Topiknyitó: Portfolio 2010. 10. 19. 21:52

Orbán: szeretnénk, ha már az idén vissza lehetne lépni az állami nyugdíjrendszerbe  

Ugrás a cikkhez
A kormány azt szeretné, ha már az idén vissza lehetne lépni a magánnyugdíjpénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe - közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd este az RTL Klub híradójában. A műsorban a kormányfő szavait ismertetve elhangzott: azon is...

a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=140167
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 21:08
Előzmény: #1069  outsider42
#1080
így van. csak a felhalmozási szakaszban / elvileg 62 éves korig / örökölhető.
ha megélem akkor kapom havonta a nyugdíjat.
sajnos sokan nem élik meg ezt a kort.
tokos. 2010. 10. 27. 21:07
Előzmény: #1075  Törölt felhasználó
#1079
Pénznyelő,

Másrészről továbbra sem értem ezt a hozam dolgot, hogy minek erőltetitek. Mint kiderült ez is virtuális dolog, nem tudod felvenni egyben, kapsz érte szolgáltatást, amibe persze benne van a hozam, bár ebből a szempontból azon is érdemes elgondolkodni, hogy jó-e ez igy.

Nem az alapján fogod kapni a nyugdíjadat, hogy mennyit tettél be, hanem esetleg az alapján, hogy mennyi volt a hozamod. Ha valamelyik barom szolgáltató lefelezi a pézedet az utolsó évben, akkor leshetsz a likon.

A svéd rendszerben legalkább azzal arányosan kapsz, hogy mennyit fizettél, illetve milyen a gazdaság teljesítménye.
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 21:04
Előzmény: #1073  tokos.
#1078
tokos drága :)

"Mekkora kamatot kell fizetnie az állambának azután a virtuális adóssága után, amik a virtuális egyéni számlákon lesznek?

És mekkora kamatot kell fizetnie azután, amik az mnyp-knél vannak? "

ceteris paribus (uolyan portfolióra, uolyan duration-el számolva, uolyan konvexitás esetén stb.) uannyit...
so what?
amúgy a tűzoltóra ráhibáztál, mert szívesen lennék tűzoltó, de túl magas az IQ-m és nem engednek be, mint ahogy a Parlamentbe sem :(
pechemre ahhoz meg kevés, hogy kvantumfizikus legyek, így mezei managerként dógozom :) és unalmas, pláne, mert sok az idióta ál-közgazdász és egyéb, foximaxi sulit végzett talpnyalók, nem is beszélve az ass-coveringet végző főnökökről, akik soha nem akartak eredményeket produkálni, csak megtartani a munkahelyüket (vagyis semmit sem kockáztatva maszatolni, trükközni a számokkal, stb.)
most, hogy elmeséltem a storyt, Te jösz :)
mi motivál? :)
tokos. 2010. 10. 27. 21:01
Előzmény: #1075  Törölt felhasználó
#1077
Sohasem állítottam, hogy maximálisan támogatom a módot, ahogy dolgoznak, az AB-s kérdést sem, de ettől még mindig nem látom igazolva, hogy ne kerülne sok pénzbe az mnyp-k fenntartása, és nyilván annál kevesebbe fog kerülni, minél kevesebben maradnak ott. Most éppen ez a céljuk.

Látod, azért sokmindent elérnek, ha nem is szól a 2/3-ad a határon túl.

Itt volt a magánnyugdíjpénztárak elszámolhatósága. Az EU megtagadta.

Erre kaptak az EU-beli vállalatok egy rakás adót. Szerintem azóta is átkozzák a napot, mikor leszavazták az elszámolhatóságot...
tokos. 2010. 10. 27. 20:56
Előzmény: #1074  Törölt felhasználó
#1076
AKS drága.

Ez, amit te leírtál, annak a következménye, hogy Orbánék 5 hónapja hatalomra kerültek, vagy annak, hogy 8 évig azok garázdálkodtak, akiket szájtátva dicsőítettél, és ismét, és ismét megszavaztál?

Miért nem hőbörögtél nekünk it az elmúlt 8 évben???
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 20:56
Előzmény: #1071  tokos.
#1075
Tokos:

"Ha valami svédhez hasonló rendszer jön össze, akkor ugye azt osztják el, ami bejön."

Igen, de ebben az esetben nem lesz meg az egyéni számlád. Tehát beszórtad a nagy közösbe az MNYP számládat. Amire ráadásul sehogy nem írnak jóvá semmilyen hozamot. Tehát össze-vissza hazudtak eddig. És a hazugságokkal akarják ebben az esetben emberek milliótól kicsalni a nyugdíjmegtakarításait. Ez rendben lenne szerinted?
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 20:48
Előzmény: #1071  tokos.
#1074
"Ennyi történt. Lehet hőbörögni, mondtam egy párszor, nem állítom, hogy ez az út a legjobb, de látni vélem, hogy miért akarja a kormányzat megváltoztatni a rendszert."

