Topiknyitó: Törölt felhasználó 2009. 01. 16. 11:26

RFV 2009  

Nem tudni miért adják és ki adja itt el, de nem hiszem hogy pluszban dobálják kifelé a pakkokat.

Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.

2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.

Ha csak.....
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
egyetleneim 2010. 09. 04. 19:50
Előzmény: #6538  outsider42
Ezen nem veszünk össze. Az kb. egy héttel van később? A szept. 8. a lényeg hidd el. A cég akkor már tudja, hogy mi a dörgés. Ráadásul konkrétabb dátum, mint a szeptember közepe. Nem mondtam, hogy 8-án tudni fogjuk az eredményt, de a cég már igen. Főleg ha egyedül ők vannak ott a tenderen :).
Törölt felhasználó 2010. 09. 04. 19:48
Előzmény: #6538  outsider42
Zilahról is ezt mondták aztán beütött hirtelen. 8.-a vagy 15.-e már oly mindegy
outsider42 2010. 09. 04. 19:43
Előzmény: #6536  egyetleneim
A cikk közepe táján egy alcím: Eredményhirdetés szeptember közepén.
Törölt felhasználó 2010. 09. 04. 19:32
Előzmény: #6524  Törölt felhasználó
Én is köszönöm az írásodat, amiben a számokon túl ez is biztató volt:

"Azt a tényt is fontos megjegyezni, hogy a leváló lakások többsége, nem egyéni gázkazánokkal oldották meg a fűtés hiányosságait – a romániai fizetésekhez képest elég drága beruházást igényel – hanem vegyes tüzelésű kályhákkal, alkalmi kéményekkel. "

Nekem ez új információ volt. Így érthető, hogy hamar és viszonylag sok visszacsatlakozóval számolnak.
egyetleneim 2010. 09. 04. 19:12
Előzmény: #6534  outsider42
A cikk szerint a jeletkezőket szept. 7-ig várják, a tendert szept. 8-án tartják. Én ezt úgy értelmeztem, hogy akkor már lesz is döntés.

link
exmnbs1 2010. 09. 04. 19:12
Előzmény: #6522  tigus7313
tigus, kösz szépen
outsider42 2010. 09. 04. 18:58
Előzmény: #6533  egyetleneim
Csak egy megjegyzés: nem szerdán derül ki, eredményhirdetést szeptember közepére ígérnek. De gyakorlatilag nincs más jelentkező.
egyetleneim 2010. 09. 04. 18:56
Előzmény: #6532  outsider42
Sziasztok!
Először is köszönöm művezető elemzését, nekem mindig sokat jelentettek, lehet, hogy ha nem lett volna ilyen típus fórumozónk (említhetnék még pár nevet mellette), nem vásároltam volna bele magam ennyire a papírba.

Miért fontos a számomra Zilah:
- Úgy tűnik a vállalat átalakításának volt értelme. Eddig a gyergyói projekt volt messze a legnagyobb vállalkozása a cégnek (2,7 mrd forint). Zilah ennél több mint háromszor nagyobb (9 mrd forint), igaz 4 év alatt. Ez a régi struktúrával nem jött volna össze, és a cég még bír további projekteket is.
- 45 intézményi fogyasztó
- ipari fogyasztók belépése a cégnél
- 75 MW új hőkapacitás és 10 MW villamos kapacitás az eddigi 75 MW hőkapacitás mellé
- 1,5 milliárd EBITDA/év 5000 lakás esetén
- 4 milliárdos éves árbevétel
- 49 éves szolgáltatási jog
- Az új projekt egy román többségű városban valósul meg.

Zilah szerintem lassan beárazásra került az árfolyamba, az hogy mennyire nehéz megmondani. Az az állítás amúgy szerintem helytálló, hogy a cég Zilahhal duplázza magát, hiszen a 9 mrd-os beruházási érték felülmúlja az összes eddigi összegét (7mrd).
Amint fönt írtam a hőkapacitás is duplázódik 75 MW-ról 150-re
A cég 2009-es EBITDA-ja 1.475 milliárd volt, Zilah két év múlva 1.500 milliárdot ígér. Ezekből a szempontokból tehát jogos, hogy dupláz most a cég.

