Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Hogy mire kell nekik? Hát szerintem aggódnak, hogy max gyújtósnak lesz jó és totál elveszti az értékét. Tulajdonképpen ebben a háborús helyzetben nem meglepő a a stabil valutákba menekülés, nem beszélve a kormány hihetetlen jó ütemérzékéről, hogy pont tavaly tavasszal sikerült eszkalálni a vitát az EU-s pénzek körül, + még mindig az oroszokat védik elég vehemensen (lásd: szankciós listáról lehuzogatás).
“nem a pánik szerű deviza vásárlásra gondoltam, hanem arra, hogy a forinton megkeresett kamatokat devizára váltja részben felhalmozási céllal, részben külföldi fogyasztási céllal. ” Nem értettelek félre. Egyik nem zárja ki a másikat. Azért írtam indikátor és/vagy egy folyamat kezdete. Ha úgy tetszik folyamat indikátor :). Az MNB szerint a lakossági megtakarítások (készpénz) egy része tűnt el… s nem arra gondoltak amit az infláció szívott fel. Ők se tudják. Ha folyamat akkor Q4 is látni lehet majd stb..
Nalam az EUR/USD pár egy kritikus szint alá zárt tavaly. Nagyon hosszú TFn nézve. Ezért óvatos vagyok. Inkább Goldi pártján állok még. További dollár erő jöhet.
Félre értettel, nem a pánik szerű deviza vásárlásra gondoltam, hanem arra, hogy a forinton megkeresett kamatokat devizára váltja részben felhalmozási céllal, részben külföldi fogyasztási céllal. Nem tudom megsaccolni sem, hogy ez utóbbi mennyire valós. Az, hogy a környező országokba az üzemanyag sokkal olcsóbb, biztos jelent egy elszívó erőt, illetve, ha ott vagyok akkor már be is vásárolok. Ez egy lassu folyamat, de ha rá kap a nép akkor szerintem lehet hátasa a deviza háztartásra, illetve a költségvetésre is. Nem tudom, hogy, erre értetted e a folyamat kezdetet, vagy a tudatosabb megtakarításra, mindenesetre Zsiday után szabadon az Euró bevezeti önmagát. Lehet, hogy igy lesz.
Ez lehet, de szerintem nem az USD-vel szemben. Pont itt elemezgettük egy kollégával, hogy mennyire túl van értékelve az USD, ez még 420-430 körül volt.
Hát az vidám lenne, de szerintem lesznek még csavarok a történetben. Egy biztos, hogy nem az fog történni, amit a többség vár. Azért azt látni kell, hogy az USD/HUF pár az nagy erővel kitört a 2000es csúcs a fölé. Most megy egy visszateszt. Ha nincs behalt kitörés, akkor bizony keserves évek várnak hosszú távon a forintra....
“Amíg nem csinálja ezt Mari néni is..” Az MNB adatai szerint múlt év Q3-ban volt egy nagy arányú lakossági deviza váltás(valuta vásárlás). Szóval mondhatni ez meg volt. De nem hiszem, h ez feltétlenül jó indikátor, lehet egy folyamat kezdete is egy pici, nyitott, fejlődő gazdaság esetében, melynek saját valutája van.
Szerintem aki ide ír, az most vásárolja, és akkor adott el. 430-nál azok a Mari nénik vásárolnak, akik 100% HUF-ban csücsülnek, és pánikolnak, hogy "most mi lesz".
Itt egy kicsit el vagytok csúszva. Sokan mondtuk, hogy Ft vissza 400 alá, jó részét meg is játszottuk. Halleluja! De soha nem az a kérdés, hogy mennyi volt, hanem, hogy mennyi lesz. Arra mondj valamit, mert "abból élünk"😊
Továbbra is egyszerű a képlet. Forint lakossági kötvény devizával fedezve. Kinek, kinek izése szerint. Nálam most a 30% nal alig több. Az alá sose. Kamatok átváltása devizára. Ennyi. Nem kell szerintem túl misztifikálni most. Könnyű pénz. Amíg nem csinálja ezt Mari néni is , addig lehet. Ha elkezd a magyar tartósan külföldön bevásárolni és megnő a Mari nenik deviza igénye akkor lehet baj. 393 nal vettem egy kicsit. Nagy kérdés, hogy mit csinál a dollár 360 körül.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)