Topiknyitó: Törölt felhasználó 2003. 02. 23. 12:07

Rába és a láma  

Vasárnapi ebéd előtt a korcsmában.
Egy tisztességes spekuláns mivel is kezdi vasárnapi programját?
Míg élete párja a vasárnapi ebédet kotyvasztja, menekülésre adja fejét.
A boszorkány üstben rotyogó, ebédnek nevezett főzet felajzó illata elöl, kénytelen a közeli intézmény, barackpálinka és a savanyú sör illatával átitatott intézménybe menekülni.
Felüdítő érzés a boszorkánykonyha légköre (Ne egyél bele, mert pofán váglak…..!!! Mondtam már cigivel kifelé…..!!! Lehet, hogy anyád úgy csinálja de…….!!!) után a hím egyedektől enyhén izzadságszagú helyiség zsivaja.
Mivel a társasába láma későn érkezvén, a jelenléti ív aláírását követően beáll a söntéspunt előtt kígyózó két ember mögé és Béla harsány kiáltásának eleget téve, előveszi pénztárcáját.
Megért ő mosollyal figyeli Ica (Ő a csapos) dekoltázsát, himbálózó kebleit és zsonglőröket meghazudtoló kacsóját.
Fantasztik us, ahogy az üvegre szerelt fém mütyürrel önti a mérőpohárba a sárgán csillogó párlatot.
Kimérve a mennyiséget egy ügyes mozdulattal, még profi brókert is meghazudtoló póker arccal (fapofával), felét a vendég poharába önti, míg másik felét a kocsma nyereség alapjában hagyja.
Lámát a révedezésből, Ica (Ő a csapos) turbékoló hangja zavarja meg.
-Mi és mennyi pancserkám?
Láma az erotikus hangnemtől zavarba esve, tévesen értelmezi a kérdést, a hatalmas keblekre szegezi tekintettét, majd elrévedezve válaszol.
-RÁBÁt és sokat!!
Ica (Ő a csapos) hatalmas kék szemeit tágra nyitja és őszinte áhítattal bele ordít lámánk képébe.
-Mi van!!??
Majd rövid, rokoni és egyéb anatómiai színfoltokkal tarkított szópárbajt követően, tisztázódik a rendelés tárgya, és végre láma megindulhat a baracknak nevezett gyümölcs párlatával megpakolt tálcával (ÁNTSZ által előirt rozsdamentes) tőzsdei spekulációkban megedződőt társasága felé.
Béla falkavezérhez híven, maga elé húzza a tálcát és egy feles lehörpintését követően, felvállalja az előkóstoló szerepét, majd a leosztás felelősségteljes feladatát.
Lámában a (egy nekem, egy neked, majd ismét egy nekem) teátrális leosztás, némi gyanakvást kelt a testvéries megosztás elvében, de hát egy jó barátban és a brókerében csak megbízik az ember.
B.Béla a benyelt maligánfok a megspórolt fizetőeszköz okozta jóérzés jeléül, egy nagyot csettintett nyelvével, miközben Jenö (Barátai közt Nyuszika) cigarettájából egy szálat lenyúlt.
Miközben a füstszűrőt akkurátusan letörte, elgondolkodva az asztalon üresen lévő „feles” poharakat számolta.
A meztelen cigarettát szája szélébe rakva, láma felé fordult, miközben a mozdulatban benne volt TŰZET!! , feltette szokásos kérdését.
-Na mit vettél??
Láma csodálattal teli félelemmel figyelte Bélát.
A várható szemrehányástól, halkan, suttogva válaszolt.
-Rábát.
N éma csend lett a műintézményben.
Csak egy eltévedt tekegolyóként ide-oda pattogó vendég a mosdó ajtót elfelejtvén kinyitni zavarta meg a csendet.
De az ajtó mellet erre az esetekre rendszeresítet székre leülve ö is elcsendesedett.
Béla elgondolkodva szögezte tekintetét a tálcán szaporodási céllal ügyködő, két légyre, majd egy határozott mozdulattal megzavarva ténykedésüket.
Csend esen megszólalt.
Helyes.
A higgadt helyeslés, a társaságban nyomasztóan uralkodó félelmet, karmesteri pálca intését felelevenítően elhessegette és újra helyreállt a békés zsibongás.
Egy darabig még egyesek szemén látszott a bizonytalanság és óvatosan sandítottak Béla felé.
De lassan mindenki meggyőződött arról, hogy Béla elméje nem háborodott meg és a helyeslése az egy szokványostól eltérő de őszinte.
Rövidesen mindenkiben tudatosodott, és lassan pletykaként terjengeni kezdett hogy az aktuális napi csoda, miszerint Béla igazat adott el ült.
Már csak azért is, mert a „minden csoda három napig tart” Ica (Ő a csapos) által vezette intézményben csak három perc.
Ezt követően már semmi érdemleges nem történt.
Mivel kakukkos órát meghazudtoló pontossággal megjelent Matildka, Jenö (Nyuszika) felesége és házi fodrászuk kreatívságát a fején hordozva jelezte, hogy cselédként foglalkoztatott anyósa elkészült az ebéddel.
Miáltal az ékes társaságot feloszlatja.
Egyesek szerint Matildka híd és egyéb blokádokban hatékony szerepet vállalhatna a rendfenntartó erők költséges bevetése helyett, de ennek hangzatosabb jelét nem merték adni.
Így hát a Rába befektetés bővebb kitárgyalása Bélával, vélhetően a következő szabadfoglalkozásra tolódik.
Béla engedvén az erőszaknak kihörpintette a maradék maligánokat az asztalon lévő poharakból és belegyező bólintással fel állt és hallgatólagos beleegyezését adta a társaság távozásához.
lama
Rendezés:
Hozzászólások oldalanként:
harding
harding szombat, 22:26
Előzmény: #113816  pancserlama.
A Rába 55% állami tulajdonban volt, de abban az időszakban sem Orbán, sem Szíjjártó nem küzdött a vállalatért, és közös bizniszekért  a környező országokkal.
Most, hogy kikerült a közvagyonból, és magánkézbe került (4iG többségi tulajdon), most hirtelen fontos lett nekik a gépgyártás... érdekes.
Pancsi, meg tudod válaszolni, hogy ez a segítséget miért nem kapta meg a cég álllami vállalatként? És ha olyan modern a vállalat technológiailag, akkor miért csak most ugrott meg az eredményvárakozás, amikor a tulajdonosi szerkezet átalakult? Ez szerinted független a politikától?
pancserlama.
pancserlama. szombat, 22:11
Előzmény: #113807  harding
Beteges álmodozás ?
Kosztolány mondta
legyen egy álmod amiben senki nem hisz és türelmesen ütdki
Illetve 3 befektető típus van rövid közép hosszú ...
Szóval várjuk a számokat és utánna gépi ugorjunk bele ....?
Utolag legyen az ember okos ?
Hiszel a napi felbeszélésben miközben utólagos elemzésben hiszel ? Kiforrott befektetői véna, stratégia ez ?
Nem nem barátom a tőzsde előre álmodik az ember egy családot, gyereket is előre tervez ....
Utólag a "bolond" is okos tud lenni .
Kosztolanynak volt még egy mondása minél szürreálisabb valami annál több a követő !
Raba most még a hihetetlen kategóriában van !
Háborús fegyverkezési hajsza kezdődik , magyar piacon nincs másik potenciális szereplő !
És a politika is jól fogta ezt most meg ,.
Ennyi 
raus szombat, 21:51
Előzmény: #113800  kreta
Ez egy ikyen ország és vezetők 
Sajnos egyes férfi borjú nélküli nő le vannak szarva általuk 
De raba előbb lesz ezek szerint 6k mint a wabi 
harding
harding szombat, 21:48
Előzmény: #113814  BT55
Magyar GDP +0.Eddig le se szarta a kormány a Rábát. Tizen éve szenved a vállalat, végletekig erodálódott, ingatlaneladások nélkül már lehet lehúzta volna a rolót.
Most a NER megkaparintotta a céget, és a "béke" jegyében beleinvesztál, és hadiipari bizniszbe fektet. A választás előtt mindent megigérnek... muhaha... aki eztet elhiszi szamarabb a lónál. 
pancserlama.
pancserlama. szombat, 21:46
Beteges ?
A 2025 eredmények (telekkel kiugróan) egzaktak,  de ebben az esetben még is relatívak 
Miért is ?
1. A rába másik ligába került ! /Járműiparból a Hadiiparba/
Mások a viszonyítási alapok, mások a mércék
Átlagos P/E ..P/b.....stb k.
2. 
Politika szempontból  a Rábára mint adu kártya minden regnáló hatalomnak szüksége van !
Megkockáztatom a hadiipar mint iparág egy esetleges változás esetén még jobban előtérbe kerülhet .
ronaldinyo
ronaldinyo szombat, 21:31
Előzmény: #113800  kreta
majdnem mindent és ezt majd látja 12. én és utána-április bolondja és az utolso fagyosszent.utolsó királyunk.ez mindent elmond-utolso
BT55
BT55 szombat, 21:04
tiszás szaristák menjetek az egyházatokba, ott hergeljétek egymást. köszi 
Researcher
Researcher szombat, 20:34
Hú hirtelen mennyi láthatóan a politikai ellenzék lett itt. Bütyi te is irkálsz?!!?!
harding
harding szombat, 20:16
Előzmény: #113808  Pepo
A Rába átárazódása megtörtént. Megháromszorozott(!) az árfolyam az elmúlt év utolsó harmadában. Ezt az emelkedést az igéretek hajtották és a NER-es tulajdonszerzés hasonló tapasztalatai.
Nézzük a valószínűségeket:
- A 2026-os választáson újra nyer a Fidesz, ÉS zajlik még az ukrán háború (ami erősebben hajtja a hadiipari megrendeléseket), ÉS lesz pénz az államkasszában, és/vagy a NER zsebekben, amit ide lehet fordítani -->  még ekkor is benne van a pakliban, hogy csak részlegesen valósulnak meg ezek a tervek, amit most áraz a papír. 
- De ha netán nem nyer a Fidesz, VAGY befejeződik az ukrán háború, VAGY mégis másra kell inkább a pénz, VAGY egyéb más vis maior dolog történik, akkor ebből az egészből még az első verziónál is kevesebb valósul meg.  
 Az első esetet árazza a papír (jelen állapot projekciója), aminek a valószínűsége szerintem 50% alatt van.  
Ezért szerintem a második opció bekövetkezése a valószínűbb...
Mivel nekem az egyébként magyar részvényekkel túlsúlyos diverzifikált portfólióm kis százalékát képviseli a Rába (amit több, mint 10 éve vettem), így nyugodtan alszom. Nem adom el, de nem a családi megtakarítás füstöl el, ha mégis ereszkedne az árfolyam. Kíváncsian várom az idei évet! ;)
kreta
kreta szombat, 20:08
Felheszélők😅😅😅😅😅😅😂😂😂😂
mereszZenesz szombat, 20:01
Előzmény: #113809  pancserlama.
Nem elfelejtendő, hogy circa 3 hónap alatt duplázott a papir... A jelenlegi árfolyamban szvsz már elég sokminden bevan árazva.. Én egyelőre nem várnék nagyobb léptékű emelkedést... De ez csak az én meglátásom..
pancserlama.
pancserlama. szombat, 19:45
Előzmény: #113805  harding
Politikailag túlhevült vagy.
A rába mint bázis nagyon melyről indul.
A környező országokhoz képest nagy a lemaradás .....
Ez szakmai fórum és nem (csak) árfolyam vezérelt gondolatok beszélgetések fóruma 
Pepo szombat, 19:26
Én nem tudom értékelni. Nem értek hozzá. De mint tudod, itt a jövő árazódik be. És mi van, ha a Láma jövőképe valósul meg, amiben többen is reménykedünk, hiszünk, vágyunk rá? Akkor mit mondasz az általad segíteni vágyott kisbefektetői körne: "BOCSI, LEMARADTATOK EGY DUPLÁZÁSRÓL!"?
Biztos magam sem vagyok benne, hogy melyik részvény lesz mostanság a tuti nyerő, ha van tipped, akkor segíthetsz abban is.
harding
harding szombat, 19:15
Előzmény: #113806  Pepo
Az a célom, hogy ellensúlyozzam ezt a beteges álmodozást és marketinget, amit itt a fórumon Pancser lead. Ez így átverés vagy csalás, mindegy hogy hívjuk, de átb@szás.
Lássuk a vállalati eredményeket és számokat!
Kedves Pepo, azt javaslom, hgy majd értékeljük együtt a 2025-ös Rába eredményeket itt a fórumon, jó?
Ha a számok alátámasztják a terveket, akkor tulajdonosként én leszek a legelégedettebb. 

Pepo szombat, 18:52
Előzmény: #113805  harding
A mondandód elején valószínűsegekről beszélsz, később meg már átverésről. Átveréshez amúgy szándék is kell. De Láma írásaiból nem az jön át.
Az szép dolog, hogy figyelsz más pénzére. Sok topikban segíthetnél. A tőzsde, mint tudod, a valószínűséget árazza. Biztos itt nincs, csak azon keveseknek van 99 számazékos rátájuk, akik az irányítópultnál vannak. 
Ahol kis szavak vannak, oda be lehet fektetni?
Az a célod, hogy Rábát ne vegyék egyáltalán vagy csak hogy ne sokat vegyenek és diverzifikaljanak? Esetleg ha jönnek a fentieknél konkrétabb hírek, akkor vegyünk? Mit is szeretnél itt pontosan? 
harding
harding szombat, 18:31
Előzmény: #113799  pancserlama.
Duma, duma és duma... szavak a nagy jövőbeli ( amik vagy összejönnek, vagy nem) víziókról (még terveknek sem hívnám, mert valószínleg a feléből sem lesz semmi.)
Azért is hűtöm a kedélyeket itt, mert egy csomó kisbefeketőt megetettek ezekkel az álmokkal, amiknek a bekövetkezési valószínűsége valahol 0 és 100% között van, de ha a 50%-ot elérné, annak már nagyon örülhetnénk... de ha mégsem jönnek be, akkor ezek a kisbefektetők bukják majd a pénzüket.
A telkekkel jössz mint vállalatérték, komolyan?! Eddig miért nem árazódott bele a részvény árába?
.
De érted, ha legalább a NER (pl a jegybanki, végül elbukott) 100 Mrd-ok egy része - ide, vagy más magyar vállalatokba jött volna, akkor, most társadalmi értékteremtésről beszélnénk (még ha aggályos is lett volna) de még a MNB sem mer befektetni a saját bizniszébe: 4iG, Rába, MOL, de akár más magyar nagyvállalatokba sem. Az MNB nem bízott ezekben?! 
Pancsi, azt javaslom, hogy nézzük meg a 2025-ös RÁBA eredményeket, és a kgy-n megforduló konkrét terveket!
Addig szerintem hagyjuk a süket felbeszélést (a még alapkőletétel szinten sem létező dróngyártó képességet, meg egyéb 'future cyber army' gyártósorokat)!
Kérlek ne verd át azokat, akik a fórumot figyelembe véve kereskednek! Maradjunk a tényeknél és néha nézzük meg a rögvalóságot (fundamentumok) oké? Beszéljenek magukért a vállalati eredmények. 
Ecpec
Ecpec szombat, 18:29
 És ne felejtsük ki a Rheinmetallt sem, akinek már az elmúlt a 10 évben is üzleti kapcsolata volt a Rábával, most pedig a 4IG 25 % tulajdonosa. Nyilván ők is a hoax részesei, amit itt a huhogók felvázolnak rendszeresen. Értem én a jelenlegi kormánnyal kapcsolatos ellenérzéseiket, - és itt ezt most nem fejtem ki bővebben ,mert nem ide való ugye....de ez legyen az ő bajuk. 
Viszont kulcskérdés a, hogyan tovább április 12.-e  után, különösképpen az állami megrendelések és az olcsó energia tekintetében. Szerintem a piac ezt árazza már, nem véletlen, hogy minden a nagy Blue-kba  megy, ahol éppen persze helyzet is van. Ez is fordulni fog majd. 
 Nyilván minden megvalósul majd idővel , csak váltás esetén lassabban. 
pancserlama.
pancserlama. szombat, 18:10
Előzmény: #113801  Researcher
Ez régóta érlelődött
Lásd modernizációs program 2025
Vélhetően a bejelentés időzítése politika,de a történés fajsúlyos téma.
Határokon átívelő és ütős.
A Rába nemzetközileg elismert, tudás eszköz minden rendelkezésre áll ahhoz hogy versenybe szálljon ...
Felfog ez pörögni 
MO a hadiipar lemaradó , van mit behozni és be is fogja hozni .
Nincs egyébb alternatíva !
pancserlama.
pancserlama. szombat, 18:10
Előzmény: #113801  Researcher
Ez régóta érlelődött
Lásd modernizációs program 2025
Vélhetően a bejelentés időzítése politika,de a történés fajsúlyos téma.
Határokon átívelő és ütős.
A Rába nemzetközileg elismert, tudás eszköz minden rendelkezésre áll ahhoz hogy versenybe szálljon ...
Felfog ez pörögni 
MO a hadiipar lemaradó , van mit behozni és be is fogja hozni .
Nincs egyébb alternatíva !
Researcher
Researcher szombat, 18:00
Lehet a szavakkal dobalozni, hogy ez meg az lesz , de itt azért már konkrét tények vannak, a nagy tervek megvalósítása már elkezdődött, amit nagy brand -ek is támogatnak. Lehet választási kampány fogás is....de azért az ígéreteket előbb utóbb számon fogják kérni. Rába felhúzása nem egy választási ígéret, attól komolyabb a dolog. És akkor februárban, márciusban jöhet a további bejelentés.... hajrá! 

Topik gazda

pancserlama
4 3 4

aktív fórumozók

friss hírek További hírek