Szia! Értem, és ez korlátozhatná e lehetőségeimet, de alapból nem kellene, hogy letiltsa. Ha pl. fel lenne töltve a számlám annyi pénzzel, amennyi a megjelölt ismétlődésig fedezni tudná a vásárlásokat. Ha így, hát így. Nem gond.
Csak egy 2025 TBSZ-em van. Nekem ez jött ma: "Nyilvántartásunk szerint Ön rendelkezik 2025.12.31.-én lejáró Tartós Befektetési Számlával (TBSZ) az Interactive Brokersnél. "
szerintem csak siman nagy volt a p/e. Hisztorikusan 20-30 kozott mozgot (neha lepett csak ki ebbol a savbol). Ma yahoo finace meg mindig 30 folotti erteket mutat (30.44). A nyari 35 szerintem kiugroan magas volt.
Igen, telefonáltam is és ticketet is nyitottam. A letétkezelőre mutogattak (Raiffeisen) a késés miatt, kb 10 nap lehetett. Kértem az elmaradt kamatokat is, az írásban elutasították, ugyanakkor a kamatszámítást, ha helyesen számoltam, a paydatetől számolták, nem a 10 nappal későbbi jóváírástól, így igazából likviditási problémát okozott csak.
Mennyi volt a nagyon sok késés? Nyitottál support jegyet rá? Tervezem eszkalálni a dolgot, amiben segít az ha van dokumentált nyoma, hogy ez egy szisztematikus probléma, nem egyedi eset.
Most jut el az ír pénzügyi ombudsmannál a formális vizsgálathoz az ügyem az osztalék kifizetés miatt. Vannak itt mások is akiknek problémájuk volt azzal, hogy az IBKR nem, vagy csak jelentős késéssel fizette ki az osztalékot? qw12qw, Nordic, thedon, kjanek?
Sziasztok. Kérdésem, hogy ha kötvényt (pl. Tr. Notes-bonds) vásárolok az IB-n, hogyan, mikor, melyik lépéssel történik meg a felhalmozott kamat (accrued int.) elszámolása? Nem egyértelmű, hogy az aktuális árfolyam, amin éppen vásárolok, az előbbi-e, vagy pedig az utóbbi, és ebben az esetben a vásárláskor az accrued int. még további költség lesz (A vásárlás előtti preview mutatja az accrued int.-et, de a total-ba nem számolja bele. ) Köszönöm a segítséget.
QDVE etf ordert tettem be limit 37.5-re. Outside trading hours, mert IBIS2 és este 9 után vagyunk. Azt látom, hogy a limit alatt vannak kötések, de az enyémet nem hajtja végre. Mi lehet az oka?
Van, persze, csak ilyenkor egy TBSZ-ed marad, és oda kerülnek az Erste-től az instrumentumaid... Tehát nem lesz két IB-s, csak egy, azon rajta minden Persze csak azokat tudod átvinni, amit befogad az IB, tehát ami náluk is van... Ha netán lenne valami Erste-s alapod, azt gyaníthatóan nem tudnád átvinni, azt el kellene előbb adni az Erste-n és a pénzt átküldetni
Szevasztok! Nem kimondottan csak IBKR kérdéskör, de kérlek segítsetek. Van két db TBSZ2025 számlám: egy az IBKR-nél, egy az Erstenel. Van-e lehetőségem transzferálni az IBKR-hez az Erstetől vagy buktam a dolgot, mert két adott évi tbsz-em semmiképpen nem lehet egy szolgáltatónál? Nyilván kettőt nyitni amúgy sem tudnék, de transzfert sem fogadna be? Köszi ha valaki tud válaszolni.
sehogy. Csak Usd-es es Eur Hungarian Gov. Bond-ot talalod meg. Huf-os egy sincs. Van sok (tul sok is) tooljuk amivel a contractok kozott tudsz keresni! Kulon van bond search tool is, kulon foreign govt. bond-ra.
Tudja valaki, hogy lehet-e venni magyar állampapírt IBKR-en keresztül? Nyilván valószínűleg kedvezőtlenebb kondíciókkal, mint webkincstáron keresztül, de azért érdekelne.
Értem, köszi a választ! Nincs sokféle papírom, szerintem ha eljön az ideje, akkor maradok az év végi eladásnál meg mindent forintba váltok. Jelenleg ez pár dollárból(max pár 10$)megvan az IB-n szóval ennyit megér, hogy ne maradjanak kérdőjelek számomra. Adózási analfabétizmusban szenvedek sajnos.
sztem igen, ez működőképes. megoldás. Szinte kizárt dolognak tartom, hogy a deviza beutalása esetében árfolyam nyereség adót kellene fizetni. chat gpt is ezt mondja: Ez nagyon jó és gyakorlati kérdés, mert a deviza → forint konverziónál sokan félreértik az adózási szabályokat. Nézzük lépésről lépésre:
1. Deviza vétele most, „normál” értékpapírszámlán
Ha most vásárolsz devizát (pl. eurót) forintért egy sima értékpapírszámlán, akkor még nem keletkezik adóköteles ügylet, mert ez csak egy eszközcsere (HUF → EUR).
Árfolyamnyereség-adó csak akkor merülhet fel, ha a devizát eladod vagy felhasználod, és realizálódik a nyereség/veszteség.
2. Átvezetés a TBSZ-re
Amikor a devizát átvezeted egy újonnan nyitott TBSZ-re (a gyűjtőévben), akkor ez nem számít eladásnak vagy realizálásnak, tehát itt sem kell árfolyamnyereség-adót fizetni.
Az átvezetés „transzfernek” minősül, nem ügyletnek.
3. Deviza → forint átváltás a TBSZ-en belül
A TBSZ sajátossága, hogy a hozamok mentesek lehetnek a 15% SZJA alól, ha a megtartási időszak (3 vagy 5 év) letelik.
Tehát ha a TBSZ-en belül váltod vissza a devizát forintra, akkor az árfolyamnyereség ott nem adóköteles, feltéve hogy teljesíted a TBSZ megtartási időfeltételét.
Ha viszont a TBSZ-t feltöröd a megtartási idő előtt, akkor a devizaárfolyam-nyereség is adóköteles lesz, mert a TBSZ kedvezménye elvész.
✅ Összefoglalva:
Átvezetéskor nincs adó.
A TBSZ-en belüli átváltáskor nincs adó, ha kivárod a TBSZ időszakát.
Ha a TBSZ-t idő előtt feltöröd, akkor a devizaárfolyam-nyereségre is adót kell fizetni, mintha normál számlán kereskedtél volna.
Ez érdekes kérdés, és én sem tudom a konkrét választ rá. A TBSZ jogszabályilag úgy működik, hogy veszik a gyűjtőévben befizetett összeget, valamint a lejáratkori értéket, és a kettő között megszerzett nyereség az adómentes. Az általad felvázolt esetben viszont van egy nem realizált árfolyamnyereség, ami a TBSZ-re beutalás előtt keletkezett. Ez az SZJA törvény szerint adóköteles lenne, ugyanakkor nem tudom mikor kellene ezt az adót bevallani, és azt sem tudom, hogy a lejáratkor kiadott igazolásban fel lenne-e tüntetve ez az adóköteles nyereség komponens. Könnyen előfordulhat, hogy a kiadott igazolás szerint már nem lenne adóköteles.
Viszont az SZJA törvény alapelve az, hogy minden jövedelem adóköteles, amiről az SZJA törvény nem nyilatkozik hogy adómentes. Tehát akárki akármilyen igazolást ad neked, az a te felelősséged hogy annyi adót fizess be, amennyit a törvény mond.
Az ötleted érdekes, de nem javasolnám hogy kivitelezd ebben a formában.
Szisztok! Egy kérdés ami felmerült bennem és nem tudom rá a pontos választ: Mivel a dollár elég gyenge a forinthoz képest, gondoltam veszek, de a 2025-ös gyűjtőévű IB TBSZ-emre már nem raknék, hanem majd a 2026-os gyűjtőévűre. Van annak adóvonzata, ha a főszámlámra veszek most dollárt, majd 2026-ban rárakom a 2026-os gyűjtőévű TBSZ-re, majd ott ,ha lejárt az 5 év akkort a TBSZ-en váltom át forintra és utalom ki a bankszámlámra?
+1 Ezért ajánlják a legtöbben, hogy a TBSZ-ről kivételre szánt értékpapírokat adja el még a TBSZ-en az ember, mert így az adó+adóbevallás mizéria el lesz kerülve.
Ha pénzt akarsz kivenni, akkor nyilván el kell adnod valamit (pozíció zárás). A TBSZ esetében, ha lejárat előtt nem nyilatkozol, akkor a tartalma átkerül a normál számládra: pénz is és értékpapírok is. Ha nem akarsz adózni, akkor lejárat előtt kell eladni.
Kedves_kt_! Először is köszönöm, a válaszod! Azt most már értem, hogy majd nyilatkozok lejáratkor, hogy akarok-e újra lekötni, és amit igen, azt át viszi az új TBSZ.-re. Illetve amit nem kötök le újra, az a fő (normál) számlára kerül vissza. De az utóbbi esetben az értékpaírként/ ETF.-ként kerül vissza a normál számlára, (és még el kell adni) vagy már "forintosítva van" , és egyből kiutalható bankszámlára. Ergo, van-e még dolgom az utóbbival, ha pénzt akarok kivenni? Köszi!
Interactive Brokers
Megköszönném, ha olyasvalaki(k) aki itt kereskedik, megosztaná tapasztalatait. (költség, felület, helpdesk, utalások- pénztranszfer, ilyesmi..)
köszi,
eF