Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.

Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.

Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)

Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:

soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.

Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.

link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
kingdom_builder 2025. 01. 30. 13:48
Előzmény: #238396  Törölt felhasználó
Egy olyan országban lehet, hogy meg lehetne csinálni amit nem egy bűnszervezet irányít 15 éve és akikre jelenleg csak kábé minden negyedik ember szavazna egy mostani választáson, és akik nem polarizálták volna teljesen a lakosságot. (Budapest meg mindez a négyzeten) Te közgazdász vagy, kiszámolod, hogy mennyi jön be, mi éri meg, milyen hatással lesz mire, látod, hogy másfélszeres ingatlan árak lesznek, másfélszeres bérleti dijak, azt mondod, ez az csináljuk. De ugye nem gondolod, hogy a feltüzelt tömeg majd itt racionális döntést fog hozni? Ha a fidesz akarja, akkor MP már csak azért sem, és MP mögött ott áll az elmúlt 15 (vagy 30) év minden társadalmi frusztrációja. És ha ugy van, ki is tud vinni félmillió embert az utcára ez ellen a senkivel le nem egyezetett, sunyiságokkal gazdagon megszórt, korrupcióval átitatott, Habony Árpi brandjével tökéletesre fényesített projekt ellen. És akkor az arabok bizony nem fognak jönni... És ez a fidesz hibája lesz. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:47

Amilyen ajvékolás ment az aksi gyársak és a BYD gyár ellen is az se volt semmi!
(Politika propaganda)
De azért jó ha 1500-2000 eurot keres az ember az ilyen gyárakban a BYD nál például ilyet hallottam ennyit lehet keresni..!
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:43
Előzmény: #238397  kkv14

Ez igaz olyan kormányt akarok aki a fejlődést továbbra is biztosítja az országban ( Paks bővítés , Mini Dubaj , aksi gyársak , új autó gyárak stb) és nem olyat aki a beruházásokat leállítja lezürleszti az országot
kkv14 2025. 01. 30. 13:39
Előzmény: #238391  Törölt felhasználó
Politikai döntésektől nagyban függ, eléred -e a vágyadat, vagy nem! (tetemes vagyonadó , ingatlanadó) 
Nem kell ehhez közgazdásznak lenni. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:39
Előzmény: #238394  kingdom_builder

A Fideszes politikusok se hülyék:
Tudják a különbséget ahogy írtam :
papír nélkül érkezett 0 tulajdonnal rendelkező migráns =  rengeteg pénz segély és terror
dúsgazdag arab vagy más külföldi = plusz adóbevétel rengeteg pénz haszon az országnak
Az hogy Habonyi cége bele került mint cég a történetbe, hogy neki is van elővásárlási joga azért van, mert tudták Karácsony meg akarja az egészet fúrni. Így bele tették  ezzel fogják talán ha sikerül Karácsony buktató tervét kihúzni.
Ennyi  én örülnék ha fejlődne ez a város ez a Karácsony csak dugókat tudott csinálni még a híd felújítások is leálltak semmit de semmit nem fejlődött csak vissza fejlődött a város mióta 5 éve ő van!
Szörnyű és még meg is választották..! De az hagyján a Vitézi is beállt a kampányba és ő is ellene van a Rákosrendezői beruházásnak. Jó legyen  ez jó kampány és sok szavazatot hoz nyilván..! DE hogy ha megveszi a város ezt a területet semmi lesz  10-20-30 évig az is fix! Ez kell nekünk ezt kapjuk!
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:34
Előzmény: #238392  N0MAD

5 % körül vagyok kb. bruttóba ebből kb fél % ot levonhatsz adóra költség alapú elszámolással.
Sajnos a megtérülés romlik annyira megy fel a lakás ár.
DE előbb utóbb az 50 % os lakás ár emelkedést ahogy írtátok fogja követni a bérleti díj is és javul majd a kiadási hozam is... ennek 1-2 év is meglesz a foganattja ha nem is 50 % al de 25 el reméljük előbb utóbb emelkedik a bérleti.. bár ha nagy lesz a verseny a piacon nem biztos ez jelentős emelkedés lesz.
Minden esetre így hogy sikerült még lakást venni nem bánom a lakás ár emelkedést.
A lakás egyfajta PMAP   infla ( lakás ár emelkedés) + 4-5 % ami nem rossz..!
kingdom_builder 2025. 01. 30. 13:32
Előzmény: #238388  Törölt felhasználó
Szerintem önmagában nem az a gond, hogy valakik idejönnek és végtelen pénzt tömnek bele abba a helybe amit Budapest / Magyarország 30 éve hagy rohadni. A gond szerintem ott van, hogy a populista kormány tizen iksz éve nyomatja a zsigeri idegengyűlöletet, most hirtelen minden pályáztatás és társadalmi egyeztetés nélkül elad 100 Ha földet az emírnek. A másik para, hogy megjelentek a Habony Árpád féle maffiózók ilyen 10 napja bejegyzett cégekkel.... Hát lehetsz te bármennyire fideszes, ne modd már nekem, hogy ő nem egy nettó búnöző... És akkor ez csak a felszín kapirgálásának a legteteje. Érted megy az agymosó konzultáció, hogy inkább a magyar családokra költsünk vagy a koszos idegenekre, nulla IQ szint az egész, és aztán hirtelen idejön an emír aztán viszi a fél kerületet 50 mrd forintért, és mindenkinek kuss van. Én értem, hogy sok ezer mrd forint ha befele jön az fasza. Azt is értem, hogy végtelenül populista dolog Karácsonyéktól a "Felhőkarcolók Vs Parkváros" relációban láttatni ezt az egészet. De szerinted nem egyértelmű mindenkinek, hogy a hatalom és a szatelitjei annyi pénzt fognak ellopni ebből a sztoriból amennyit csak lehet? Neked nem egyértelmű? Max az lehet a kérdés, hogy a végtelen mrd forint befektetés mínusz végtelen hatalom által ellopott pénz utáni egyenleg több e mint az a nagy nulla ami enélkül lesz. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:31

Elmondom neked ha ez a helyzet áll elő: "A parkvárosba szívesen tennél pénzt úgy te mint befektető, hogy bele teszel 100 FT ot és a végén 70-80 at jó ha vissza kapsz magyarán soha napján kiskedden sem térül meg 30 év alatt sem hanem csak pénzt veszítesz vele?"
A végeredmény az a következő 30 évben is üresen fog állni a terület..!  Az egy óriási mázli és tárgyalási képesség, hogy most végre az arab sejk  lát fantáziát benne és bizonyos feltételekkel TERMŐRE TUDJA EZT AZ ELHAGYATOTT TERÜLETET FORDÍTANI.. ( luxus lakások magas épületek és 60 % os beépíthetőség )
N0MAD 2025. 01. 30. 13:31
értem, és a régik mennyit?
ha már az ingatlan az inflációlövető pénztermelő gépezet. Nehogy azt mond hogy a sokak által vélelmezett 5% alatti a kiadási hozam, mondjuk 3-4% közt?
Nagyon más szinezetet olvashattunk eddig.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:27
Előzmény: #238386  N0MAD

úgy hoz , hogy egy 80 millás  sorházban  élek és nincs még hitellel sem 1 millió dollárom de azon vagyok legyen!
Az új szerzemény fog 7,3-7,7 % ot hozni és nem a régik. ( a lakás ár úgy elrugaszkodott a bérletikhez képest hogy csak na, de én hosszú távú játékos vagyok)
A parkvárosba szívesen tennél pénzt úgy te mint befektető, hogy bele teszel 100 FT ot és a végén 70-80 at jó ha vissza kapsz magyarán soha napján kiskedden sem térül meg 30 év alatt sem hanem csak pénzt veszítesz vele?
Ti nem értetek a kapitalizmushoz a közgázhoz azt kell , hogy mondjam!
N0MAD 2025. 01. 30. 13:24
Előzmény: #238388  Törölt felhasználó
kár, pedig annyi okosat írtál, de a kérdésem megint kimaradt. 
Na sebaj, majd mégkérdem még ha pörögsz, hátha.
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:24
Előzmény: #238387  ngergo1985
Nem olvastad el részletesen a kommentem.6+ % os forrásköltség van FT alapon ( ennyi a legjobb jelzálog hitel - állam állampapírt tud hosszú távra kibocsájtani forrás költsége) 50 mft os lakás( bérlakás ) felhúzása 30 évre az államnak is havi 300 e ft ba kerül külvárosban ettől olcsóbban 200 ért simán bérelsz ( magánbefektetőktől)Bécsben 2-3 % ra van euro alapon hitel ott !  ennyivel olcsóbban tudod ugyanarra a vagyonra vetítve kiadni a lakást  , hogy legalább nullszaldó legyen.Érthető ? És kb 100 éve kezdték el a bérlakásokat építeni ..Ez közgazdaságtan matematika amit levezettem nem tudom mit nem lehet ezen érteni írd be a kalkulátorokba a számokat .https://bankmonitor.hu/
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:21