Vásárhely. A város nagyon hasonló helyzetben van mint Zilah. A helyi távhőszolgáltató gyakorlatilag csődben van, tömeges a lecsatlakozás, az önkormányzatnak szüksége van a segítségre, mert rájuk omlik az egész rendszer és az már politika. Nos, az RFV tud rajtuk segíteni, és gyorsan meg jól dolgoznak. Szerdán kiderül, de szerintem az még nincs benne az árban. Mindenesetre egy negatív döntés esetén sem fog összeomlani az árfolyam, mert Zilah után az jelenleg már nem túlértékelt szvsz.
outsider42 2010. 09. 04. 18:54
Előzmény: #6527  Törölt felhasználó
Ujfiunak max wcpapírja van meg nagy pofája. Ez magánvélemény.
Törölt felhasználó 2010. 09. 04. 18:52
Előzmény: #6529  exmnbs1
Nagyjából ezt.Bár már egyszer belinkeltem valamelyik nap,de akkor még egyszer:
link
outsider42 2010. 09. 04. 18:51
Előzmény: #6529  exmnbs1
link

Eredményhirdetés szeptember közepén.
exmnbs1 2010. 09. 04. 18:30
Előzmény: #6527  Törölt felhasználó
Marosvásárhely nagyságrendjéről konkrétan mit lehet tudni?

Hasonló bejelentés lesz szerintetek pozitív döntés esetén?
Törölt felhasználó 2010. 09. 04. 17:18
Előzmény: #6526  vetranio
Szerdán elméletileg eredmény a vásárhelyi pályázatról.Több eseményről nem tudok a héten
Törölt felhasználó 2010. 09. 04. 17:16
Előzmény: #6520  Ronin_
Eddig se csak úgy hasraütésre tippeltem.Sokakhoz hasonlóan a kielemzésben én sem vagyok szakértő,leginkább a megfigyeléseimre,megérzéseimre és a várható eseményekre hagyatkozok.Persze azért használok grafikonokat és számolgatok is.Az első "céláramnál" a vásárhelyi bejelentésig 6500ft lett volna szerintem reális az addigi mozgásokból itélve.Közben jött egy nagy részvényvásárlás.A hirtelen nagy lendületből 7k majd a 7500 is elérhetővé vált.De ez az ár mindenféle előzmény,hir nélkül nagyon lufinak tűnt nekem is. A zilahi bejelentés pedig teljesen váratlanul jött ilyen hamar.Hogy ez után mennyi lehet a valós részvényár csak tippelni lehet kb.,de azzal egyet értek,hogy a zilahi projekt nagy része már beárazódott.
5000 felhasználóval számolnak a jelentésben.750 lakás van jelenleg a hálózaton ugyan,de a 45 intézményi felhasználó fogyasztása szerintem fedezi a különbözetet.Művezetővel egyetértek,miszerint a háztartások nagy része nem fektetett be költséges fűtési rendszerbe a leválás után,hanem inkább kényszerből,a magas költségek miatt váltak le és valami egyszerűbb,olcsóbb de nem biztos hogy hatékony fűtési módra tértek át.Vagy egyszerűen nem is fűtenek.Ezt a lakossági felmérés is igazolja.Tehát a szolgáltatás minőségi javulása és főként az alacsonyabb árak már sok új egyéni és még több intézményi fogyasztót fognak eredményezni.Nov.15-től indulhat meg a tervek szerint a szolgáltatás RFV részről,tehát már az idén lesznek bevételek a projektből.
Vásárhelyről nem is beszélve ahol már eleve sokkal több fogyasztó van a hálózaton.Én már erre spekulálok :-)
Célárat nem akarok adni,de év végére meglehet a 10k.De úgy érzem,már az ősz végére meglesz :-) Jelenleg semmilyen tényező nincs ami árcsökkenés indokolna.A trend mindenképpen emelkedő.Csak a mértéke a kérdés:-)
Egyébként én is szeretem művezető vagy formerplayer hozzászólásait,elemzéseit olvasni és bár semmi hátsó vagy manipulativ szándék nincs bennük,óva intek bárkit attól,hogy fórumbeirások alapján kereskedjen!Mindenki kövesse a saját stratégiáját! Annak meg külön örülök,hogy úgy tűnik ujfiú meg bigkingbroker eladta a pakkjait mert egy jó ideje némák :-)
vetranio
vetranio 2010. 09. 04. 15:58
Előzmény: #6525  Vittorio77
a jövő hétre mi a menetrend? köszi a felvilágosítást előre is
Vittorio77
Vittorio77 2010. 09. 04. 13:17
Előzmény: #6524  Törölt felhasználó
Akár hogy is nézzük, a tegnap bejelentés egy nagyon pozitív hír! Nemsokára jön a közgyűlés, majd a marosvásárhelyi döntés!

Kérdés, hogy a fák meddig nőnek...
Törölt felhasználó 2010. 09. 04. 12:53
Üdv Mindenkinek!

Olvasva „tigus7313” részletes elemzését, egy pár gondolatot Én is hozzáfűznék a tegnap bejelentett projekt megnyeréséhez. Azt fontos megjegyezni, és előző írásomban utaltam is rá, hogy máj. 17.-én megjelent eredmény előrejelzésben, pontosan nem tudhatjuk, milyen számokkal szerepelnek a gyergyószentmiklósi és a fejér megyei második fázisának a beruházási és üzemeltetési mutatói. (Mivel a gyergyószentmiklósi beruházás második szakaszát megnyerte a társaság, de a hír nem kapott akkora beharangozást, ezért sok befektető képes a hírértéken átsiklani.)

Tény, hogy a zilahi projekt megnyerése a társaság életében a legnagyobb projekt. Valóban 750 lakás van most fogyasztóként a rendszeren, de ne feledkezzünk meg két fontos dologról: a megnyert hálózaton kb. 45 intézményi (!!!) és ipari fogyasztók is megtalálhatók. Azt a tényt is fontos megjegyezni, hogy a leváló lakások többsége, nem egyéni gázkazánokkal oldották meg a fűtés hiányosságait – a romániai fizetésekhez képest elég drága beruházást igényel – hanem vegyes tüzelésű kályhákkal, alkalmi kéményekkel. Elképzelhető, hogy ha az RFV Nyrt. valóban elfogadható áron szolgáltatja a meleg vizet és a fűtést, akkor sokan visszacsatlakozhatnak a rendszerre a régi fogyasztókból.

A társaság által meghatározott EBITDA érték (1,5 milliárd Ft/ üzleti év) feltételezhetjük, egy elég (konzervatív) alapbecslést fogalmazhat meg. Valóban sok még a bizonytalanság – pl. hányan csatlakoznak vissza a rendszerre – de elképzelhető az a változat is, hogy az intézményi és az esetlegesen visszacsatlakozó ipari fogyasztókkal a társaság már 2011. üzleti évtől tudja tartani a meghatározott EBITDA értéket, természetesen a beruházás és az üzemeltetés értékeinek – százalékos változásainak - figyelembe vételével. A zilahi projekt adózott eredmény soron – ha feltételezzük, hogy az 1,5 milliárd Ft-os EBITDA értéket évente teljesíti a társaság – kb. 700-850 millió Ft eredményezhet. (Kb. 4 milliárd Ft árbevétel mellett, 17-20% nettó marzsot eredményez.)

Jelen pillanatban – minden befektetőt és leendő befektetőt érdekel a legjobban – a jövőbeli részvényárfolyamot nagyon nehéz megjósolni. Nem tudjuk, hogy az eredmény előrejelzés készítésénél a menedzsment milyen lehetőségeket vett figyelembe, esetlegesen számolt e, egy új projekt megnyerésével, vagy mint fent említettem a „csak” meglévő projektek bővítésével. (Nem tudjuk azt sem, hogy a meglévő projektek második fázisának a kivitelezéséhez mekkora beruházási tőkére volt van szükség, és az eredmény előrejelzésben mekkora szerepet kaptak.)

De, ha „csak” az eredmény előrejelzésből indulunk ki – mivel elég sok a bizonytalan tényező van a részvényárfolyam meghatározásában – 2010 üzleti év harmadik negyedévétől kb. 415 millió Ft adózott eredménnyel számolhatunk, ami éves viszonylatban kb. 1,7 milliárd Ft. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) kb. 680-700 Ft, és ha egy alapértelmezett 12 P/E értékkel számolunk, 8200-8400 Ft-os részvényárfolyamot kapunk.

