Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
N0MAD 2025. 02. 13. 13:11
Előzmény: #240138  Freszelés
Napasztmek, a jogállamra célozgatsz, mi, lipcsyh?
Tórvény elöttimegyenlőseget akarsz? Talán még meszáros nagyságos úrral is?
Második ajtó balra, keresztet vedd fel, szögek majd a helyszinen, leltározva.
Nem adnád meg a királynak ami a királyé, mi?
N0MAD 2025. 02. 13. 13:09
Előzmény: #240135  ncseed!
Szerintem félreérthettél.
Arra gondoltam ha leszerződünk hogy egy forintért tiéd a lakásom nem lenne túl nehez utólag semmissé tetetnem a bíróságon mint jelentos vagyoni hatrányt okozó. 
Vagy ha a nagymamámet vinnéd.
Szóval az állam/bíróság  ertékelheti az árat és semmisse is teheti. Vagy azt mobhatja hogy a vélelmezett ár után adózz/lletékezz.
Meg nyilván egy csomó mas esetben is, csak hülyempélda jutott eszembe, de van itt jogasz aki mondhat jobbat ha kellene, de szerintem érted. Nem korlatlan az adásvetel, van állami beleszólás.
Freszelés 2025. 02. 13. 13:00
Előzmény: #240136  ncseed!
Nekem jó az is ha nincs egyáltalán semmi szabályozás semmiben (vadnyugat) vagy az  is ha épp van. Csak ne percenként változzon és legyen ~2 mondatban leírható/megérthető és ne legyen benne mérlegelési lehetőség. Mert akkor a gittegyletek, független :) magyar bíróságok a szabadságuknál fogva úgy mérlegelgetnek meg döntögetnek, ahogy épp nekik kedves. Az ilyen nem csípem.
Ábrándozok.
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 13. 12:50
Előzmény: #240128  Freszelés
Tudtam. Máshol is van ilyen szabályozás.
A termőföld nem 'építhető', főleg nem kvázi korlátlan számban. Nem is amortizálódik azaz nem kell újraépíteni. Nem lehet felfelé építeni és növelni a kihasználtságát. 
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 13. 12:45
Előzmény: #240119  N0MAD
"Azt gondoltam jogilag elég régőta letezik valami morális szempont az adásvételnel, (nem tudom a jogi kifejezést) ami eseten perelhető még a megkötött szerződés is, ha annyira elter az ár a normálistól. "
Nincs ilyen. Amire te gondolsz az a foglalóra van értelmezve és a kaucióra, nem a vételárra! Foglalónál olyan 20% ami még elfogadott (mivel duplán kell visszaadni elállásnál), kauciónál meg max 3 havi. Ennél többet is írhatsz a szerződésbe, el is fogadhatja a másik fél, de akkor UTÓLAG kérhetik az összeg leszállítását a bíróságtól. De ki az a hülye aki így szerződik és utána futkoz fűhöz-fához. Ergo pénzt így sem bukik az eladó/bérbeadó.
A többi részével a kommentednek egyetértek. Ezer más eszköz van az állam kezében a beavatkozásra, de az árfixálás az a totálisan elfogadhatatlan full kézi vezérlés. Mivel magyar viszonyokban
1. nincs jelentős állami/önkoris bérlakásrendszer és a korábbi tapasztalatok azt bizonyítják hogy ez nem megvalósítható itthon 
2. Cégek nem építenek
3. a magánszektorra épített az eddigi politika évtizedeken keresztül
ezért öntökönszúrás lenne a magánembereket még jobban baszogatni e téren! KONTRAPRODUKTÍV!
Ellentétes hatást érnének el! Olcsóbb lenne a lakhatás, csak nem lenne kiadó lakás.... feketegazdaság, stb.
tihamer
tihamer 2025. 02. 13. 12:36
Előzmény: #240122  FatFIRE
"Ahogy megyünk előre Mo. kapitalizmusban töltött időben úgy nehezedik a nulláról vagyonfelépítés azon ÁTLAGember számára aki semmilyen segítséget nem kap!"
.
