Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Béla2021 2020. 09. 17. 14:25
Előzmény: #89818  ncseed!
#89820
Eddig csak az volt, hogy felverik mesterségesen, de persze ezzel nincs problémád.
De ha már ennyire politizálni akarsz, olvastad, hogy alapjövedelem érdekében gyűjtik most is az aláírást? Hogy lassan minden országban egyre többen akarják és fogadnák el? A % mindegy, a tend egyértlemű.
-
Mi lesz a mostani sztárbefektetőivel, ha 5-6 év múlva jön egy új kormány és azt mondja, hogy minimálbérhez igazított, energetikai besorolással sávos max bérleti díjakat szabnak meg és akinek nem tetszik, adja el nyugodtan a lakását? Ne aggódj, addigra már rég nem lesznek feketén fizetők, mert minden online lesz, nem zugszámlatömbös panelhercegek.
-
Akkor is nagy arccal hirdeted majd, hogy a hát politika már csak ilyen, bármit megtehet a közösséggel? Ne gondold azt, hogy ilyen soha nem fordulhat elő, mert ahogy a többség csórósodik arányaiban, egyre nagyobb szavazóbázist adnak. Meg nem csak lakni kell valahol, hanem ember is kell az országhatárokon belülre.
Tibor78 2020. 09. 17. 14:20
Előzmény: #89818  ncseed!
#89819

Én simán elhiszem, hogy ezek ennyire hülyék voltak, hogy nem foglalkoztak a hatásokkal. Csak az volt a lényeg, hogy a gyerekes családok jobban járjanak, ezért aki bevállalja a gyerekgyártást, az kap BV-t, csókot, ha kihaló faluba hajlandó menni, akkor falusi csókot.
Az összes törvénykezésük ilyen, a mai napig. A vezír reggel sz.rás közben kitalál valami célt és azt azonnal meg kell valósítani. Utólag meg majd finomítgatják.
Egyrészt kevés ember rakja össze a 2+2-t, hogy okés a BV, de ha kéglik ára 10m-t emelkedik a BV miatt, akkor az árelőny már eltűnik csak annyi marad, hogy önerőnek is használható lesz. Ez se kevés, tekintve hogy alig tud a lakosság megtakarítani, tehát az önerő az komoly probléma volt mindig is.
Másrészt a propaganda meg harsogja folyamatosan, hogy látod mennyit teszünk a gyerekes családokért? Mondjuk a családi pótlékot azt már nem emelik, ugye elvből, mert akkor munka nélkül kapna plusz pénzt a család, bezzeg a családi adó, amit a gazdagok tudnak kimaxolni.
A magas lakásárakat én inkább csak egy nemvárt következménynek gondolom, amiért átgondolatlanul ráöntötték a piacra a támogatásokat.
Ráadásul mit értek el vele?
Aki kapja a BV-t, az is panaszkodik és szidja őket, annyira megdrágultak a lakások.
Pesten, nagyvárosokban biztosan. Rokonaim se lettek fityesz szavazók, sőt szidják őket, mint a bokrot a lehetetlen helyzet miatt, amibe a drágulás miatt kerültek, hogy nincs tartalékuk, de a gyereknek meg jönnie kéne.
A magas lakásárak nagyon veszélyes, kétélű fegyver.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 17. 14:04
Előzmény: #89816  Tibor78
#89818
És neked meg a többieknek ezután sem esett le hogy kormányzati szinten senki nem akar alacsony lakásárat? Mindegy mit mondanak...  Abból az életben nem lesz gazdasági növekedés ha leverik a lakásárakat mesterségesen.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 17. 14:02
Előzmény: #89815  Murdoch
#89817
Az csak a befektetőket érinti igazán! Felső 5-10%-nál van a 90%-a számold ki a maradékot... gombok! Falun azzal semmire se mennek ha szavazat kell... Igazából egyszerre nyomják a gázt és a féket a lakáspiacon csak más rétegeknek. Az egyiket el kell engedni egyszer ha azt akarják hogy igazán elinduljon a szekér....
Tibor78 2020. 09. 17. 13:54
Előzmény: #89814  ncseed!
#89816

Nade amikor van BV, amiből a falusi csók elterjedése előtt simán lehetett venni egy falusi mércével jó házat, korrekt méretű telekkel 5-6m-ért. Utána a maradék pénzből lehetett felújítani vagy csak beköltözni és az évek során felújítani.
Ez így tök jó deal volt szerintem azoknak a fiataloknak, akik valamiért maradtak volna faluban.
A falusi csók meg a putriká árait felb.szta 5m-ra, a kicsit normálisabb kéglikét 9-10m-ra, dupláztak gyakorlatilag.
Ezzel csak az a baj, hogy még mindig egy kihaló faluról beszélünk és ennyi pénzért már a környező jobban prosperáló tipikusan nagyobb faluban vagy kisvárosban is lehet már kapni, illetve nem sokkal többért.
Rokonaim így jártak győr megyében. Pedig olyan faluban néztek ki kéglit, ami nem falusi csók kompatibilis, de így is felb.szták az árat nekik 10m-ra 7,5-ről, mire előrehozták a házasságot és fel tudták marni a BV-t. Gyakorlatilag fél év alatt. Ugye így most ott vannak nagyjából ahol a part szakad, megvették 10-ért, belement a teljes BV, a srác még a szülei hiteleibe is be kell segítsen 3 évig, nem is keveset. Mert a szülei rokkantnyugdíjasok és a mellékmunka megszünt, a felújítási hitelt meg fizetni kell. Jönnie kéne a gyereknek is ugye, de a rokonom a lány keresi a többet és ha az ő fizetése kiesik, akkor egyszerűen nem elég ami marad.
Mindezt a falusi csók miatt, mert a környéken 2 falusi csókos falu is van és ott felmentek a zárak és akkor már a szolidaritás jegyében náluk is felnyomták.
Lehet, hogy azt kellett volna nekik is csinálni, hogy akkor inkább vegyenek egy falusi csókos településen, de már kinézték ezt a házat 2 éve, meg a lány akart a szülei falujában maradni.
Lehet igazad van, hogy a fidesz segített a falusiakon, harsoghat a propaganda. Értékessé tette a falusi házakat, mindenki örülhet, hogy milyen sokat ér a putrija, a jobb állapotú házak meg a 10m-os árat karcolják. Mindenki bódog, csak pont az érintettek, a vevők nem igazán, mert putrit nem akarnak venni, a jobb lakások ára meg szinten pontosan 5m-val nőtt, ráadásul a nem falusi csókos falvakban is felb.szták a zárakat.
Szép munka volt, fityesz, igazi mestermunka.
Murdoch 2020. 09. 17. 13:52
Előzmény: #89814  ncseed!
#89815
MÁP+?
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 17. 13:35
Előzmény: #89813  Tibor78
#89814
Tibi, ne legyél már ennyire naív! Valamit dobni kellett a szavazóbázis gerincének akik tátott szájjal nézték ahogy rakétaként lőnek ki a nagyvárosok lakásárai! POLITIKA ismét! Édes istenem, tök hiába magyarázok a többségnek.... Ez is bizonyítja hogy a nép nem akkor örül jobban ha olcsó az ingatlana hanem ha drága!!! Persze nem mindnki, de a többség!
***
A mindenkori kormányzat valódi célja kis túlzással SOHA nem lehet lakásárcsökkentés, legalábbis magyar viszonyokra értelmezve! Ha relatív magasnak találnák a lakásárakat akkor sem azt akarnák lenyomni hanem a keresletet tőkével erősíteni hogy könnyebben felérjék ami lehet béremelés (adócsökkentés), támogatás (CSOK), olcsó hitel (BV, ződhitel) vagy még ki tudja mi. Ezt kellene végre átlátni sokaknak... Nyilatkozni bármit le lehet, de a cselekedeteikre kell figyelni nem az elszálló populista szavakra! 
Tibor78 2020. 09. 17. 13:27
Előzmény: