Egyébként a MOLnak sem fizettek egy kanyi vasat sem a Horvátok, hiába a független bíróság jogerős döntése! Úgy tűnik, hogy bárhol a világon csak a kis embereknek kell betartaniuk a törvényt. Országok között ez nem működik, a Magyarok sem fizetnek az EU-nak. Jól működik mindenütt a jogállamiság, amíg a járművezetőkön meg a vízi akác begyűjtőkön kell behajtani a büntetést. Magasabb szinten viszont tehetetlenség van!
Én meg úgy vagyok vele, hogy a tőzsdére szánt pénzt egy-három papírba teszem bele maximum, amelyekben a legjobban megbízom, illetve ezek most csak EUR-s részvények lehetnek. PMÁP kamatcsökkenéskor a piaci helyzet függvényében fogok dönteni a benne levő pénz sorsáról.
A szabályrendszer az az lesz, hogy folyamatosan építeni fogom le az egyéni részvényeket és azok mennek ETF-be. Most durván 20% ETF van, ezt akarom megfordítani 80/20-ra. Persze szeretnék jó helyen kiszállni mindenből! :) Nagyja zöld egyébként, elméletileg sima ügy lesz. ETF mellett szól még talán, hogy kisebb lesz a késztetés hogy folyamatosan nézegessem, plána trade-eljem őket, nem, buy and hold "forever". Nulla agymunka, nulla hibázási lehetőség, nulla jutalékot fizetek az egyszeri meglehetősen alacsony díjon túl.
Ez így teljesen rendben van. Én az indexek kapcsán reflektáltam , hogy érdemes elgondolkodni a mostani beszállás kapcsán ( nem az ath a legnagyobb gond hanem a magas p/e értékeltség 30 felett historikusan is igen magas).
Az én szabályom pl a tőke max 10%-a mehet egyedi részvénybe, azon belül max 2% egy bizonyos részvénybe. Ez nagyon kockázatkerülő, de passzol az élethelyzetemhez és a személyiségemhez. Elfogadom, hogy másnak más szabályai vannak, Péter is valami szabályrendszert próbál magának felépíteni, úgy vélem.
Az, hogy most sp500 ment fel tulajdonképpen szerencse kérdése. Értékelni az indexet szinte lehetetlen (minden benne kévő céget értékelni kellene és aztán súlyozott átlagot számolni). Ha visszenézed a charthát volt, hogy 14 éven át semmit sem hozott. Egy céget sokkal inkább lehet értékelni. A2%-os szabálkyal az a gond, hogy ez 50 cég. Ennyit szinte lehetetlen követni, értékelni, pénzügyi jelentéseit átnézni és időben reagálni ha lépni kell.
Kiváló példa, Péter mondjuk vett volna 5 db részvényt, és elég egynél mellé nyúlnia, és már viszi is a többi hozamát. Nem mindegy, hogy a teljes tőke 1 db egyedi részvényben van, vagy a teljes tőke 5 db egyedi részvényben van, vagy a teljes tőke 20%-a van összesen 5 db egyedi részvényben. Nálam pl van egy 2%-os szabályom, egy bizonyos részvény nem mehet a teljes tőke 2%-a felé. És pont az említett Bayernél jött ez nagyon jól, miután kb a 6. vásárlásom volt, és ezt akkor benéztem, de nem is buktam miatta annyit, ami nagyon fájna. Lehet, hogy a szabályommal lassabban haladok előre, de van egy komoly fék beépítve, hiszen a legszebb cég is mehet a süllyesztőbe egy pillanat alatt, ha visszanézünk a világtörténelembe.
Arra reflektáltam, hogy az indexek ath-n vannak, vegyünk inkább egyedit helyette. Az egyedinél sokkal nagyobb a hozam elvárás is, és Péter is írta, hogy diverizikálni akar, 5 részvény az pedig nem egy túl nagy diverzifikáció. Az index az viszont komoly diverzifikáció és az ETF-ek korában nem is drága mulatság. Ha visszanézünk, és sose vettünk volna akkor, ha épp van pénzünk és ath-n volt az index, akkor igen sok pénzről mondtunk volna le. Konkrétan az SP500 kb egy évvel ezelőtt már ATH-ra ment, és onnan folyamatosan emelkedett, közben sokan (én is) kételkedtünk benne, hogy ez meddig mehet. Aztán van akit ez nem érdekelt, van aki egy idő után belátta, hogy épp nagy ralli van, valaki azóta is a partvonalon áll. Én pl júliusban aztán mégis vettem SXR8-at 537 EUR árfolyamon. Most, hogy már visszafordult a 604 EUR csúcsról, csak 590-en áll, de még mindig jó vételnek tűnt, pedig komoly ATH-n vettem már akkor is. Egyedi részvények más történet szerintem is.
Nézzük meg az áltakad említett módszereket ugyanazon a konkrét példán keresztül: 1.Az egyik, hogy ha van pénzünk, nem okoskodunk, hanem azonnal vásárolunk.Mondjuk 2 éve volt pénzem és vettem Bayert 50 euroért mert az elemzői célár 75 euro volt.Eredmény bukta. 2.A másik, hogy egyenlő részletekre osztjuk, és időben eltoljuk a vásárlást.2 éve 50 -ért vettem Bayert majd később még 45-ért majd 40-ért.Az eredmény bukta. 3. Bayer leesett 35 eurora ( ez az alja?) veszek belőle.Eredmény bukta. 4.Másik veszélyes dolog, hogy az ember túlagyalja, hogy mit vegyen.Nem agyalom túl 2 évvel ezelőtt rögtön veszek Bayert.Eredmény bukta. 5.Hosszabb távon a legrosszabb, ha a döntésképtelenségünk miatt nem veszünk semmit. Nem veszem meg 2 éve a Bayert mert döntésképtelen vagyok és így még mindig megvan a részvényenkénti 50 eurom. Ebben a konkrét példában ezzel jártam a legjobban.
Az időzítés az én értelmezésemben nem időpontot jelöl hanem azt, hogy akkor vegyünk ha adott pénzért a lehető legmagasabb értéket kapjunk. Ez nem egyenlő az aljvadászattal mert egy általam értéktelennek tartott cégbe akkor se szállok be ha ingyen adják.
Lustaport ír az időzítésről. Van több technika is, a tapasztalatok szerint ezek közül hosszú távon két jó van. Az egyik, hogy ha van pénzünk, nem okoskodunk, hanem azonnal vásárolunk. A másik, hogy egyenlő részletekre osztjuk, és időben eltoljuk a vásárlást. A fenti kettőhöz képest rosszabb eredményt szokott hozni az aljvadászat. Másik veszélyes dolog, hogy az ember túlagyalja, hogy mit vegyen. Hosszabb távon a legrosszabb, ha a döntésképtelenségünk miatt nem veszünk semmit.
Ezeket a tanulmányokat mindenki ismeri viszont ez fundokról szól akik milliárdokat kezelnek. Ők az összeg nagysága miatt nem tehetik meg azt amit mi igen: célzottan 1-2-5-10 cég részvényeit venni csak.
Amúgy veszek majd SP500-at meg All World-öt. Szerintem csak szerencsével tudnék jobb hozamot hozni akár csak középtávon is részvény szelekcióval. Merthogy mit tom 5 részvény bejönne, amit választok, de a hatodikat valami váratlan esemény bedönti és elviszi a profitot a többitől.
Eurós részvények vitasarok