Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Goldstein17 2025. 09. 22. 08:12
Előzmény: #257433  slash
M. Csabát nem ismerem, de a Dunakanyart igen és meg kell védenem. Imádom a Kvarner-öböl vidékét (ha jól tudom arrafelé vagy), tényleg gyönyörű,  de amikor a Szigetcsúcson vagyok azt gondolom ennél nem nagyon van szebb hely. A víz pedig nagyon tiszta, persze nem aradás idején. Mar evek óta nézelõdök arrafelé, de végül mindig meggyõzöm magam, hogy nekem nem kell semmi.
berlini
berlini 2025. 09. 22. 08:01
Előzmény: #257434  slash
Ahol azokat a csomópontokat nem tárták fel amelyekben a panelelemek egymáshoz lettek kötve acélszerekezetekkel és közben folyamatosan nedves levegő járta át ezeket, azokba én még azt is visszautasitanám, hogy béreljek egy lakást.
A csomópontokat egyenként fel kell tárni, meg kell állapitani, hogy hogyan lettek kivitelezve, mennyire korrodeáltak az acélszerekezetek, azokat le kell kezelni és az egészet légmentesen le kell zárni.
Ahol ez nem történt meg , az előbb vagy utóbb kuka. 
Törölt felhasználó 2025. 09. 22. 07:48
Előzmény: #257436  Goldstein17

nem tudom
sőt még azt sem igazán, hogy mi akarok lenni
csupán átmeneti állapotban vagyok több mint 67 éve
Törölt felhasználó 2025. 09. 22. 07:43
Előzmény: #257434  slash
az hogy lehet hogy felállványozott panel emlékem nincs, csak alpin technikás, hézagtömítésről ,és ugyanilyen hőszigetelésről?
Goldstein17 2025. 09. 22. 07:36
Előzmény: #257432  Törölt felhasználó
Ki vagy te, netán Naphta, egyenesen Davos Platzból?:)
Törölt felhasználó 2025. 09. 22. 07:35

és még egyszer és utoljára a determenisztikus megközelítésről
.
tizenvalahány éve a Barcelona bajnokok ligája döntőt nyert Londonban valamelyik angol csapat ellen, amelynek játékosai nagyrészt Barcelona és Messi drukkerek voltak, és a csapatkapitányuk két kisfia otthon Messi mezt hordott, nem az apjukét
.
és az angol csapat valamelyik játékosa nyilatkozta a meccs után hogy könnyű a Barcelonának, mert amikor a Xavi lendítette a lábát hogy az Iniestának passzoljon, akkor már az Iniesta tudta hogy hol lesz majd pár pillanat múlva a Pedró és a Messi is, amihez neki majd igazodni a kell
.
lehet hogy el legalább annyira determenisztikus megközelítés,  mint ahogy én is gondolkodom nagyon sok ingatlanpiaci momentum kapcsán
slash
slash 2025. 09. 22. 07:33
Előzmény: #257430  berlini
A panelek belső csomópontjai nem elérhetőek megbontás nélkül a felújítások csak egy külső állványozás és EPS hőszigetelés és festés volt max a wc vaslemez mögötti 40 éves collos vízes vascsöveket cserélték ki és a a csatorna kivezetést. Pl a wc fürdőszoba  blokk maga egy darabból van úgy emelte be a daru anno egy öreg  mesélte nekem.  sztem állni fog de ennyit már nem érnek. 
slash
slash 2025. 09. 22. 07:11
Magyarósi Csaba támogatókkal karöltve épített kb 200M-ba került luxus  nyaraló Zebegényben. Ok. gyönyörű lett. Lementek a vízhez. 4.25 percnél látható.  Ebbe a vízbe a kutyám nem engedném be olyan mocskos szennyvíz ez.  Van ennek így értelme? A medencét megunod fent, a víz lent mocskos mit lehet csinálni? Néha még a tenger is unalmas megsúgom.. . És a buta népek ezért fizetnek 100e ft/éjszaka díjat.
Fura dolgok vannak én mondom. 
https://www.youtube.com/watch?v=Yfa_nrQxMd4
Törölt felhasználó 2025. 09. 22. 06:54
Előzmény: #257431  mr_bob

