Topiknyitó: Törölt felhasználó 2014. 02. 20. 15:09

EUR/HUF  

Sziasztok!

Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.

Szóval EUR/HUF.

308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.

Real:313 (ma volt 314,7 is)
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
Törölt felhasználó 2023. 04. 18. 13:00
Előzmény: #42299  fpeter1982
Kezded már kapisgálni a dolgot, a feladatnak valószínűleg nincs jó megoldása. És térjünk vissza az eredeti kérdés feltevéshez, honnan is indultunk: túl magas a 18% kamat, és megkérdeztem, hogy mi lenne ideális?
Tökéletesen leírtad, hogy a 18% tartása miért nem jó. Csak azt nem tudod leírni, hogy mennyire is kellene levinni ahhoz, hogy ez jó legyen, és kb mi lenne a hatása két másik paraméterre. Pedig csak ezt az "egyszerű" dolgot kérdeztem meg.
Vannak erre modellek a jegybankban, hidd el, amiket lefuttatnak, és nagy valószínűséggel le is futtatják azokat, és nagy valószínűséggel a gép valami olyasmit dobott ki az elmúlt hónapokban, hogy maradjon inkább így.
fpeter1982 2023. 04. 18. 12:50
Előzmény: #42298  Törölt felhasználó
Jah hogy most már ne csak egy megoldást szállítsak, de az tetszetős legyen Vikornak is? Bocs, kidolgozok egy olyat is, de felét előre kérem a pénznek. 550 millárd+ÁFA
Törölt felhasználó 2023. 04. 18. 12:46
Előzmény: #42297  fpeter1982
Viktor erre azt mondja, hogy köszi, őt 2/3 megválasztotta, kedves, hogy leírtad a listádat, de ezek szóba sem jöhetnek. Mi lesz akkor?
Néztem tegnap az álommelót, odahívták Gáspár Lacit, hogy forgassanak vele valamit, ő pedig csak annyit mondott, hogy nem. Ő ugyan ki nem mondja, hogy büdös a szája. Ugye milyen nehéz volt az egyébként nagyon okos és szimpatikus versenyzőknek megtalálni egy másik, nehezebb megoldást?
Az egyszerű megoldás nem működik, nem lehet elküldeni Viktort, mint ahogy tegnap se küldhették el a Gáspár Lacit.
fpeter1982 2023. 04. 18. 12:40
Előzmény: #42287  Törölt felhasználó
Tessék itt a megoldás, ha már ilyen erőszakos vagy: 
- EU által képviselt értékek betartása, ha már tagok vagyunk. Ide értve a jogállamiságot és a ügyészségbe belépést. 
- Fair belső piac, mutyi mellőzése vagy legalábbis ésszerű keretek közé szorítása, ha olyan létezik. NATO által képviselt értékek betartása, ha már tagok vagyunk. 
- A lehető legtöbb pozícióba szakértő embereket ültetni, akik ténylegesen dolgoztak a területen és eredményeket tudnak felmutatni. 
- Tudás alapú társadalom alapjainak lerakása. 
-Kiszámítható gazdaságpolitika, rendeleti kormányzás azonnali feladása. 
-Minden lényegi változtatás egyeztetése a szakmával és / vagy a lakossággal vagy azok képviselőivel.
Kezdetnek ennyi. Persze ez mire beérik 1-2 évtized. Ami idő egyébként pont rendelkezésre állt korábban, egy kevésbé kihívásokkal teli, sőt konjunktura időszakban.
Törölt felhasználó 2023. 04. 18. 12:39
Előzmény: #42295  bendgeuz
Egyetlen export cég se szenvedett 2022. januárban 347 Ft-nál. Aztán iszonyat boldogok voltak tavaly októberben 434 Ft-nál (no persze import arány függvényében). Ahhoz képest most szenvednek.
A fő gond nekik, hogy nem tudnak rendesen tervezni, illetve már rég kidobták a kukába a tavaly ősszel összerakott terveket, és azóta szerintem a többség már legalább kétszer újratervezett.
A cégeknek stabilitás kellene már, kb mindegy milyen árfolyamon, ők majd alkalmazkodnak.
bendgeuz
bendgeuz 2023. 04. 18. 12:29
Előzmény: #42294  bendgeuz
Lassan 20%-ot erosodott a forint a melyponthoz kepest. Az arak ekozben legalabb 20%-ot emelkedtek. Aki teheti, kulfoldre jar vasarolni, az export cegek szenvednek, a kamatok giga koltsegeket jelentenek. Hogy kovetkezik mindezekbol, hogy a jegybank jol vegzi a dolgat es jo a 369-es euro arfolyam? 
bendgeuz
bendgeuz 2023. 04. 18. 12:28
Előzmény: #42291  Törölt felhasználó
Legfontosabb feladata általában a fizetőeszköz értékének megőrzése; ez a mai modern jegybankok esetében leggyakrabban az infláció alacsony szinten tartását, az árak stabilitásának biztosítását jelenti.

Kettobol semmi! De majd most :) 
Törölt felhasználó 2023. 04. 18. 12:26
Előzmény: #42292  tanrek
Miért b@sztak el valamit, ha olcsóbb a benzin Bécsben, mint Budapesten? Majd a piac kezeli ezt az egészet, nem kell ebbe beleszólni, majd a román kamionos Bécs környékén fog tankolni, stb.
Te most kb nem érted, hogy az Endevour hogyhogy nem esett le, és hajtogatod, hogy pedig le kellett volna esni, hiszen a Challenger is felfelé indult, aztán leesett.
tanrek 2023. 04. 18. 12:21
Előzmény: #42287  Törölt felhasználó

Gondolom amikor te a Challenger kilövését nézted, akkor sem merted megállapítani, hogy valamit nagyon elbasztak, amikor a darabjai már hullottak vissza az óceánba.... Mert ugye ilyent csak akkor jelenthetünk ki, ha tudjuk rá a megoldást is...
Eszméletlenül bugyuta ez a "ha nem tudod a megoldást, ne kritizáld" szemlélet. Az ilyeneknek mindig csak szar kaját szolgálnék fel az étteremben...
Törölt felhasználó 2023. 04. 18. 12:17
Előzmény: #42288  bendgeuz
A jegybanknak nem feladata a költségvetés tervezett árfolyamának biztosítása. A jegybanknak két fő feladata az árstabilitás és a forint értékének megőrzése (mindkettő egyaránt). Tavaly egyik sem sikerült, idén úgy tűnik, jobban teljesítenek majd.
resone
resone 2023. 04. 18. 12:12
Előzmény: #42283  Boomer
én inkább most leszúrásra vagy oldalazásra számítanék, de benne van a felpofozás is, trendvonalig. Jóslásokba nem bocsájtkoznék, valószínűségekről tudunk beszélni.  
Törölt felhasználó 2023. 04. 18. 12:08
Előzmény: #42285  Boomer
Nyárig kb sehogy, vagy ha lesz, akkor annak valami ma még ismeretlen pozitív külső oka lesz, pl a gázár lemegy nulla közelébe (mióta láttam a Covid idején negatív olajárat, már semmin se csodálkoznék).
bendgeuz
bendgeuz 2023. 04. 18. 12:06
Egy dolgot segitsetek nekem megerteni. Ki izmozik kivel ebben a jatszmaban?

"immár jóval gyengébb forintra alapoz a kormány: 410,8-as érték szerepel az átírt (2023-as) költségvetésben, míg előtte 346-os kurzussal számoltak"

Ha tehat a kormany 410,8-as euro arfolyammal szamol, akkor a jegybanknak nem ezt kene tamogatni? Teljesen borulhat a koltsegvetes, ha 10-15%-kal ala van tervezve. Ergo dupla szopasnak nez ki, a koltsegvetesi szamok se fognak stimmelni (exportbol peldaul) es a jegybanki giga kamat-vesztesegeket (18% ON, 13% alapkamat) is a koltsegvetesbol kell kipotolni. 

Roviden: ez a forint ero megint a Matolcsy - Marcika belharc mellekhatasa?
Törölt felhasználó 2023. 04. 18. 12:06
Előzmény: #42282  tanrek
Te vagy ma a második olyan fórumtárs, aki nem megoldást próbál írni a dolgokra, hanem úgymond felhívja a figyelmet a tarthatatlanságra. 
Nem a te feladatod a megoldás, de szerinted tarthatatlan, hogy így van. Miért tarthatatlan? Mikor teljes foglalkoztatás van, mindenki dolgozik idehaza, és a pék mégis drágábban állítja elő a terméket, mint Bécsben, pedig a munkabér alacsonyabb. Talán lehet, hogy a pék nem elég hatékony? Talán túlzottan is támogatva van ingyen hitelekkel, és ezért sem elég hatékony? Hát akkor ha nem bírja a versenyt, és el fog bukni, senki sem sajnálja érte.
EURHUF_goes_to_haven 2023. 04. 18. 12:04
Előzmény: #42254  Törölt felhasználó
Te valami rendeletet emlegettél, nem a szabolcs hírekből kéne egy facebook poszt alapján egy ilyen ügyet kezdeményezni nem ? Én a megyeri jogú város honlapjára várok már valami infót de nincs..
Boomer 2023. 04. 18. 12:01
Előzmény: #42280  Törölt felhasználó

igen de mikor jöhet?
azt írták itt korábban hogy majd valamikor nyáron/nyár végén jön a nagy csökkenés a bázis hatás miatt.
Addig tartani kéne az erős kamatot de közben a költségvetés rekord hiánnyal küzdött már februárban.
Akkor hogy lesz ebből kamatcsökkentés rövid távon?
EURHUF_goes_to_haven 2023. 04. 18. 11:58
Előzmény: #42242  Törölt felhasználó
1 a rendelet amire hivatkozol minde 2 percben firkálják át... nincs konszenzus... 
2 . ezt tisztán feltételezésnek veszem a te részedről. Mert ugyanígy voltak besúgók magyarországon is. Ezt általánosságban kijelenteni két-három komplett néppel szemben... én tapasztalatból beszélek, de meg nem tudom honnan. 
ON Topik. Ez a 370 továbbra is kemény dió. Csak nehogy megszólaljon valamelyik csodatevő...
Lásd Matolcsy tegnap, hogy a 2-3 gyerekesek több nyugdíjjat is kapjanak... Hát meg a kis faszom.. nem elég, hogy ők kapnak CSOK, babaváró, nagycsaládos + adókedvezmények + autó vásárlási kedvezmény, hogy a közművekből több a nekik jutó "rezsi" csökkentett, de még a nyugdíj amibe fentiekből fakadóan kevesebbet fizetnek be , mégis többet kapjanak... hát milyen fair nem ???NEM!!
https://www.penzcentrum.hu/nyugdij/20230417/hozzanyulna-a-nyugdijakhoz-matolcsy-gyorgy-ez-nem-igazsagos-nem-fenntarthato-1136117
Boomer 2023. 04. 18. 11:57
Előzmény: #42273  resone

Akkor ha jól értem vársz te is egy felfelé korrekciót - mondjuk 390
Majd mikor 36x lesz megint akkor kamatcsökkentés ?
tanrek 2023. 04. 18. 11:51
Előzmény: #42281  Törölt felhasználó
Én sehogy sem tervezem elérni, mert nem ez a feladatom, de mivel eleve az árfolyam alapján tudjuk összehasonlítani a különböző devizákban az árakat, így vagy az árfolyam, vagy az árak nincsenek ott, ahol egy egyensúlyi piacon lenniük kéne. (nem mellesleg, ki mondta, hogy itthon kéne olcsóbb legyen?)
Törölt felhasználó 2023. 04. 18. 11:46
Előzmény: #42279  tanrek
Már csak azt áruld el, hogyan tervezed elérni, hogy a kenyér és a benzin olcsóbb legyen idehaza, mint Bécsben? Azzal, hogy 370 helyett 410 az árfolyam?

Topik gazda

Karterab
1 1 1

aktív fórumozók