Én arra reagáltam, hogy "a manyup után ismét hozzányúlnak a megtakarítók pénzéhez". Az amnesztia jellegű beavatkozások a morált rombolják, az igaz. Ha viszont maradunk az előrelátásnál, ha nem biztosan lakáscélra gyűjtesz, akkor továbbra is átgondolod, tbsz vagy sem adózás miatt. Én pl emiatt az új szabály miatt most nem fogok hozzányúlni semmihez, számomra semleges marad. Saját vélemény, hogy a sok kivétel csak bonyolítja a rendszert, de az adórendszerünk eleve feleslegesen bonyolult. Most ebbe beletesznek majd még egy csavart, ahol a cél egyértelmű, az ingatlanárak támasztása és a ner uralta építőipar helyzetben tartása. De a döntés a megtakarító kezében marad, nem muszáj ingatlanba tenni a megtakarítást.
Nincs itt semmi látnivaló,csak tart a szokásos jövő felélés, hogy hadd maradjon még orbán,meg a tolvaj bandája a hatalomban.Aminek ugyanaz lesz az eredménye mint amit ma láthatunk az eü-ben,a tömegközlekedésben, az oktatásban, az infrastruktúrában,stb. Van aki érti ezt és szomorú emiatt,van aki nem érti és örül ennek. Folyamatosan megy a dupla vagy semmi és folyamatosan tart a bukó széria. Valószínűleg sokan nem értik vagy nem akarják elhinni,de ez addig fog orbán hatalmának fenntartása érdekében folytatódni,amíg lesz mit beáldozni. Azt, hogy ezzel a szervilis szakember gárdával véget érne a bukó széria,nem tudom elképzelni.
Itt most félig nem értek veled egyet. Ha nem is borzalmas, de igazságtalan az, hogy a megtakarító adómentesen hozzájuthat a saját megtakarításához úgy, hogy azt eredetileg nem azzal a feltétellel indította. Megfordítom, mert úgy érthetőbb. Ha valaki NEM 5+ év múlva akarja elkölteni a megtakarítását, hanem hamarabb, de bizonytalan időben, akkor nem nyit TBSZ-t. Így vagy rosszabbul adózik (SZJA, szocho, árfolyam szerinti adózás), vagy adómentes eszközökbe fektet (állampapír). Például lakóingatlant akar venni, de vár egy megfelelő lehetőségre, alkalomra. Ha tudja az illető, hogy ez így lesz (mármint ingatlanvásárlásnál feltörheted), akkor nyit egy TBSZ-t, vesz rajta mindenféle értékpapírt, stb, elkerüli az adózást az első pár évben, aztán adó és büntimentesen feltöri és vesz belőle egy ingatlant. A másik, tudatos ember pedig versenyhátrányt szenved el, mert adóoptimalizálás miatt vagy csukva maradtak az ajtók, vagy kifizette az adót. És mit szól az, aki a bejelentés előtt mondjuk 2 héttel feltörte az TBSZ-t? Kellemetlen időzítés, mondhatni. . Kíváncsi vagyok, hogy ha a nyugdíjmegtakarítását töri fel, akkor vajon a
sok évvel ezelőtt kapott állami támogatásokat is megkapja-e, vagy a
számlán marad-e, amit ugye nem az ingatlanvásárlásra kapott...
Sziasztok! Az állampapírok mellett tudtok esetleg javasolni hasonlóan alacsony kockázatú konkrét terméket, amibe érdemes lenne mondjuk fél-egy év időtávra betenni pénzt? HUF és Deviza is lehet nyugodtan.
Azokat azzal riogatták, hogy elveszik az állami nyugdíjat akik bent maradnak... Ma is van... Amibe éppen most készülnek belenyúlni... A több lábon állást én is osztom, de ez inkább országon kívüli legyen.....
Hátényleg borzalmas, hogy a megtakarító nem 65 évesen juthat hozzá a saját megtakarításához vagy nem a tbsz lejáratakor, hanem akár hamarabb is, adómentesen. Most ez a véleményed vicc vagy komoly? Én értem, hogy a lépés egy eszetlen próbálkozás, de az érintettnek vagy pozitív vagy semleges, attól függően, hogy él-e a korábbi felhasználás lehetőségével. Senki sem nyúl a megtakarító pénzéhez, max maga a megtakarító.
A külker mérleg az nem az államé. Az a teljes gazdaságé. Viszont segít erősebben tartani a forintot. A hitel az államé, mert többet költ, mint a bevétele, és/vagy lejártak a régi hitelek. Ha úgy érzi, hogy erősen tudja tartani a forintot, akkor érdemes devizában felvenni, mert alacsonyabb a kamatozás.
Kurali akkor azt is hangsúlyozta, hogy az államadósság devizaaránya nem mehet 30% fölé, amely most 28,9%-on áll. Majd jön Nagy Marci és egy tollvonással azt fogja mondani,h GO GO 40%.
Magyar Állampapír tulajok