evre a szerzodes alairasa utan elviszik a gepet. Bedol a ceg es uj ceggel kezdik. Nyaron gyanusan sok 5-7 eves kombajn gyullad ki. A casco fizet.
-----
Ne felejtsuk el, hogy a gazdak jelentos resze egyszeru ember. Nem bankar/tozsdespekulans/ beszerzo/jogasz/politikus hanem egyszeru ember. Es kurvara zavrja ha eveken at nem jon ki a matek. Lehet elemeleteket gyartani, de az megvan, hogy Romaniaban egy Jihlal El Kahlil nevu figura kapja a legnagyobb teruleti alapu tamogatast. Vagy az orszag legjobb adottsagu teruletet (Insula Mare a Brailei) az al Dahra nevu jordan konglomeratum hasznalja.  
ragarda
ragarda 2023. 04. 04. 22:38
Előzmény: #89561  himihumi
Már értem. Szóval te vagy John Wick? 😁😁😁
szieszta 2023. 04. 04. 22:05
Előzmény: #89563  bankos

https://forum.portfolio.hu/topics/molly-tulajok-topikja/5535
- itt már vesézik. :-)
Aki kapja, marja. Az osztalék után meg beesik.
Törölt felhasználó 2023. 04. 04. 22:04
Előzmény: #89558  yooio
4100:)
bankos
bankos 2023. 04. 04. 21:50
Előzmény: #89501  pomperj
Köszi!
Hogy látjátok most a MOL-t?? 
350 oszti javaslat
szieszta 2023. 04. 04. 21:39
Előzmény: #89560  LilProfit
Kis mértékben orvosság, nagy mértékben gyógyszer. :-)
himihumi 2023. 04. 04. 21:39
Előzmény: #89558  yooio

Topik gazda

pomperj
pomperj
3 5 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek