Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
XisCixis 2020. 09. 17. 11:35
Törölt hozzászólás
#89800
Murdoch 2020. 09. 17. 11:23
Előzmény: törölt hozzászólás
#89799
Pedig vótmá'
https://www.portfolio.hu/bank/20200911/allami-ingyenmilliok-a-magyar-csaladoknak-negy-eve-nem-lattunk-ilyet-448374
"Ha csak a „hagyományos” CSOK-ot nézzük, akkor nem éppen:NÉGY ÉVE NEM LÁTOTT MÉLYPONTRA ESETT A CSOK IGÉNYBEVÉTELE AZ IDEI MÁSODIK NEGYEDÉVBEN, ENNÉL CSAK A CSOK LEGELSŐ NEGYEDÉVE VOLT GYENGÉBB."
XisCixis 2020. 09. 17. 11:13
Törölt hozzászólás
#89798
Tibor78 2020. 09. 17. 10:38
Előzmény: #89796  mr_bob
#89797

A fizetéseket nem tudják növelni, elég csak megnézni mennyit fizet a qrmány a közszférában, kivéve saját magukat meg a parlamenti politikusokat meg a talpnyalókat, de egy átlag tanár, kezdő 140 nettó vagy ügyintéző hasonlóan keveset kap. Vicc kategória.
A versenyszféra meg nem akar nagy béreket kifizetni, meg nem is fog, a minimálbér emelést muszájból lekövetik, minden más esetben meg mintha a fogukat húznák.
Lehet, hogy csak nekem ilyen lúzerek az ismerőseim, de idén például alig valaki kap emelést és a bónuszokat is nullázzák vagy csökkentik.
Van ismerősöm, aki 2010 óta nem kapott infláció követést egyik évben sem. Igaz, hogy akkor jó pénzzel vették fel, de azóta már szépen elolvadt az előny. 57 éves, mehetne éppenséggel máshova, de már nagyon nem akar.
Milyen eszköz maradt? Igen, a hitel. Megalomán tervek, megalomán hitelek. A matolcsy nullás hitel az egyételműen a piszok gazdagoknak szól csak, egyrészt a passzív házak, lakások nagyon magas árnál kezdődnek, másrészt csak 10 éves futamidejű, tehát már egy minimálisan szükséges 30 milliós hitel is havi 250e forintos törlesztő és akkor van mellette BV meg csók is meg egyéb hitel. Ez azoknak szól, akik jóval az átlag felett keresnek. Nem kell ezen meglepődni, a családi adózás is nekik szólt, nem idegen a fidesztől a nagyon jól keresők helyzetbe hozása.
Nyilván egy irány marad, ha több hitelt akarnak a zemberekkel felvetetni,  a fiatalokat megpróbálják megtalálni a 30-40-50 éves hitelekkel és akkor már felvehetnek 40-50-60 millió forintot is akár és pörgethetik a gazdaságot belőle.
Ha ezt meglépik, akkor valóban a lakásárak is elszállhatnának, de azért használok feltételes módot, mert én bízom abban, hogy a zemberek nem ennyire hülyék. Mondjuk pesten 60 milliós hitelt felvenni 50 évre csak azért, hogy passzív lakásba költözzön? Lesz pár ilyen barom, de talán a többség nem ennyire hülye.
Ha a lakhatás meg minden egyéb ilyen mértékben megdrágulna a zabolátlan hitelfelvétel miatt, akkor egész egyszerűen csak a hülye nem megy ki nyugatra, ahol jóval többet tud keresni és a lakhatás meg minden egyéb hasonló árú, talán még olcsóbb is. Meg ahol emberi mértékű nyugdíjra is számíthat, ez sem utolsó szempont sokaknál.
Egy únióban, ahol szabad a mozgás, nem tudja azt megtenni egy ország, hogy gátlástalanul kizsákmányolja a lakosságot és belekényszerítse őket a bérekhez képest egészen brutálisan és eszetlenül elszállt reál eszközös megvásárlásába olyan trükkel, hogy nagyon hosszú lejárú hitel az egyetlen megoldás, mert akkor aki mozdulni tud, az mozdulni is fog és csak a leghülyébb és legnagyobb balekok maradnak.
Képzeljük el, hogy van egy falu, ahol a polgármester úgy dönt, hogy felemeli a szabad építési telkek árát 20m forintra, de kijárja a banknál, hogy adjon rá 40 éves hitelt. Mi lenne a lakosság reakciója? A fiataloké? Vegyük vigyük, rohannának a hitelért, hogy vehessék a telket, vagy az, hogy bemutatják a középső ujjukat és elköltöznek a városba, ahol még talán olcsóbb is a telek és ahol több és jobb munkahelyek vannak?
Na kb ezt az utat akarja a Matolcsy bejárni.
mr_bob
mr_bob 2020. 09. 17. 09:41
Előzmény: #89787  berlini
#89796
javítsatok ki, ha rosszul gondolkodom. gyakorlatilag az a cél, hogy hitel nélkül esélyed se legyen ingatlant vásárolni, mindenkinek legyen hitele -> hitel felvételnél ugye új pénz "teremtődik" a bank által -> több forgalomban levő pénz, nagyobb infláció -> gyorsítja a globális adósság elinflálását
CyrusTheGreat 2020. 09. 17. 09:35
Előzmény: #89785  HerrLudwig
#89795
Nem laktam földszintiben, ellenben földszinti, kertkapcsolatos lakással rendelkező társasház magas emeletén igen (panel, nem tégla) igen. Ott se teremgarázs nem volt a földszinti lakás alatt, se a tetején még 2 emelet, hanem 3. Budapesten ebből bőven több van, mint az általad leírtból.
CyrusTheGreat 2020. 09. 17. 09:33
Előzmény: #89787  berlini
#89794
A jelenlegi hitelállomány dupláját csak úgy tudja felvenni a lakosság, ha nagyobb mértékű, önerőnek elszámolható ingyenpénzt kap a JTM-szabályok változatlansága mellett, vagy a JTM-szabályokat eltörlik, esetleg teljesen kiüresítik. Önmagában az, hogy a felső szegmens árát megnöveled még kevés lesz, a használtak árát is fel kell húznod, vagy ingyenpénzt kell adnod (a használtak árának felhúzása is csak akkor működik, ha van a megemelt árra fizetőképes kereslet).
LordCS 2020. 09. 17. 09:32
Előzmény: #89790  ncseed!
#89793
Ez a trükk addig müxik, amíg van az alperesnek bejelentett melója és/vagy vagyona. Próbáld meg ezt egy nincstelennel, mondjuk ilyet pedig nem szabad a kéglibe beengedni.
berlini
berlini 2020. 09. 17. 09:30
Előzmény: #89791  fogpaszta
#89792
leirtad miért lett olcsóbb:
- telek megvolt
- könnyűszerkezetes
- saját munka
és nem volt pssziv ház.
fogpaszta
fogpaszta 2020. 09. 17. 09:21
Előzmény: #89787  berlini
#89791
Én azért hiszek abban, hogy azért 60 mft-nel olcsóbban ki lehet hozni egy építkezést. 
-
Én pár éve építettem egy kishazat ( vízzel, szennyvizzel,  árammal, szigetelve, vakolva)  melle egy kocsibeállót és a házhoz hozzaépítve plusz szobát fürdővel WC-vel. A telek persze adott volt és könnyűszerkezetes mindkét épület.
-
Tulajdonképpen a ketto egyutt felér egy új ház építés mondjuk felével. És közel nem volt 30 mft. De itt is jópár dolgot mi magunk csináltunk ( összes betonos munkák, festés stb.. ) és mindenre van jó és olcso brigadom.
-
Viszont azt is tudom, hogy azóta az elektronikus építési napló és c