Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
tégla, iszonyat fárasztó vagy. Utolsó reakcióm feléd erre a gondolatra. Leírtam mindent, nem érted? Több embert szűrt már ki más nick alatt, leírtam, hogy ez adott cikk alatt könnyebb, de már más cikk alatt is láttam. Téged meg stílusból kiszúrna. De nem ez a lényeg, hanem az, hogy kicsit nyertél, mert jó lóra tettél (ezt a 20 m meg is érdemled, ahogy említettem), de társadalmi státuszban nagyot hasaltál az áremelkedéssel. De ezt nem akarod felfogni, mert akkor kioktató, lenéző pozíciód erősen megbicsaklik. Szándékosan nem érted, vagy intelligenciád ennyit enged befogadni mondandómból? Ja, és máskor tényleg állj vigyázzba, ha felnyitják a szemedet, de ne "vigyázba", ahogy bátorkodtál írni.
Akkor gyorsan vegyél paneleket, add ki euróért és csöpögjön a mézecske a szádba! Hiszen már úgy meggazdagodtál a bérleti díjakon. Amúgy figyeld a lakások ablakait, mert egyre több az eladó tábla, jobban jársz mint ha egész nap itt írogatsz! Sok sikert!
Kiszámolóról kidobtak (pont láttam, beleírt a kommented helyére, ennél megalázóbb kevés van), és valóban beírhattál volna más néven, de Csernok többször kiszűrte már a más nicknév alatt beírogatókat. Nyilván az adott cikk alatt könnyebb, de nálad a stílusból leveszi mindenki, hogy realestate, lakni kell..., téglaherceg (és az általam még nem ismert ncseed) egy személy. Sejtettem, hogy egy soromat kiemeled, és arra reagálsz. Ami vagy, azt leírtam a komment teljes egészében. Ide keress vissza mindig: 61667, 61669 És lám-lám, megint a nyertes - vesztes duma, hangsúlyozom, te is buktál az őrült áremelkedésen, a magasabb státusztól háromszor távolabb kerültél. Nyertél két pöttömpanelen 20 m, normális családi ház 75 m-re (de legyen csak 60 m) távolodott tőled. Szűklátókörűséged oka, hogy erre nem jöttél rá, csak a fórumtársak leszólása megy. Az "ingatlankárosult" hátterére még kitérek, de először téged (és a többi nagyzolót) akartam tisztába tenni...
Jo kis cikk.:) https://www.portfolio.hu/ingatlan/20200302/lufirol-es-osszeomlasrol-suttognak-korai-meg-temetni-a-hazai-lakaspiacot-417211 Mar-mar olyan mondatok vannak benne hogy hasfogos rohogos: "Ráadásul forintban vásárolva, de külföldiek által keresett területen euróban kiadva a lakást valóban értékálló invesztíciót hajthatunk végre. " Ez mar dofi:) es mi van ha erosodik a forint?:) persze az alabbi felvezetessel:):):) "Aminek most búcsút inthetünk az az elmúlt években rendre tízezres tömegeket vásárlásra késztető egyszerű döntés, aminek során elegendő volt azt mérlegelni, hogy X összeg lakásvásárlásra fordításával, és az ingatlan kiadásával – levonva az egyszeri kezdeti, valamint a rendszeres költségeket – Y százalék éves bérleti hozam érhető el." A jövedelemhez képest már most is kifeszített, így további érdemi növekedési potenciált nem mutató bérleti díjak, az ingerküszöböt erősen meghaladó és egyre lassabban növekvő lakásárak, a MÁP+ megjelenése, valamint a befektetésnek vásárolt új lakások tömeges átadása okozta kínálati bőség manapság ezt az egyszerű képletet kérdőjelezi meg"
Így van, és azért ragadtam tollat, mert bosszantó, ahogy ekézi az 5 év alatt 200 - 250 %-os áremelkedés miatt pórul járt lakáskeresőket, -váltókat. Pár hónapja olvasom a fórumot, én is mint "ingatlankárosult", de azért álljon meg a menet, hogy kioktat bárki is, pláne a magasabb státuszúakat. Tihamér detto, de ő legalább kevésbé nyers stílusban nyomja a "felső 10 %-ozást" és "vagyonáramlást az okosabbak felé". És fogalma sincs róla, hogy felső 10 %-kal semmire sem megy (átlag feletti kétkeresős bp-i háztartás kihozza ezt a szintet), ahova ő gondolja magát, az kábé felső 1 %-nál van (vagy még beljebb). De ahhoz majdnem 100 lyukpanelt vagy 1.000 garázst kellett volna venni 2014-ben...
Ezen annyira szerintem nem lepődik meg senki, aki a nettó kétszer 100k-s kiadási jövedelemre úgy gondol és úgy is emlegeti, mint szuper bevételt, ami mellett neki csak hátra kell dőlnie - az elég nyilvánvalóan messze van a gondtalan, szabad státusztól, a sztárbefektetői léttől meg még annyira.
Sokan kíváncsiak téglaherceg véleményére, anno kiszámolón realestate néven kidobta Csernok (kábé "majd akkor írj, ha tudsz újat mondani" szöveggel). Akkor többen kifogásolták, hogy bár kendőzetlen a stílusa, de legalább más aspektusból látja a piacot. De engem is irritál a modor és tartalom ott is, itt is, hogy e kissé félművelt elme osztja az észt. Mert ugye csak 2015-től mondja a tutit, amióta ölébe pottyant két mini panel. Ezeket kiadja, a harmadik lyukban pedig él (családi házról szó sincs, kiszámolós idejében még panelben élt, kizárt, hogy ez változott). És várja a 250 nettóját, ebből él. Tehát nem akkora sztár, mint aminek gondoljátok, persze megérdemli a panelenként 10 m (10-ről 20-ra) értéknövekedést. De közben egy külvárosi, agglomerációs családi ház 75 m kerül többe (75 m-ről 150 m). Azaz még egy felső közép szinttől is jóval távolabb került, ahogy itt nagyon sokan. Azért ez kevésbé passzol a sztárbefektető, a nagy nyertes képéhez.
Meg jo hogy nem akarsz eladni mert meg jobban osszeroppannal ha talalkoznal a piaccal ;) "Te/ti meg csináltok amit akartok csak ezt a reggeltől estig tartó sírást fejezzétek már be!" Te is befejezhetned mar a rinyalast :OOOO
Hagyd akkor tényleg a piacra, ne is mondd hogy más sem adná olcsóbban:) eleve Te írtad le többször, hogy nem vagy a piacon, így a nem vagy a piac:) egyébként a külső kerületekben a telekárak bizony csökkentek, és nagyobb a kínálat, mint tavaly. épp tegnap este nézegettem
Mi is leírtuk a miénket, ez a megújulási ráta szar. Erre nem az a válasz, hogy akkor húzzunk el oda, ahol jó. Szerinted azért szar(sőt, igazából nem is szar szerinted persze), mert beszariak az építtetők(egyébként ezt kifejthetnéd részletesebben, mivel állítólag rendkivül jól prosperál az ország) Szerintem inkább azért, mert a telekárak is fel lettek strófolva az égbe, hála például ennek a kiváló kamatkörnyezetnek. Ez nem sírás, hanem vitaalap. Te is befejezheted a mindenki elküldését mindenhova, köszi!
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link