Topiknyitó: kuliominer 2024. 12. 16. 09:23

F.I.R.E. életmód (általánosságban)  

Közkívánatra :)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Tazsomaru
Tazsomaru 2025. 01. 01. 18:46
Előzmény: #59  szieszta
Todok én is hasonló példát, de szerencsére inkább az ellenkezője a jellemző. Ami viszont a statisztikákból kiolvasható, hogy a magányosan élő emberek között magasabb a korai halálozás. Ma már a korai halálozás kockázati között, a magányt együt emlgetik az alkoholizmussal és az elhízással.
szieszta 2025. 01. 01. 17:48
Több embert ismerek, hogy mikor elmentek nyugdíjba,  jöttek a betegségek. Nem tudom, hogy milyen összefüggés van közötte, lehet csak véletlen, mert jött volna ez úgy is. Az életkor hozza.
szieszta 2025. 01. 01. 17:38
Előzmény: #56  Tazsomaru

Én azt gondolom, ha  a hobbiddal tudsz annyi pénzt keresni, hogy szépen megélsz belőle, az is valamilyen szintű FIRE.
Például van egy utazásszervező ismerősöm, akinek úgy indult a vállalkozása, hogy imádott utazni, intézkedni. Most összeköti a kellemeset a hasznossal, minden héten úton van. Ráadásul olyan kapcsolatai épültek ki, hogy már az intézkedés része sem megterhelő.
Mások azért veszik ki szabadságukat, hogy utazhassanak, ő meg hogy lehessen otthon. :-)
Tazsomaru
Tazsomaru 2025. 01. 01. 17:31
Előzmény: #54  maxhell
"előbb-utóbb mindenképpen eljön egy olyan fordulópont, amikor már valószínűleg értelmetlen tovább növelni az alapvagyont."
...
Nagyon egyetértek. Viszont mivel a vagyonépítés inkább egy készség, nem egyszerű felélni, amit előtte felépítünk.
Tazsomaru
Tazsomaru 2025. 01. 01. 17:06
Akkor én félreértettem a FIRE fogalmát, azaz inkább rossz helyeken tájékozódtam, mert úgy olvastam erről, "A FIRE (Financial Independence, Retire Earlymozgalom egy életmód mozgalom, melynek célja az anyagi függetlenség elérése, és a hivatalos nyugdíjkorhatárt bőven megelőzően az aktív munkától való visszavonulás." Én nem szeretnék az aktív munkától visszavonulni, mert több dologgal is foglalkozok, ami  örömmel tölt el. És... "This is where Coast FIRE comes in. Unlike the traditional FIRE movement which tries to get you to retirement as soon as possible, Coast FIRE focuses on saving up enough for your future retirement then coasting until you get there. This subtle difference means that you don’t have to penny pinch for decades and you can work on something you enjoy in the meantime. This strategy is not only less stressful than traditional FIRE, but it also provides more flexibility." ...ahogy a lent említett bejegyzésben írják. 
N0MAD 2025. 01. 01. 15:43
Igen, egyetértek, a biológia és a matek adja higy fiatalon kell és lehet megtolni amikor van energia rá és a kamatos kamat dolgozik. Aztán öregedve lehet csókkenteni a tempót.
Az pedig hogy ne költsünk el mindent menet kózben hanem legyen egy jelentősebb vagyoni hátter, ami akár a nulla munka eseten is biztonságot ad, az elet bizonytalanságaiból és ezek kivedeseről szól.
Aztán hogy mit kezdünk magunkkal ha már nem muszáj a munka (akár tenyleges nyugdíj akár fire miatt) az mar nagyon egyén és helyzetfüggő. Ezert is vannak a leágazásai. 
maxhell 2025. 01. 01. 15:24
Közkeletű és általános tévhit, hogy a fire-osok célja, hogy összegyűjtsék a megfelelő szintű vagyont, majd utána ne csináljanak semmit. Csak éljék a "gazdag nyugdíjasok" improduktív életét. Ez nincs így. Itt éppen arról van szó, hogy igen, legyen meg a szükséges vagyonszint, ami akár azt is lehetővé tenné, hogy ne csináljon semmit, de ennek ellenére aki idáig eljut, általában akar továbbra is dolgozni, vagy valami kielégítőbb elfoglaltságot végezni, csak nem kényszerből, nem előírás szerűen, nem kötöttségből. Hanem önszántából, kedve szerint, lehetőségből. És ezzel meg is van a fire dolog sok ellentmondása közül az első, talán legnagyobb. Ahhoz, hogy elérd a célszámod, valószínűleg igen keményem kell dolgozni, félretenni, befektetni. Éppen azt csinálni, amit "ellen" ez kitalálódott. :) 
Amit írsz, szintén ellentmondás. Ha valaki már eleve olyan dolgot végez, amit szeret csinálni, akkor miért is akarná azt nem csinálni akár cost fire okán is? Akkor a cost fire-nek sincs értelme, mert akkor csinálja azt, amit szeret egész életében, költse el a pénzt menet közben ahogy gondolja, aztán, amikor igazi nyugdíjas lesz, akkor is meglesz a bő, és teljes állami nyugdíj, és akkor meg élhet nyugdíjasként.
Szemléletem alapján eleve, ha az ember sokat dolgozik, és jól is keres, akkor mindenképpen lesz megtakarítása, itt csupán arról van szó, hogy nagyobb odafigyeléssel ezt lehet fokozni, és az élet folyamán alapból is eljöhet egy olyan dilemma, hogy akkor már igazából nem kell több pénz, és akkor miért is hajtja magát szrrá az ember, főleg más bizniszét tolva, alkalmazottként? A fire, nekem inkább csak egy alapból is működő természetes folyamat tudatosítása, egy meghatározott ideológia alapján egy terv szerinti pénzügyi folyamat. 
De, majd folytatom a többi és számtalan dilemmával.
Még az életkorra visszatérve szintén egy abszurditás, ahogy nő az életkor, abszurd, de fogy az élettartam. Tehát eleve nő a vagyon, de csökken a hátralévő idő, tehát az életkorral inkább csökken a várható szükséges összeg. (Nem tekintve extrém váratlan nagyobb kiadásokat.) Ezt is érdemes végig gondolni, hogy előbb-utóbb mindenképpen eljön egy olyan fordulópont, amikor már valószínűleg értelmetlen tovább növelni az alapvagyont.
Tazsomaru
Tazsomaru 2025. 01. 01. 13:30
A korai nyugdíjnál fontosabbnak tartom, találni olyan foglalkozást, ami örömmel tölt el, mint egy hobbi. Nem érdekel a nyugdíj, értékteremtő munkát szeretnék végezni, amíg csak tudok. Tudom, hogy ez nehezen érthető annak, aki rüheli azt amit nap mint nap munka gyanánt csinál. Megpróbáltam már a leállást, de hamar rá kellett döbbennem, hogy ez nem én vagyok. Véleményem szerint, kivitelezhetőbb és kielégítőbb lehetőség egy Coast FIRE életmód, ami talán egy középút.
https://ofdollarsanddata.com/coast-fire/
Tazsomaru
Tazsomaru 2025. 01. 01. 13:10
Előzmény: #50  szieszta
Az hogy kevés a poszt egy topikban, az csak annak probléma, aki a fórumon éli az életét. Amolyan kocsmának tekinti a fórumot, ahol a lelki nyűgjeit kiadhatja magából. Én jobban örülök, ha heti néhány, de pénzügyileg hasznos posztot olvasok inkább. Azzal is csökkentem a képernyő előtt eltöltött időt. Több idő marad a nekem értékes emberekre.
szieszta 2025. 01. 01. 13:03
Előzmény: #49  maxhell

Én ebben már nem vagyok biztos. 2008 óta várom  a megtisztulást, mert a közgáz könyvek azt írják, hogy a kapitalizmus gazdasága egy szinusz görbe és elengedhetetlen a szárnyalás utáni mélyrepülés. 2008-ban el is kezdődött, de a pénznyomtatással megfogták. Ilyen még nem volt, hogy olajjal oltották  a tüzet. És működik, mert ha elég sok olajat locsolsz a tűzre azzal bizony eloltod.
A könyveket csak arról tudják megírni, ami már volt és ki volt próbálva. Ha senki nem követeli vissza a kölcsönt kamatostul, akkor ezt bármeddig lehet pumpálni.
Ha   a gazdaság fékez, csak pénzt kell osztogatni és elindul a fogyasztás, vele meg a gyártás. Ez a kapitalizmus alapja.
Az egy más kérdés, hogy a verseny csökkenése miatt elmaradnak a fejlesztések, mert nem kell a jobb, ha így is megélünk.
Ami most van, már kezd átmenni  a szocializmusba, mikor a szabad piac jótékony hatását felülírja   a politika. Ársapkák, állami támogatások, állami szabályozások kellenek a /jólét fenntartásához" Ez meg szépen elkényelmesít. De hát marx is megmondta. A fejlett imperializmus következő lépcsőfoka  a szocializmus, majd a kommunizmus. Lehet éppen most értünk meg rá, mert annakidején túl korai volt ráerőltetni a(z orosz) feudalizmusra ezt az elméletet? :-)
szieszta 2025. 01. 01. 12:36
Előzmény: #46  riskmanagementisnice

Én nem azt írtam, hogy az jó, ha beszéljünk mindenről topik lesz egy "szakmai" közönség helyett, de ezzel nagyon leszűkül a kör és egy idő után elfogy a téma. Meghal a párbeszéd.
Mikor az FF topikban János elkezdte korlátozni a hozzászólások témáját, sokszor kiesett a jobb oldali 40-es listából, ezért nagy volt a pangás. Elég nagy erőfeszítés volt, hogy a modi napi szinten a "szem előtt" tartsa a témát. Aztán megenyhült és máris előre lépett.
maxhell 2025. 01. 01. 12:35
Nem kell átírni a közgáz könyveket. Egyelőre úgy tűnik, hogy minden a legnagyobb rendben és soha nem lesz már összeomlás. Éppen ilyen egy ciklus vége. Csak ez is tarthat hosszú ideig. Szerintem még addig jó, amíg nem bizonyosodik be, hogy a gazdasági ciklusok igen is élnek és köszönik, jól vannak. Mert akkor a másik irány keveseknek lesz olyan jó, mint, ami most van. Egyelőre mindent elkövetnek a szabályozók, hogy kiiktassák az alapvető gazdasági törvényeket, látszólag sikerrel, de kiiktatni biztos nem tudják, ellenben késleltetni, kitolni a ciklus határait igen. Viszont ez egyben azt is jelenti, ha igaz, hogy minél később jön a kijózanodás, annál nagyobb és komolyabb lesz, csak a másik irányban.
riskmanagementisnice 2025. 01. 01. 12:34
Előzmény: #43  Freszelés

Amit én látok ismerősi körben, ők sikeres életet visznek külföldön, normális karrierrel, de ezek olyan szakmák, olyan skillsetek, amivel bárhol lehet boldogulni. Ezt azért hoztam be, hogy ebben könnyebb egy mai fiatalnak, hogy simán ki lehet menni 22 évesen, vagy 26 évesen és kint karriert csinálni - ez sokkal kevésbé volt meg 20-30 éve. 
Viszont persze tök jó, külföld, de azért ez azzal jár, hogy 15-20 évnyi szociális kapcsolatot hagysz magad mögött, nincsenek ott a szülők segíteni a gyerekkel és teljesen újra kell építeni a baráti kapcsolatokat is - amit lehet, erre is látok példát, de azért külföldi vagy és nem az anyanyelved az, bármennyire is jól beszéled a nyelvet. Én tényleg nagyon jól tudok angolul (C1 nem csak papíron, hanem a valóságban is), sok-sok éve angolul dolgozom, de nem vagyok olyan szellemes és kifejező, mint magyarul és nem is leszek valószínűleg sosem.
És tök jó, hogy akkor karácsony körül rohanva végigjárod a barátaidat - nekem nagyon sok ismerős ezt csinálja, hogy évi egyszer itthon van 2 hetet és akkor annyira van be táblázva, hogy X-el ebéd, Y-nal vacsora, Z-vel tali másnap reggel, nagyobb összejövetel holnapután, ami emberileg feltölt, de közben szuper fárasztó is mert mindenre van idő, csak pihenni nincs.
szieszta 2025. 01. 01. 12:23
Előzmény: #44  maxhell

Én úgy látom, hogy hiába van lehetőség a tőzsdén, nem biztos, hogy ez hasznot hoz. A látszat ellenére nem mindenki tud megélni  a tőzsdézésből. Persze  ha a hozzászólásokat olvasod, úgy tűnik mindenki milliókat keres naponta, aztán ha visszaolvasol, vannak szép bukók is. Csak azzal senki nem dicsekszik és nem köszönik meg a rossz tanácsot.
Azt sem szabad elfelejteni, hogy a tőzsde csak egy óriásira fújt lufi, virtuális nyerőkkel. Ez bármikor megfordulhat és lehet realizálni  a veszteségeket.
Régebben ha valaki 10%-os éves hozamot elért, címlapra került, most a napi duplázás is kevés.Ez szembe megy a közgazdaság tudományával. Így vagy egy óriási krízist tolunk magunk előtt, hála  a jegybankok manipulálásának, vagy át kell írni a közgáz könyveket.
riskmanagementisnice 2025. 01. 01. 12:19
Előzmény: #45  szieszta

