Így van ahogy mondod. A gond akkor van, ha neked mást mutatnának a weboldalon, mint a valóság, mert hogy mondjuk ténylegesen meg sem vették a részvényt (quaesto, buda-cash dolgok ilyenek voltak talán). Erre azért eléggé kicsi az esély. Magyarországon talán többek között ezért lett bevezetve az, hogy ezek a szolgáltatók jelentést kell hogy küldjenek havi szinten és te ezt a jelentést tudod ellenőrizni az MNB-nél - hogy mégis mit jelentettek rólad. Vagy ilyesmi. De majd kijavítotok.
Sziasztok! Olvasom, hogy az IB biztosítása max. 20.000 EUR. Jól gondolom, hogyha esetlegesen csődbe menne (amire nyilván nagyon kicsi az esély), akkor a portfólióm átkerül egy másik szolgáltatóhoz? Tehát a portfóliót nem tudom elbukni, hiszen az nem az IB-jé. Max a számlán tartott szabad pénzeszköz sorsa lehet kérdéses.
Nekem nyáron azt mondták, hogy továbbra is tervezik a szokásos Hungarian Tax Statement és M30 generálását. Az SZJA tervezetbe viszont már nem fogják beküldeni, a bevallás már teljesen az ügyfél dolga lesz.
Sziasztok! Frissen regisztráltam egy fiókot IBKR-en és szeretnék TBSZ számlát nyitni. A gond az, ha megnyitom az oldalt, ahol lehet nyitni TBSZ számlát, nem engedi a 2024-et választani. Ennek mi lehet az oka? Valaki találkozott már ilyennel? Előre is köszönöm.
Volna még pár gyakorlati kérdésem hozzátok. Egy sima Individual számlám van, ami mellé szeretnék egy TBSZ-t, illetve felmerült egy additional account is. Két kérdésemre viszont nem találok választ az IBKR költségei között. 1, Az additional számla alszámlaként vagy mellérendelt számlaként jelenik meg? 2, Ennek az újonnan nyíló számlának van költsége? Mert ugyebár az alapszámla díjmentes, a TBSZ 2000 / hó, de erről nem találok infót. 3, Ha nyitok egy TBSZ-t a jelenlegi számlám alá, akkor a másik mellé is lehet ugyanabban az évben nyitott TBSZ-em? Ha alszámlaként működik, akkor ahhoz már biztos nem tudok ahhoz TBSZ-t nyitni. . Felmerül a kérdés, hogy miért bonyolítanám ennyire. Egyrészt a jelenlegi számlámhoz szeretnék egy saját TBSZ-t, másrészt szeretnék gyereknek elkülönítve havonta teljesen szeparáltan ETF-eket vásárolni. Ezt viszont TBSZ-en tenném, mert 18 évig pakolnám be a lóvét és minden évben nyitnék egy TBSZ-t erre a célra. Ha a saját (jelenleg is használt számlán alatt teszem mindezt, akkor viszont oda már "saját részre" nem fogok tudni már TBSZ-t nyitni). Két fő szempont van: - legyen a gyerek portfoliója elszeparálva, - ha már 18/20 évig lemondok ezekről a havi berakásokról, akkor legyen adómentes.
Tegnap beadtam a TBSZ 2023 transzferálási kérelmemet a K&H-hoz, el is fogadták. Kíváncsi vagyok meddig tart ez a procedúra. Az ügyintéző szerint 1-2 hét. Azt mondja, hogy most így év végén mindig sokkal több mozgás van, tovább tart. Szerintetek?
Igen, én a múltkor magyarul írtam és magyarul is válaszoltak. Akkor szoktam így tenni, ha velük szemben van valamilyen jogi/pénzügyi problémám és a nyelv választással - az utólagos esetleges egyet nem értés miatt - előnyben legyek, vagy legalább ne hátrányban.
kedves gyakorló befektetők! Jól számolom,hogy az IB 1 misi befektetésre csak 800 HUF díjat számol? Nyelvtudás nélkül hogy lehet ,csak ékes magyar tudással ezen platformon kereskedni? Minden véleményt előre is köszönök!
nektek mennyi ideig tartott mire a TBSZ számlátok transzferálásra került a KBC-től (Patriától) az IBKR-hez? Én már több mint 1 hete beadtam a transzferálási dokumentumokat , de még csak annyi változást látok, hogy nem tudok kereskedni a KBC-nél sem...
Toketateteles kereskedeshez tudod ezeket hasznalni (tbsz szamlan is) Future-k, cfd-k, warrantok, opciok, tokeattetes etf-ek meg ezek komboi. No persze mindegyiknek meg van a sajat trading permission-je meg megfelelesi tesztje.
Sziasztok! Kezdetektől a KBC-nél kereskedek, elsősorban certifikátokkal, de lassan rászánom magam, hogy nyissak egy számlát az IB-nél is. Az megvan, hogy a certikhez ott is hozzáférek, de ezen felül az IB-nél vannak még olyan termékek amikkel tudok tőkeáttéttel is kereskedni (TBSZ-en)?
A számla tényleges migrálásáig megcsinálják/ták, utána neked kell. Nekem augusztus 31-el volt zárás, addig kaptam adóigazolást és addig ment/megy infó nav-nak, utána mindent neked kell csinálni.
Sziasztok! Margint accounttal rendelkezokhoz lenne egy speci kerdesem. Ha nyitok egy TBSZ-t, majd azon elhelyezek barmilyen reszvenyt, aminek van egy fedezeti erteke. Ha az alapszamlam margin tipusu, akkor a TBSZ is margin account? Ha az alapszamlan kotok, akkor a TBSZ-en levo fedezet is szamit? Mit nez, osszfedezetet? Vagy adott egy alapszamla aminek van x fedezeti erteke, es adott egy TBSZ aminek y fedezeti erteke. Hogyan kezeli ezt az IB?
Sziasztok! Letiltott a rendszer, azt írja túl sokszor próbáltam rossz jelszóval belépni. Telefonon kell hívni őket hogy visszaállítsák a hozzáférést. (Régebben volt új jelszó kérés a felületen, de már nem működik csak telefonon.) Van esetleg valakinek tapasztalata, hogy ez hogy működik telefonon, mit kérdeznek?Angolul még sosem intéztem semmit telefonon, van bennem félsz.
Ha teljesen új ügyfélként regisztrált valaki, 2023 végén már az írekhez került. Ha viszont 2023 ősze előtt nyitott valaki főszámlát, és mellé nyitott 2024-es TBSZ-t, az még magyar lett, az idén szeptember-októberi migrálásig.
Februári számlanyitásnál még nem magyar cég volt? Azt nem kellett jelenteni. Ezért jelentettük sokan a migrálást követően 30 napon belül. Másrészt, ha van egy olyan papírod a NAV- tól, hogy minden rendben van, akkor azt 10 év múlva is lobogtathatod szerintem. Nem hivatkozhat akkor már a NAV arra, hogy bocsi, mégsem volt rendben.
Egyetértek. A törvénynek nem felel meg, az világos. A NAV válaszát nem lehet ígéretnek tekinteni arra, hogy majd tíz év múlva (öt évvel az öt év múlva esedékes föltörés után) nem fognak megbüntetni.
Ez sima sablon válasz, nem vizsgálnak semmit a bejelentéskor, csak egy esetleges ellenőrzésnél. Nem tudom mennyit kereskedtél, vagy mennyi nyereség van már ezen a számlán, de ha velem történne, én biztos feltörném a számlát és jan 1-el nyitok újat, mert a hivatkozott 1995. évi CXVII. törvény 67/B. § (8) bekezdése szerint ez így nem TBSZ.
Köszi a visszajelzést, a levélben írtam is, hogy még év elején nyitottam a számlát és a befizetés is akkor érkezett, de minden szükséges dokumentumot is csatoltam. Lehet, hogy a törvény hiába ír 30 napot, lehet, hogy van egy kialakult gyakorlat, hogy ettől eltérhetnek éven belül (nyilván ez sehol nincs reklámozva).
Én a nyitás másnapján küldtem nekik az értesítést és ezt kaptam:"A hivatalunkhoz 2024. október 15-én érkezett tartós befektetési szerződés bejelentéséreirányuló beadványával kapcsolatban tájékoztatom, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 67/B. § (8) bekezdése szerint a tartós befektetési szerződés megkötéséről szóló bejelentését nyilvántartásba vettük.Kérem tájékoztatásom szíves elfogadását." szóval kb pont ugyanaz a formaszöveg, mint a tiéd. Ez alapján - szerintem - minden rendben van nálad is már.
TBSZ téma Figyelmetlenségből elmulasztottam a 30 napos határidőt az IBKR-nél nyitott TBSZ számla bejelentésnél. (februárban nyitottam a számlát). Múlt héten elküldtem a NAV-nak a szükséges dokumentumokat, hátha elfogadják és ma jött válasz: "Hivatalunkhoz 2024.október 23-án beküldött xxxxxxxxx ügyszámon nyilvántartott kérelmére válaszolva tájékoztatjuk, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 67/B. § (8) bekezdése szerinti bejelentését – melyet külföldi szolgáltatóval kötött tartós befektetési számlája nyitásáról tett – tudomásul vettük. Önnek ezzel további teendője nincs." Ez azt jelenti, hogy elfogadták, egy esetleges ellenőrzés esetén nem lehet gond, ilyenkor az adóhatóság eltérhet a 30 naptól? Esetleg járt már valaki így?
Az IBIE tuti nem fog M30-at adni. De az IBCE-s M30-ban sem volt sok köszönet, mindig át kellett számolni kézzel is, mert sosem tudták normálisan megcsinálni.
A TBSZ téma - OK. A főszámlával az a helyzet, hogy nekem van 23M30 adóigazolás az IB-től (2023. év) és 2024.10.21-én töltöttem le a 24M30 adóigazolást az IB-től(2024. év előzetes). Ne kérdezd hogyan csináltam, mert nem emlékszem, de itt van nálam letöltve (csak mint a vak tyúk kattintgattam ide-oda az IB portálon és az orrom elé tette, én meg letőltéttem). Gondolod(tudod?), hogy ez másként lesz a jövőben?
TBSZ-en csak HUF lehet a BASE TBSZ-en nem kell adóbevallást készíteni AZ IBIE nem fog neked M30-ast készíteni neked kell vezetned és önbevallanod a nem TBSZ-en a tradeket
Ha a BASE CURRENCY-t átállítanám HUF-ról USD-re, akkor mit kell majd tennem(és mikor), hogy 2024. éves adóbevalláshoz az M30-as magyar adóelszámolást ki tudjam szedni az IB rendszeréből?
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF