Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Pontosan, magyarul sikeresen hazavágtuk jó néhány ágazat mellett (napokig lehetne sorolni), a hazai élelmiszer ipart is (amik elsősorban a belső fogyasztásra támaszkodnának).
Túladóztatjuk a fogyasztást. Megöltük a versenyt. Export orientált növekedésünk van fogyasztás orientált növekedés helyett. Ezek gazdaságpolitikai alappillérek, és úgy tűnik, sikerült olyan kombinációt összerakni, ami a jelenlegi helyzetben egyszerűen nem működik.
Én azt gondolom, hogy ár árszínvonal (elsősorban az élelmiszeren) jelentősen felzárkózott a hanyatló nyugat szintjére, én (de legyen ez az én bajom) nem látok felfelé teret +10-15% os emelésekre, jelenlegi forint/euró árfolyamon. 2-3 éve folyamatosan nő a jelenősen olcsóbb import termékek mennyisége (élelmiszer) a fogyasztási kosarunkban (szerintem nem csak nekünk). A szolgáltatások nyugat európai szintű felzárkózásához minőségbeli váltás is kellene (de nem lesz). Én egyedül abban látom a megoldást, hogy beesik a fogyasztás (vele együtt egy csomóan okosban oldanak meg mindent) és ez egyszerűen kikényszeríti az árak csökkenését előbb vagy utóbb. Az hülye aki nem látja, hogy külföldre jár nyaralni és vásárolni a magyar. Vagy tényleg annyira fogyatékosok, hogy elhiszik, azért esett a dohánytermékek fogyasztása MO-n,mert letették a cigit? Ott vannak és elérhetőek a neten visszamenőlegesen a Nagybani árak. Olaszban (Punta Sabbioni) a tengerparti zöldségesnél azt hittem meghibbanok mikor megláttam a szőlőt meg a nektarint 0,99 Centért/kg, mikor itthon meg majdnem a duplája volt az idénygyümölcsnek, ami a saját hazádban terem, nem az importról beszélek.
Lassacskan talan mindenkinek kinyilik a csipaja,hogy nincsen ingyen ebed a piacon,es ha a kormany ad,azt tobbszorosen visszaszedi. Aki meg mindig brusszelezik,meg haborus inflaciozik,az nyugodtan tegye fel a kerdest,h vajon miert fizet mar regota piaci ar felett a gazert,es csak itthon. Elhiszem,h kenyelmetlen belatni,h f.szra lettek huzva a hivok,meg mi is,de ha kesik ez a belatas,annal kesobb tortenik meg ra a reagalas. A problema megoldasa a problema felismeresenel kezdodik. Persze ha ezek utan is behuzza a fidesz,akkor ennek az orszagnak nem mohacs,hanem valoban egy zsarnok kell,aki a vegtelensegig nyomorgatja a nepet. Mert a nepnek ez kell. Majd 2030ban elmondjak,h mostmar 2050re tenyleg utolerjuk Romaniat,csak egy kicsit meg turni kell...
Kétpúpú teve. Ár-bér spirál. Az alkalmazottnak emeli a bérét, a költségei emelkednek, ha túl akar élni, árat emel, aztán észreveszi, hogy az emelés után is beállnak a sorba a lángosért, legközelebb már bátrabban emel. És amit ma már írtam a kebabhoz, az emberek azt érzik, ami a gyakran vásárolt termékeknél éri őket. Ha a havi rezsi nem nő, de csak egyszer találkozik vele, azt kevésbé érzékeli, mint a mindennapi lángost.
Én úgy értelmezem, hogy a ft a wc papírral egyenértékű vásárlóerő: 0. PErsze jönnek itt a nagy hírek,h mennyire emelték a minimálbéreket 3x-ára, 10-14 év alatt, csak az árak is legalább ennyivel ugrottak, azt elfelejtik mondani. egy új autó ára egy fapados "X " márka, 3,3 milla volt, most ugyanez a fapados autó 6-7 millió, ráfogták az alkatrész-chiphiányra, ami elvileg már nincs. tehát szépen tessék visszavinni az árakat, ahol voltak?! lófityiszt fogják visszavinni, dübörög a gazdaság, a cégek profit-éhsége. el lehetett adni 6-7 millióért is, ott ragad az ár, mint takony a falon. ugyanígy M. Telekom és társai jót röhögnek a markukba az infla emelések miatt.
Az EURHUF árfolyama szakadt el a boltban tapasztalható váráslóerejétől. Úgy gondolom leírtam. A botlban tapasztalható drágulás jóval nagyobb mint amennyivel az EURHUF romlott.
Azt vettem észre az utóbbi hetekben hogy ismét meglepetések érnek amikor élelmiszert vásárolok. 3 általam gyakran vásárolt példa a Lehel piacról : Fokhagymás lángos 500-ról 600 Ft-ra. +20% Rántott gomba 2900-ról 3200 Ft-ra. +10% Gyros pita: 1400-ról 1800 Ft-ra. +28% --------------------- Mintha éledezne ismét az infláció... Jöhet a 2. kör a grafikonon? Múltkori 25% után most hol lesz csúcs? (hivatalos)
hónapos bollinger közép (csökkenő) 386.5, talán a 386.2, talán. hetes (emelkedő) bollinger közép 388.5 hónapos RSI sávozik felfele, ha egy "zászló" jön. 365 benne van, bár ahhoz nem tudom mi kell...
Nálam továbbra is az euró felhalmozás van porondon. Ez nem jelent mindennapi euró vételt,de ha épp úgy áll a szabad pénzegyenleg és az ár is vonzónak tűnik,akkor veszek.
"a 380-400-as sávban folyhat a kereskedés az év hátralévő részében. A jegybank nyilvánvalóvá tette, hogy nem tolerálja a jelentős gyengülést, viszont az erősödést akadályozhatja a szűkülő kamatprémiumunk, illetve a költségvetési stabilitással, adósságpályával kapcsolatos kockázatok."
Ezt írtam én, hogy a Ft árfolyama elszakadt a Ft magyarországi váráslóértékétől. És ok ebben valamilyen szinten benne van az is, hogy a külföldi devizák is romlottak, de a mértékek továbbra sem stimmelnek. Én 450-500 közé tenném jelenleg a Ft vásárló értékét (import termékeknél ilyen árakat látok). Ha ez pedig mind a kamat támszataná a nagyon nagyon sokba kerülne a jegybanknak. Vagy ti ezt hogy gondoljátok ? A lakások ára, az élelmiszer ára, a tartós fogyasztási cikkek ára többet ment fel, mint amennyit romlott a Ft....
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)