Pénzkereset, életmód abszolút passzol ide, meg hát mindenki arról ír, amiről akar - de a lakás/ingatlanban sokszor ilyen magánéleti meg c****zós meg politikai hsz-ek dominálnak - na azt itt nagyon nem lenne jó, arra maradjon meg az.
illetve közéletnek, gazdaságnak is van helye, ha az szakmai alapokon van és nem érzelmi ventillálás.
szieszta 2025. 01. 01. 12:11
Előzmény: #39  riskmanagementisnice

A FIRE gondolom a pénzkeresetről szól és annak a legészszerűbb beosztásáról. Nem csak a tőzsdén kaszinózva megszerzett vagyon.
Ha csak szigorúan  a FIRE-hez lehet hozzászólni el fog halni ez a topik is.
Ha megnézed a sikeres topikokat, 60-70 százalék beírás nem szigorúan a témával kapcsolatos.
Ahol ezt megkövetelik, lassan elfogynak a hozzászólások és megy a süllyesztőbe.
maxhell 2025. 01. 01. 12:11
A 90-es évek közepén kezdtem dolgozni. Az első fizum kb. 75000 Ft volt. A rendszerváltás előtti időkben voltam gyerek. Akkor is mindenkinek kva nehéz dolga volt. Hitelre lehetett lakást venni, autót is (Wartburgunk volt :) még egy is hobbikert is összejött a szüleimnek, de hangsúlyozom, hogy  mindezen felsorolt dolgok, két felnőtt alkalmazott egész életbeli megtakarításaiból jött össze, hitelből, részletre. Nem nagyon dőzsölt senki sem. Több pénze csak a vállalkozóknak volt, akik kisvállalkozók voltak, vagy akik fusiztak, maszekoltak. Nem volt semmiféle tőzsdézésre lehetőség, sem tudás. 
Ezerszer könnyebb a mai fiataloknak, néhány tízezer forintból, már elegendő pénzügyi, tőzsdei tudáshoz lehet jutni, persze tanulással, szorgalommal, majd néhány százezer forinttal már akár a világ tőzsdei piacaira is ki lehet lépni online. Nem egy nagy truváj ennyit összeszedni akár alkalmazottként sem.
Csak nyilván mindenkinek az a nehéz, amiben éppen van, és nincs mihez viszonyítaniuk, de ezért írtam le, hogy nagy vonalakban milyen volt az átlagember élete akkor, amikor én voltam gyerek, illetve fiatal. Értve ez alatt két keresős alkalmazotti réteget, a bérből fizetésből élőket.
Freszelés 2025. 01. 01. 12:10
Előzmény: #41  riskmanagementisnice
Ezt látom én is főleg ha szűkítem a csóró, de tanult/képzett ismerősökre: jelentős része külföldön kötött ki. "Ha már csóró vagyok, akkor legyen nyugaton az."
Freszelés 2025. 01. 01. 12:08
Én személy szerint karriert nem tudtam csinálni, pedig nálam 22-32 között a heti 60 óra lazán megvolt. Ebben a tíz évben ha volt is szabadságom, akkor abból maszek meló lett vagy szakmai képzés. Sajnos karrier szempontjából senki maradtam, továbbra is mindenki a főnököm és nekem nincs egy úgynevezett alárendeltem sem, de a cerkám elég vastagon fog.
Ha most felkínálnának egy átlagos (magyar) felsővezetői pozit (milyen is az?) akkor megmondom őszintén hogy nem cserélnék anyagi és szabadság szempontokból sem. Nyilván itt nem egy OTP, MOL meg hasonló igazgatótanácsára gondoltam.
A (fat) fire még nincs meg. Még. Hogy visszakanyarodjak a témához.
riskmanagementisnice 2025. 01. 01. 12:06

Amiben egy mostani fiatalnak könnyebb, hogy külföld könnyen elérhető. Belelátok egy-két szakmába, vannak olyan helyek, ahol a frissen végzettek 30-35%-a eleve külföldön kezd, és akik közül itthon kezdenek, 2-3 év után mennek külföldre dolgozni.
Sok olyan sztorit láttam, hogy kimegyünk 1-2 évre megpróbálni. Aztán hopp, jól érezzük magunkat, jó a fizu, jön a gyerek, lakást/házat már itt veszünk és soha nem jönnek haza. Ilyen sztorit baráti körben meg céges körben láttam - nem túlzok - 15-öt biztosan az elmúlt 10 évben.

Topik gazda

kuliominer
kuliominer
3 4 5

aktív fórumozók

friss hírek További hírek