Én 64 körül venném, mert ott valami óriási erővel veszi valaki/valami. Simán lemehet 55-ig ettől függetlenül, de ennyit elbírok, ha ott kell elvágni a veszteséget. (Mármint ha tartósan alatta zár 2-3 napig)Bennfentesek vásárolják, saját részvény vásárlási program is van (tegnap 17M darab)ez alapján olcsónak tűnik. Duplázáshoz szerintem recesszió kell. Az ilyen cégeket akkor szeretik, ha nincs remény növekedésre, sőt, minden csökkenésbe vált. Akkor a fix összegekért előfizető ügyfelek hirtelen értékesek lesznek. Recesszióban a stagnáló lehet az első helyezett. Nagyon leegyszerűsítve azt mondanám, a kötvények árfolyamával mozog együtt: https://www.tradingview.com/x/Fjn4eNT7/ Recesszióban arra is lehet remény, hogy nőjön a profitabilitás, az energia és a munkabér kiadás csökken, meg minden kiadás, és a bevétel kisebb mértékben esik, ami fundamentálisan is alátámasztaná a növekedést, javuló P/E. A duplázás nagyon optimista, ha lenne, én 108nál eladnám. De ez nem mostanság lesz és addig sokminden változhat.
Köszi, hogy megosztottad a gondolataidat! Nézegettem a neten "profi" elemzéseket a cégről és elég negatívak voltak, lehet hogy inkább más céget kellene nézni helyette. Én eldobtam kis bukóval. Csütörtökön ex.div.date amire általában esni szokott az árfolyam, és várjuk a december 7-ét amikor kiderül hogy lesz-e egyesülés a three céggel. A céget növekvő adósság, csökkenő profit jellemzi. A menedzsment kb 30 éve ül a helyén. Lehet, hogy nem ok nélkül olcsó. Látsz rá reális esélyt, hogy innen esetleg duplázni fog?
Az, hogy az SP500 P/E-je 30 legyen évente legalább 20% növekedést feltételez. Mindenkire rábízom, hogy mennyire találja ezt valószínűnek főleg, hogy az SP500 nyereségének 25%-át mindössze 8 cég hozza össze. 75%-on osztozik a többi 495 cég. Ebből is látszk, hogy az SP500 ETF nem annyira diverzifikált mint az elsőre tűnik.
Ha ez a 3 részvényem lenne, az Intel lenne az utolsó, amit eladnék közülük. Wizz - jók az eredmények, de recesszióval és főként geopolitikai feszültségekkel riogatnak. A geopolitika lassan már csak jobb lehet, így akár most is megindulhat, a napi chart ígéretes: https://www.tradingview.com/x/ByC6IvJW/ A Raiffeisen jóval ijesztőbb, szerintem nemcsak 18 alá fog lemenni, hanem akár 14 alá is: https://www.tradingview.com/x/qszWuqez/ Nyilván az orosz-ukrán-eu-usa feszültségek oldódása bármikor a mostani sáv fölé lökhetik. De a piac jelenleg nem hiszi azt hogy ez a helyzet megoldódna hamar.
Pár hete, amikor a Rafi 18.5 Euró körül volt, írtam itt, hogy le fog menni 18 Euró alá. Kár, hogy nincs szabad pénzem venni, mert Intel-lel és Wizzair-rel mínuszban vagyok. Egyébként ebben a 3 cégben látom a mai árak mellett a legnagyobb fantáziát. De jó lenne, ha az Intel ára úgy emelkedne, hogy a másik kettő még nem emelkedik, és akkor az Intelt (egy részét) bizonyos árfolyam mellett le bírnám cserélni valamelyik másikra a kettő közül. Kérem majd az égieket, hogy segítsenek... Emlékszem, 4 éve fohaszkodtam, "Istenem, de jó lenne 10 millió Forintot nyerni a tőzsdén !" Akkor az égiek meghallgattak, és nyertem is. Utána el is vesztettem : a csúcson kell abbahagyni... Ha mégegyszer nyerek, kiszállok Komolyra fordítva a szót : Vajon a Rafi és a Wizzair mikor lodul meg ?
Ugyanakkor a heti charton a Vodafone már sokkal szebb, az 50 heti mozgóátlag tartja, és a Volume profile azt mondja, 65.90 a 'line in the sand': https://www.tradingview.com/x/5CP2SVWe/
Polytec továbbra is esik minden héten, nap, és a nap minden órájában. Január 1.-től Martin Resch (ex-Magna) lesz az új COO, ha valaki szereti a fundamentumokat vagy bízik egy jó menedzserben (ami eddig hiányzott a Polytecből azt hiszem).
Nálam jobban senki sem szereti a technikai elemzést, de: -Oldalazó trendben a mozgóátlagok nagy része nem sokat ér, összevissza metszik egymást, és a Vodafone másfél éve beszorult egy sávba -A 200-ast az 50essel szokták kombinálni, a 20-ast talán a 100-assal? A 200-as mögött az a 'hagyomány', hogy majdnem egy évet foglal össze (természetesen kriptopénzekre ez nem igaz) -Sokan vannak olyan szigorúak, hogy azt mondják, emelkedő mozgóátlagok metszése a golden cross és csak akkor death cross ha mindkettő esik (de ha a 200-as is lefelé mutat már, akkor szerintem túl késő) -A chartra ránézve az árfolyam és a 200-as viszonya fontosabb, korábban egy alacsonyabb, 63.xx mélypontot vártam, és ezt fenntartom továbbra is -Végezetül meg vissza kell nézni a chartot, mi működött technikailag és mi nem. A 200/20 mozgóátlag akkor jó, ha korábban is jól jelezte a csúcsokat és mélypontokat a Vodafone-on. Sokszor, ha valaki azt mondja egyik vagy másik részvényt nagyon jól tudja tradelni, az nem jelent mást, minthogy az ő módszerei azon a charton működnek, másik részvényen meg nem.
Thyssen jelentett ma, bár veszteséget, de az FCF tetszik pár elemzőnek. Gondolom short squeeze is van, mert tényleg agyon van verve. (Itt szeptember elején vetette fel a nevet Sunboy75)
Azért a 300 ezer € bennfentes vásárlás nem a piacot mozgatja meg, hanem arra utal, hogy valaki, aki a falakon belül van, olcsónak tartja a részvényt, vagy jön valami bejelentés, ami emeli az árfolyamot.
Az indexek értékelése P/E és osztalék alapján bevett gyakorlat. Pl. az SP500-ra azt mondják, 15-ös P/E mellett olcsó. Ez ma éppen 30-on áll, tehát nem olcsó. Ezeket ma már automatikusan kiszámolják weboldalak, és segítenek meghatározni, mikor olcsó egy index. Pl. ha nagy crash lesz, hiába nézegetjük a 2008-as szinteket, mert az infláció miatt a P/E érték hitelesebb. Igaz, a legutóbbi korrekció során se ment 20 alá, és simán lehet 40 is, mint 2021-ben volt. Lényeg hogy ez egy létező és gyakran használt mérőszám.
Eurós részvények vitasarok