Szerintem a kapott részvényárfolyam a megnyert zilahi projekttel teljesen reális, és csak ismételni tudom magamat, nem tudhatjuk milyen számokkal (projektek) figyelembe vételével készülhetett az eredmény előrejelzés a társaság vezetőségétől…. Fontos megjegyezni, hogy a megnyert projekt figyelembe vételével nagyon valószínű, hogy 2011 üzleti évtől az árbevétel soron átlépjük a 10 milliárd Ft-ot. Feltételezünk 16-18%-os nettó marzsot egyszerűen meghatározhatjuk a jövőbeli részvényárfolyamot az árbevétel emelkedéséből számolva…..És a legfontosabb Marosvásárhelyről még nem is tettem említést….))))
Törölt felhasználó 2010. 09. 04. 12:51
Üdv Mindenkinek!

Olvasva „tigus7313” részletes elemzését, egy pár gondolatot Én is hozzáfűznék a tegnap bejelentett projekt megnyeréséhez. Azt fontos megjegyezni, és előző írásomban utaltam is rá, hogy máj. 17.-én megjelent eredmény előrejelzésben, pontosan nem tudhatjuk, milyen számokkal szerepelnek a gyergyószentmiklósi és a fejér megyei második fázisának a beruházási és üzemeltetési mutatói. (Mivel a gyergyószentmiklósi beruházás második szakaszát megnyerte a társaság, de a hír nem kapott akkora beharangozást, ezért sok befektető képes a hírértéken átsiklani.)

Tény, hogy a zilahi projekt megnyerése a társaság életében a legnagyobb projekt. Valóban 750 lakás van most fogyasztóként a rendszeren, de ne feledkezzünk meg két fontos dologról: a megnyert hálózaton kb. 45 intézményi (!!!) és ipari fogyasztók is megtalálhatók. Azt a tényt is fontos megjegyezni, hogy a leváló lakások többsége, nem egyéni gázkazánokkal oldották meg a fűtés hiányosságait – a romániai fizetésekhez képest elég drága beruházást igényel – hanem vegyes tüzelésű kályhákkal, alkalmi kéményekkel. Elképzelhető, hogy ha az RFV Nyrt. valóban elfogadható áron szolgáltatja a meleg vizet és a fűtést, akkor sokan visszacsatlakozhatnak a rendszerre a régi fogyasztókból.

A társaság által meghatározott EBITDA érték (1,5 milliárd Ft/ üzleti év) feltételezhetjük, egy elég (konzervatív) alapbecslést fogalmazhat meg. Valóban sok még a bizonytalanság – pl. hányan csatlakoznak vissza a rendszerre – de elképzelhető az a változat is, hogy az intézményi és az esetlegesen visszacsatlakozó ipari fogyasztókkal a társaság már 2011. üzleti évtől tudja tartani a meghatározott EBITDA értéket, természetesen a beruházás és az üzemeltetés értékeinek – százalékos változásainak - figyelembe vételével. A zilahi projekt adózott eredmény soron – ha feltételezzük, hogy az 1,5 milliárd Ft-os EBITDA értéket évente teljesíti a társaság – kb. 700-850 millió Ft eredményezhet. (Kb. 4 milliárd Ft árbevétel mellett, 17-20% nettó marzsot eredményez.)

Jelen pillanatban – minden befektetőt és leendő befektetőt érdekel a legjobban – a jövőbeli részvényárfolyamot nagyon nehéz megjósolni. Nem tudjuk, hogy az eredmény előrejelzés készítésénél a menedzsment milyen lehetőségeket vett figyelembe, esetlegesen számolt e, egy új projekt megnyerésével, vagy mint fent említettem a „csak” meglévő projektek bővítésével. (Nem tudjuk azt sem, hogy a meglévő projektek második fázisának a kivitelezéséhez mekkora beruházási tőkére volt van szükség, és az eredmény előrejelzésben mekkora szerepet kaptak.)

De, ha „csak” az eredmény előrejelzésből indulunk ki – mivel elég sok a bizonytalan tényező van a részvényárfolyam meghatározásában – 2010 üzleti év harmadik negyedévétől kb. 415 millió Ft adózott eredménnyel számolhatunk, ami éves viszonylatban kb. 1,7 milliárd Ft. Az egy részvényre jutó nyereség (EPS) kb. 680-700 Ft, és ha egy alapértelmezett 12 P/E értékkel számolunk, 8200-8400 Ft-os részvényárfolyamot kapunk. Szerintem a kapott részvényárfolyam a megnyert zilahi projekttel teljesen reális, és csak ismételni tudom magamat, nem tudhatjuk milyen számokkal (projektek) figyelembe vételével készülhetett az eredmény előrejelzés a társaság vezetőségétől….

