Minden létező gondolatra van már fórum, erre a kb. 80 éves stratégiára pedig még nincs... a value investor a részvényt annak tekinti, ami valójában: üzletrésznek. Eszerint értékeli azt, és diszkontáron vásárol belőle.
Szerintem nincs elméleti kockázata: az azonalli vétel és a határidős eladás időbe kb egyszerre történik. Csupán tankerek kellenek eltárolni az olajat a határidős kontratktus lejáratáig. Nyilván figyelembe kell venni a tárolás költségeit, de kijöhet pozitívra a matek.
Igazad van. Távolról sem nevezném kockázatmentes üzletnek. A nagy hozamot ígérö üzletek sose alacsony kockázatúak, legfeljebb nem látni elsö pillantásra a jelentös kockázatokat.
Részben igen, de ott a kockázat: a határidős jegyzés is elindulhat lefele, és akkor ott ragadnak egy rakás teli tankerrel és tározóval, és vagy eladja 15$-ért, vagy fizeti a tárolás fix költségeit. Gondoljunk bele, amikor 110$-ról leesett 60$-ra, hányan játszották meg ezt? Aztán eladták 40$-ért, vagy 30$-ért.
Nagyon egyszerű a válasz, mert a szaúdi Aramco után a világ legnagyobb olajvállalata, nekem ez bőven elég ahhoz, hogy bízzak abban, hogy a tartósan alacsony olajárat is képes lesz átvészelni. BP-nél a legnagyobb az upstream aránya tudtommal, így nekik a legrosszabb a tartósan alacsony olaj ár, én belőlük biztos nem vennék. Magellant bevallom nem ismerem, de igazán nem is szeretném, az MLP struktúra engem visszatart attól hogy ilyen cégekből vásároljak, másrészt kicsi cég is folyamatosan növekvő adósságállománnyal. PSX jó lehet, ha emlékeim nem csalnak, talán WB is benne van, de őt se venném, nekem ő is kicsi jelenleg.
Miért éppen Exxon? A nagy olajcégek között neki az egyik legmagasabb az önköltsége kitermelésnél, a nagy kitermelés növelö beruházása a lehetö legrosszabbkor kezdett felfutni, és a lehetö legmagasabb olajár kell neki a jelenlegi osztalék fizetés fenntartásához?! Én inkább favorizálom PSX-et, BP-t, Magellan midstreamet. Shellt még megértem, bár az is kockázatosabb szerintem, mint elözö három.
Milyen részvényeket vásároltál? Én is vásárolgattam néhány részvényt már, nevezetesen: 3M, Intel, Microsoft és Qualcomm. Március végén és Április végén is lejár egy egy nagyobb összegű kincstárjegyem, amit további részvények vásárlására fogok fordítani, így remélhetőleg havonta és elnyújtva tudok fokozatosan vásárolgatni az általam kinézett cégekből. Olajos cégeket egyelőre nem tervezek vásárolni, 20$-os olaj ár alatt viszont már megfontolnám a jelenlegi nagyok bővitését (exxon, shell).
Most gyűrűzik be EU-ba, lassan USÁ-ba is, Q1-nek annyi világszinten, Q2 az amcsiknál, ha a második negyedévben robban be a korona. Így is hajóscégek, szállodaláncok részvényei feleződtek, a többi most jön.
fokozatosan stopoltam őket, orbitális bukó. Value olaj részvények megvannak , de nem tudom leszek e valaha velük nyeroben? Bár szerintem évekre 25 dolláros olaj arat áraznak most, ami nagyon nem fog bekövetkezni.
Value Investing