Topiknyitó: Dezso_Laszlo 2011. 08. 19. 18:39

Paksot le kell bontani, új energiastratégia kell, biometánnal és GDP-növeléssel  

linkMindenki a saját szemével olvassa: micsoda bődületes ökörség a Fellegi-Bencsik páros által összehozott NEMZETELLENES STRATÉGIA, amely csak az energialobbi környezetrombolását szolgálja.A mezőgazdaság energetikai fejlesztése a legfontosabb, amellyel 12 millió CO2tonna/év üvegházhatás-keltés akadályozandó meg, cca. 1,0 ... 1,3 millió használatlan termőföld kerül - a lehető legkíméletesebb, egyúttal legalacsonyabb munkaigényű - művelés alá, ... de az sem elhanyagolható szempont, hogy a családi agrárgazdaságok éves nettó árbevétele átlagosan 2 millió forinttal nő, hatalmas mennyiségű építési megrendeléshez jut az építőipar és mintegy 90 ezerrel több munkahely keletkezik, mint a minden szempontból kártékony Paks-bővítéssel.A családi/osztott áram- és melegvíztermelést kell támogatni, mert ez fogja helyettesíteni a 10 ÉVEN BELÜL FELSZÁMOLANDÓ VEZETÉKES ÁRAMRENDSZERT.A járműpark CNG-re való átállítását kell támogatni.Igen nagymértékű ENERGIATAKARÉKOSSÁGOT kell támogatni, hiszen az ország energiaigénye HUSZADÁRA CSÖKKENTHETŐ.Nna. Ez energiastratégia, ugyanis az EGYRE GYORSULÓ GLOBÁLIS MELEGEDÉS LEÁLLÍTÁSÁT összekapcsolja a GDP NAGYMÉRTÉKŰ NÖVELÉSÉVEL!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 19:28
Előzmény: #759  euler
#760
"...  drót alapú energiaátvitelt mondhatjuk anakronizmusnak, van benne igazság, de az ördög a részletekben van az új technológiákban.
Először ezeket kellene tisztázni, aztán lehetne nagyívű igényeket hangoztatni, ..."
Pontosan. Miért menesztették Kóbort az MVM-től, te tudod? Mert én nem, pedig figyelek ám ...
Nos, az MVM sok mindent szponzorál, de ezt valamiért :) nem. Független céget kellene alapítani, amelyik ezt kutatja.
euler 2023. 04. 10. 18:08
Előzmény: #749  Dezso_Laszlo
#759
Nem egészen arra válaszoltál amit kérdeztem, még a kiegészítésekel sem.
Konkrétan: nyilván nem egy perpetum-mobile a DMFC-átalakító. Le kell gyártani, tudtommal nemesfémek is kellenek hozzá, van egy teljesítménye ami tudtommal max 5 kW, ami egy átlagos lakossági fogyasztó csatlakozási teljesítménye, van egy élettartama amin belül meg is hibásodhat, azaz mi jelenti a biztonságot? Mit kapnak a MW-os igényű fogyasztók ebben a rendszerben?
A drót alapú energiaátvitelt mondhatjuk anakronizmusnak, van benne igazság, de az ördög a részletekben van az új technológiákban.
Először ezeket kellene tisztázni, aztán lehetne nagyívű igényeket hangoztatni, bontsuk le Paksot, meg a vezetékeket stb. A háttérhatalmi összeesküvésekről pedig, amit pedzegetsz, nem látom értelmét vitát nyitni. Nincs ilyen. (De ne is ezen a vonalon haladj tovább ha kérhetem. :)
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 14:54
Előzmény: #746  Phylaxa
#758
kieg.
És tudod, mi még a szörnyű? A zrt. Hiába néz utána az ember a TÉNYLEGES értéknek, a tőzsdén nem jegyzik, a cégjegyzékben levő jegyzett tőke pedig nem adat, használhatatlan. A MAVIR tényleg csak 145 MdFt??? Az MVM 850 MdFt? Az erőművek nélkül? És hol az MVM Next? Jaj.
Amikor ezek be lesznek vezetve a tőzsdére, sok embertől fogjuk megkérdezni mi, adófizetők, hova tettétek a zsozsót? Már látszanak a menekülési taktikák, ahogy százszámra adnak cégképviseleti jogot még az udvarsepregetőknek is ... de hiába, a tényleges felelősök ismertek.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 13:08
Előzmény: #748  euler
#757
Addendum link:
Korábban elképzelhetetlen mértékben hat az időjárás az energiakereskedelemre (X) (magyarnemzet.hu)
A jelek szerint több lapban is hirdetnek. Mi pénzbe kerül a probléma-megoldási impotencia ... de még ha profitot hozna, megérteném.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 12:40
Előzmény: #754  Dezso_Laszlo
#756
Addendum link:
Újfajta árampiac szolgáltatók érkeztek, máris látják a buktatókat (vg.hu)
Na tessék. Ez is csacskaság, de legalább nem fedett reklám.
Valóban rengeteg a probléma, ebben ifjú kollégáimnak igazuk van. Csakhogy az ő gondolkodásuk még mindig a huzalhálózati paradigmán belüli, ezért rinyáláson kívül másra nem képesek, sajnos.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 12:17
Előzmény: #754  Dezso_Laszlo
#755
kieg.
Itt, a portfolio.hu oldalon nem jelent meg ilyen baromság. A hvg.hu nyilván azért szüntette meg a hozzászólási lehetőséget, hogy megszerezze az ilyen félrevezető reklámokat, amik hozzászólási lehetőséggel gyorsan ellenreklámok lennének.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 12:05
#754
"A rugalmas energiahasználat egyenes út a plusz bevételhez" [hvg.hu, ma]
Hmm ...
1 Hiányzik a cikk végéről: (X), ugyanis ez reklám, méghozzá kissé félrevezető.
2 Ez nem új ötlet, már a Rákosi-érában is alkalmazták, még a gázfogyasztást is lekapcsolták az üzemekben, ha veszélybe került a lakossági szolgáltatás; igaz, a gyárakat nemigen kérdezgették.
3 Hogy a szolgáltatási díj (ami esetünkben negatív, az e.on. fizeti a fogyasztónak) kompenzálja-e a lekapcsolás és újbóli "felfűtés" miatti többletenergia-igényt, az több, mint kétes, hisz az e.on. nem veszteséget kalkulál, ha épeszű. A többlet-profitból ad valamicskét a fogyasztónak, nyilván.
4 A metanol-gazdaságban ilyen probléma nem lehet, hisz a hordóban ha nincs elég metanol, veszünk még, jó előre. Ez az erkölcsileg elavult, LEBONTANDÓ huzal-hálózat probléma-megoldási kísérleteinek a része.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 06:33
#753
Irtó klassz dolog olyan oldalon topikolni, ahol az olvasók nagyjából közömbösek a téma iránt, mert így a lájk/anlájk kevés, gyakorlatilag nulla ... és ezért könnyű megállapítanom, hogy mit hibáztam. De azért van egy aggasztó dolog is: miközben az én - PROBLÉMAMEGOLDÁSRA TÖREKVŐ - hozzászólásaim le vannak sz**va, ki kapta a legtöbb lájkot, 4-et? Sose találjátok ki. Egy olyan hozzászólás, ami nemhogy semmilyen alternatívát nem közöl, de egyenesen erdőbe vivő, tipikus személyeskedő, a #715. Érdemes elolvasni, tanulságos.
Az összeesküvés-elméleten kívül összeesküvés-gyakorlat is van, mert az azért lehetetlen, hogy az ellenzékbe tömörüljön az ostobább oldal, KILÓG A LÓLÁB. Itt ellenzék nincs, amióta nincs kisgazdapárt.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 02:35
Előzmény: #751  Dezso_Laszlo
#752
kieg.
Villamosenergia-törvény? Mikor majd minden háznál termelik ÖNÁLLÓAN? Gáztörvény? Mikor a biogázt majd minden háznál termelik önállóan? Miért nincs akkor Tojástörvény? Macskatörvény? Partvistörvény? Miiért nincs Partvisügyi Minisztérium? Tojáshivatal? :)))
Dezso_Laszlo 2023. 04. 10. 02:26
Előzmény: #748  euler
#751
"Korábban elképzelhetetlen mértékben hat az időjárás az energiakereskedelemre (X)" [vg.hu, cca. 23.04.10]
Na látod. Mi az az általad emlegetett pár évtized, smafu. Az energiarendszer fejlesztői a jelek szerint valahol az ipari forradalom kezdetén tartanak, a huzal-alapú hálózaton kívül mást nem ismernek, ... vagy ha ismernek, AGYONHALLGATJÁK!
A tartálykocsi-hálózattal az elavult infrastruktúra szükségtelen lesz. De nemcsak a fizikai infrastruktúra elavult, hanem a jogi-szabályozási is: ha minden háztető ÖNÁLLÓ villamoserőmű, ami nem kapcsolódik fizikailag semmihez, akkor mi szükség lesz Energiahivatalra meg minisztériumra?
Látod, EZÉRT sincs előrelépés: a hatóságok személyzete is tart attól, hogy az elavult képzettsége kiderül és kénytelen váltani ...
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 20:07
Előzmény: #728  Dezso_Laszlo
#750
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 18:49
Előzmény: #748  euler
#749
Szuper-rövidtávú üzleti érdek, a lehető legostobább fajtából. A metanol-gazdaságra való átállással óriási értékű infrastruktúra kerül a kukába ... és mégcsak nem is ez a legnagyobb probléma, hanem   A GLOBÁLIS TÚLNÉPESEDÉS, AMI A HŐKATASZTRÓFA LEGFŐBB OKA. Egy növekedés-imádó üzleti világról van szó ugyanis, amelyik egy természetellenes gazdasági-társadalmi rendszerben profitál.
euler 2023. 04. 08. 17:32
Előzmény: #747  Dezso_Laszlo
#748
Vajon mi lehet az oka, hogy ez a DMFC technológia már több évtizede megrekedt a mobiltelefon-töltők és villamos targoncák szintjén?
Ha lehet háttérhatalmi összeesküvés-elméletek mellőzésével kérnék választ.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 16:02
Előzmény: #746  Phylaxa
#747
Ha csak 2-3 napi mennyiséget tárolsz és elmész 2 hétre nyaralni ... szóval inkább 30 nap ... és akkor max. 3-hetente jön a tankkocsi, leüríti a házi tartályokból a metanolt és az oxigént, feltölti a széndioxidot és a vizet. A DMFC-meghajtású autók meg feltankolják a metanolt és az oxigént és leadják a "kipufogógázt" (a széndioxidot és a vizet). Ebben a körforgásban nincs semmilyen anyagi emisszió, az input és az output is kizárólag villamosáram, a hálózat tárolási vesztesége pedig nulla (nem úgy, mint a DMFC-veszteség és a puffer-akkuk vesztesége).
Szóval, van megoldás, csak csinálni kell(ene), nem fejjel menni a falnak.
Phylaxa 2023. 04. 08. 15:45
Előzmény: #745  Dezso_Laszlo
#746
Én a két-három napra elegendő tárolási kapacitással rendelkező háztartási napelemrendszereket támogatnám, akkor az egyéb módon megtermelt villamosenergia mehetne az iparba, mezőgazdaságba, közintézményekbe  stb....
Ezt pedig szigorúan fogyasztás alapon.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 15:31
Előzmény: #743  Dezso_Laszlo
#745

Addendum link:
Háztartási napelemek: ezért nem célszerű a betáplálási stop végére várni - Portfolio.hu
Látod, itt van, amiről írtam. Ahelyett, hogy lezárnák a MAVIR elavult hálózatát, elkezdik dönteni bele a pénzt. Ez szörnyű. Pedig mennyivel egyszerűbb lenne egy közlemény, amely a DMFC-kiegészítésre - és a helyi tartályok kiépítésére - hívná föl a figyelmet, mint hálózathoz csatlakozási feltételre. Aztán mialatt ennek nyomán kiegészítik a háztartási és egyéb rendszereket, azalatt be lehetne szerezni ilyen 4-komponensű tartálykocsikat és ki lehetne építeni a szükséges metanol-, oxigén-, széndioxid- és víztartályokat is. Mert az nem két fillérbe fog kerülni és ami pénzt most kihajigálnak az ablakon, az nagyon fog hiányozni ...
Tudod, miért merik ezt megtenni? Mert az egész problémakört - A GLOBÁLIS MELEGÍTÉST - agyonhallgatja a szakértői kör. Ők fogják elvinni a balhét, nem a politikusok.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 14:31
Előzmény: #741  kkv14
#744
Igazad van, a végén elfelejtettem: :)
Amúgy a tény az, hogy Tolnában túl sok a csapadék, a Duna másik oldalán túl kevés. AMIKOR BELEVÁGJUK A CSÁKÁNYT A PAKSI SZÖRNYETEGBE, AKKORTÓL MEGSZŰNIK EZ A KÁR, FELTEHETŐEN.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 14:27
Előzmény: #742  Dezso_Laszlo
#743
Jól látod, tkp. egyetértek. Csakhogy:
1 Amíg huzal-anyagú - erkölcsileg elavult, környezetvédelmi szempontból elégtelen - a villamosáram hálózat, addig nem lehet időjárásfüggő zöldenergiát 100 %-ban termelni. Ezért kell a metanol-gazdaság, huzal helyett tankkocsi (ami tárol, nemcsak szállít).
2 Az időtényező ismeretlen ... és az is marad mindaddig, ameddig nem csináljuk.
3 Érdek? Dehát itt 8 milliárd sértett életét veszélyeztetik a globális melegítők.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 14:19
Előzmény: #740  Phylaxa
#742
Bár hekker-támadás jön időnként, adathalászati kísérlettel, megpróbálok válaszolni a következőkben.
kkv14 2023. 04. 08. 13:39
Előzmény: #739  Dezso_Laszlo
#741
Ez a tovaris elmélet vicc? vagy a Népszava írta?

Topik gazda

Dezso_Laszlo
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek