Kieg: a vétel akkor sokkal jobb a bérlésnél, ha nincstelen vagy, és csak az önerőre tudod összekeparni a pénzedet, és sikerül olcsó jelzálog hitelt venni. Olyan kamatlábú hitelt nem kapnál arra, h befektesd másba, kizárólag lakásba.
Lakhatásra mindenképp megéri a lakás a bérléssel szemben, ez nem kérdés. Bárki, aki az ellenkezőjét mondja, pofánröhögöm. De azért amikor vetted, gondolom nem láttad előre, hogy lesz OSP program 3% kamatlábbal, ami alsóhangon dobott 20%-ot. Vagy igen? :)
Nagyjából ezt írtam már én is többször egy másik topikban. 1-2 év döglődés, után irány tovább, addig reálban csökkenés is lesz. EU -s pénzek, növekvő reálbérek, euro lehetőség..., mégis mitől csökkennének hosszú távon..??
Nevetséges a rokon kiadja a 40-45 millás lakást 100 ezerért, már 6x mondtam adja el vagy emeljél 150 re.... Aztán panaszkodik, hogy a repülőjegy drága...
Nem kell foglalkozni velük. Itt máe sok éve nyomják a lakásesést, persze semmi se következett be azokból. Én/Mi például 4 éve vásároltunk lakást, lakhatás célra és nem padig befektetés célra. Aki arra vásárol az persze más, vannak itt ilyenek is, csak sírnak, hogy már nem tudnak keresni vele akkorát :-))
20%-ot esve is nagyon gyenge hozama van egy lakásnak. Ennél még az 5-6%-os állampapírhozam is sokkal jobb. Ráadásul a lakással mindig van valami. Bérlő, nem várt költségek, adózás, stb, ráadásul nagyon nem likvid.
A panelhez volt 2 kilométerre már garázs ahol se víz se akna nem volt igazi ótvar felállás...Ott nem töltesz semmit, leég az egész 500 méteres putri garázssor... Én garázsban tartom az autót a rokonnak meg ráverik az ajtót meg beállnak elé....Ha elmegy beállnak a helyére , nagy divat itt parkolunk de máshol lakunk...
Szrintem nem lesz itt nagy ingatlanárcsökkenés, beszakadás meg főleg nem. Legfeljebb reálértéken nem fog nőni egy darabig, 1-2 évig például. Ha beszakadna a piac, 15-20 körüli százalékokkal, azonnal lennének, akik rácuppannának. Szerintem én is. A kamatok egyre lejebb mennek, kevesebben akarják majd állampapírban tartani a pénzüket évekig alacsonyabb szinten. A tőzsde a maga kockázatával nem mindenkinek opció, a pénz keresni fogja a helyét. Ráadásul ha lemennek a hitelkamatok, többen kapnak majd kedvet, lehetőséget a vásárláshoz. Igen, az ingatlanguruk pedzegetik az esést. De számomra nagyon úgy tűnik, hogy ők a rividebb, 1-2 éves távot nézik, annál tovább nem mennek. És egy fontos szempontot sehol sem látok, pedig ennek komoly realitása van, mégpedig az, hogy az eurobevezetés általában árfelhajtó erővel bír. Erre láttunk példákat a környező országokban is. Azok a külföldiek, akik eddig az árfolyamkockázat miatt nem akartak beszállni, beléphetnek a magyar ingatlanpiacra. persze nem lesz mindenhol egyforma a kereslet, de a fővárosi jó állapotú, központi helyen lévő lakások felértékelődésre számíthatnak. Az ingatlanos persze, hogy nem fogja azt mondani, hogy az eladók várjanak még pár évet, pl. az euro bevezetésig, hiszen nekik az az érdekük, hogy pörögjön a piac, most, abból van a jutalékuk. Szóval nem mondanám, hogy egyirányú utca a lakásárak változása, én a pár éves tendenciákat nézve továbbra is abban hiszek, hogy lesz még itt emelkedés, mégha rövidebb távon inkább oldalazásra számítok is.
Pontosan erről van szó, emellett a panelnak is számos hátránya van, ha nincs hozzá garázs akkor hol lehet tölteni az elektromos autót amivel még számos helyen ingyen lehet parkolni a zöld rendszám miatt? Egy Tesla Y 4 főnek kiváló választás akár városba is, nem kell h bemelegedjen a motor így lehet vele menni nagyon rövid távokat is ahova benzinessel el sem merek indulni a hidegindítás miatt ezért váltok elektromosra.
Az egyik rokonság meg a tetőtéri lakásban laknak na ott aztán van full kilátás a 30x30-as ablakokon.. Vicces , hogy kapnának egy rahedli 1xx milka pénzt érte de nem adják el.....
Magyar Állampapír tulajok