Nekem Wise számlám is van, ott belga SAJÁT euró IBAN számlaszámom van. Arra elvileg ki tudnék utalni a MÁK-ból eurót, ha lenne. Revolutost nem tudom. Ezt a WISE számlaszámot még régebben rögzítettem a webkincstárban. Most nem tudom, hogy enged-e külföldi euró számlát felvinni. De valószínűleg igen.
A példa jó, ugyanakkor rossz is. Ha látod, hogy lejár a papírod 2024-ben, és tudod, mert tudod a T-2 év miatt, hogy a 2025-ös kamatfizetés durva lesz, akkor már 2023 végén dönthettél úgy,h 2024-es lejárat dobás, még kamatfizetés előtt (-1% bukta), és beszállni egy jó konstrukcióba, ami simán visszahozza a -1% kiszállót, nem beszélve a 2025-ös kamatfizetésről.
Sajnálom hogy mindenki azt magyarázza amit illik tudni egy babakötvény tulajdos szülőjének. A 22233 hozzászólásomban bemásolt linkben közlik azt, hogy a 2032S babakötvény kamata jelenleg 20,6 %
"A csökkenő infla nem azt jelenti, hogy javul a pénz értéke, hanem hogy lassabban romlik" Nem is ezt írtam, hanem, hogy csökkenő inflás évben kapod az előző, magasabb inflás év kamatát, "mintegy" kárpótlásul a fordítottjáért. Magyarul, amíg bármekkora infláció van, a kb 1,5 év időeltolódás miatt reálértékben mindenképpen szívás. Alacsony inflánál kevésbé, magasnál jobban, de szívás. Defláció esetén lenne a játék reálértékben nyereséges, amire utaltál.
"Szóval hosszú távon reálértékben megkapod az ígért bónuszt a publikált infla felett." Annyira ez nem feltétlenül igaz, mivel a kamat mindig a tavalyi infla után fog fizetni, nem az aktuális után. Kicsit olyan, mint amikor rohansz a busz után, ami hol távolodik, hol megáll, de a végén így is - úgy is egy megálló távolság lesz köztetek. Ha a papír lejár mondjuk 2025 tavaszán, akkor megkapod a 2023. évi átlagos infláció + prémiumot, viszont a 2024-es inflációt benyeled. HA - gondolattal eljátszva - a 2023-as infláció mondjuk 2 % lenne, a 2023-as meg 20 %, akkor nagy bukta a papír. Persze ezt az első év kamata ellensúlyozza, de a "nyereséged" függ attól, hogy az inflációs pálya növekszik vagy csökken éppen akkor, amikor beszálltál. Például ha a PMÁPot 2022-ben vetted, akkor szívtál 1 évet az egyszámjegyű kamattal (2021-es infláció), ami akkor abszolút hátrányban volt például a 10+ %-os DKJ-vel szemben (2022-ben már az egyik legrosszabb konstrukció volt a PMÁP a MÁP+ -al együtt)
"Az egy év eltolás növekvő infla esetén kedvezőtlen, csökkenőnél kedvező, elég hosszú idő alatt (teljes inflációs hullám, több év) kiegyenlítődik, " Nem hiszem, hogy ez a gondolatmenet helyes lenne. A csökkenő infla nem azt jelenti, hogy javul a pénz értéke, hanem hogy lassabban romlik, de romlik. Amire te gondolsz,az a defláció lenne. Szerintem.
Magyar Állampapír tulajok