A szüleim falujában a háziorvos 82 éves. Minimális tudással, de óriási tapasztalattal. Mikor át akarták tőle venni a praxist, állítólag 100 ezer eurót kért érte. Rossz nyelvek szerint ez csak az 1 éves "mellékese".
Én nem látom ilyen negatívan. Én csináltam komolyabb karriert és több ismerős, barát is csinált karriert úgy, hogy a szülők 'senkik' nem voltak (pozíciót tekintve!), nem tudtak ilyen téren segíteni (azon túl, hogy azt a szemléletet, hogy a tanulás, munka érték átadják - ami önmagában fontos). Igaz a 20-as éveimben 55-60 óra alatt nem nagyon dolgoztam. Lehet előre jutni most is, de iszonyat melót bele kell tenni. Szerintem a 90-es évek vadnyugata ilyen téren több lehetőséget adott. nade, nagyon félre mentünk a FIRE témától, én szeretném, ha ez a fórum nem lenne ilyen általános kesergő meg ci****ozó fórum, mint a lakás/ingatlan topic..
Ez mindenhol így van, nyugaton is. Régebben is az orvos fia lett az orvos, hiszen pénzük is volt rá, meg a lehetőség is. Most esetleg annyi az előny, hogy ha jól csinálod, megpróbálkozhat maszekban, ha szerencséd van még hitelt is tudsz rá intézni. Nekem több orvos ismerős mondta, nyugaton sem méznyalás az orvos élete, általában végig kell járni a ranglétrát. Magyarországon az egészségügy egy nagy maffiahálózat, lehetetlen kapcsolatok nélkül előrelépni. Ezért is szaladnak ki külföldre a fiatal orvosaink. Ez állítólag már elindul az egyetemnél, mikor az orvoscsemeték nem potyognak ki a vizsgákon. Egyik ismerősöm csemetéje oda jár, a vizsgastressz miatt csupa egészségügyi problémával küszködik, többen közülük pszichológushoz járnak, hogy tudják kezelni a terhelést
Körbenézem a szüleim körében és ott látok pár igencsak befutott managert, cégvezetőt, cégtulajdonost, stb, akik már 15-20 éve is ott voltak ahol. Azóta csak kapaszkodnak a székbe és el nem engedik. Körbenézek a barátaim, ismerőseim körében (sokkal nagyobb a merítés) és azt látom hogy hiába van nemzetközi tapasztalat több orszából, több világnyelv nyelv folyékony ismerete, diploma (akár több is és nem, nem másod, meg bsc-re msc, hanem önmagában teljes értékű, részben párhuzamosan végzett 2 nappali tagozat) 1 kivételével mind utolsó vonalas beosztott és lett 1 felsővezető. Ahol pedig az előző generiációs befutott, ott a gyerek is megnyerte magának a karriert, pozíciót - de nem azért mert bármiben is jobb mint a kapcsolat nélküli, hanem... szóval le vannak osztva úgy ~15-20 éve már a lapok. Egy háború, egy rendszerváltás, egy valami hasonló kell ahhoz, hogy új leosztás jöhessen. Akinek ez pedig ma nem tetszik, az elmehet - ugyanúgy utolsó vonalas - beosztottnak nyugatra persze. Nyilván ez 30 éve nem volt opció.
Minden kornak meg vannak az előnyei és hátrányai. A 90-es években lehet kisebb volt a konkurencia, de kevesebb is volt a lehetőség. A nagy vállalatoknál megvoltak a bebetonozott emberkék és nagyon nehéz volt újat bevinni. Meg nem is nagyon értettük még az új rendszert. Nem voltak egyértelmű törvények, szabályok. Nem beszélve a maffiáról, ami a bűnüldözés összeroppanása miatt azonnal átvette az irányítást. A másik baj, hogy az iskolák gyakorlati analfabétákat termelnek, még mindig. Az egyetemen a programozói mérnök szakon úgy telik el 3 év, hogy egyetlen rendes programot nem készítettek.
Nem azt mondom, hogy a 90-es években könnyű volt karriert csinálni és mindenkinek összejött. De könnyebb volt, mint később. Miért? Ha most pályakezdő valaki (félreértés ne essék: én már a 40 felé közeledek, nem magamról írok, hanem leírom a helyzetet), akkor olyanok vannak előtte a cégben, akiknek van 10-15 év tapasztalata, sokaknak külföldről is, nyelveket mindenki tökéletesen tud, a vezetőknek van vezetői tapasztalata. Na most a 90-es években hiába volt vki 40 vagy 45 éves, ugyanúgy nem volt sem vezetői, sem külföldi, sem multi tapasztalata és nyelveket sem beszélt jobban, mint egy egyetemről frissen kikerült valaki - sőt. Egész egyszerűen akkor egy fiatal tudásban, tapasztalatban közelebb volt egy 35, 40, 45 éves emberhez, mint most. Ettől függetlenül most is lehet karriert építeni, én is annak idején meglehetősen fiatalon lettem multi vezető, de sokkal, de sokkal nagyobb a verseny, mint a 90-es években volt.
Azt azért hozzátenném, hogy a saját autó és a mobiltelefon nem a dorbézolás miatt volt, hanem munkaeszköz. Alapjában spórolós természetű vagyok, most sem szórom a pénz.
Nekem óriási szerencsém volt. 1990-ben nem vettek fel a fősulira, ezért el kellett helyezkednem, segédmunkásként. Annyit kerestem, hogy 2x tele tankoltam az autót és el is fogyott. Külföldről kaptam egy nagyon jó ajánlatot, de a feltétel az volt, hogy 5-10 évre el kell köteleznem magam. Akkor még kötelező volt katonáskodni, így ez esett. Édesapám gyorsan intézkedett, hogy minél hamarabb tudhassam le a szolgálatot. Akkor volt egy olyan lehetőség, hogyha őstermelő vagy, 5 hónap után leszereltetnek, mint "szociális eset". Aztán ez nem jött be, így leszolgáltam az egészet. A katonaság után elkezdtünk gazdálkodni, ha már meg van az őstermelői és ahova jártam vetőmagért, megszólítottak, hogy üzletkötőt keresnek, de nem alkalmazottként, hanem jutalékért szerződve. Zöldfülűként belevágtam és eljött a méznyalás ideje. Nem volt konkurencia. Kötetlen munkaidő, igaz az összes költség a saját zsebemet terhelte. Egy év után, 1994-ben saját autóval, mobiltelefonnal és elég vastag pénztárcával éltem fiatalságom. Apám vezető funkcióban a tizedét kereste. Itt csak az volt a baj, ahogy erősödött a konkurencia, kezdett hullani a csillag.. A fizetésem nem csökkent, de nem is emelkedett, így szépen utolértek a többiek.
Budapesten szoftverfejlesztőként főállásban az első munkahelyemen 2.02 USD-t kerestem óránként. Ráadásul nem az hogy feketén, hanem feketelyuk-feketén, mert aláíratták velem hogy KP-ban megkaptam a fizetést, de pár nappal később egy trópusi szigeteki bankból érkezett az eurós utalás, amit az erstés számlán rögtön (2000 forintos kezelési díjért) egy rettenetes árfolyamon Forintra váltott. Szép emlékek! ..
92ben az első fizetésem 10.000ft alatt volt. Úgy hogy mivel év második felében kezdetem semmi jövedelemhatárt nem léptem át, assszem nem nagyon voltak belőle. Múltkor elgondolkodtam, ha valami amcsival beszélgetve elsütném hogy az első fizum négyjegyű volt, a mostani meg hétjegyű azt hinné valami kurta menő vagyok :D
Ja, persze! Tudod hány embernek sikerült a multis karrier? Ezerből egynek! Ezt onnan tudom hogy ott voltam. Becsülettel tanultam , dolgoztam oszt mamahotel , álompanel, lada 2105, meg egy fizuből kijött egy menő nadrág+cipő kombó. Lófaszt se keresett az átlagember.
Az biztos, hogy ha valamikor, akkor a 90-es években volt a legjobb pályakezdőnek lenni. Mivel nem volt még nyugatos know-how és kezdtek bejönni a multik, illetve vállalkozni is akkor lehetett először 'rendesen', aki ügyes volt, a leggyorsabb karriert akkor lehetett csinálni. Erről rengeteg írás van, hogy hogyan lettek az egyetemről frissen kikerültek 5-6-7 év alatt topvezetők - idősebb konkurencia hiányában.
1990-1995 között azt sem tudta az ember lesz-e valaha munkája, nemhogy lakása. Több ismerősöm van aki végzett mérnökként az életben nem dolgozott a szakmájában, mert nem kapott munkát és kénytelen volt váltani. Minden időszaknak meg volt a maga előnye és hátránya. Persze az aki utolsó pillanatban beesett egy szolgálati lakásba és a munkáltató kénytelen volt eladni, mert nem tudta fenntartani az jól járt. Ja és akkoriban igaz "gombokért" lehetett lakást venni, de a fizetést is "gombokban" kaptunk, sokan abban sem, mert felszámolták a munkahelyét és 3-6 havi bértartozásokat temettek maguk alá.
Igen, amikor Te voltál 20 meg 25 meg 30 éves, kevés tőzsdei tudás volt elérhető, viszont cserébe gombokért lehetett ingatlant venni. Aki meg most 20-25 éves, az a világ összes tudásához hozzáfér, cserébe 100M alatt nincs már élhető lakás Bp-en és 50M egy másfél szobás panel. Szóval szerintem a mai fiatalok elcserélnék ezt a kettőt.
Az év legjobb trade-jei. Rafiban 2 komolyabb felfelé kör. Richterben 2 komolyabb felfelé kör. Disney több részletben be majdnem a legtetőn ősszel ki, +25%. Nike-ban egy nagyon rövid időre bent (ilyet szinte sosem csinálok, általában buy and holdot csinálok de ez nagyon látványos volt..)legalját elkapva, +16%-kal ki. De a legeslegjobb, hogy tartom az OTP-t, a Telekomot és a CIG-et, mindháromban baromi lentről vagyok bent. Legrosszabb tradek. Wizzair, 20 felett ki akartam szállni, végül nem tettem. Tartom, jövőre lesz visszapatt. Volkswagen túl sokáig hittem a fordulatban, végül csak 91-en szálltam ki, 15% bukó. 80-nál vissza akartam szállni, de nem tettem, de még szemezek vele.
Van egy kis pénzem (pár millió huf) HOLD OVK-ban és van önkéntes nyugdíjpénztáram is, az idei hozamot tekintve a saját kezelésű portfoliom (ami messze a domináns rész, 90% felett van) mindkettőt kényelmesen verte. Viszont. Az idei kifejezetten egy könnyű év volt tőkepiacokat tekintve, szóval izgatottam várom jövőre mit sikerül. Nehéz lenne belőni, mivel lennék elégedett 2025-ben, az elmúlt 2 év kicsit irreálisan magasra tette a lécet, viszont mivel most eléggé BUX felé vagyok súlyozva és a BUX-nak szerintem kiemelkedő éve lesz, azért a 15%-os éves hozamot megcélzom jövőre (ami messze az idei alatt van). Nekem többek között ez a két benchmarkom van, hogy tudom-e verni a HOLD-ot és az Aranykort. Nyilván mindkét esetben van egy pici költségelőny, de hát ez az előnye, ha az ember magának kezeli a pénzét.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)