Topiknyitó: totoro 2022. 04. 23. 21:10

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik  

Orosz - Ukrán háború - trollmentes topik. Orosz propagandisták ne fáradjanak, tiltva lesznek.
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Istvan78 2022. 05. 30. 23:21
Előzmény: #1499  euler
Kicsit mindig kényelmetlenül érzem magam a veled való diskurzusban, mert alapvetően nem állunk más oldalon az ukrán háborút illetően, de valahogy zavarosságot érzek időnként a gondolatmenetedben, ráadásul ez össze van kötve bizonyos fölényeskedéssel részedről.
euler 2022. 05. 30. 23:13
Előzmény: #1497  Istvan78
Azt mondom vívd meg a saját "csatádat" az információért, akkor fogod értékelni! :)
(Tudom én, hogy fórumokon dívik a kissé kekec stílus, de most nincs kedvem hozzá.)
Törölt felhasználó 2022. 05. 30. 23:08
Utolsó állatok, remélem az ukránok szarrá lövik őket. Khersonnál nagyon bíztató a counteroffensive
Istvan78 2022. 05. 30. 23:05
Előzmény: #1496  euler
Pont azt írtam, hogy a gabonaexportnak, mint bevételi forrásnak nem volt nagy jelentősége az oroszok számára  a háború kirobbantásában. 
Az ukrán nyersanyagkics elképesztően nagy voltáról nem tudok, tudnál linket adni? Ha tenger alatti nyersanyagról beszélünk, megintcsak azt tudnám mondani, hogy ahhoz tengeri csatát kell vívni, nemkell a szárazföldet elfoglalni. Egyébként is úgy tudom, az oroszoknak van épp elég nyersanyaguk, miért az ukrán nyersanyagra fájna a foguk?
euler 2022. 05. 30. 22:53
Előzmény: #1495  Istvan78
Ne kapkodj, csak azt próbáltam érzékeltetni, hogy az élelmiszernek IS hatalmas jelentősége van, ugyanis az előző hozzászólásod mintha ezt súlyozta volna alul.
Már korábban leírtam, hogy a háborúnak nem a nagyorosz nemzetegyesítési maszlag az oka, hanem Ukrajna nyersanyagkincse, pl. a tenger alatt, ami elképesző mennyiség és még megkutatva sincs rendesen.
Istvan78 2022. 05. 30. 22:41
Előzmény: #1494  euler
Szerinted akkor nem is a búzaexport volt a lényeges, tehát nem gazdasági okai vannak a háborúnak, hanem a zsarolási potenciál, azaz a tengeri blokáddal meg tudják akadályozni, hogy az ukránok exportáljanak Afrikába, s ott éhezés lesz. Dehát ehhez nem kellett volna háborút indítani, ehhez kell egy erős Fekete-tengeri hadiflotta és kész.
euler 2022. 05. 30. 22:32
Előzmény: #1491  Istvan78
Pedig legalább olyan lényeges mint az energia oldala.
Mert igaz, hogy az oroszok adják a világ energiaexportjának a 20 %-át, de az ukránok meg a világ búzaexportjának  12 %-át, (+ étolaj, kukorica stb.). Ennek kiesése konkrétan éhezést sőt éhhalált jelenthet számos országban. 
Ezért tudnak az oroszok zsarolni a tengeri blokáddal, mert a szállítás békeidőben 95 %-ban így történik. Vasúton és kamionokkal képtelenség elszállítani.
.
" a két ország együtt a világ búzaexportjának közel harmadát, a kukoricaexport ötödét adja. Szállításaik Afrikában és a Közel-Keleten szinte nélkülözhetetlenek: 36 ország a gabonaszükségletének több mint a felét a két posztszovjet országból szerzi be. Ha ennek egy jelentősebb része kiesik, mások mellett Eritrea, Szomália, Kongó és Tanzánia is drámai helyzetbe kerülhet, de Törökország és Egyiptom számára is kulcsfontosságú az ukrán gabona. Az egyiptomi pénzügyminiszter (országa a világ legnagyobb búzaimportőre) azt mondja, az év végéig elegendőek lesznek a készleteik, de a figyelmeztetése szerint
milliók halhatnak éhen a világban a háború miatt elszálló élelmiszerárak következtében."
https://g7.hu/vilag/20220530/a-vilag-ukran-gabonara-ehezik-de-ehhez-az-oroszokkal-kell-targyalni/
bullrider
bullrider 2022. 05. 30. 21:24
Előzmény: #1488  LVN
Moszka szerint még mindig az a hivatalos verzió, hogy itt nálunk 56-ban is a nácik csinálták az ellenforradalmat! 
bullrider
bullrider 2022. 05. 30. 18:05
Előzmény: #1491  Istvan78

Volt már egy ilyen terve Moszkvának, ami nem jött össze:https://www.agrarszektor.hu/piac/vilagmeretu-aregyeztetest-surget-oroszorszag-a-buza-piacan-itt-a-gabona-opec.18717.html
Istvan78 2022. 05. 30. 17:37
Vannak, akik szerint az ukrán gabonára, pontosabban a gabonaexportra fájt a foguk az oroszoknak, ezért indították a háborút. Utánaszámoltam, Ukrajna egy évi gabonaexportja kb. egy heti orosz enrgiaexportnak felel meg. Lehet, hogy valahol a célok között ez is megbújt, de kevéssé volt lényeges.
Shortelek 2022. 05. 30. 17:33
Előzmény: #1486  gazmber
Nem mondod, hogy szotyi= cumi01:))
Shortelek 2022. 05. 30. 17:32
Előzmény: #1484  euler
Reméljük csak dezinformáció 30-40-es raketta, azért annál messzebbre kellene lövöldözni.
LVN 2022. 05. 30. 17:11
Előzmény: #1475  euler
Érdekes ezt látni, hogy még ma is van magyar ember, aki az oroszokkal szimpatizál. Mert azt nem hiszem, hogy mindenki orosz troll, aki mellettük ír. Mindig az jut eszembe, mikor a 80-as években általános iskolás voltam, az egyik osztálytársam mindig az oroszok mellett beszélt, orosz tankot rajzolt, azokat a vívmányokat fújta kívülről, amik kelet felől jöttek. Mi, a nagy többség meg kiközösítettük, lenéztük emiatt, mert utáltuk a kötelező orosz órát, az orosz (szovjet) dalokat énekelni, úttörősködni, stb. Valahogy éreztük, hogy képmutató, romlott rendszer volt. Gyerek fejjel. Aztán felnőttként az ember megtanulja az igazi történelmet, most meg látja is élőben. Ezek után ezt látni, hogy van aki még mindig a másik oldalon áll, sőt, az ország vezetése hova húz, hát nincsenek szavak rá, csak annyi, hogy szánalmas.
badsector1
badsector1 2022. 05. 30. 16:44
Előzmény: #1486  gazmber
Ennyire még nem volt egyértelmű bizonyíték, hogy a fidesz trollok létrehoznak alvó nickeket, majd fél év múlva aktiválják.
gazmber 2022. 05. 30. 16:35
Előzmény: #1477  Shortelek
sotime = cumi01 = zhagar  (?) pl.☺
Murdoch 2022. 05. 30. 16:21
Előzmény: #1483  cintanyer
Ukrajna 2012-ben szerződött le a nyugati energiacégekkel, történetesen oroszbarát kormány idején.
euler 2022. 05. 30. 16:07
Előzmény: #1481  LBalaton
Egyébként meg miért kellene tételesen tájékoztatni a világot (főleg az oroszokat) a fegyverszállításokról? Időpont, típus, hatótáv, darabszám nem kellene?
Itt is lehet egy kis dezinformáció. ;)
Úgy tudom Harpoon (szerű)-rakéták se érkeztek még "hivatalosan". Angolok ígérték, dánok talán szállítottak, Usa listán szerepel ..., egy Odessza környéki katonai parancsnok meg azt írja az orosz flottának, hogy "gyertek csak"! 
A lengyelek és csehek (talán) leszállították a T72-eseket, mert reklamálnak, hogy még nem kaptak helyettük a németektől Leopardokat. Hát istenem, majd kapnak.
40 km-rel meg el lehet érni a legtöbb orosz utánpótlási bázist (pl. Belgorodot - amit már lőttek is az ukránok), a határról. 
Nem ez a lehetőség fordítja meg a háborút, bár szerintem is segítene és fölösleges a túlzott aggodalom az oroszok reakciója miatt.
cintanyer 2022. 05. 30. 16:06
Előzmény: #1471  euler
Az most már világosan látszik, hogy ez egy területfoglaló gazdasági háború. Azokért  a területekért van  a véres  offenzíva, ahol  nyersolaj és gáz mezőket találtak. Természetesen ezeket a területeket nem akarják feltárni, hiszen ehhez kemény tőke kell, amihez Ukrajna már 2012-ben le is szerződött azokkal akik hozták volna a tőkét is (Exxon,Shell..)
Szóval Putyinnak az fájt nagyon, hogy miután szépen behúzta a csőbe az EU-t (gáz,olaj), Ukrajna keresztbe feküdt volna az árdiktátumos energia függőségnek. A megszerzett lerombolt területek nem igazán kellenek az oroszoknak, hiszen van nekik bőven, majd behintik sóval. 
.
Attól meg fel áll a szőr a hátamon, hogy a megszállt területeknél felszabadító hadműveletről beszélnek rendre. Hát nekem a nagyszülők még meséltek a 1945-ös orosz felszabadításról. A módszerek nem változtak. Akkor a kakukkos óra volt a menő zsákmány, most meg a gabona-silók kiürítése és irány a baráti Szíria. (Gondolom a baráti Erdogan meg beszedi  a vámot Boszporusznál.)
vaczak 2022. 05. 30. 16:04
Előzmény: #1481  LBalaton
Mondjuk hol van az megírva, hogy csak Putyinnak szabad eszkalálni (vagy azzal fenyegetni), szerintem sem jó taktika eleve jelezni, hogy van egy csomó caveat a segítségben, mert az oroszok ebben nem a mérséklet, hanem a gyengeség jelét látják. Nagyobb hatótávolságú fegyverekkel a tengeri blokádon is lehetne segíteni, az pedig globális érdek. Vagy komolyan gondolnák, hogy az oroszok megkockáztatnának egy direkt összecsapást pl. egy gabonaszállító hajókonvojt védő koalíciós flottával? (be lehetne tenni NATO-n kívüli, pl. érdekelt Észak-afrikai, stb. hajókat is).  
LBalaton
LBalaton 2022. 05. 30. 15:53
Előzmény: #1480  totoro
Ne trollkodj! :-)))
A 70-est kapják,a 300-ast nem.
Nehogy átlövöldözzenek a ruszkikhoz. :-)) 

Topik gazda

totoro
totoro
3 5 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek