"Ghose szerint vannak olyan országok, ahol komolyan megkérdőjeleződik a GDP- és inflációs adatok megbízhatósága, ilyen például Törökország vagy Oroszország".Nem kell ezen csodálkozni, mind a két ország vezére "mentorálja viktorunkat.
A csok is 10 millióval indult annak idején, nem 9,9 millióval. Optikai tuning mindig jól mutat, vajon miért maradt el most? A 9,9%-os ajánlat ettől függetlenül valószínűleg jónak fog tűnni a kamatfizetések időszakában. Csak annyira kell jónak lenni, hogy a tervezett forrás mennyiséget bevonja. Nem hülyék ezek ott az ÁKK-nál, tudnak számolni, és valószínűleg ezt dobta a gép. Magánemberként mindenki eldöntheti, nem tartanak a fejéhez pisztolyt, teljesen ingyen el lehet utalni a pénzt (kamatot), ha az ajánlat esetleg nem felel meg. Érzésem szerint, ha pl februárban a 9,9% túl jónak fog tűnni, akkor kijönnek majd egy új papírral ennél is alacsonyabb kamattal. Ez egy piaci termék, kereslet-kínálat határozza meg az árát. MÁP+ jelenlegi vásárlókat nem értem, talán őket kellene megkérdezni, hogy miért nem 1MÁP-ot vesznek.
Amit egyáltalán nem tudok megmagyarázni magamnak, az az, hogy hogy a fenébe jegyeznek még most is 0,1 mFt MÁP+ -t hetente elektronikus számlán (a nyomdait még valahogy csak-csak megértem, de a webkincstáron azért látszanak a kamatok, össze lehet hasonlítani).
A jogászkodós részt abszolút értem, a szabályossággal sosem volt "probléma". Viszont azt nem gondolnám, hogy nincs szükség a lakossági forrásra, hiszen most dolgoznak a kincstári számlát mindenkinek projekten, ami most így hirtelen szerintem a határon túli magyarság részére is leegyszerűsíti a "befektetést", valamint most érkeznek a bankoktól a kimutatások, hogy mit buktak a folyószámlán tartott pénzzel a fantasztikus 14,58 % (?) BMÁP-pal szemben (nekem azt hiszem ez szerepelt ellenoldalként, valami októberi vagy szeptemberi kamattal mutatták ki). Úgyhogy a pénzéhség nem hagyott alább szerintem, csak nekik - az újaknak - már nem akarnak magas kamatokat adni. Ha az új PMÁP-ot nézed, a jelenlegi papírok között a 9,9 % még mindig a legmagasabb aktuálisa, a kamatprémiuma pedig a 33/I-t veri, tehát 2025-től már ez lesz a jobb.
Nem lepnek meg vele. Teljesen beleillik a jogászkodásukba ez a trükközés. Valószínűleg "szabályos", de semmiképp nem etikus. Ha pedig szabálytalan, akkor majd látványosan keresztre feszítik az új KSH vezért. Akit pont ezért tehettek oda, hogy az ilyen jogászkodós trükkökkel élve kozmetikázzon. Végzi a feladatát. Az elmúlt napok nyilatkozatai alapján egyértelmű, hogy már nem várnak több pénzt a lakosságtól, ehhez kellett igazítani az új állampapírt is. Az úk KSH vezér jól Az új 2032/I kapcsán mondtuk is itt páran, hogy optikailag a 10% sokkal többet mutatna, mint a 9,9%. De látványosan nem törekedtek rá. Ez most már egy demonstráció is, hogy nincs szükség feltétlen új lakossági pénzekre.
A trükközés trükközés. Lehet a számszaki hatás 0,4 %, de a bizalomvesztés sokkal fájóbb. Hosszú távon sokkal nagyobb bukta lehet ebből, mint hogy most pár tized százalékpontot lehet mutogatni az ablakban, főleg hogy ha októberben nem is, de novemberben lement volna 10 % alá az infla vélhetően trükközés nélkül. Ha bizonyítani tudják, akkor az nagy blama. Főleg hogy most még lesz 2 db hitelminősítési felülvizsgálat.
Magyar Állampapír tulajok