Nekem alapvető problémám, hogy nem tudom milyen hozammal kalkuláljak a következő 20-30 évre. Mert ez ugye alapban befolyásolja a matekot. S&P500 átlaghozam? Vagy más? 1 vagy 2% reálhozam emelés az excelben teljesen felborítja a végösszeget ilyen távon. Nyilván dolgozni fog a tőke a továbbiakban is, tehát ezzel számolni kell. Az elmúlt évek hozamait nem merem extrapolálni, ennél óvatosabb vagyok.
Nekem is hasonló táblázatom van.Van egy alap 1.hozam/infláció illetve 2. egy hozam+osztalék/infláció. -1-es tervezésnél én alapból nem számítok osztalékra csak hozamra- A két szkenárió közül az 1. Nálam a minimum alap. A 2. verzió azért él ,mert azért jó az osztalékkal is számolni - biz,kor után meg pláne
Nálam is ugyanez van minden héten, hónapban porondon. Szorosan kell figyelni a költségeket és bevételeket. Egyenlőre 80-20 a bevétel javára. Persze jöhetnek rossz időszakok, kell a megtakarítás továbbra is.
Hát, ebből mindent ki lehet matekolni mit tervezel, milyen költségekkel, csak az infla behelyettesítendő :) Amúgy nem lenne kényelmesebb euróban számolni? Annak azért kezelhetőbb az ugribugrija, forint, de a dollár is, volatilisebb...
Igen, ingatlanokon, kocsin stb-n felül, bár egy házvásárlás még 1-2 éven belül tervben van. Nincs klasszikus értelemben vett kalkulációm, mert úgy hiszem, hogy az élet nem kalkulálható. Csináltam egy táblát, amiben egy X %-os inflációt feltételezve a következő évekre ezzel az inflációval növelek egy előre meghatározott induló kivétet, illetve egy feltételezett hozamot/bevételt. Benne vannak előre nagyobb költések, ház, kocsi, legkisebb gyerek egyetem, nagyobbik gyerekek segítése az egzisztencia megteremtésében, utazások, de a majdani nyugdíj is, mint bevételi forrás, amikor odaérek, persze minden hasra. Egészségügyi és egyéb vészhelyzetek, válás, bérlők nem fizetnek, stb nincs prognosztizálva:) És persze az inflációs elvárás, a hozam és a kivét is tetszőlegesen variálható. És innentől scenáriók vannak. Ha verem az inflációt kb 2,5%-kal, akkor a mostani életszínvonalunknál valamivel magasabb költés mellett is nominálisan stagnál a tőke, nem fogy el, de nem is gyarapszik (reálértéket most hagyjuk). Ennél kisebb hozammal fogy. Ha meg 0 hozamom van, akkor kb a 25. év végére felélem, erre reagálni kell/lehet a kivét módosításával, de el tudom fogadni azt is, ha elfogy. Ha meg infláció+2,5%-ot meghaladja, akkor gyarapszik a hozamból, de persze 25 év múlva 500 milla igazi értéke nagyon más mint most. De szerintem itt Kulionál vissza kéne fognunk az offot, viszont sajnos a FIRE általános topic meg örjőngő lett, ott sincs sok értelme társalogni..
Nálunk ugyan így működik, egész évben képben vagyok, hol járunk a költekezésben. Ritkán van, hogy az egyenleg mínuszos, az általában egy egy nagyobb, tervezett kiadás miatt.
Kontrollingra szükség van. A tervezéshez kell tényadat, mint kiindulópont. Nálunk nem vezetünk tételes elszámolást, mert budget van, ha a költekezés belefér (szinte mindig), akkor nem fontos a pontos tartalom. Ha valamiért nem fér bele, akkor az rendkívüli helyzet, amit pedig pontosan tudom, hogy mi és miért van.
Kulio's F.I.R.E. portfolio (Financial Independence Retire Early)