Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
A játékpénz az játékpénz, tőzsdézni azzal kell menni, amikor nem kell összesz.rni magunkat minden kisebb korrekciótól. 580 körüli beszállóval sokáig jó lesz még neki. 2500-t megvárja és elmegy előnyugdíjba. Innentől kell türelmesnek lenni és nem kapkodni. Nekem most már amúgy is mindegy a tesla merre megy innentől, a kis nyereségemet megkaptam, ment a többihez. Az lehet, hogy később veszek teslát, semmi sem kizárt, de az már egy következő történet lesz.
Mivel most brutto 5ot sem hoz, olcson adtam de patent minden, de en igy szoktam, kivancsi voltam mi lesz, also tartomanyban van a skalan hasonlo ingatlannal,
Szöveg altalanos de teljes, alaprajz fent, most meg direkt nem vettem 30 napnal nagyobb szolgaltatast es kiemelest. Majd. De raerek. Ma volt ket hivo mindketto szulok gyermeknek sajatra. Kb ennyi.
Ma próbaként felraktam egy kéglit a portfoliobol az itt "tanultak" alapján vizsgaként, nem az újat, kivancsi vagyok a tézisek működnek-e. A berlőre a fraszt hoztam, valszeg most masszívan szidja a felmenőim.
Az első fityesz qrmány a Bokros csúszó leértékeléséből élt meg. Bátyám mesélte, hogy betanuláson volt és "shadow" program volt, egy felső vezetőt kellett kísérgetnie egész nap. Pont jöttek germán vendégek hozzá, akik teljesen más iparágban voltak, de nagy haverjai voltak a górénak és magyarországi befektetésben gondolkodtak, eljöttek az országba körbe nézni és a nagy cimborájukat is megkeresték tanácsért. Az meg elmagyarázta nekik, hogy milyen "smart" dolog ez a csúszó leértékelés és a tervezhető extra profit ebből. Kedélyesen röfögtek a germánok, hogy ez milyen jó dolog már, a tervezhető extra profit. Az összes exportra termelő cég ebből csinált extra profitot évekig és dőlt a működő tőke nem kis részben emiatt is, amíg meg nem szüntették valami nagy dumával, hogy már olyan erős a gazdaság, hogy nincs erre szükség tovább.
Én nem mondtam, hogy jó a helyzet, de ezen mi nem fogunk tudni változtani egy fórum szájkaratéval. Akinek van lakása az érthetően most nem akarja 30-40%-al olcsóbban eladni. Te sem tennéd, senki nem tenné, csak nagyon extrém élethelyzetben. Vevő sincs, úgyhogy ez egy szép hosszú dög unalmas oldalazás lesz, mire összegyűlik valami értékelhető mennyiségű vevői és eladói szándék és az eladók elfogadják az alacsonyabb árakat, amiket a vevők is elfogadnak. Na most ebbe a gyógyulási folyamatba, amikor a piac próbál újra egyensúlyi árat találni, még belerondíthat a qrmány egy újabb nagyívű tervvel, hogy megint minden boruljon. Képesek rá. Ettől jobban tartok egyébként, mint bármi mástól az ingatlan piacon.
Csak ami most van az se jó. Aki saját célra venni (most nem én, de pl ismerősök) szájhúzva nézik a kínálatot. Jót tenne egy kis válogatási lehetőség. Akkor az aki eladna hamarabb szánná rá magát az eladásra, mert lehetne miből válogatni, mint következő lakás. Akinek most kell lakás, mert kicsi már a gyerek miatt stb, az nagyon be van szorítva, de nem csak ár szemponból, hanem ritka nagy sz*rkupacok közül válogathat csak irtózatos kompromisszumkészség kell hozzá.. Egy egészséges piacnak azért nem így kellene, hogy kinézzen szerintem. Egészséges piacon pörögnek-forognak azért a lakások.
Nyilván mindekinek így lenne jó haha:) De ki adja fel előbb a vevők vagy az eladók? Eladó oldal még kitart, majd meglátjuk meddig..
Törölt felhasználó2020. 02. 05. 19:02
Előzmény:
törölt hozzászólás
Sokan azt nem hajlandóak észrevenni, hogy volt pár izgalmas éve az ingatlanpiacnak 2013-2019, amikor szexi befektetés volt, amikor izgalmas dolgok történtek. Ennek vége. Innentől ez egy unalmas maszlag, igen ostoba az, aki úgy képzeli, hogy majd ezen a piacon megcsinálja élete befektetését. Mert ami egyszer megtörtént az most majd újra megtörténik. Pár évig majd itt szájkaratéznak és harcolnak az alacsony árakért egy fórumban (fel sem fogja azt, hogy mekkora hülyeség ez már, hol érdekli a piacot, hogy egy fórumban ki mit okoskodik), aztán megunják és elcsendesednek. Itt az ingatlan piacon ilyen 5-6% éves nyereséget lehet elérni legjobb esetben is a jövőben, de csak ha nagyon jó beszállót talál majd az ember és azt is csak türelemmel, odafigyeléssel és aktív kereséssel. Ez tényleg már csak azoknak való, akik szeretnek a kéglikkel foglalkozni, nem sz,rják össze magukat a bérlőktől. Aki meg az élete nagy üzletét akarja itt összehozni, merthogy más is vett olcsón 2013-ban, akkor ő most már miért ne venne hasonlóan olcsón. Na hát ezek az emberek, az igazi holdkóros idióták, de nem baj, várják csak a nagy reccset. Egyszer biztos jön valami, a következő 20-30-50 évben, ki meddig él, biztos lesz még valami reccs. Abban mondjuk én biztos vagyok, hogy ahogy a 97-es árak se jöttek soha többet vissza, úgy a 2013-14-es árakat se látjuk soha többet újra. Egyszeri lehetőség volt, ennyi, ezt a fejezetet le kell zárni az ingatlan piac történelmében.
Lakás/Ingatlan árak topik
Lakásárrobbanást vár Magyarországon a guru.
Aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd - véli Zsiday Viktor.
Mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról nagyon megalapozottnak tűnik egy többéves, komoly emelkedő trend, legalább 50 százalékos áremelkedéssel - állítja Zsiday Viktor az Mfor.hu-n megjelent írásában. (Amint arról beszámoltunk, egyes lakástípusok esetében már érzékelhető némi drágulás.)
Az ismert befektető szerint a következő tényezők indokolják az áremelkedést az ország központi régiójában és néhány nagyvárosban:
soha nem építettek ilyne kevést Magyarországon, mint mostanában,
bár az ország népessége csökken, a nagyvárosokba, ezen belül is különösen Budapestre továbbra is pozitív a migráció,
elindult a reálbérek növekedése, és várhatóan ez a következő években is így marad,
szinte soha nem volt még ilyen olcsó a forinthitel, mint most, több nagyobb bank is 6 százalék alatti szinten kínálja a jelzáloghiteleket,
az alacsony betéti kamatok miatt kényszerűségből a megtakarítók is az ingatlanpiac felé fordulhatnak.
Zsiday ugyanakkor megjegyzi: az újonnan érkező keresletnek először ki kell pucolnia a bedőlt hitelből visszamaradt lakásokat, az évek óta eladni kívánt ingatlanokat, stb. Ez a folyamat jó pár hónapig eltarthat, de utána hirtelen nem lesz kínálat, és a folyamatosan jelentkező kereslet hatására az árak egyszercsak fel fognak robbanni - véli a befektető. Úgy látja: aki akar, annak még van egy éve lakást venni, de később valószínűleg a mostani áraknál csak jóval drágábban tud majd.
link