Topiknyitó: Dezso_Laszlo 2011. 08. 19. 18:39

Paksot le kell bontani, új energiastratégia kell, biometánnal és GDP-növeléssel  

linkMindenki a saját szemével olvassa: micsoda bődületes ökörség a Fellegi-Bencsik páros által összehozott NEMZETELLENES STRATÉGIA, amely csak az energialobbi környezetrombolását szolgálja.A mezőgazdaság energetikai fejlesztése a legfontosabb, amellyel 12 millió CO2tonna/év üvegházhatás-keltés akadályozandó meg, cca. 1,0 ... 1,3 millió használatlan termőföld kerül - a lehető legkíméletesebb, egyúttal legalacsonyabb munkaigényű - művelés alá, ... de az sem elhanyagolható szempont, hogy a családi agrárgazdaságok éves nettó árbevétele átlagosan 2 millió forinttal nő, hatalmas mennyiségű építési megrendeléshez jut az építőipar és mintegy 90 ezerrel több munkahely keletkezik, mint a minden szempontból kártékony Paks-bővítéssel.A családi/osztott áram- és melegvíztermelést kell támogatni, mert ez fogja helyettesíteni a 10 ÉVEN BELÜL FELSZÁMOLANDÓ VEZETÉKES ÁRAMRENDSZERT.A járműpark CNG-re való átállítását kell támogatni.Igen nagymértékű ENERGIATAKARÉKOSSÁGOT kell támogatni, hiszen az ország energiaigénye HUSZADÁRA CSÖKKENTHETŐ.Nna. Ez energiastratégia, ugyanis az EGYRE GYORSULÓ GLOBÁLIS MELEGEDÉS LEÁLLÍTÁSÁT összekapcsolja a GDP NAGYMÉRTÉKŰ NÖVELÉSÉVEL!
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Phylaxa 2023. 04. 08. 12:46
Előzmény: #739  Dezso_Laszlo
#740
A valóság fontos, de a valósághoz a fogyasztás is hozzátartozik. Mi a franctól emelkedik például hazánk villamosenergia szükséglete? Egyrészt az új fogyasztástól (autók aksijai, klímák (hűtés/fűtés) télen nyáron), másrészt a hazánkba települt összeszerelő üzemektől. Ha nem lennének ezek az új területek, akkor kényelmesen át tudnánk állni természetes energiákra. De vannak és iszonyatos ütemben nőnek, tehát nemcsak a régi fogyasztásunkat kellene rövid idő alatt kiváltani, hanem még a plusz egyre nagyobb újat is.
Ebbe buktak bele a németek is, mert engem nem az érdekel, hogy ők például becsukják az atomerőművüket, hanem az, hogy a kieső növekvő áramfogyasztásukat a francai atomerőművekből pótolják. Szélerőmű hegyeik vannak északon, láttam. Nem tudják vele leváltani az atomerőműveket. Az pedig, hogy az olcsó gázt drágábbra cserélik, nem igazán érdekel, mint klímavédelmi szempont, mikor az, ahogy eljut hozzájuk hazavágja a légkört. Tehát alapjaiban, tudomány szintjén igazad van, de gyakorlatilag éppen az bizonyosul be, hogy ilyen rövid idő alatt képtelenség. Plusz, arról még nem is beszéltem, hogy a régi érdekek(politika, kartellek) bizony szintén a valósághoz tartoznak. De ez utolsó mondatommal nem akarom elvinni a lényegről a figyelmet.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 10:41
Előzmény: #738  Dezso_Laszlo
#739
"A szárazságnak komoly hatása volt a mezőgazdaságra - ám nem mindenhol egyformán. A sokéves átlagnál 21 százalékkal kevesebb csapadék hullott tavaly, de a mennyisége térben és időben szeszélyes területi eloszlást mutatott az OVF szerint. Aratás után volt iga[zán látványos a területi különbség, amelyről lapunk is megírta: a betakarított búza mennyisége Jász-Nagykun-Szolnok megyében a szokásosnak a fele lett, ugyanakkor Tolnában a korábbi eredménynél majdnem 7 százalékkal többet, összesen több mint 300 ezer tonnát arattak. Érdekes módon a Tolnával szomszédos megyék megsínylették a forróságot." [Népszava, 23.01.13]
Vajon miért? Azért, mert valamikor, a SZU idejében a "szovjet" búzát csak takarmány-áron lehetett eladni, a Bánát és a Bácska viszont a világ legjobb búzatermő vidéke volt, a tőzsdei árnál magasabb áron volt eladható az acélos, igen magas sikértartalmú búza. Nosza, mondta a szovjet vezetés, ha a magyarok és a jugók versenye megszűnik, a mi búzánk ára majd meg fog nőni. Tegyük tönkre őket. Tovaris Szakértő, mit javasolsz? Jelentem, a Duna vizének hőmérsékletét ha megemeljük, majd kialakul felette egy termik, ami eltereli a nyugatról érkező csapadékot, akkor a búzatermő terület kiszárad, a búzatermelésre nem alkalmas Tolna pedig térdig jár a csapadékban. Harasó, tovaris Szakértő, de hogy emeljük meg a víz hőmérsékletét? Jelentem, építsünk nekik egy atomerőművet Paksra. Hurrááá!!!
Ez nem titok, régóta tudjuk. De ma már nincs "szovjet" búza, az oroszok búza-exportja talán tizede az importjuknak; ukrán búza, az van, dögivel. Az orosz érdek ma már csak a dúsított urán exportja. Aki figyelemmel kíséri, azt látja, hogy az oroszok dúsított uránjára jóformán nincs minőségi panasz, míg mások esetében néha van. Hogy jobb-e az oroszoké, az persze nem biztos, lehet, hogy csak jobban korrumpálják a tudósítókat.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 08. 02:54
Előzmény: #737  Dezso_Laszlo
#738
"Antonio Guterres ENSZ-főtitkár sürgette az országokat, hogy állítsák le az új erőművek építését és fokozatosan szüntessék meg a szénfogyasztást 2040-ig annak érdekében, hogy csökkentsék az éghajlatot melegítő szén-dioxid-kibocsátást, és a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 Celsius-fokon belül tartsák." [Reuters, 23.04.06]
Nagyjából oké, de a szén nem ezért veszélyesebb a többi fosszil- ill. nukleáris tüzelőanyagnál. A légkörbe KÉNDIOXIDOT bocsát a szénerőmű, ami halálos veszély az erdőkre! Nemcsak a kibocsátott CO2-vel okoz globális melegítést, hanem a széndioxidot megkötő erdők pusztításával is.
Amúgy érdemes rákeresni a "globális melegítés" kifejezésre, tanulságos fölírni a találatok számát. Aztán a félrevezető "klímaváltozás" szóra is ... na, mondja még valaki, hogy nincs öncenzúra, még Ürge-Vorsatz is ...
Dezso_Laszlo 2023. 04. 06. 06:41
Előzmény: #736  Shortelek
#737
Bingóóó!!!
Kösz. Szerintem senkinek nem mondta el, de tapasztal6tuk.
Megszorítások pedig vannak. A jövőnket veszik el a totojázással, a zöldenergia elleni, hihetetlenül aljas kormányzati döntésekkel. Csakhogy ez nincs a mainstream-ben, az egyszerű olvasó egyre több médiumban olvashat ... CSAKIS JÓT .. :))) :(((
Shortelek 2023. 04. 06. 05:31
Előzmény: #735  Dezso_Laszlo
#736
Ezt csak beked mondta el feri? Amúgy szerinted most nincsenek megszoritások?
Dezso_Laszlo 2023. 04. 06. 02:59
Előzmény: #734  Dezso_Laszlo
#735
"... egész Európában mindenki rohamléptekkel telepíti a napelemes rendszereket, csak Magyarország nem." [24.hu 2023.04.05]
Amíg az MVM (és részben a MAVIR is) a kormány kezében van, ez így is lesz. Aprópopó, a Feri (a kiszes, öszödi, nem írom le a nevét, mert nem illik) azt kérdezte, mi a bűne. Hát ez. Hogy ha neadjisten ő ülne bele a karmeliták székébe, ugyanezt csinálná, csak erős megszorításokkal, a sorosi gigantikus európa-elértéktelenítési ingatlanspekuláció részeként.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 06. 00:50
Előzmény: #732  Dezso_Laszlo
#734
"Ezeket az üzemanyagokat megújuló hidrogénből és más gázokból villamos energiával állítják elő, a támogatók “szén-dioxid-semlegesnek” nevezik, és meghosszabbítanák a tüzelőberendezések élettartamát. Egyes autógyártók szerint ez alternatívája lehet az elektromos autóknak, mivel szén-dioxid (CO2) kibocsátásmentes." [hold.hu]
Hűha, megint egy zsákutca.
1 A hidrogén az egyetlen elem, amely képes elhagyni a Föld gravitációs terét. Ha a légkörbe kerül, a Föld vízkészlete csökken.
2 A hidrogénatom olyan kicsi, hogy 300 bar nyomáskülönbségnél átdiffundál az acélfalon is.
3 A CO2-kibocsátás KÖZVETETT ÉS KÉSLELTETETT hatás, míg a hőszennyezés KÖZVETLEN ÉS AZONNALI. Ezért a hőszennyezést SOKKAL JOBBAN kell akadályozni még a CO2-kibocsátásnál is, a legnagyobb hőszennyezőket - Paks, stb. - le kell bontani.
4 Az már csak apró kérdés, a villamosenergiát MIBŐL állítjuk elő?
Dezso_Laszlo 2023. 04. 06. 00:50
Előzmény: #732  Dezso_Laszlo
#733
"Ezeket az üzemanyagokat megújuló hidrogénből és más gázokból villamos energiával állítják elő, a támogatók “szén-dioxid-semlegesnek” nevezik, és meghosszabbítanák a tüzelőberendezések élettartamát. Egyes autógyártók szerint ez alternatívája lehet az elektromos autóknak, mivel szén-dioxid (CO2) kibocsátásmentes." [hold.hu]
Hűha, megint egy zsákutca.
1 A hidrogén az egyetlen elem, amely képes elhagyni a Föld gravitációs terét. Ha a légkörbe kerül, a Föld vízkészlete csökken.
2 A hidrogénatom olyan kicsi, hogy 300 bar nyomáskülönbségnél átdiffundál az acélfalon is.
3 A CO2-kibocsátás KÖZVETETT ÉS KÉSLELTETETT hatás, míg a hőszennyezés KÖZVETLEN ÉS AZONNALI. Ezért a hőszennyezést SOKKAL JOBBAN kell akadályozni még a CO2-kibocsátásnál is, a legnagyobb hőszennyezőket - Paks, stb. - le kell bontani.
4 Az már csak apró kérdés, a villamosenergiát MIBŐL állítjuk elő?
Dezso_Laszlo 2023. 04. 06. 00:01
Előzmény: #731  Dezso_Laszlo
#732
"Március végén lépett az Energiaügyi Minisztérium: közleményben jelezték, ősztől megkezdődhet a napelemekre vonatkozó betáplálási moratórium megszüntetése. A háztartási kiserőművekre bevezetett korlátozás részleges feloldására a nyár végéig tesz javaslatot az Energiahivatal."
Nagyon jó. Ehhez mit szólna:
"Március végéig léptek az áramfogyasztók, decemberben megfontolás tárgyává teszik, hogy 2030-ban majd befizetik-e ehavi számláikat." :)
A kormány szakértőinek a degenerencia-szintje monoton növekszik ... bár a parlamenti ellenzék is egyetértőleg hallgat, személyeskedésekre koncentrál.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 05. 23:12
Előzmény: #730  Dezso_Laszlo
#731
"Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
Lehet tiltakozni, de a magyar autóipar jövője függ az akkumulátorgyáraktól
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva."
Tévedés. 1 Az autóipar jövője, ilyen nincs: a 200-éves recesszió és a települési önellátás mellett az autó szerepe csökkenni fog. 2 Egy környezetromboló - fosszil-árammal működő - villamosmotoros autóban manapság 1000 db körüli akku van, a DMFC-meghajtásúakban csak 1 db lesz (az igaz, hogy az viszont 70 Ah körüli). 3 A tiltakozás a vízhiány létrehozása elleni.
Dezso_Laszlo 2023. 04. 04. 22:13
Előzmény: #729  Dezso_Laszlo
#730
"Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
Ugyanakkor hiába igyekszik csökkenteni a lakosság a felhasználását, ha közben az iparpolitika a folyamatos energiaigény irányába hat. Beck Zsófia szerint a magyar gazdaság teljes energiaigénye 2030-ig folyamatosan kismértékben emelkedhet, majd azt követően kezdhet csökkenni.
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva."
Ez nem biztos. Jövőre választások lesznek. Hiába próbál "bebetonozni" nagyon rossz iparstratégiai döntéseket a kormány, hiába preferálja az üzleti világ a környezetromboló hőszennyezést (Paks), mindez 4-évente megmérettetik.
Dezso_Laszlo 2023. 03. 31. 22:47
Előzmény: #728  Dezso_Laszlo
#729
"Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva.
A tárca péntek esti közleménye emlékeztet arra, hogy "az állami támogatásoknak köszönhetően nemzetközi összevetésben is kimagasló ütemben bővült a napenergia hazai hasznosítása. A beépített kapacitások csak tavaly újabb 1100 megawattal növekedtek, mára meghaladták a 4200 megawattot Magyarországon. A rendkívüli tempójú felfutást nem tudta azonos gyorsasággal lekövetni a villamosenergia-hálózat korszerűsítése, rugalmasságának fokozása. Ősszel ezért kellett átmeneti korlátozást életbe léptetni a h
Ez a cikk a Net Média Zrt. tulajdona. Minden jog fenntartva."
Persze, hogy nem tudta ... és nem is fogja soha. Az a probléma, hogy a huzal-alapú hálózattal a termelést azonos-idejűen föl KELL használni, ... míg a tartálykocsis hálózat módot ad tárolásra is. HUZAL-ALAPÚ HÁLÓZATTAL LEHETETLEN 100 %-OS NAPELEMES ÁRAM-TERMELÉS.
Dezso_Laszlo 2023. 03. 28. 21:07
Előzmény: #727  Dezso_Laszlo
#728
"Nagy változás látszik a legjelentősebb energiapiacon"
Hááát ... a cikkíró által megjelölt USA energiapiaca jelentős, de környezetvédelmi szempontból nem a legjelentősebb. A legtöbb tennivalója Kínának van (túl nagy a szén aránya).
Dezso_Laszlo 2023. 03. 28. 18:00
Előzmény: #726  Dezso_Laszlo
#727
"Szijjártó: Nemet mondtunk a földgázfelhasználás további csökkentésére" [HVG.HU, 15:20]
Ez nem hír, sajnos. A posztorbán korban hír lenne majd.
Ezzel együtt - sajnos - igent mondtak az egész Élővilágot elpusztító Hőkatasztrófára.
Aki úgy gondolja, hogy ha nem hisz valamiben, azzal jobban jár, az összetéveszti a tényeket a véleményekkel.
Dezso_Laszlo 2023. 03. 28. 09:59
Előzmény: #725  Dezso_Laszlo
#726
"Kiakadt az Iveco vezére: "ostobaság " és "technikailag megvalósíthatatlan" az Euro 7-es norma"
Várható volt az EU újabb zsákutca-döntése, mert nem hajlandó TÉNYLEGES kibocsátás-csökkentésre.
Gondoljunk csak bele: az akkumulátor töltési vesztesége - az átlagos nyugvási veszteséggel - 50 % körüli, vagyis 1 kWh akkuból kinyert áramhoz a hálózatnak 2 kWh energiát kell adni. Ha a hálózat veszteségétől eltekintünk, van még az erőművi veszteség: a villamosáram-csonkon 1 kWh  outputhoz a gázcsonkon 2 ... 2.5 kWh input kell. Ezek miatt egy CNG-meghajtású Iveco kibocsátásának a 4.5-szerese lenne egy elektromos Iveco üzeméhez szükséges kibocsátás.
Ez nem újság, eddig is tudtuk, hogy ameddig nem állunk át napelemre, addig az elektromotoros járművek pusztító hatásúak. Ami az új, hogy az EU cégek magánügyeiben kezd vájkálni, befektetéseik jövedelmezőségét tönkretenni.
Dezso_Laszlo 2023. 03. 27. 22:21
Előzmény: #724  Dezso_Laszlo
#725
"A szakadék szélére sodródó Paks II-nél új szankciós kockázat boríthat mindent"
Nemcsak boríthat, borít is. Az IPCC vészjelzése miatt a franciák vannak igazán bajban, ott gyakorlatilag nem lesz erőművi áramtermelés. Nálunk csak Paks lesz bezárva.
Dezso_Laszlo 2023. 03. 27. 18:02
Előzmény: #723  Dezso_Laszlo
#724
kieg.
4 ALKALMAZKODNI EGY EGYRE GYORSULÓ, LEÁLLÍTHATATLAN FOLYAMATHOZ NEM LEHET!!! A spontán leállás egy 300 ... 3000 Celsius fok közötti tartományban lesz, ugyanis ahhoz a Földet beborító összefüggő felhőtakarónak megfelelően ki kell tágulnia. Nemhogy ember, de semmiféle szerves anyag nem lesz.
Dezso_Laszlo 2023. 03. 27. 17:54
Előzmény: #722  troli
#723
Mennyire tipikus tudományos megközelítés. Jól látja a problémákat, de a megoldástól visszariad, mert azt mondja ki más (az interjú befejezetlen).
1 A FŐ PROBLÉMA A GLOBÁLIS TÚLNÉPESEDÉS. Ha nem fogjuk vissza 200-éves egykével, 200-éves gazdasági recesszióval, az világháborút jelent. (Az üzleti világ ezt tartja jónak, e felé lökdös minket.)
2 A RECESZIÓ SIKERESEN KEZELHETŐ, bár nem az eddigi rendszerben, hanem egy természetközeliben.
3 PAKS - ÉS AZ ATOMENERGIA ÁLTALÁBAN IS - A GIGANTIKUS HŐSZENNYEZÉSÉVEL ELAVULT, LEBONTANDÓ. Ameddig működik, egyre nagyobb bajokat okoz.
Dezso_Laszlo 2023. 03. 27. 03:34
Előzmény: #720  Dezso_Laszlo
#721
Valami nem stimmel.
Én az előző hozzászólást 21:27-kor tettem, akkor a vg.hu-n volt olvasható a berlini fiaskó. Most pedig azt látom, hogy ugyanezt a hírt a portfolio.hu akkor már közölte.
Én nem láttam. De lehet, hogy figyelmetlen voltam, előfordult már velem.

Topik gazda

Dezso_Laszlo
4 4 1

aktív fórumozók


friss hírek További hírek