Oh, hát persze, hogy vektorkáék olyan rendes zsenik, hogy a zsenialitásukat ÉRTÜNK, a dolgozó népért vetik be :)
mindjárt szaladok is, hogy behűtsek 1 pezsgőt, mert ünnepelni kell! :)
a realitás azonban az, hogy a könnyebb végén fogják meg a dolgot: ott ahol a lenyúlás van meg az öngondoskodás vége és a komcsi Garfield-ország

ahelyett, hogy igen komolyan rendbe tennék az ágazatot (nem csak a MNYP-akat, hanem az egész pü.-i szektort, mert nem csak a MNYP-k verik át az ügyfeleiket, sőt azok verik át a legkevésbé (vagy min. közel vannak hozzá :) mert azért a brokicégek sem olyan átverős kisköcsögök, mint régebben voltak, bár lehet, hogy ez is csak saját szelekció eredménye...)

ráférne az országra egy erős paradigma-váltás, amikor is a fogyasztó a "lábával szavaz" a jobb bankra, biztosítóra, stb. egyre inkább, egy hosszú folyamat eredményeként... DE NEM, mert állambának még mindig az a fixa ideája, hogy az embereket abban az illúzióban kell tartani, hogy állambá mindenható, miközben a töketlen PSZÁF egy normális büntetést nem tud kiszabni a bankokra pl. a kamatok mozgatásának metodikái miatt...
szóval állambá még azt a feladatát sem tudja ellátni, amit elvileg el kellene, és egy normális országban el is tudja ált. látni...
tokos. 2010. 10. 27. 20:44
Előzmény: #1068  Törölt felhasználó
#1073
AKS drága,

Valami nincs rendben veled.

Mekkora kamatot kell fizetnie az állambának azután a virtuális adóssága után, amik a virtuális egyéni számlákon lesznek?

És mekkora kamatot kell fizetnie azután, amik az mnyp-knél vannak?

Ha kigolyóztad, majd beszéljünk róla.

Rájöttem amúgy, nem postás vagy. Tűzoltó.

Ennyi ésszel, meg egy vödör vízzel már legalábbis az is lehetsz :-).
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 20:36
Előzmény: #1060  Törölt felhasználó
#1072
ahh, nem tudok ma este jól fogalmazni, ez a jobb változat :)
Penznyelo megírta helyettem is... thx
hiába tart ill. nem tart állampapírt a pénztár (aminek a tulajdonosi szerkezeti mindegy is ilyen szempontból), valahogyan hozamot kell termelnie, ezt várja el tőlük a "befektető" tagság - még akkor is, ha egyesek lesz..ják a MNYP-akat, mert más faxával akarják verni a csalánt, mivel nem tagok

btw nem találtam a google-n, hogy konkrétan milyen törvény (lesz/van) ebből, mik a részletek, stb.

linket tudna adni vki?
tokos. 2010. 10. 27. 20:36
Előzmény: #1066  Törölt felhasználó
#1071
Nem tudjuk, hogy milyen módon működne az egyéni számla. Ha esetleg tudod, áruld el nekem.

Ha valami svédhez hasonló rendszer jön össze, akkor ugye azt osztják el, ami bejön.

Ha a nyugdíjas/eltartó arányt viszonylag fixen tudják tartani, akkor elvileg a hozam az infla+GDP növekedés környékén kellene, hogy legyen.

De továbbra sem látom a lényeg cáfolatát, az mnyp-k sokba fájnak nekünk.

Valamikor 12 évvel ezelőtt az akkori hatalom azt gondolta, hogy ezt az áldozatot érdemes vállalni.

Talán nem is lett volna gond, ha közben az általad végsőkig támogatott hatalom nem növeli a GDP 80%-ára az államadósságot, és veri szarrá az országot.

Megtörtént, és ezután az új hatalom azt mondta, hogy számára nem éri meg a GDP 2%-át erre áldozni.

Ennyi történt. Lehet hőbörögni, mondtam egy párszor, nem állítom, hogy ez az út a legjobb, de látni vélem, hogy miért akarja a kormányzat megváltoztatni a rendszert.

Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 20:31
Előzmény: #1060  Törölt felhasználó
#1070
ahh, nem tudok ma este jól fogalmazni, ez a jobb változat :)
Penznyelo megírta helyettem is... thx

btw nem találtam a google-n, hogy konkrétan milyen törvény (lesz/van) ebből, mik a részletek, stb.

linket tudna adni vki?
outsider42 2010. 10. 27. 20:26
Előzmény: #1064  Törölt felhasználó
#1069
Az örökölhetőség csak a felhalmozási szakaszban igaz,
míg a nyugdíjkorhatár elérése után megbicsaklik az elv, és a tagok ugyanúgy egy kockázatközösség részei lesznek, ahol a megtakarításukat beöntik egy közös járadékszolgáltatási alapba. Ezt követően kiszámolják számukra a havi nyugdíjjáradék összegét, ami nyilvánvalóan elsősorban attól függ, hogy mennyi volt az egyéni számlájuk egyenlege a nyugdíjbavonulásukkor. Innentől kezdve viszont a sors műve, hogy a korábbi számlájukon szereplő összegnél többet, vagy kevesebbet kapnak-e vissza. Aki korán hal, az vesztes lesz a rendszerben, aki későn az nyertes. Ebben egyáltalán nem különbözik az állami nyugdíjrendszertől.
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 20:17
Előzmény: #1057  tokos.
#1068
tokos drága, úgy látom, hogy nem csak fordítva ülsz, de már a logikád sem a régi (vagy nem is volt talán?)
:)
ha állambának a kötelezettségeibe beleszámítjuk 2014-től a Penznyelo által leírtakat, akkor ugyan mitől nőne már az ÁHT hiány a MNYP-ak által? he? hehe!

Azt ne hidd már, hogy a ktgvetés nincs tele virtuális tételekkel, pl. káralap, stb. ami mind passzív ill. aktív időbeli elhatárolásokból áll, és ezek egyenlege nem változna ha ide meg oda tologatunk 3000 milliárdot (vagy 2800-at, én erről a számról tudok, de ez most mindegy is). Sok állami számlán csak dekkol a pénz, nem dolgozik, nehogy már az fájjon, hogy a 2800 milliárd "hiányzik" majd mindkét virtuális oldalról...

Arról meg nem is beszélve, hogy akkor a nyugdíjak tömegét kell csökkenetni, ha az a fityiszesek baja a MNYP-akkal, hogy növelik a hiányt. Könnyű egyensúlyba hozni a ktg-vetést, ha ilyen béna trükkökkel billentenék vissza a mérleget...

Postáááás? Nem, miért? Nem én írtam be a posztomat 2x is (értsd: csengetés) :)
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 20:13
Előzmény: #1066  Törölt felhasználó
#1067
A nem részvényes részt után természetesen... Dee ha meg részvényeznek, akkor a tőzsdézés érv nem igaz. Ha állampapírhozamokat ír jóvá akkor az pont olyan, mintha az MNYP-knél lévő állampapírok után fizetne kamatot.
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 20:08
Előzmény: #1062  tokos.
#1066
Tokos:

"Az amiket leirtal, viszont nem cafol semmit az, hogy beleveszik az egyeni szamlan vezetett pezt az adossagba ez egy dolog, kamatot nem fizetsz utana. A lenyeg ez a mi szempontunkbol."

És akkor az egyéni számlán nominálisan is 0 hozamod lesz? (az szép kis reál bukó).

Ha lesz hozamod, akkor azt bizony az állam fizeti...
Oszo 2010. 10. 27. 20:04
Előzmény: #1040  morci
#1065
Feltétlen lépjél vissza!
Olyan szellemi gigászok garantálják, hogy jobban jársz, mint Selmeci Gabci és OTTER
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 19:49
Előzmény: #1060  Törölt felhasználó
#1064
és mi van ha lesz egyéni számla?
örökölhető? nem.
mi van ha ne adj Isten nem éled meg a nyugdíjas kort?
buktad a pénzt. nem csak Te hanem a családod, gyerekeid akik estleg örökölhették volna.
akkor csak nézegetheted.
odaírnak egy számot de lehet, hogy mögötte nincs is pénz.
tokos. 2010. 10. 27. 19:49
Előzmény: #1062  tokos.
#1063
illetve meg egy aprosag, nekem is megdobbento, hogy 5 szazalekos kezelesi koltsegert veszik a polgaroknak az allampapirokat az mnyp-k.

Szoval vannak itt erdekes dolgok, de a lenyeg a jelenlegi hatalom szempontjabol nem az, hogy jol jar-e vele a pogar, vagy sem, hanem az, hogy az egesz rendszer sokba faj az adofizetoknek.

Ezt viszont ezidaig senkinek sem sikerult cafolnia.
tokos. 2010. 10. 27. 19:44
Előzmény: #1060  Törölt felhasználó
#1062
peznyelo,

engem nem kulonosebben erdekel, hogy Selmeczi hamukazott-e vagy sem, politikus, nyilvan barmire kepes.

Az amiket leirtal, viszont nem cafol semmit az, hogy beleveszik az egyeni szamlan vezetett pezt az adossagba ez egy dolog, kamatot nem fizetsz utana. A lenyeg ez a mi szempontunkbol.
Törölt felhasználó 2010. 10. 27. 19:36
#1061
A MNyP-i magánszámlákról általában "átlagosan" elmondható, hogy a fiataloknak nagyobb a részvény kitettségük, az idősebbeknek nincs vagy kisebb. A fidesz kampánya (pl Selmeczi finger puppet) azt mondja, nézd meg az egyenleged hozamát és látni fogod a MNYP egy fos. Az átlagos képességű fiatalok (a szavazó bázisuk) látni fogják hogy Tényleg, a részvények nem teljesítettek jól a világméretű pénzügyi válság alatt.
Tehát kifejezetten azokra gyúrnak akiknek nem kell kifizetést teljesíteniük még legalább 20 évig.
Egyébként le a kalappal Soderbergh megirigyelhetné ezt a szervezettséget: Orban's eleven.

Topik gazda

Portfolio
Portfolio
4 5 1

aktív fórumozók