Nagy baj lesz ebből, csak óvatosan :." Az Egyesült Államokban a hitelből finanszírozott részvényvásárlások (margin debt) állománya augusztusban 37 milliárd dollárral, 1,45 billió dollárra ugrott, ami a valaha mért második legmagasabb érték.Az év eleje óta ez az állomány 228 milliárd dollárral, azaz 19%-kal nőtt.2022 vége óta a befektetők hitelállománya drasztikus mértékben, 847 milliárd dollárral – vagyis 140%-kal – emelkedett.Ez az érték jelentősen meghaladja az S&P 500 index ugyanezen időszak alatt elért 98%-os növekedését.Ezzel párhuzamosan a GDP arányában mért hitelállomány csaknem megduplázódott, és elérte a rekordot jelentő 4,5%-ot.Összehasonlításképpen: a 2021-es csúcsérték, valamint a dotkom-lufi idején mért csúcs 3,6%, illetve 2,8% volt.A befektetők tőkeáttétele az egekben jár." . Félj mikor mindenki vásárol, És légy kapzsi mikor mindenki elad.
Amikor Tihamér rákezd az ingatlan/garázs témára, azt nem nagyon csípem, de most továbbra is az ő általa írt utolsó mondat tetszik a legjobban. De leginkább a FIRE tetszik/tetszene! Már csak 3 hónap és kezdem!
Na így péntekenként pont ilyen céltalan csavargást tervezek ebben a gyönyörű városban. A Berlaymontban ebédeltem aztán biciklivel elondultam a Cinquantenaire felé át a parkon majd végig az Avenue de Tervueren egészen a Woluve parkig, most itt ülök a hattyúk között az egyik tó partján.
50 év felett nem megöregszünk, hanem megduplázzuk a tétet – csak épp senki nem adott hozzá használati utasítást. 🙈 Ha visszanézünk a történelemi korokra, a képlet pofonegyszerű volt: megszülettél, felnőttél, felnevelted a gyerekeket, és 40-50 évesen – jó esetben – átadtad a stafétát a következő generációnak (és a lelkedet a Teremtőnek 😁). A társadalmi struktúráinkat, kapcsolatainkat, karrieríveket és a mentális mintáinkat mind erre a rövid vágtára, max 40-50 évre tervezték. 🥹 Gondolj bele: a születéskor várható időtartamot jócskán meghatározta a rendkívül magas csecsemő- és gyermekkori halandóság. 😥 Ez nem azt jelentette, hogy az ókorban vagy a középkorban mindenki 30 évesen halt meg végelgyengülésben. 😁 Aki túlélte a kora gyermekkort (kb. 10-15 éves koráig életben maradt, amikor is már dolgozott, felnőttes életet élt), az jó eséllyel megérhette az 50-60 éves kort is. 😎 Ezen élekor minősége azonban már erősen kérdéses volt, hiszen fájdalomcsillapítás hiányában, higiénés problémákkal, köszvénnyel, vérnyomás gondokkal küzdve, biológiailag, fizikailag és funkcionálisan sokkal közelebb álltak a mai 70-80 éves korhoz. 😱 Az őskorban (úgy 5-10ezer éve) 22-33 év volt az élettartam, a középkorban 30-35, de egy kiadós pestis-járvány esetén átmenetileg 20 év alá is zuhant. 😳 A múlt század közepére – hála az antibiotikumoknak, a közegészségügy és a gyermekgyógyászat fejlődése miatt drasztikusan lecsökkent gyermekhalandóságnak – 48-65 év lett a várható élettartam. Ma pedig a magyar átlag 77 év, az Európai Unióban 81, Japánban pedig a nők a 87-88 év. (A nők általában tovább élnek.) Gondoljunk csak bele: a „holtomiglan-holtodiglan” esküje eredetileg szó szerint volt értendő! 👩❤️👨 Nem arra találták ki, hogy két ember 50-60 évig húzza együtt az igát. Az átlagos élettartam miatt ez a fogadalom mindössze 15-20 év közös utat jelentett, a házasságot pedig hamar felbontotta az egyik fél korai halála vagy egy fertőzés. 🙁 Aztán jött a modern orvostudomány, a csatornázás meg az antibiotikumok, és bummm: nyertünk ajándékba még 30-40 évet.A gond csak az, hogy testben felülírtuk a biológiai határokat, de fejben és társadalmilag benne ragadtunk a 19. században. 😎 Ott állunk 50 felett, (többé-kevésbé 😁) makkegészségesen, tele energiával, és nézünk ki a fejünkből: „Na és most? Innen még 35 évig csak kertészkednem kéne, meg ugyanazzal az emberrel nézni a tévét, akivel már 30 évet leéltem?” 🤔 Dehogyis. ❗️ Ez nem az élet levezetése, ez egy teljesen új, második élet. ❗️ (S persze a második életre is választhatjuk azt, akivel az első 30 egész jól ment. 😊) Miért ver ez át minket mentálisan? Részben azért, mert nincsenek jól bevált forgatókönyveink: Ük-ük-ükszüleink nem érték meg ezt a kort. A nagyszüleink 50 felett már bácsikák meg nénikék voltak, akik beletörődtek az öregedésbe. 🙈 Nekünk fogalmunk sincs, hogyan kell 55 évesen karriert váltani, új hobbikat találni, vagy egy 30 éves házasságot új alapokra helyezni. 🤨 Részben azért, mert az identitásválság garantált: Ha a társadalom addig tart értékesnek, amíg szülsz/nevelsz és a csúcson termelsz, akkor mi vagy utána? Ha nem tanuljuk meg újradefiniálni magunkat, a hirtelen kapott plusz évtizedek nem ajándéknak, hanem nyomasztó tehernek fognak tűnni. 🫣 Aztán ott vannak a társadalmi stigmák: még mindig úgy kezelik az 50-60 felettieket, mintha lejárati idővel rendelkező termékek lennének. ❗️ Miközben a legtöbben mostanra jutnak el arra a mentális érettségi szintre, hogy igazán tudják, kicsodák és mit akarnak. 😎 Most kezdenek el tervezni a következő 30-40 évre. Az optimális/sikeres öregedést valójában most tanuljuk! 😊 Az a jó hírem, hogy úttörők vagyunk. (Csupán ettől a szótól visszaugrottunk 50-et évet az időben. 😁) Mi vagyunk az a generáció, amelyiknek élesben kell megtalálnia és formálnia a sikeres öregedés kultúráját. Az optimális öregedés nem azt jelenti, hogy 60 évesen úgy kell kinézni, mint 30 évesen (az botoxos önbecsapás, nem önismeret 😁). A sikeres öregedés biológiai, mentális és társadalmi izommunka: ✅ Fel kell ismerni, hogy az egészség, az egészségtudatosság, a jó fizikai állapot nem a fitnessipar izzadtságszagú terméke, hanem alap egy minőségi élethez. Minden életkorban, de éltesebb korban nopláne! A felismerést pedig kövesse tett. Mindennap. ✅ Edzeni kell a mentális rugalmasságra: megtanulni, hogy 50 felett sem késő tanulni, újraszabni a prioritásokat és levetkőzni a "nekem már késő" típusú hiedelmeket. ✅ Újra kell huzalozni a társadalmi kapcsolatokat: megtalálni azokat a közösségeket és kapcsolódási pontokat, amelyek nem a múlton, hanem a jelen értékein alapulnak – és újra meg kell tanulni tartalommal megtölteni a hosszúra nyúlt párkapcsolatokat is. ✅ De leginkább aktívan kell jelen lenni az életünkben: Nem csupán kibekkelni az időt a halálig, hanem birtokba venni ezt a második életet. Lehetőleg komfortosan. Ne várj arra, hogy a társadalom majd megmondja, mit kezdj a plusz évtizedeiddel. Nem fogja, mert ő maga is értetlenül áll a jelenség előtt. 😯 A saját második életed forgatókönyvét neked kell megírnod – és a toll most a te kezedben van. 🖋️ És ne feledd: Mindenkinek két élete van. A második akkor kezdődik, mikor rájövünk, hogy csak egy van. (Tom Hiddleston)
Ha épp jó idő van, kirándulok. Ha esik az eső, megnézek egy jó filmet. Ha csak egy kicsit mozognék, azt is inkább napfénynél, mintsem novembertől márciusig munka után a sötétben. Kertészkedni is lehet hétközben. Két-három nap kiruccanás valahova hétközben (amikor sokkal olcsóbb is). Nincs napi ingázás a csúcsban, lehet menni más időpontban (pl ügyintézés). Bevásárlás sem akkor, amikor mindenki. Ősszel és / vagy tavasszal egy lakóautóval csavarogni egy hónapig céltalanul.
miert aki home officeban dolgozik annak ugyanúgy " egyedül telik) a hétköznap munkaidő 8-16:00-ig, illetve a konditeremben tökéletes társasági életet is lehet élni, a fürdőben is, horgásznál is... amúgy meg délután 17:00-től meg hétvégén ugyanúgy mint aki dolgozik hétköznap....
hétfő szerda péntek, ébredés 7:00, 8:00-ig fetrengés tv/ telefonnyomkodás, reggeli, telefonnyomkodás 9:00 elindulsz konditerembe ( izom kell a longevity miatt is) 9:30- 11:00 ott vagy, utána elmész kajálni vagy hazamész főzni, dél - fél 1 körül ebéd, kis szieszta, utána kimész a parkba sétálni vagy biciklizni délután időjárástól/ évszaktól függően, mire hazaérsz már 16:00 óra van.... voálá a munkából is kb. ekkora érnél haza, kedden ugyanez csak fürdőbe mész csütörtökön meg horgászni a konditerem helyett... ezzel szerintem el lehet lenni " semmittevéses behülyülés helyett..."
Gondolom a feltételezés a minimális megélhetést biztosító jövedelemből indul ki nem pedig a hobbizgatásból. Illetve a munka emelt ki az állati sorból meg aki nem dolgozik ne is egyék. Aztán hogy ezek az instrukciók felsőbb rétegekből erednek vagy az alsóbból azon kár is elmélkedni. Pont úgy elfogadják a népek igazságnak mint az nincs számodra hely itt élned halnod kell-t. Tényleg? Miközben százezrek léptek le mostanság és milliók tántorogtak ki amerikába? Hát jó.
egyébként ez kicsit zavaros nekem, hogy az hogy valaki 2 naponta konditerembe jár, egészséges kajákat főz, biciklizik túrázik fürdőbe jár, hobbizgat, utazgat ... kertészkedik stb. tehát egy friss nyugdíjas is csinálhatja ezt, akkor miért ne csinálhatná ugyanezt egy 40-50 éves fire nyugdíjas is... miért kellene belehülyülni a semmittevésbe törvényszerűen...
De bírnám. Asszony is kivirágzott mióta kivettem a melóból. Minden du 5kor vonszolom magam haza az utcán és mindenki otthon van! 30-70ig. kimegyek a kertbe a szomszéd fürdik a mediben és abban a pillanatban megy le a nap amikor kiérek a kertbe. ennyi bammeg! elment a nap. eladtam a mámat a holnapért.
"kertbe molyolok, tengerbe vagyok vagy csak bámulom az eget!" - hidd el, nem bírnád sokáig. A klasszikus fire, amiről itt sokan ábrándozok nem kiváltság, hanem büntetés.
F.I.R.E. életmód (általánosságban)