Fontos megjegyezni, hogy a megnyert projekt figyelembe vételével nagyon valószínű, hogy 2011 üzleti évtől az árbevétel soron átlépjük a 10 milliárd Ft-ot. Feltételezünk 16-18%-os nettó marzsot egyszerűen meghatározhatjuk a jövőbeli részvényárfolyamot az árbevétel emelkedéséből számolva…..És a legfontosabb Marosvásárhelyről még nem is tettem említést….))))
tigus7313 2010. 09. 04. 11:36
Előzmény: #6521  exmnbs1
Nem szeretném művezetőtől elvenni az elemzést, de amíg nem ír, addig játszom a számokkal.
többen beszélnek duplázódó EBIDTA-ról e projekt kapcsán.
Ez azért csak hosszabbtávon lehet igaz.
Jelenleg 2010-re 2,3 mrd EBIDTA a menedzsmentvárakozás, 1,3 mrd nettó eredmény mellett.
Ebben benne van 12 M Eur romániai beruházás. Gyergyóra elmehetett a közzétett 3,5 M, így maradt 8,5 M EUR (2,5mrd), ez lehet Zilahi 9 mrd-ból a 2010-re eső rész. Vagyis zilahi beruházás 1. üteme benne van a menedzsment várakozásban!!!

2011-ben a 2. ütem értéke kb. 3,5 mrd (9 mrd*0,7-2,5mrd), melynek hozzáadott EBIDT-ája 875 M körül lehet. idén ez 625 m, vagyis a beruházás miatt egyszeri 250 M-val nő a 2011-es EBIDTA.
A közzététel szerint üzmeletetésből akár 1,5 mrd EBIDTA is származhat, ha lesz 5000 visszacsatlakozó.
Ez jelentős kockázat, egyrészt aki már levált, beruházott saját kazánba, másrészt bizalmatlan, ezért én 2010-es fűtés szezonban nem várok visszatérőket (a régi rendszeren kezdik el a szolgáltatást), majd jöhet a (lassú?) emelkedés.
Az RFV 2 éven belül várja a jelentős visszatérést (ezt én 2011 és 2012-nek értelmezem) Mindenképpen jelentős potenciál azonban, hogy régen 21.000-en voltak a hálózaton.
Így azonban a jelenlegi használók kb. 250 M plusz éves EBIDTA-t jelentenek. (fele már megjelenik 2010-ben is).
Ha a visszatérők 2011-ben legalább 2000-en lesznek az kb. 500-600 M többlet EBIDTA arányos része (ugye a fűtési szezon október-március közé esik). a fele jut az évre: 250-300 m.
Összefoglalva 2011-ben a projekt hozzáadott többlet EBIDTA értéke egyrészt beruházásból eredő 250 M Ft, és az üzemeltetésből reálisan 300 M (ez erősen függ a visszatérők számától). Összesen 550 M az EBIDTA növekedés ebből a projektből, ez 24%-kal növeli az EBIDTA-t 2011-ben.

(a játék kedvéért, optimista verzió: ha már 2011-ben meglesz az 5000 visszatérő, az arányosan kb. 600 M plusz EBIDTA-t jelent (1.5mrd-0,25mrd(meglévő)=1,25mrd, ennek fele jut az évre). Így beruházásból 250M, míg üzemeltetésből 600 M a többlet EBIDTA, összesen: 850 M, ami 37%-os plusz. Ez sem a duplája!!!

2012-ben azonban visszaesik a beruházásból származó EBIDTA (-500M), de az üzemeletetésből származó jelentősen növekedhet, ami meghaladhatja a beruházásból származó visszaesést.
Pl. ha újabb 5000 visszatérő lesz (2011-hez képest), az további 750 M EBIDTA-t jelent, vagyis 2012-ben 250 M-val növeli az EBIDTA-t. ez már 2011-hez képest!! (a 2010-eshez képest 850+250=1.100 M)

Ez csak EBIDTA, a nagy beruházás miatt nagy lesz az értékcsökkenési leírás növekedése, vagyis a nettó eredmény nem nő ilyen nagyságrendben.
exmnbs1 2010. 09. 04. 08:58
Előzmény: #6520  Ronin_
tipp helyett inkább pl muvezeto számítása lenne érdekes

Topik gazda

kelvin
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek