Hmm...az ingatlanozas is aknas terulet. Illo tisztelettel mondom... A kozjegyzoi papiros csak arra jo, hogy kilakoltasd a berlot. De osztol tavaszig nem lehet. A vegrehajtonal is sorbanallas van. Az okozott kart, ha van, szinte lehetetlen behajtani. Szoval az is stresses dolog ...
Minek veszik meg ma az esését (talán?) Thyssenkrupp, Rheinmetall, Wizz Air, Vodafone, OMV, Voestalpine, S92, Vonovia, Delivery Hero. Persze ez sem garancia semmire, de jobb hangulatben ezek lehetnek feljebb pár napon-héten belül.
A bevétel növekedés azért fontos mert a bevevételt lehet a legkevésbé manipulálni. A profitot viszonylag egyszerű: értékcsökkenést eltolom, költséget később számolom el stb.
Ma rájöttem, hogy a Tradingview-ban meg tudom nézni grafikusan is a share count-ot, tehát hogy kik higítottak a múltban. Inkább usa cégneknél fontos, de végignézem az Európaiakait is.
A 'világcég' kitételbe bele tudnék kötni. A Kodak is világcég volt. Meg vannak világcégek hatalmas adóssággal, csökkenő profitabilitással. Ezek akár meg is maradhatnak világcégnek egy jó kis higítás után, már új tulajdonosokkal, miközben a régiek 99% feletti veszteséget szenvednek el, vagy teljesen eltörlik a részvényeiket. Vagy mint a WBA (ami nem világcég), leverik az árfolyamot már irreális szintre, és az új tulajok, akik a mélyponton vették, megszavaznak egy felvásárlási ajánlatot.
A Bollinger közepe 20-as mozgóátlag, a hetesen az 20 heti átlag, így bárhol lehet, reményeim szerint feljebb, mint a mai ár, ami €46,31. P911 hatodik hete esik retracement nélkül, szép. Ma derült ki, hogy Trump 25%-os vámokat vet ki az autókra. Ja nem, ez egy három hetes hír.
Puma tud-e többet eladni? 24Q4-ben többet adott el, mint 23Q4-ben. Viszont az előrejelzéseket csökkentették. Legközelebb 25Q1 jelentés lesz, a bevételre enyhén, a profitra erősen csökkentek az elemzői elvárások. Eddig a tények. A jövőt nem ismeri senki, így egyik cégre se tudni, növekszenek-e a bevételei és a profitabilitás. Ahol jók a kilátások, ott magasan van az ár is, persze mehet feljebb, Így nem teljesen értem a kérdést. Az árfolyam felmehet általános piaci optimizmus, felvásárlás, short squeeze miatt (még nem nagy a short interest a Pumán), az elvárások felülteljesítése miatt (de ez sem feltétel, Rheinmetall Revenue/EPS miss-t jelentett). Egyébként igaz, amit írsz, én kicsit furcsának is tartom, hogy ennyire a bevétel növekedés, és nem a profitabilitás növekedés számít a piacnak. (De amikor szakdolgozatot írtam árképzésből, megértettem hogy ez így megy.) Sok cég esett olyan jelentésre, ahol revenue in-line volt, vagy kicsit esett, profit nagyot nőtt, és leverték. Ha teljesen tőzsdén kívüli cég lenne, és az enyém lenne, én örülnék egy ilyen jelentésnek.
Köszi, hogy kíméletes voltál velem! Felfogtam, hogy a Te stratégiád a jelen és a jövő. Az én ismereteim a múlt, ma már kevesek, de nem is kívánok fejlődni - legalkábbis ami a tőzsdei tudást illeti. Szerény nyereséggel, folyamatosan tervezek kiszállni, aztán ingatlant veszek kiadás céljából. Az nem igényel nagy tudást és a kockázat is kevesebb. Idegeskedni csak akkor kell, ha nem fizet a bérlő. Akkor viszont a közjegyzői iratot az orra alá teszem és megkérem távozzon. Nem függök Tramp vámjaitól meg Ukrajna EU csatlakozásától a többiről nem is beszélve. Sok sikert a stratégiádhoz, nyerjél minél több pénzt!
Ó Nagyon köszönöm Oldrider Fórumtárs! Őszintén igazán jólesik! (S ha el akarom viccelni azt mondom: Ne mondj ilyeneket mert szavaid mérgezőek, mert elhiszem hogy tudásom van meg értek hozzá s épp akkor s azért leszek öntelt pöffeszkedő tudálékos stb stb. :D s így tuti hibázok :D Amúgy épp ezért tudatosan lenyomom magamban a fals tudás érzetet (HA esetleg alakulna is később) - s szerencsére tudom h valóban tudatlan vagyok - bocsánat ha túl gyakran írom le...önszuggesszió is) :D Amúgy ez megint nagy topik lenne ami szerteágazik... életfilozófiai kérdéseket (Ki mire költi a pénzt, miért tőzsdézik stb.) , pszichológiát (Erről sztem igen ritkán esik szó...pedig már a Fórumtársakat olvasva is (csak nagyon vázlatosan!!! de kicsit) lejön ki milyen ember lehet. Azonos szituációra 100 ember ha nem is 100-féleképp de sokféle úton reagál. (Türelmetlenség, kapzsiság, nyugalom higgadtság, érzelem-értelem, stressz-kockázattűrés, stb. kiben miből mennyi van jelen..időpillanatban és ez évek alatt merre változik...s ez még mindég nem a tudás...ez a pszichológia (Nagyon komoly pszichés mixtúrák emberenként)) S h bizonyítsam tudatlanságom: 2008 ban vettem OTP-t 2010 ben adtam. Covidban 2020 ban vettem 1,5 hónap múlva adtam (EXTRÉM TÚL korán!!! XD) 2022 ben megint vettem- azóta tarom (2024 ben rávettem)! Köztes időszakokban távol voltam a tőzsdétől, fix kamatú cuccokban. Tőzsde eddig: CSAK OTP s CSAK Válságban!! Teljes portfólióm minden alkalommal 100 % ban egyetlen rv.-t tartalmazott: OTP. Annak ellenére h mindenki ordibálja: DIVERZIFIKÁLÁS!!! Tudom..tudom... De a fenti "életút" a tőzsdén 1 dolgot biztosan jelent: A tudás nem nő arányosan az eltelt évekkel. Amit én itt letoltam a tőzsdén az a definitíve: 2 bites válságtőzsdézés. 2024 ben jött először igazán az íze.. h okééé már érdekel már olvasok utánamegyek olvasok elmélkedek tartom... s csak ekkor kezdett igazán kinyílni számomra a tőzsde brutálisan összetett világa és lehetőségei!!! (Hjaa hogy van ilyen h TBSZ...ezt 2024 ben tudom meg???? OMG!!! :XD-ez a legfájóbb nekem...remek példája: A tudás hatalom a tudás pénz) 2024 ben merültem bele tehát jobban : 1 lépésként vettem Richtert csak azért h legalább a látszata meglegyen a diverzifikációnak de a 49 db gyakorlatilag láthatatlan. :XD Infókkal jött a másik ébredés: "Ft rohad" (By Zsiday) TBSZ, és irány külföld. Idén intéztem el mindent és tudtam venni először USA Merck-et majd Pumát! Így sikerült 96% ra csökkentenem az OTP részarányát a portfóliómban (amely már így 4 rv .- ből áll és 0% free cash -ből) #D (OTP- idén robbantani szeretném-ezzel a pakkal költözök ki USA-EU) Ja és végül úgy tudom nem illik tiszta számokat írni...így most inkább írnék tisztelettel % okat. :))) 2022 óta nagyon sacc 30 % / év. Én első kőrben mindég az inflációt ÉS a kockázatmentes befektetéseket nézem ezekkel "versenyeztetem" a saját aktívan kezelt portfóliómat. Ha e fölött vagyok megérte a napi átlag kb 2 óra infógyűjtés...amit szerencsére nem unok... picit élvezem. :))) Bocsánat hogy hosszú voltam sokat írtam mostanában! Igyekszem egy időre elhallgatni! XD Sok nyerőt mindenkinek Kedves (Ti vagytok igazán a nagy tudású) Fórumtársak!!! Épülő -de még mindég szerény- tudásom s gondolkodásom egy jó részét Tőletek internalizáltam. :)))
Nem semmi amiket írsz! Maximális tiszteletem! Engem meglep ez az alaposság. Ősgyökérként keresek évente 1 millát (Forintban, kezdem magam szégyellni emiatt.) lyen tudás mellett Te mennyit kaszálsz?
Én is épp így csinálom! Csak egyszerűbb alacsonyabb szinten és DCF és egyéb számítások nélkül (mert ilyet (még???) nem tudok. :) Tkp investinget kaparászom... az ott fellehető ingyenes adatok is túlmutatnak az én tudásomon (Fizetősön meg kapnám a pro céges adatokat melyek fölött amúgy is csak pislognék... egy privát bankár áráért v afölött picit ha jól emlékszem) #D. Tehát nekem ELSŐ a csárt... ha legalább éves szintem "agyon van verve" (Value szemlélet) akkor megyek tovább: - , alap adatok, jövendölések elemzői konszenzus pl 30 elemzőből mennyi vétel - tartás -sell ÉS célárak 3 havi átlaga s céges hírek elemzések szektor analízis stb. Ezekből a csökkentett módú halmazból lesz bennem egy kép... érdemes e figyelnem..messziről... várni merre megy...ha az általam vélelmezett vételi pont (ami alap h tévedés lesz) már közelebb jön...tkp ekkor születik meg bennem h ezt a RV.-t kiválasztottam...mert jó jövőképet sejtek a gyűjtésemből. (ebben is tévedhetek természetesen) Puma Nike divatruci Autós Bármi customer gyártó persze h nem tudom veszik e majd....csak a fentekből próbálom én is megjövendölni nagyobb -e az esélye h nőni fog a cég (Válságos időszak múlik -e). Úgy is fogalmazhatnék hogy a rv kiválasztás során a totál randomitástól távolodni igyekszem...infógyűjtésem célja a kedvezőbb odds megismerése. Másik (vélhetőleg nem túl erős szintén csak "pár pontot érő") stratégiám: VILÁGCÉG! De mindenképp erős ismert brand-ek komolyabb market cap-el - közül tervezem választani (Vélelmezem a későbbiekben sem tűnnek el vagy value trappolnak ezek a komoly cégek v legalább kisebb eséllyel) ami átmeneti külső-belső válságokat él át (Bízhatok pl. a managementben?). Talán én az egyik fő gondolatot megfordítva gondolom végig: Mivel nem tudom kimegy e a divatból a Gucci Puma a Lulu bármi így "kénytelen vagyok" valamennyire bízni a managementben ÉS az elemzők szektor és cég analíziseiben (SWOT analízisek investingen sztem épp ezek)! De ha mégsem bízok- félek, bármi, akkor távol maradok. S még egy gondolat: "Egy rv annyit ér amennyit adnak érte" Ez az ami bonyolítja a helyzetet szerintem! A Hype! Tesla pl? Nem tudom fundásan a cég mit tud...de nem is igazán érdekel mert most hogy óriást esett és még most is 117 es P/E-n forog. S ez sokat elmond (nekem) erről a jelenségről. De egy hype...egy sztár rv esetében jóhogy túllövi az ésszerű számokat dcf -et bármit...úgy sejtem...így ezeknél meg könnyen előfordulhat az alapos és biztonságos befektetőnél h korán adja... jó döntést hoz a saját meglátásai alapján, de a piac túláraz. (Ennek ellentéte a pánik-sell! Tkp. a piac félreárazásaira is vadászok vagy válságos időszakokra -value)
Eurós részvények vitasarok