Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
- Nem törvényszerű, h az államadósság csökkentéséhez le kell értékelni a forintot, még akkor se ha nemzeti valutában denominált az adósság nagyobb része, igaz egyszerűbb megoldás a kamatterhek szempontjából. - Nem elsődleges cél az államadósság csökkentés válság idején. Az egyensúlyi folyamatok fenntartása is elégséges. Kérdés inkább az, ez az egyensúly mennyire létezik, illetve fenntartható, pláne ha a nemzetközi környezet negatív irányba változik….
A múlt év júliusában benyújtott 2023-as költségvetésben 370ft-s EUR árfolyam szerepelt ezt módosítottak a rendeletben 377-re. A 2022-és költségvetés esetében ez 354ft volt.
A tavalyi évre volt tervezve 370 átlag, ebből a tervezettből lett 400 körüli átlag ár. Az idei évet tervezték 400.-al...... Az államadósság csökkenéséhez az idén, 14-15%-al kell leértékelni a forintot..... Az 460 lenne év végére.....
Az EU-s pénzek a központi költségvetés pénzügyi egyensúlyához járulhatnak hozzá, mivel a magyar gazdaságba kívülről befolyó forrásnak minősülnek, s szemben a felvett kölcsönökkel 1. Nem kell visszafizetni 2. Nincs költségük se, értsd kamatot se kell fizetni utána Így olyan forrás, mely nem terheli a központi költségvetést. 3. Átváltáskor az árfolyam nyereség plusz forrásként csapódik le a költségvetésben…kvázi talált pénz.(költségvetés 370 Ft-os EUR tervezett az idei évre eredetileg, múlt évre még alacsonyabbal. Aztán ha jött volna pénz decemberben 400 Ft-s lett volna átváltás…laza 10% árfolyam nyereség). Most a EU-s támogatások eredeti/elvi céljának hatásától vagy a optimális esetben megvalósuló multiplikator hatástól tekintsünk el.
Köszi a pontosítást, évekkel ezelőtt folytam valamennyire bele, hellyel-közzel akkor azért jól emlékeztem. Igazából arra akartam volna reflektálni, hogy EU-s pénzekkel nem igazán lehet az MNB-ben bűvészkedni, legalábbis nem érdemben.
Kia jobban szállit persze nem minden modellt. Most azert mert mondasz 1-2 kiugro peldat azt nem kell lealtalanositani a teljes autoiparra... pont annyira csacsisag mind 1 mondatban nyilatkozni az ingatlanpiacrol...
Az építőiparnak három ellensége van ( vízszintes, függőleges, és a derékszög) a mezőgazdaságnak négy : tavasz nyár ősz tél. Új vadászpuska és másik dzsipó akkor is lesz ha bukfencet vetnek a díszparasztok.
És ezt te hol olvastad ? Van olyan beszállító Tier 2, aki 20 helyett 40-50-60 hetekre ad szállítási időt. (szerszámhoz kötött alkatrészek) illetve az árakat jó ha 1 hónapig tartja, de lehet még akkor se....
Kohéziós Alap, Regionális Fejlesztési esetében majd 100% a nemzeti, központi költségvetés előfinanszírozása, számla benyújtás után jön az EU-s pénz(évvégi HUF erősödéssel oka- részben), ez biztosítja egyébként az OP-ban az ellenőrzés s a forrás megvonás lehetőségét. Szociális alap esetében vegyes programok vannak. KAP esetében pedig előleg és tárgy évi kifizetés az ügynökségen keresztül(ez most az MK), kvázi közvetlenül a gazdáknak, “csak” átfolyik a rendszeren.
EUR/HUF
Sokszor foglalkozunk vele, gondoltam legyen egy ilyen topic is.
Szóval EUR/HUF.
308 átütésével szépen feljött már többször 314ig, de úgy fest itt mindig elakad, pedig a következő ellenállás 318 környéke lenne csak, mint történelmi csúcs.
Real:313 (ma volt 314,7 is)