Nekem meg minél több ingatlanom van, annál könnyebb ( időintervallumban rövidebb idő alatt) megvásárolnom a következő tejet, borjút adó tehenet .
ncseed!
ncseed! 2025. 02. 13. 12:35
Előzmény: #240114  Xis24
"A lalhatási vásárlók kiszorítására egy egész iparág rendezkedett be az egész világon. Ők tőkeerőben vannak a magánszeméllyel szemben. "
Áruld el ezt magyar viszonyokra hogyan értelmezzük? Sehogy. Itthon szinte csak magánszemélyek vásárolják a lakóingatlanokat...  
Pistike12 2025. 02. 13. 12:15
Előzmény: #240124  Xis24
En csak a kollega kapitalizmus oldali megkozelitesettartom viccesnek es alszentnek egy olyan altala tamogatott rendszerben, ami arsapkazik😀
"holnapután mi lesz? Majd az állam mondja meg mennyiért kell eladnom az autómat?" 
Igenbmeg es ra szavaztal ezert ne rikacsolj😀
Visszaterve. 
Legyen minden lakas 10m ft az eladonak es 5m nekem zsebbe. Es minden epitesi vallalkozonak kotelezo evi 10 lakast epiteni. Ha nem teszi, mindenet elvetetni😀
Szola az ur. 
N0MAD 2025. 02. 13. 12:06
Előzmény: #240129  sztiv
Hát ha valamire fogadnék az az hogy gazdasági válságban a relatve “olcsó kocsma, nő, szallás,  minden” kifejezések kevésbé okoznak kihalt környékeket mint a bezárt gyárak.
De ez csak tipp.
És minusz covid.
N0MAD 2025. 02. 13. 12:04
Előzmény: #240126  FatFIRE
Voltunk valamikor egy vezetett túrán a király utcában, sok erdekesség volt, ide kivánkozik hogy bp és prága híres/hírhedt mulató övezet volt annó, nem is emlékszem milyen fejszobor/dombormű jelezte a kapu felett hogy a ház kifejezetten “mulatónak” (kuplerájnak) épült. Namármost nyilván ez a régmúlt, nincs relevanciája napjainkban, véletlen egybeesés hogy ez a két város amelyik még mindíg vonzza a turisták tömegeit a szépségeivel.
sztiv 2025. 02. 13. 12:01
Szuper! Aztán majd a gazdasági válság miatt elmaradó fizetőképes turisták nélkül legyen szellemváros a belváros! Akkor már nem lesz szükséges a dugódíj bevezetésére sem....
Freszelés 2025. 02. 13. 11:59
Előzmény: #240110  ncseed!
Tudtad, hogy ha földet vennél, akkor a helyi gittegylet mérlegelhet? Hiába te adtad a legmagasabb árat, mert ha úgy godolják hogy máshol jobb helye lenne, akkor bizony nem hagyják jóvá és nem az kapja, aki a legtöbbet fizetné.
És ez kishazánk. :)
Murdoch 2025. 02. 13. 11:50
És mind szép és jó, csak az árakat tekintve már lassan kb. két hét Balaton = két hét Karib. A külföldiek majd jönnek, magyarok meg mennek. Ez megint egy érdekes helyzet lesz, de azt el tudom képzelni hogy jó néhány évig még lesz a turizmusból pörgés. Budapest nagy kedvenc, ahogy hallom szanaszét a világban. 
FatFIRE 2025. 02. 13. 11:23
Előzmény: #240082  N0MAD
"Az előrejutás lehetetlenségének gondolata erős láblengést okoz nálam is, igazat kell adjak."
Lehet, hogy így van, de én téged nem láttalak itt még a reménytelenség miatt zokogni. A saját életeden is láthatod, hogy szépen haladtál, gratulálok!
"Nem mondom hogy könnyű vagy hogy ne lehetne könnyebb. De meg lehet csinálni."
Ez a lényeg. 😊
"Szerintem meg ki az irodákkal, cégekkel, kormanyalkalmazottak munkahelyével a belvárosból, ne ott kelljen be,enni ügyintézni, aztán hajrá turisták."
