Szerintem a héten a 8000-et nem fogja átvinni az árfolyam, tekintve a pénteki hatalmas hátrahagyott rést. Szvsz a 10k körüli árfolyamszint a közel jövőben nem valószínű, persze reménykedni lehet de nem reális.
Üdv! Azt hiszem én irtam 8000et.Most ugye az Energomur szolgáltat a városban 17000 lakásnak.Tehát az az össz.Ennek a nagyobb részét veszi át az RFV kezdetben.Erre irtam egy biztos 8-10000et.Ha csődbe megy az Energomur majd esetleg,akkor persze mind meglehet.
Hozzáteszem: sem Brassóban, sem Fehér Júliában nem hiszek.
Egyszerűen egy regionális szervezet kialakításáról lehet szó. Bukaresti cégük is inkább ezt támasztja alá.
Ennek ellenére pozitív a hír, mert látszik, hogy egy komoly szervezet kialakításával vezető szerepre törnek a hőpiacon.
Nem hiszem, hogy a kialakulóban lévő új szervezet képes lenne 4-5 projektnél többet elindítani egy évben (persze Zilahi méretűre gondoltam).
De ha mégis, akkor ott van a finanszírozás kérdése.
Transzparens a cég, bővítette bankkapcsolatait, kötvényt bocsát ki, tehát azon kevés cég egyike, ami képes nagyobb mennyiségű akár hitel, akár tőke bevonására. De azért mindennek van határa. Kassai Ákos a közelmúltban többször hangsúlyozta, hogy hosszú távon fenn kívánják tartani a 30-70-es arányt a saját tőke/hitel vonatkozásában. Szóval ilyen keretek között lehet kalkulálni. Ebbe sok minden belefér, de szerintem Gyergyó, Zilah és Marosvásárhelyt követően már maximum egy projekt lehet az idén, ha egy sem lesz úgyis gigantikus a növekedés.
Marosvásárhely egyébként 17000 lakással indul és nem 8000-rel, ahogy azt itt valaki tévesen megjegyezte. Azon a területen, ahová koncessziót írtak ki ennyi lakás van a hálózaton.
Ha megnyerik Vásárhelyet 1-2 héten belül, akkor 10k az árfolyam.
Újabb projektet ezek után ne is akarjunk! Várjuk meg a 2011-es projekteket!!! Remélhetőleg előbb kezdődik az üzletszerzési időszak, jövőre nem kell fél évet szervezetfejlesztéssel tölteni...
Felkelteni felkeltheti, csak kérdés,ilyen tulajdonosi szerkezettel eséllyel vágna-e bele bármibe is...
Ha a nagytulajoknak van esze--miért ne lenne-- nem most és nem ilyen áron szállnak majd ki. Ha meglesznek ezek a szerződések, eltelik 2-3 év az üzemeltetéssel,beáll a cég egy szolíd 10-15%-os éves növekedésre, s az árfolyam olyan 30-35.000 Ft körül fog mozogni, akkor reális esély lehet egy nagy ny-európai energia-szolgáltatónak, hogy többségi tulajdont szerezzen. Természetesen ez csak Soós Úrral történő teljes egyeztetés mellett, baráti alapon mehet.
Az persze árulkodó lesz és lehet, ha megjelenik az első szakmai befektető mondjuk egy 10-15%-os csomaggal a cégben.
Ez viszont nehezen fog megtörténni 10.000 alatt.....
Azt számolgattam, hogyha 12-es P/E értéket veszünk alapul és a marosvásárhelyi projektet ugyanakkorára vesszük mint a zilahit (pedig valójábban nagyobb bulinak ígérkezik), akkor 12000-es árfolyam jön ki. Ez még 25% emelkedés tisztán, ami erősen valószínűsíthető.
Azért elgondolkodtató az a bizonyos "lufi" effektus melyről a napokban itt írt valaki. Tapasztalhattunk egy gyors, majdnem limites emelkedést, amely "csak" néhány 100 pontnyi visszatesztet hozott. A réssel felugrás tipikus esete amikor alul nem képződik megfelelően feltöltött támasz. Az ilyen ingatag támaszok szoktak nagyon gyors ütemben elesni egy esetleges gyenge piaci hangulat során. Én természetesen nem akarok vészmadár lenni és örülök a papir sikerének csak észben kell tartani a fent leirtakat szvsz.
Ettől függetlenül, egy pozitiv hangulatu héten, jó hírekkel tényleg elindulhat a papír akár limittel is de nem gondolnám hogy belátható időn belül 9k-10k körüli árfolyamokról kellene beszélni.
Persze nem akarom letörni a lelkesedést csak hát a realitás és a tözsde néha nem jár egy cipőben..... legalább is itt a BUX-on.
A pénteki felfüggesztésnél még csak poénból írtam a felvásárlási ajánlatot, de most megkérdezem a többet látott 'kollégáktól': nem várható, hogy felkelti egy nagy hal érdeklődését, ha egy - európai mércével nézve - kis cég ilyen ütemben növekszik...?
Gump: köszi a linket!
Természetesen van olyan is amiről beszélsz.Biztosan nem is kevés.Zilah esetében 21000-es piacról beszélünk.5000 lakás mindenképpen meglehet.Plusz az intézmények.Én azért ennél többre számitok.Persze nem már a jövő héten,de amint elindul az átalakitás és csökkennek az árak,jelentősen megugorhat az ügyfél szám.Mivel már nov.15-től az RFV szolgáltat még a régi rendszeren,már az idén bevétele származik a projektből ami a negyedik negyedéves eredményben már meg kell jelenjen.Nem hiszem,hogy ez már bele lenne kalkulálva a várakozásokba.Vásárhelyen még nagyobb a "piac".Mig Zilahon 750 fogyasztó van a hálózaton,itt már alapból 17000.Igaz nem mindet venné át,de ha csak a felével számolunk,az akkor is legalább 8-10000 fogyasztó.....Tehát Zilah csak kistestvére lehet Marosnak esetleg :-)
elég sok hírben olvasható, hogy a fogyasztók kis fali kazánokat vesznek (erre írtam, hogy beruháztak), és egyszerűen levágják magukat a hálózatról, akár úgy, hogy a fölöttük lakókat is kizárják a használatból.
elég vadnyugati állapotok vannak.
pl. Marosvásárhelyen a kiszolgáló kazánokat egyszerűen bezárják (önkormányzat, távhőszolgáltató), az azt használó lakosok automatikusan leváltnak minősülnek, és úgy oldják meg a fűtést, ahogy akarják (tudják). ebből következik számomra a bizalmatlanság.
a fentiekből is látszik, hogy megalapozott stratégiai döntés volt fő piacként kijelölni a román piacot.
RFV 2009
Az alját nem látom egyenlőre, de én vettem az elmúlt napokban.
2010 előtt és 10000 alatt nem áll szándékomban megvállni tőle.
Ha csak.....