Hát ja, csak utána ne sírjon az állam, ha nem Magyarországon fektetem be a pénzem, ő meg majd felvehet külföldi kölcsönt a saját kiadásainak a finanszírozására. Ne hidd már, hogy jótékonyságból engedi el az adót...
Rá vagy kattanva az aranyra, de ez egy menekülőeszköz. A világvégét nem érdemes várni, kiragadott dátumokkal. 1946 ban hány garázst tudtál ebből venni? Még az öreg Klapka is megmondta, értékpapír/ ingatlan/ arany valamelyik éppen megy. Most kiragadtál egy példát. Ingatlant halmozol, de nen realizálsz, aranyat halmozol, de nem realizálsz...
Akár. Sőt. Az lenne a logikus, hogy az ingatlan értékesítésekor adózol a nyereség után. Alapból tán így is van, ha 5 éven belül eladod. Én csak arra az ingatlanra adnék korlátlan mentességet, ami az állandó lakcímed. Persze az ingatlan más, mert arra fizetsz az elején illetéket, akár menet közben ingatlan adót, meg ugye van folyamatos karbantartási költsége. Ezeket mind beszámítanám az adóalapba, mint levonás.
Az adózott jövedelmedből akkor fizetsz újabb adót, amikor veszel valamit a boltban vagy tankolsz. Ellenben amikor befekteted semmit nem fizetsz utána. A hozama viszont újabb jövedelem. Ugye nem azt akarod mondani, hogy jövedelmet szerzel és azután nem akarsz méltányosan adózni, azaz hozzàjárulni a közkiadásokhoz? Magyarországon tízezreknek a tőkejövedelem a fő jövedelemforrása. Nonszensz, hogy nem adóznak, miközben a melós szét van adóztatva. A 15% lófasz. Az osztrákok pl. 27,5%-ot adóznak minden cent tőkejövedelem után. A progresszívan megadóztatott bérükből félretett pénzen megtermelt tőkejövedelmük után. Nem sírnak, nem menekülnek, nem menekítik a tőkét.
Ismerve a helyzetedet nem vagy bajban ha diverzifikálsz. lakás, garázs biztos pont, ha jól tudom van CHF megtakarításod is. Én gondolkodom még hosszú kötvényben, azt vélelmezem h amikor megvettem az akkori jogszabály értelmében vettem meg.Nyilván kb a huf kötvény bizonyos %-a ebbe. A többi rövid... Lassan el kell kezdeni az EUR irányába gondolkodni, én már most is veszem a hosszú bondot, bundot. Usa 5,2, német 3,5% Ott másképpen működik ha veszel akkor csomagban kapod. Tőkésedik tehát nem fizet kamatot és újra befektetik. TBSZ-re. Ha megtakarítani akarsz... Azért nehéz kérdés mert ha bevezetik akkor a magánszemélyek kivonják a tőkét átmehetnek ingatlan irányba . Ez viszont az ország finanszírozását nehezíti, magyarul a hosszú kötvényhozamok fel, Te buksz a hosszún. Ezzel együtt ugye a hitelkamatok is fel ami ingatlanár le. Nehéz egyensúlyozni ezért én a magam részéről elkezdek még erősebben Eur /Usd irányba menni. Ugyanakkor valaki jelezte h mi értelme a DKJ-nek. Ez. Jó beszállót keresni EUR-nak.Egyébként a FixMÁP egyenlőre jó ha bevezetik akkor erősen elgondolkodnék. Új pénzt most oda nem tennék mai kamattal. Lehet rajta rágódni de tudomásul kell vennünk h focizunk egy ligában (EU) és a szabályoknak egyenlőnek kell lenniük. Van egy olyan oldala is h a magyar és olasz pénzek így mennek majd EU kötvényekbe, ami valamelyest nyomni fogja azok hozamát így a magyar is csökkenni fog. Rengeteg egyéb olyan hatása lesz amit itt nem sorolok de kicsit felforgatja majd a magyar piacot. Valószínűleg a pénz egy része Bef alapokon keresztül a magyar tőzsdén landol ami szintén pörgeti a gazdaságot.. Persze ez nem tanács, csak így látom. Vitatkozni meg pláne nem fogok senkivel. Csak a régi barátságunk emlékére írtam Neked:)
Ostobogásod beszélsz. Te me milliárdokban gondolkodsz, nekem nincs ennyim, de mond miért adóznék ugyanannyit, ha csak 20-50 millám van. Én ezért megdolgoztam, félreraktam, nem állami megrendelésekből gyűlt össze. tehát nem akarok az adózott jövedelmemből adót fizetni, nem beszélve arról, hogy akinek milliárdjai vannak, nem gondolom, hogy arányosan befizette azt az adót mint én!
A lakossági állampapírral nem az a gond, higy nem kell utána adózni - hiszen a tőkejövedelem adózása nemzeti hatáskör, hanem az, hogy külföldi nem veheti. Ha meg veheti majd, akkor a saját országa szerint kell adóznia a kamatból. Egyébként nem tudom, mi a vaj azzal, hogy a tőkejövedelem adózik. Az a normális. Így az, hogy van olyan, hogy nem adózik, ráadásul korlátlanul, az nonszensz kategória. Összeharácsolok pár milliárdot, berakom állampapírba, majd onnantól kezdve nem kell jövedelemarányosan hozzájárulnom a közkiadásokhoz, miközben a közszolgáltatásokatmugyanúgy igénybe veszem? Ezt mégis hogy? Egyébként nem fogják tömegesen máshova vinni a tőkét a magyar magánszemélyek, mert nincs nagyon alternatíva. A legtisztább az lenne, ha minden tőkejövedelem egységesen 15%-kal adózna. Az világszinten továbbra is alacsony.
Fuuuu, gyerekek.....Esetleg valami konstruktív hozzászólás ? . "1946 aug. 1-től (HUF bevezetés) vajon a magyar állampapír hány %-os éves átlagos kamatot hozhatott a 80 év alatt ?" . Értékelnék egy kreatív véleményt.
Én amúgy hamarosan bitcoint fogok venni, mert Balásy Zsoltot idézve, a tőzsde tele van hülyegyerekkel, és egyelőre az a sztori, hogy 3-4 éves ciklusokban mindig megdönti a korábbi csúcsait, a rali pedig egyértelműen elkezdődött. Kicsit sajnálom, h 60-65 ezernél nem szálltam be, halogattam az ibkr fiók létrehozását, aztán most sokkal drágább. De menni fog 160-200ig a kövi 1-2 évben. Vagy nem :) Én legalább mondom, hogy tudom mi a tuti :)
Magyar Állampapír tulajok