az első világháború előtti évtizedekben számos mértékadó gondolkodó úgy vélte hogy az embernek bizony van agya, amelynek segítségével megismerhető a fizikailag létező világ sőt még az ösztönök is kordában tarthatók a segítségével, és ez elég elterjedt várakozás lett azokban a rétegekben, akik nem kizárólag csak az életben maradásukkal kényszerültek foglalkozni napi 24 órában
aztán az első világégés végére végképp kiderült, hogy az mind komoly tévedés volt, az ember sokkal inkább irracionális jellegű, egyedként és  tömeg formájában is
.
és egyre inkább erre a helyes felismerésre épít világszerte a mai napig a sikeres politikus, a sikeres termékfejlesztő, a sikeres marketinges, stb
és a sikeres ingatlanpiaci aktor is, még ha így ez tudatossá nem is vált benne
és az élet egyik legfontosabb területe is ilyen, az pedig a csajozás, és mint ilyen élethosszig kiható jelentőségű lehet, hogy fiatalon igencsak aktív legyen valaki, és minőségi alanyokon gyakoroljon :)
.
súlyos gyógyíthatatlan betegségem, hogy szinte mindent csak egy folyamat részeként vagyok képes értelmezni, csak így látom értelmét
ebből adódóan azt gondolom, hogy rengeteg  észlelésre adott válaszreakció mibenléte - sőt gyakran maga az észlelés megléte vagy nemléte - lényegileg jóval előbb eldőlt, mint ahogy az észlelés megtörtént (vagy meg kellett volna történnie)
pl
ha a berlini vagy az izmoska gépelni kezd mondjuk a panel élettartam témában, és hogy milyen szövegeket szülnek, az mind már lényegileg az előzőévtizedekben eldőlt
.
ugyan így zajlik az is amikor valaki befordul egy utcasarkon, elmegy egy épületig, felmegy egy lakáshoz és besétál, és kinéz a nappali ablakán az utcára, és hogy miféle érzületek és gondolatok generálódnak benn az utcasaroktól az ablakon való kinézésig megtett út alatt, annak a tartalma is nagyrészt jóval korábban már eldőlt
.
ez a Goldstein gondolhatja determenisztikus megközelítésnek, biztos hogy van is benne valami ilyesmi is, de attól ez még nagy eséllyel így zajlik a háttérben
.
és az ügyesség abban a felismerésben rejlik, hogy nagyon sok függhet attól az előzménytől, hogy a "túravezető" milyen fizikai és emocionális előkészítés végén fordul be azon a bizonyos sarkon az utcába az alannyal
.
ehhez vajmi kevés köze van a Zsiday féle amúgy a maga nemében elég jó írásoknak, viszont sokkal direktebb haszna van azoknak a fiatalkori gyakorlásoknak, amelyek egy hasonló sétákkal telt egy lánnyal, és aki felérve nem csukta be az ember orra előtt a bejárati ajtót, hanem behívott, majd hamarosan szinte magától lecsúszott a bugyija is
mr_bob
mr_bob 2025. 09. 21. 22:27
Előzmény: #257428  Törölt felhasználó
nem tudom miért kaptál minuszokat. szerintem teljesen logikus, hogy aki a flasztert koptatja reggeltől estig, és az ingatlanpiac minden apró rezdülését figyeli, annak sokkal pontosabb információi lesznek, mint akár egy ezen a piacon külsősnek számító zsidaynak, vagy akár egy olyan ingatlan befektetőnek, akinek 5-10 évente van 1 tranzakciója.
berlini
berlini 2025. 09. 21. 21:55
Előzmény: #257425  izommanvagyok
Van egy jó és egy rossz hirem.
Annak a kijelentésnek hogy a panelok akár 120 évig is állni fognak éppúgy nincsen értelme, mint az ellenkezőjének, hogy mindjárt összeomlanak.
Attól függ.
A panelek 40-60 éve épültek.
Nagy különbség volt már a kivitelezéskor is.
Az Achiles sarka a paneleknek statikailag a csomóponti kötések előirásszerű kivitelezése (statikailag és vizszigetelés szempontjából).
Azon panelek amelyeket azóta felújitottak (csomópontok, szigetelés) nagy eséllyel megérhetik a 120 évet.
Azon panelek, amelyek a mai napig rohadnak esélyesek arra, hogy egyik pillanatról a másikra egy komoly tartószerekezeti repedés megjelenése után lakatattlanná lesznek minősitve.
A kockázatokat növelik az ellenőrizetlen módon végbement lakásátalakitások, ahol tartó szerekezetek faragtak meg (falakat szedtek ki).
Tehát lakásvételnél nagyon ajánlott a felújitási tervdokumentáció bekérése és a társasháztól egy nyilatkozat, hogy a lakások tartószerekezeti szempontból nem lettek szétbombázva.
Goldstein17 2025. 09. 21. 20:46
Előzmény: #257418  Moka_Brikka
Igen, ilyesmi volt
Törölt felhasználó 2025. 09. 21. 20:36
Előzmény: #257422  mr_bob

amíg dolgoztam soha nem olvastam ilyen  szövegeket
sokkal többre értékeltem a közvetlen információgyűjtést
.
a 2009 közepi hullaszag hatására indult a kamuhírdetés összefoglaló címszó mögötti eljárás fejlesztése, aminek csupán járulékos, de rendkívül hasznos mellékterméke volt, hogy rendkívüli mértékben megnövelte a telefonos és a személyes ügyféltalálkozóim számát is, gyakorlatilag annyi ügyfelet generáltam, amennyit csak akartam
.
ezek a személyes ügyfélbeszélgetések adták a valós alapot azon a 6-8 négyzetkilométeren működő nagy helyiértékű sablonok kiderítéséhez
.
ha közel hajon értő módon az ember a egyes ügyleti részmozzanatokhoz, gyorsan rájön hogy minden egyes megvalósuló tranzakció egy soklépéses játszma, és rájöhet, hogy ez nem végtelen típus, és messze nem random folyamat, és fejleszthető az a tudás aminek eredményeként elég jó eséllyel tudja az ember, hogy kinél mikor mit kell ahhoz tenni, hogy kiváltódjon a kívánt hatást, vagyis a megfelelőnek vélt kedvező következő kis lépést tegye meg az ügyfél a szerződéskötés felé vezető úton
.
ha ez elég jól megy lesz belőle ütemesen, rendszeresen pénz, nem kevés néha a sok kis helyes irányba való léptetések végén
(ha nem, akkor az volt az a élesben játszott meccs ami valójában formában tartó, vagy felhozó edzés volt, ami nagyon fontos)
.
a Zsiday és társai szövegeinek olvasgatása ehhez kidobott idő, haszontalan
a nagyívű elméleti megfejtések helyett éppen a velem szemben lévő ember helyes megfejtése sokkal de sokkal több haszonnal járt
.
most csak azért kerestem elő mert már nem különösebben drága az időm, és amire reggel rácsatlakoztam a melós tegnapi posztja alapján az valahogy a Zsidaytól is indult
N0MAD 2025. 09. 21. 20:35
Előzmény: #257425  izommanvagyok
“ engem egészen biztos maradéktalanul kiszolgálnak még lehet a gyerekeim is egy ideig...”
Nos nemrég még sokgenerációs pénztermelő gépezetek voltak, erről emlékszem néhány ellenvéleményre.
De a ár hónappal ezelőttő őt fő kettőötven havi költség is többszöröződött, a sokgeneráció is lett egy fél meg egy darab.
Ha lassan is de beérnek az eltérő vélemények. Pár hónap és fideszes se leszel ha így megy tovább.
izommanvagyok 2025. 09. 21. 20:26
ez volt 2 hétig az első és utolsó hozzászólásom nem tervezem itt tölteni az időt csak ez kikívánkozott sziasztok
izommanvagyok 2025. 09. 21. 20:25
Múltkor valaki jól beszólt majd a panelok semmit sem érnek  és lassan bontják ( 10 év múlva meg már hitelezni is alig akarják őket ) 
https://www.vg.hu/nemzetkozi-gazdasag/2025/02/panel-lakas-ennyi-ev-az-ellettartam
Hát az még odébb lesz 100-120 év! mire ezeket bontják szakértő szerint 
A szakértők ma már úgy vélik, hogy ezek a szerkezetek az építkezés befejezése után 100-120 évig is fennmaradhatnak, ami azt jelenti, hogy 2060-ig vagy akár 2080-ig is tökéletesen lakhatók lehetnek. A lengyel szakértők úgy gondolják, hogy a panelházak állapota általában véve megfelelő, így a legtöbb esetben a bontásukra még hosszú évekig nem lesz szükség. Mivel Magyarországon is nagyjából abban az időszakban épültek a panelek, mint Lengyelországban, így ez a becslés valószínűleg a hazai épületállományra is igaz lehet.
Mire itt kevesebb hitelt is adnak rá az nem 10 év hanem majd 30 legfeljebb..
Mostani pesti panelek egyébként 40-45 évesek még egy laza 60-80 év simán van bennük engem egészen biztos maradéktalanul kiszolgálnak még lehet a gyerekeim is egy ideig...
Épp nyaralok, de ez a tüske még bennem volt kikívánkozott be próbált az illető paráztatni mekkora lúzer vagyok , hogy panelokba ülök.
Goldstein17 2025. 09. 21. 19:48
Előzmény: #257423  Goldstein17
Írhatna egy cikket a várható esésről – Soha nem volt ilyen drága a panel címmel.
Goldstein17 2025. 09. 21. 19:41
Előzmény: #257422  mr_bob
Az általa számolt egyszerű mutató (hány nm budapesti lakást lehet venni egy átlagos bérből), ma nem lenne túl  kedvező.
mr_bob
mr_bob 2025. 09. 21. 19:29
Előzmény: #257421  mr_bob
mr_bob
mr_bob 2025. 09. 21. 19:26
Előzmény: #257420  Törölt felhasználó

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek