"1% premiummal keszulhetnek a kov sorozatokban." --- Ennek a jelen körülmények között nem sok értelmét látom, egyszerűen nem lesz létjogosultsága a többi papír mellett.
KáderSH-nak vissza kellene szereznie a hitelességét és nem a felcsúti kommunista elvárásai alapján kellene működnie, lásd egyszámjegyű infláció esete anno.
Ha infla+1%-al indítanak az új PMÁP-ok, akkor azt nem sokan fogják venni. Nem hiába népszerűbb a FIXMÁP-BMÁP most. PMÁP-nak úgy lenne értelme,hogy ad 1-1.5 évig 6-7%-ot /év, utána infla1%. Most a +3,5%-os átlag inflára adna +1%-ot? az 4,5%. Akkor már inkább MÁP+ Nekem az tetszik abban, hogy visszatőkésedik.
Teljes mértékben így van. Aki soha nem megy külföldre és nem rendel külföldről, az közvetlenül nem érzékeli a valuta gyengülését, legfeljebb közvetetten tapasztalja az infláción keresztül - ami meg ugye migráns meg háborús meg soros meg mittoménmilyen infláció. A KSH kosara pedig hiába egy "átlag", általában senkinek a kosarával nem egyezik, ezért mindenkinek más és más az inflációs érzete. Az, hogy esetleg hogy mókolnak a módszerekkel, az meg már meggyőződés kérdése. Ezért írtam, hogy nagyrészt infláció követő, kinek a saját érzése szerint. Ez jelenthet reálhozamot, némi reálhozamot, némi reál veszteséget is - a befektető, mint egyén érzete alapján.
Teljes mértékben lényegtelen, hogy kinek mekkora kitettsége van állampapírban. Idejössz ebbe topicba állampapírt szidni és lekezelően betolni, hogy a telekommal négyszerezni lehetett és az nem volt bonyolult. Eközben neked meggyőződésed a rába papír (ami bukó jelenleg) és most még SAJÁT bevallásod szerint "lehet" sokkal nagyobb kitettséged van állampapírban mint nekem. Ez ismét felveti a kérdést, hogy azt miért nem azt is telekomban tartod, ha "nem bonyolult" az áp-nál jobb befektetést találni. Az a gond ezzel - mert láthatóan nem érted vagy nem fogod fel -, hogy ami tippet a jövőre adsz (vagy adtál korábban), az nem jön be, ami pedig bevált tipp, az a múltból kiragadott és már megtörtént. A múlt heti lottószámokat nem akarod beírni ide, hogy azzal mennyit lehetett volna kaszálni a fos álompapír helyett? Utólag okosnak lenni, na az nem bonyolult, és te ezt csinálod.
Csak egy apró megjegyzés: Lehet nekem sokkal több álompapírom van mint neked, csak ezt én nem verem nagy dobra. A Rába egy dolog, de mellette rengeteg részvény van ami szépen hoz annak, aki mer kockáztatni. Én mertem, de mind1 is ...............
Az inflációkövető állampapírral hosszabb távon (az inflációs hullámzásokon átívelve) elvileg reálhozamod lesz. A gyakorlatban az már örökké vitatott volt, hogy a követés alapjául szolgáló infláció kimutatott éréke mennyire valós. Ha valaki valósnak látja, akkor pozitív reálhozamot fog hinni. Ha valaki azt hiszi, hogy az infláció mindig 10%-kal nagyobb a hivatalosnál akkor ő masszív negatív reálhozamot fog hinni. Nem véletlenül írtam a hinni szót. Adatként egyedül a KSH-s áll rendelkezésünkre. Ha valaki ezt nem hiszi, akkor a saját érzése, vérmérséklete, világnézete, tapasztalata, pesszimista-optimista hozzáállása alapján fog bemondani egy saját inflációt, és ebben az emberek nagyon különböznek így ezzel nehéz mit kezdeni. A másik faktor a forint árfolyam. Ha annak gyengülése valami csoda folytán nem gyűrűzne be, akkor országon belül élve a forint árfolyam irreleváns lenne (persze külföldön nyaralgatva már nem). Ha viszont a gyengülés hatással van az árszinvonalra akkor hosszabb távon az infláció egyik tényezője lesz ami ellen pont az inflációkövető állampapír véd. Az árfolyamgyengülés és az infláció korrelációja azért nem egy faék egyszerűségű folyamat. Így én azt gondolom, hogy az infláció + 1.5%-os papír már némi reálhozamot tud termelni hosszabb távon, feltéve, hogy az inflációs adatokat közel valósnak gondoljuk.
OTP topicban azon vitázunk, hogy felfele vagy lefele megy.:D Itt azon, hogy miért nem BTC-t vagy "akármit" veszünk, meg hogy reálértéket bukunk. Aki régi MÁP+ban raboskodik még, mert ilyen önostorozó, vagy mert szándékosan nem akar nagyot szakítani... az nincs bántva. Szerencsétlen PMÁP-os, +18-19% helyett miért nem keres olyat, ami bár bizonytalan, de akár +20-30%-ot is hoz VAGY miért nem vált EUR-t és fektet DAX részvénybe, merthogy mekkorát kaszálhatna. " vagy nem ". USA 10Y kamatok elindultak, ezt Boby-nak írom. 4.28> 4.48 EURHUF meg 412. "Nincs min csodálkozni".
„Közelíthetünk azokhoz a szintekhez, ahol már a lakosság is megindulhat a pénzváltókhoz. Ez mindenképp elkerülendő, mert masszívan felgyorsíthatja a folyamatot. Mielőbbi és határozott lépés szükséges a magyar a jegybanktól, hogy megfogja ezt a negatív spirált” – reagált az Erste Market a forintgyengülésre.
Nem kell a szarkasztikus szöveg, ez nagyon olcsó próbálkozás részedről. Simán igaza van Bobynak, Bronznak és a többieknek abban, hogy az állampapírral valamennyi reálértéket buksz. De veled ellentétben nekem legalább nominálisan növekszik az állampapírba fektetett vagyonom, te meg 100%-ban szívod be az inflációt, az árfolyam veszteséget és az állományi díjakat. De legalább a rába fizet osztalékot... ja várj, nem. Te nominálisan vagy mínuszban és erre ekkora az arcod.
Így kell meglopni a magyar embereket szinte észrevétlenül, mert 10-ből 9 nem fogja fel agyilag, hogy a szándékos gyengítésnek lesz ára és meg fogja fizetni a hétköznapokban a boltokban. De ez kit érdekel, itt forint van. Ha 8% gyengülés után 6% kamatot adnak az jó, ahogy az 5, a 4, a 3, a 2 és az 1 is.
Magyar Állampapír tulajok