És mi van akkor, ha nekem a TBSZ-en van a cash, a főszámlán meg csak jelképes összeg, amivel nem kereskedek. Ha nem akarok szarakodni a főszámla kamat miatti adókkal, akkor a legjobb ha mindent átpakolok a TBSZ-re? Vagy pár ezer HUF-ot azért hagyjak? Nem tudom milyen főszámlát érintő költségek vannak...
Ha automatikusan levonják a 20%-ot, akkor itthon már csak a 13% szocho-t kell befizetni. Jól gondolom? Ha pedig mentesség az alapbeállítás, akkor 15% adó és 13% szocho?
már hogy a számlán levő pénzre fizetett kamat 20%-át levonja automatikusan forrásadó jogcímen. Én nem értem, ha tudják, hogy Magyarországgal van adóegyezmény, akkor miért ez a default beállítás, de mindegy. Jó kis extrabevétele lesz így az Ír államnak, mert tuti ez így lemarad sokaknál, mi is véletlenül láttuk csak meg, hogy hoppá, mi ez a beállítás és miért nincs alapból mentesség. Szóval nem automatikus az adóegyezményes beállítás. Azaz úgy van beállítva, mintha ír állampolgárok lennénk.
Már nincs CYEP, helyette Interest van, viszont nem kell fizetni a 20%-ot ha megigényled a mentességet. Ha lekérsz pdf jelentést akkor első oldal közepe táján, egész jobb oldalt "NAV" oszlop és ott van az "Interest" felette pedig "Withholding tax". Ez az összevont, ebben benne van margin -fizetett- kamat is. Részletesen viszont: Részletesen pedig, ami végül is a lényeg. A gyereknél 4. oldal jobb oldalon is van egy Interest oszlop-sziget, majd ott Date Description AmountHUF 2024-10-03 HUF Credit Interest for Sep-2024 alatta pedig a withholding tax oszlop-sziget. És ki is jön a 20%. Valóban levonja amugy a 20%-ot a deposit pénzecskére.
Már eleve a kitöltött, angol papírral mentem. NAV-nál mindenki képben volt, már a receoción mondtam, hogy illetőségigazolást hoztam, kaptam a sorszámot, 5 perc múlva hívtak. Ügyintéző is képben volt, elvitte lemásolni, hozta vissza aláírva. 10 perc volt az egész.
Én céges számlával végigjátszottam a folyamatot: - augusztusi CYEP-ből, még a régi számlán, pont a transzfer előtt levonták az utolsó havi CYEP-ből az ír forrásadót - indítottam a tax exempt folyamatot, kitöltöttem a formot, elmentem a Haller utcai NAV-ba lepecsételtetni, feltöltöttem. - erre visszaírtam, hogy magyar cégnek erre nincs szükség, mert eleve adómentes (kösz az augusztust) - a szeptemberre járó kamatból és SYEP-ből már nem vontak adót (október 3-án)
Elvileg erre kell az "Exemption Process"-t elindítani hogy ne legyen kettős adóztatás. Ugye Írország és Magyarország között még áll az adóegyezmény. Fura mód, a szeptemberi kimutatásban már kapott kamatot a rokon, de nem vontak forrásadót. Akkor most él a beállítás vagy nem él a beállítás?
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF