A kárpótlási jegyek ügyében az utóbbi időben igen aktívnak mutatkozó ügyvéd, dr. Varga Tamás keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra, amelyben kérte a bíróságot, hogy a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. Törvény 21. § (1) és (7) bekezdése alapján határozatában kötelezze a Központi Kárrendezési Irodát (KKI), valamint Pénzügyminisztert, a kárpótlási jegyek kibocsátójának képviselőjét, mint adatkezelő szerveket a kárpótlási jegyekkel kapcsolatos kérdéseik pontos(!) megválaszolására.
a teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509
Nekem kb 2 hét után jött vissza. Szerintem amit kaptál feladáskor az alapján tudják keresni és nyoma kell legyen náluk . De nem volt még eddigi praxisomban olyan kerestettem volna tértivevényt .
Na, akkor egyelőre nem váltok a Degirora a Randomtól:
Degiro interjúból részlet:
"".: Mondok három ritkább, illikvid magyar értékpapírt, azokat lehet majd adni-venni? Kárpótlási jegy, tőkevédett alap befektetési jegye, FHB jelzáloglevél.
N. K.: Kárpótlási jegyet valószínűleg nem. Magyar vállalati, banki kötvények esetleg tőzsdén kívüli kereskedelemben kereskedhetők. A speciális magyar befektetési jegyeket nem tudom pontosan, de külföldi befektetési jegyekből mintegy negyvenezer szerepel a kínálatunkban."
Más: Nekem az egyik tértivevény nem jött vissza. Ilyenkor mit tudok csinálni? Lehet kerestetni a postával? Vagy adjam fel újra?
Van egy-egy jogi részlet amit tisztázni akar akkor igazán utána nézhetne ő is. Gyorsítaná az eljárást. Vagy legalább az összes kérdését egy tárgyaláson tenné fel. :)
Ab-t jó lenne talán elkerülni mert szinte minden tag új kinevezésű már.
"nem büntetni akarjuk az Államot.....," kár, hogy nem lehet letöltendőt kérni az ügyintézésben résztvevő apparátusra, növelné az ügybuzgalmukat. :)
Alperes elismerte, hogy 2006-ig volt felhasználási lehetőség utána pedig nem, ez is már valami ;)
Alperes jogi képviselője korrekt volt, (túl sok mindent nem tudott mondani) hiszen a döntés felette áll…
Fontos tudjátok, hogy a felszólításoknak volt hatása a per mellett, ezt visszajelezték, úgyhogy aki teheti továbbra is küldje őket! ;) (az jött le nekem hogy folyik valamilyen háttérmunka)
zeli: „inkább rohadjon rám” nem akarlak elkeseríteni, de már rád rohadt ;) /8 év/
#3468 Janku: nekem úgy tűnt hogy nem politikai hanem szakmai munkára utaltak. Nem akkora horderejű kérdés (190e-2.500edb jegy) hogy átpolitizálják. Bár kétség kívül lehet belőle politikai tőkét kovácsolni ha akarnak (kár hogy az önkori választásra ezt nem ismerték fel ;).
#3471 totoro: nekem nagyon úgy tűnik hogy ez a bíró mer úgy dönteni ahogy helyesnek látja. Egyszerűen tőlünk várhatja hogy elméleti vitában győzzük meg, mert több logika is összeállt a fejében, de az alulszabályozottság miatt a legbiztosabb lábakon állót válassza. Így most újabb alátámasztó levezetéseket vár, de megmondta hogy mikhez ;)
#3472 banyaiz: elméleti a vita, nem tanuk kérdése.
#3480 banyaiz: én is így gondoltam, de nekünk kell helyette dolgoznunk, így könnyebb :) neki.
#3484 banyaiz: nem büntetni akarjuk az Államot, hanem akarata ellenére kikényszeríteni belőle valamit ;)))
Remélem nem lesz AB belőle, és elég nyomósak maradnak a polgárjogi érveink, de az AB irány is mellettünk áll, csak az lassú. Az AB a törvényalkotói mulasztást vizsgálhatja, ha volt olyan. Adott esetben az is kérdés lehet hogy a bíróság milyen határozatot pótolhat, ha pótolhat… (ez összetettebb). Nekem meggyőződésem hogy a kötelmi jog megállja a helyét.
#3475 banyaiz: nem a törvény alkotmányossága a kérdés, hanem a végrehajtás, illetve az esetleges törvényi mulasztás… ja és a bíró fordul az AB-hez ha úgy alakul, remélem nem kell.
#3486 banyaiz: jegyért életjáradékot lehet kapni az 1992 évi XXXI tv. szerint link 83 éves vagy 67% roki alanyi kárpótolt
#3473 zeli39: ha megtalálod az AB határozatokat (pl. a 10% felhasználási kötelezettségről) légyszi oszd meg velem! ;) emlékszem rá de nekem is keresgélnem kell.
#3485 zeli39: a 190.159db az ami „immobilizált” számla jegy, a többi fizikailag kézben van. a fizikaival akkor lehet kereskedni ha a Keller Erstéhez kihelyezett értéktárába beviszik és kapnak helyette immobilizáltat. (jelenleg 338.038 eddig keletkeztetettből. ezt növelik ha visznek be elég jegyet)
#3479 totoro: valószínűleg inkább Eur/Hufon keresnek jegy helyett ;)
Én nem értem ezt a 190 ezer db jegy mennyiséget ebben segítsetek :-)én úgy értelmeztem van az értéktárban elhelyezve 190 ezer db fizikai jegymennyiség ami be van vezetve a tőzsdén.De mi van azzal aki már nem kapott fizikai értelemben jegyet csak egy határozatot vagy,hogy van ez :-)gondolom aki 1 éve kapta meg a kárpótlását az jegyet tuti nem kapott
Azt nem tudom a PSZÁF-nak nincs e ebben vmilyen hatásköre, hiszen végül is egy értékpapírról van szó. Igaz , hogy állam által kibocsátott nem pénzügyi szervezet által.
Vszínű nincs hatáskörük ebben, de azért az is egy érdekes vizsgálat lenne PSZÁF megnézné, hogy az állam betartotta e a kárpót törvényt a felhasználási lehetőségekkel.
Nem egyszerű feladat az állam ellen ítélni ilyen félsztálinista környezetben ez is tény.
De azért a törvények be nem tartását törvényesnek ítélni az is nehéz feladat.
Egy Ab-re is kíváncsi lennék ebben az ügyben azért, hogy alkotmányos e egy ilyen kárpót törvény. Csak tartok tőle ha nem köti Ab-t határidő akkor a végtelenségben elhúzzák, hacsak a piros telefonról nem hívják fel őket.
Kárpótlási jegy: Most mennyi is az annyi?
Ugrás a cikkheza teljes cikk: http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=2&i=45509