Az országnak valamiből pénzt kell csinálnia. Európa gazdasága erős lejtmenetben, a kilátások rosszak, a turizmus az egyetlen ágazat, amiből esélyünk van sokkal több pénzhez jutni. Lehet fanyalogni, meg hülyeségeket írogatni a nem létező budapesti túlturizmusról, de ez az ágazat a többivel ellentétben szépen fejlődik és pörgeti a leülő gazdaságot.
Second Wave 2025. 02. 13. 11:22
Előzmény: #240092  mr_bob
Rendben. Nem akarom pontosan megjósolni a jövőt, csak utaltam volna rá, hogy ami tény az ifjoncnál, az a heti 20 óráért bruttó 350, munkáltatónál bejelentve, diák tb mellett, utolsó évfolyamon. Az összes többi, hogy ez mennyi 40 órás állásban, vagy mi várható 2-3 év múlva, az jóslás volt részemről.
Rosszul gondolod, nem téveszt meg a régi idők nagyságrendi eltérése, azzal tisztában vagyok.
Csak másképp látom a költekezés és az carpe diem témát. A múltkor valaki beírta itt, hogy havi nettó kettő körül keresnek (ketten), és nagyjából el is megy havonta. Nyilván egy bruttó 1 MFt nettóját is be lehet osztani úgy, hogyne maradjon csak havi 100, ebbe nem mennék bele. Akkor lehet bérelni. De szerintem be lehet osztani úgy, hogy több maradjon és akkor lehet továbblépni. Akinek ezzel a beosztással gondja van, annak javaslom beszéljen apjával / anyjával, szívesen adnak majd tanácsot. Az én fiamnak pl. ott a mamahotel még egy darabig. Vidéki srácoknak ott a lehetőség, hogy ne indulásnak béreljen egy lakást 150-ért + rezsi/1, hanem esetleg maradjon egy szerényebb szobánál, osztott rezsivel. Pl. nekem nagyon tetszik, hogy liberálisnak tűnő tök jó arcok, akik keményen fizettek lokációs felárat egy jobb kerületben, szaloncigányozzák Csepelt :-) ami ugyebár klasszikus trükk, az alternatívák kizárására. 
Villantani kell, úgy meg nehéz megvalósítani a hosszabb távú célokat. Nekem van bérlőm, aki már 5-6 éve nálam van... Az élet elrendezni ezt, csak hagyni kell.
Xis24
Xis24 2025. 02. 13. 11:20
Előzmény: #240123  Pistike12
Mi legyen a max? Remek opciót találtál ki a több lakóingatlannal rendelkezők illetékeire is. Mondjál valamit erre is! 😃
Pistike12 2025. 02. 13. 11:14
Előzmény: #240113  ncseed!
Arsapka. 
FatFIRE 2025. 02. 13. 11:14
Előzmény: #240078  ncseed!
""Ahogy megyünk előre Mo. kapitalizmusban töltött időben úgy nehezedik a nulláról vagyonfelépítés azon ÁTLAGember számára aki semmilyen segítséget nem kap!"
Ezt én nem fogom vitatni. A mi generációnkban volt egy réteg, ami megfelelő adottságok és mindset birtokában eredményesen épített vagyont és most tudatosan törekszik arra, hogy az utódai úgy kapják meg a vagyont, hogy a megfelelő mindset is vele öröklődjön.
"Mostanra felépült egy olyan SZÉLES tőkés réteg aki egyszerűen kiszorítja vásárlóerőben a háttérrel nem vagy kevésbé rendelkezőket!"
Ebben az is nagyban segít, hogy több millióan hülyeséget hoztak magukkal otthonról értelmes tanácsok helyett. Jó példa erre a topic témájához kapcsolódva, hogy "Ne vegyél fel hitelt!" és a "Segítség nélkül nincs esélyed lakást venni.".
N0MAD 2025. 02. 13. 11:12
Előzmény: #240118  FatFIRE
“ ha hirtelen megszűnne a rövid távú lakáskiadás lehetősége Budapesten”
Érdekes mennyire ellenkező gondolat.
Szerintem meg ki az irodákkal, cégekkel, kormanyalkalmazottak munkahelyével a belvárosból, ne ott kelljen be,enni ügyintézni, aztán hajrá turisták. Praga még mindig.
Mert a lakosság és a turisták között vegyítve a feszültseg adott.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók

friss hírek További hírek