A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Az rendben van, hogy sérelmezik az államtól pénzt kérünk ez egyéni ízlés kérdése. De azért nem csak úgy minden alap nélkül hanem egy államadósságot megtestesítő értékpapírral a kézben. :) Értem , hogy ez bizonyos embercsoportoknak a képességeit meghaladja értelmezzék , de hát azért mégis egy gazdasági oldalon furcsa na. :)
A cikk alatti hsz-ek jól jellemzik a magyar nyomorúságot.
Elméletileg akik egy ilyen újságot olvasnak valamilyen gazdasági "vénával" rendelkező polgárok. Hát akkor milyenek a pénzügyi analfabéták? Nincs ok a csodálkozásra pl a devizahiteles ügyek kapcsán. Vagy azon, hogy minden hülyeséget meg lehet etetni az emberekkel.
Annak idejen en az MKB ba vittem be mert ok nem szamoltak fel sokat, ha jol emlekszem 1500-2000 ft volt kb , aztan attranszferealtam masik ceghez ahol eladtam.
Amikor beviszed celszeru beadni vele egyutt valami kamu adas veteli szerzodest minel magasabb aron, mert azon lesz nyilvantartva utana es ha okosan csinalod akkor adot se kell fizetni :)
"Ez a dematerializálás milyen néven fut a brókercégek díjszabásában?"
Szerintem semmi költsége.
Bemész az ERSTÉ-hez a Népfürdő utca 24-26-ba, beviszed a jegyet, bemondod a brókercégednél vezetett számlaszámod és ráteszik a "letéti jegyeket" (="immobilizált" jegyeket).
Magyar Tőkepiac hirdetménye: link
Régóta van fent egy hirdetés 1 db jegy 400 k Ft áron, állítólag a legelső sorszámú jegy. Ez megint csak gyűjtőknek lehet egyszer sokat ér majd ha végre lerendezik a kárpótlást és eltelik még 100 év. :)
Tőzsdén kívül vennék akkor csak úgy ha az eladóval elballagunk az Erstéhez és dematerializáltatjuk. Ott bólintanak, hogy a papírral minden rendben nem hamis, sorszám stimmel stb és akkor kifizetném.
Egyébként fáznék a dologtól .
Ez pedig behatárolja a minimum mennyiséget amivel már érdemes szórakozni.
Valaki el akar adni pl 100 db-ot az ország másik végében , utazási költség, dematerializálás költsége. Nem nagyon éri meg szórakozni vele. Nem beszélve az ilyen 10-20 db-ról 2 db-ról amiket esetleg hirdetnek, ha egyáltalán.
9
) Értékpapírok fizikai bevételének és kiadásának díja
Bevételezés: az értékpapír névértékének
0,3%
-
a, de minimum 15.000 Ft
Kiadás: az értékpapír névértékének
0,3%
-
a,+ a felmerült költségek
(előállítási, kiszállítási díjak),
de minimum 50.000 F
Gondolom 50k névértékű azaz 50000 Ft-os címletet vett valaki 10 ezerért. Magyarul kétszáz forintért. Jó vásárt csinált, bár szerintem ez a sztori kamu.
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509