Gazdag emberekkel pedig ( akár arabok ) nem tudom mi bajotok van..
Elárulom a csupasz seggel papírok nélkül érkezett tömegekből kerünek ki terroristák is  akinek nincs mit vesztenie akinek nincs vagyona  nem sokat veszít az életben ha felrobbantja magát .
A papírokkal érkező dúsgazdag sejkekkel akik luxus autókat vesznek költik a drága éttermekben a pénzt ezzel gazdagítva az országot tényleg de tényleg nem tudom mi a baj.. és most mondhatnám a gazdag kínait is akármilyen nációt  de gondolom a gazdag Amerikaival nektek nincs bajotok.
Az se mindegy a gazdag magát eltartja és költi a pénzét fogyasztást ( munkahelyeket ) generálva. míg a papír nélküli semmi nélküli arabot taníthatod ruházhatod iskolázhatod az állam pénzén és segélyezheted..
Abból lesz pénz nem igen  tisztelet a kivételnek ha tényleg dolgozik de ez a szűk kisebbség..
Nem értetek a pénzhez a fejlődéshez azt kell mondjam nem vagytok jó közgazdászok  ezt bizonyítja az is, hogy ott tartotok ahol !
Na léptem elragatattam magam megint itt az idő befejezni..! ;-)
ngergo1985 2025. 01. 30. 13:19
Előzmény: #238383  Törölt felhasználó
Csak szólok, hogy Tarlós papa is 8 évig volt Budapest főpolgármestere, úgy, hogy a fidesz kormány teljes támogatását élvezte, mégsem csináltak semmit a terület rendbetételére, tehát ezt az agyament Gyurcsányozást nyugodtan elengedheted! A te agyadat megette a dollárjel a szemed előtt! Érdekes módon Bécset miért nem érdekli az, hogy a rengeteg önkormányzati bérlakás helyén miért nem kis-dubaj vagy egyéb luxus szarság épült a külföldieknek? Szóval hagyjuk ezt a mániákus haszon és megterülés hajhászatot. Te hajszoljad csak a saját szarságaidat, vagyonaidat, a sírba nem lehet magaddal vinni azt amit összeharácsolsz az életedben. Más, sokkal fontosabb dolgok is vannak, a többség marhára nem úgy gondolkodik ám mint te, szerencsére.
N0MAD 2025. 01. 30. 13:18
Előzmény: #238371  Törölt felhasználó
" Az építész a videóban mindezt elmondja és elismerő a parkváros koncepció nem tud megtérülni! "
Bölcs meglátás hogy egy park a városban nem hajt hasznot, akkor ne is legyenek?
Ha már haszon: Megvilágítanád a majdnem egymillió dolláros ingatlanvagyon 7-7,5%os kiadási hozama hogy hoz havi nyolcszáz alatt? Befektetői szempontból. 
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:17
Előzmény: #238382  Xis24

Egyébként jellemzően ősz végétől március lefelejéig elég nehéz dió lakást kiadni csak a szutyoknak tudod... olcsó áron .. ilyenkor kell a kutyásra macskásra  is ráfanyalodni..
De most pöpecre megcsinálom al akást tipp topp lesz jó helyen is van.. én nem tartok a versenytől.. ;-)
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:16
Előzmény: #238382  Xis24

Örüljön neki a jónép a befektetők áldásos tevékenysége veszik a lakásokat és adják ki ezzel stabilizálva a bérleti díjakat...!
Éljen a szabad piaci verseny..! ;-) Pont a jól működő piac bizonyítja nincs is itt semmilyen bérlakás programra szükség a magán befektetők hada ezt megoldja..
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:13
Előzmény: #238380  ngergo1985
Nem tudom hallottál e már arról, hogy 8-10 méteres mélységig talaj cserét kell végezni a területen.Ez nem egy telek ahova máris lehet építekezni.Arról nem tudom hallottál e láttad e már a fizetés papírod milyen adók járulékokat fizetsz te és mennyit még erre a munkáltató? elmondom neked 1 mft  költségből  jó ha 30 % ot ha megkapsz te a végén mint melós!Mégha teljes egészében ázsiai munkások építenék is fel az egészet  szerinted feketén fognak dolgozni egy ilyen beruházáson? mennyi adóbevétel már ez magában?  És nem hiszem magyar ne tudna dolgozni ezeken az építkezéseken. Illetékről hallottál már 4 % szerinted a csillió drága lakásokra mennyi lesz ha veszi a befektető a gazdag? A gazdag ha itt él vagy kiadja Airbnb be szerinted nem fogyaszt? nem fogja a környéket a vállalkozásokat a műkörmöst a fodrászt a kisboltos bevételét húzni? Nem lesz pláza nem lesz az alapanyagok beszerzésén 27 % áfa?  Nem fog több túrista jönni, hogy a felhőkarcolóból megnézze Pestet? Busásan megtérülne busásan 500 milliárd vagy még több is befoljhat és be is fog és folyamatosan termelni fogja gazdagítani az országot.Lehet álmodozni, hogy az erősen elszennyezett talajon amit 30 éve!  parlagon hagyta a Gyurcsány is 8 évig voltak hatalmon miért nem tettek vele semmit??! mert nem térül meg a parkváros koncepció azzal a beépíthetőséggel ! azzal az épület magassággal nem térül meg ha 1-2 mft os négyzet méter áron egy low budget költségvetéssel egy hiperszuper olcsó lakás állományt húznak fel, mert többe kerül a leves mint a hús.Ha NEM TÉRÜL MEG AHOGY AZ ÉPÍTÉSZ SZAKEMBER MONDJA AZ ÉLETBE SENKI SE FOG neked a területre LÉTREHOZNI PARKVÁROST ÉS SZOCIÁLIS BÉRLAKÁSOKAT Ez van két verzió van vagy 30 évig üresen lerohadva marad a terület vagy lesz adóbevétel fejlődés turizmusban stb stb és megvalósul a project ez csak jó magyaroknak.Izlelgesd a riportot sajnos az építész is csak egy építész és nem ért a beruházásokhoz de azért elkottyintotta magát : https://www.youtube.com/watch?v=Cj48zMysrL8&lc=Ugzr29HwM_vf2-h7wo54AaABAg
ennyi
Xis24
Xis24 2025. 01. 30. 13:08
Előzmény: #238379  Törölt felhasználó
nyilván így van de 66xx  ősziből lett mára már 88xx a kiadó lakások száma. Beleillik még a sok éves mozgásba?
Törölt felhasználó 2025. 01. 30. 13:05
Előzmény: #238378  kkv14

szerencsére nem Tamás dönt a nagy dolgokban a fidesz és szakértői gárdája (államaparátus )  ettől sokkal több... DE a nyelvtudás egy dolog attól még magyar ügyeket amihez nem kell nyelvtudás tudja igazgatni..
A politikusok egy rendszerben csak díszek  a szakemberek akik dogoznak az állami gépezetben az a lényeg .Nehogy azt hidd már Szíjártó Péter egy egyszemélyes hadsereg és mindent őt tárgyal le.. Rengeteg ember mehet vele és egyeztetik a részleteket akár mini Dubaj akár gáz vezeték Paks akár más ügyben.

Topik gazda

Hathor
Hathor
4 5 1

aktív fórumozók