IB vs Lightyear vita miatt kíváncsiságból feltelepítettem magamnak a Lightyear alkalmazást. Pusztán diverzifikációs szempontból. Viszont meg kell mondjam, hogy az IB mobil alkalmazás magasan veri a Lightyear alkalmazást funkcionalitásában, és minden más tekintetben is. Csak új felhasználóknak mondom, aki esetleg vacilál. Jövőre is az IB- nél kötök Tbsz számlát. Pl. Lightyearnál hiába ingyenes az etf vétel, ha nincs töredékes vételre lehetőség. S& P500 etf- et ott csak egész darabban lehet megvenni, IB- nél töredékesen is. Szerintem vagyunk jó páran, köztük én is, akik havonta kisebb összeget félre téve építgetik a portfóliójukat. Nekem nincsen 570 € egyben ebből az etf- ből egyet venni. Nem beszélve arról is, hogy az IB- nél rendes kereskedési időn kívül is lehet tranzakciókat bonyolítani, ami nagy előny.
Igen, ezt az emailt kaptam rá 2 napra:Dear Client,
Please be advised that we have received and processed your submitted Form 8-3-6. Form 8-3-6 works on a ‘going forward basis’ only, Irish Tax Treaty benefits are applied after your claim is processed but not retrospectively. For instructions regarding the reclaim of with-holding tax paid prior to submission of your claim please visit https://ibkr.info/article/4884 for further instructions.
Sziasztok! Volt már olyan itt, aki beküldte az adólevonás elkerülése miatt a Form 8-3-6 interest nevű, NAV pecsétes doksit? Kapott róla visszaigazolást?
Akkor szerencsém volt, hogy meg tudtam ott venni. Nem tudom, még nem néztem utána, hogy a Setrán milyen spot bitcoin etf- eket lehet venni? IB- nél vehető akkor valamilyen?
Én is akartam az IB- nél venni Ibit- et, nekem se hagyta, mondjuk én a teszt kérdéseket sem töltöttem ki az engedélyhez. Ez azért érdekes, mert a K& H Értékpapírnál viszont vettem Ibit- et és Etha- t is. Ott hogy lehet megvenni az amerikai etf- et?
"Van bármi teendőm ezzel az egésszel?" Igen, 30 napon belül kell(ett volna) lejelenteni a NAV-nak. Szerintem gyorsan nézd meg, hogy kicsúsztál-e már ebből, és gyorsan olvass vissza, hogy mit kell csinálni.
Ezt nem a jártasság hiánya miatt nem engedni megvenni. IBIT nem EU-s etf,így EU-s állampolgárként direktben nem fogsz tudni venni IBKR-nél. Írj ki rá put opciót,amiből kapsz 100 db-ot( contraktusonként),ha az opció ITM lesz lejáratkor. Utána eladni már szabadon eladhatod bármikor(plusz akár covered call-okat is ki tudsz rá írni,még TBSZ számlán is.) A pénzügyi jártassági kérdéseknél azt írsz be amit akarsz.Senki nem fogja ellenőrizni.
Sziasztok. Eddig ETN-ben volt némi pénzem és szépen emelkedett is, de ki akarok szállni belőle szép plusszal, mert ez lassan 1 db 3ezer euró, és vennék helyette IBIT-et, mivel azt db-ra jobban tudom majd kezelni az IB-n, ami ugye spot bitcoin etf. Annyit találtam róla a felületen, hogy ez egy összetett vagy tőkeáttételes tőzsdei termékek körébe tartozik. Vásárolni nem enged. Beléptem a beállításokba, megadtam a nem elrugaszkodott paramétereimet. Majd kitöltöttem a tesztet, ami ki is írta, hogy alapos ismeretek, de mégsem hagyja jóvá. A kérdésem, mennyire illik itt füllenteni? Valakinek sikerült már vennie, mit adott meg, hogy elfogadja. Őszintén elég bosszantó.
Más is észrevette, hogy változott az Interactive Brokers Ireland címe? A hónap elején még ezt adta meg címnek az utaláshoz: Interactive Brokers Ireland Limited, Ireland, 10 Earlsfort Terrace, Dublin D02 T380 Most pedig már ezt: Interactive Brokers Ireland Limited, Ireland, North Dock One, 91/92 North Wall Quay, Dublin 1 D01 H7V7
1 - Alapdevizától függetlenül, tudsz HUF-ot beutalni. 2 - A legtöbb ETF-nek van európai megfelelője. Opciók helyett inkább próbálj egy ilyet keresni ( https://www.justetf.com/ ).
Sziasztok! Nemrég nyitottam egy IB számát (egyéni+TBSZ). Pénznemnek USD-t jelöltem meg. Első kérdésem: ha fel szeretném tölteni, akkor indíthatok HUF-os utalást, és az IB átkonvertálja USD-vé, vagy egyből USD-s utalást kell indítanom? Második kérdésem: egyrészt azért nyitottam IB számlát, mert kinéztem magamnak egy USA-beli ETF-et, és azt szerettem volna venni. Erre kiderül, hogy EU-s állampolgárként azt pont nem vehetem (hiányzik valami KID). Ennek áthidalására azt találtam a neten, hogy vegyek erre az ETF-re call opciót. Oké. Kiokosítottam magam, hogy mi az a call opció. Amikor venni szeretnék, kell választanom egy exchange listából. Az micsoda? Arra tudok gondolni, hogy azok a partnerek, akiknél az opciót megvehetem, igaz? Ill. ha veszek egy ilyen opciót, akkor a 30 nap lejárta után, ha nem mondom vissza, akkor az automatikusan "beváltódik", és meglesz az ETF? A különféle netes források erről nem írnak. A következő kérdésem pedig, ha ezt az ETF-et direkt venni nem tudom, csak opción keresztül, akkor valószínűleg eladni sem, csak opción keresztül?
Mégegyszer köszönöm a segítséget. Mindent a leírtak szerint csináltam, csak ámultak az Erste bankfiókban mennyire képben vagyok. Piszok jó leírás. A transzfer sikeresen megtörtént és ami leginkább meglepet, hogy a bejelentést követő harmadik napon az IB-nél volt a teljes portfolio, de az is csak azért mert a devizaváltás miatt volt (T+3) nem elszámolt tranzakció.
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF