Topiknyitó: Hathor 2014. 04. 09. 17:46

Lakás/Ingatlan árak topik  

2014. április 9., szerda 15:07 Napi.hu

Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,

bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,

elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,

szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,

az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.link
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
István500 2020. 09. 17. 17:34
#89840
Leggusztustalanabb ingatlan biznisz ma a kormany hivataloknal a termofold arveres, valamiert kormanyunk nem tette online!!!?? Az atlag arverezot korbe fogjak a kapat sosem latott, ál maffia aranykalaszosgazdak. Az arveres elott meg mielott bemenek a terembe, egymasra licitalnak, ki mennyiert mondana le az elovasarlasi jogarol. Ha olcsobb zsirosabb falat jon mas eszkozoktol se riadnak vissza.Ha odamesz es nem vagy hiena kosd fel a gatya szarat.
ncseed!
ncseed! 2020. 09. 17. 17:31
#89839
"Milyen jó lesz a népnek a lakásár esés"
Ózdon most nagyon örülhetnek! 
https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/ozd-abb-gyar-bezaras-elbocsatas-leepites-riport.713748.html
copa 2020. 09. 17. 17:27
Előzmény: #89812  ncseed!
#89838

Laktam pár napot egy IV. kerületi 9. emeleti 1 szobás panelban, aminek az ablakai ÉNY-ra néztek. Télen nullára volt letekerve a radiátorok szabályzója, és még így is megvolt kb 20 fok a lakásban.
Szigetelve sem volt a panel. (az ablakok azért rendben voltak, meg a fürdőben a törülközőszárító meleg, mert az nem szabályozható)
Mért volt ilyen meleg a lakás, nem tudom, de így volt.
Ezért ennek nem volt drága a fűtése, csak a távhő alapdíj.
Alexander_Greybeard 2020. 09. 17. 17:18
Előzmény: #89818  ncseed!
#89837
Fordítva ülsz a lovon. A politikusok megfizethető ingatlanokat akarnak. Az nem érdekli őket, hogy abszolút értékben mekkora összeget kell kifizetni egy átlagos négyzetméterért. Ha csökkennek az árak, akkor csökkennek. Az a lényeg, hogy mindig legyen erős fizetőképes kereslet és pörögjön az építőipar. Csak van egy kis gondjuk. A pörgéshez a kínálati oldal elengedhetetlen. Viszont a vállalkozók sem hülyék. Csak akkor építenek, ha garanciát látnak arra, hogy el is tudják adni az összeset haszonnal. Márpedig a haszon az utóbbi 2 évben nem annyira rózsás és gyors, mint azt remélni lehetett 5 éve, amikor a most kifutó projekteket tervezni kezdték. Persze még most sem kell őket sajnálni, megoldják. A fizetőképes kereslet hamar megcsappant. Pedig reálértéken kamatmentes hitel van/volt babaváróval, csokkal, növekvő bérekkel. A politikusoknak ez különösen rossz mert pont a családi méretű lakásokat nem bírják eladni. A legkelendőbbek a garzonok és a nappali + 1 szobás lakások. A kedvezményes áfa sem vált be mert nem épült annyi ingatlan, hogy valódi árverseny lehessen. Soha nem értük el a CHF utolsó éveit építési engedélyek számában. Ha nincs árverseny, akkor a vállalkozó benyeli a 22%-t és még csak meg sem köszöni. Olcsóbban építeni nem nagyon lehet mert majdnem nyugati béreket kell adni a szakiknak, különben elmennek a hanyatló nyugatra. Az építőanyagokban nagy az importhányad, az épületgépészeti technikát pedig egy az egyben importálni kell. A teherautók és egyéb gépek lízingje is EUR alapon fut. Ha nem lehet olcsóbban építeni, akkor mi marad? Fel kell pumpálni a keresletet, hogy legyen mihez kínálatnak fejlődnie. Azt remélik, hogyha megfullad a pénzben a keresleti oldal, akkor egymáson taposva fog épülni a kínálat és vele együtt az ország. Ezért gondolkoznak életindító hitelen, zéró kamatos zöld hitelen meg még ki tudja, min. Matolcsy és Varga félretenné a kölcsönös utálatot 1 perce és megölelnék egymást, ha 20-30%-kal csökkennének az ingatlanárak úgy, hogy a vállalkozók lankadatlanul építenek és az emberek egymás kezébe adják a kilincset a hitelügyintézőknél. Tudom, hogy te a CHF-nek hála lettél sikeres befektető de ha hiszed, ha sem, nem csak katasztrófa vezet az árak csökkenéséhez.
HerrLudwig 2020. 09. 17. 16:09
Előzmény: #89835  LJG
#89836
Te kezdted (újra) a témát. Szerintem se erőlködjél.
LJG 2020. 09. 17. 16:06
Előzmény: #89833  Murdoch
#89835
Ezt mondtam, az EU-s fővárosok között van olcsóbb is, és drágább is arányaiban. Brüsszel és Amszterdam példák az olcsóbbra. Lehet jönni a medián bérrel, de azt se felejtsük el, hogy vajon hol magasabb az eltitkolt jövedelem aránya, itthon vagy nyugaton? Mindegy, szélmalomharc ez részemről, úgyis megmagyarázzátok magatoknak, hogy Budapest mennyire drága, akkor meg minek erőlködjek. 
HerrLudwig 2020. 09. 17. 16:02
Előzmény: #89832  LJG
#89834
Így van, nincs értelme semmilyen összehasonlításnak kivéve, ha a te prekoncepciódat erősíti.
Mondom én, hogy én futom leggyorsabban a 100 métert. Sőt, te is a leggyorsabban futod, hiszen nincs értelme olyanokkal összehasonlítani, akik gyorsabban futnak.
Murdoch 2020. 09. 17. 15:56
Előzmény: #89832  LJG
#89833
Most linkeltem be Brüsszelt, az ottani m2 árakat is megértekezhetnéd, a négyszeres átlagfizetés tükrében. Lehetőleg a no-go zónákkal ne gyere... 
"Persze nyugodtan lehet mantrázni, hogy itt a babaváró és CSOK miatt "irreálisan" magas az ingatlan ár, de ettől még nem lesz igaz. "
Már a bevezetéskor figyelmeztették a kormányt (talán az MNB), hogy árfelhajtó hatása lesz a támogatásoknak... Nyilván hozzá lehet tenni az airbnb-t is. 
LJG 2020. 09. 17. 15:36
#89832
Persze, hasonlíthatjuk Budapest Mátészalkához is, csak nincs értelme. Münchent a berlini viszonyok ismeretében dobtam be, hogy legyen egy normális német példa, illetve mert tudom, hogy ez a város mérhető Budapesthez, habár nem főváros. Az a helyzet, ha EU-s fővárosokhoz hasonlítjuk Budapestet, az jön ki, hogy arányaiban vannak drágábbak és olcsóbbak is bőven. Főleg ha a méretben hasonló fővárosokat nézzük (lásd Prága), úgy még kisebbek a különbségek. Ezt a többször felhozott Ingolstadt hasonlatott legfeljebb megmosolyogni érdemes. 
Persze nyugodtan lehet mantrázni, hogy itt a babaváró és CSOK miatt "irreálisan" magas az ingatlan ár, de ettől még nem lesz igaz.