Megnéztem ma 20-30 pesti ingatlanhirdetést tiszta őrültek, az árak az egekben. Várni kell amíg ott is lecsapódik a valóság. Ez akár egy év is lehet. Addig várjunk a jobb kamatra. :-)
Ez ugye akkor igaz, ha ~1 év múlva nem jelennek meg újabb 7% körüli papírok. Recency bias. Hajlamosak vagyunk a közelmúlt alapján meghosszabbítani a trendet fejben, tehát arra számítunk, hogy tovább megyünk lefelé, és az el sem tudjuk képzelni, hogy esetleg megfordul. Ha jön egy fekete hattyú vagy bármilyen sokk, könnyen lehet, hogy visszatérünk oda. Persze ha fogadnom kéne, én is arra számítok, hogy középtávon alacsonyak maradnak a hozamok.
Most fog igazán felértékelődni a 6,5-7,5 MÁP +, amiben saját kamatán forgatódik vissza a kamat végig. Én többek között ezért forgattam át az állomány több mint 90%-át.
2% körüli inflációnál még az 5.5% biztos hozam is jónak számít. Az ilyen olyan támogatásokkal felpumpált ingatlanárakban, elindult a kijózanodás. Jelenleg 20-25%-al magasabbak az ingatlan árak a reálisnál, ezt egy hazai legnagyobb ingatlanguru mondta. Úgyhogy csak óvatosan az ingatlanokkal mert a sztorinak ott is vége van és könnyedén be lehet ragadni velük is.
A FixMÁP kamata 1,5 százalékponttal 7-ről 5,5 százalékra csökken (és az új kibocsátás után már csak 3 év lesz a futamideje).
A MÁP Plusz kamata a 6,5–7,5 százalék közötti sávból szintén 1,5 százalékponttal az 5–6 százalék közti sávba kerül.
Ezek mellett a nyomdai MÁP Plusz, a Kincstári Takarékjegy és a Bónusz Magyar Állampapírok kamata is csökkent (előbbi kettőnél 1 százalékponttal, utóbbinál a kamatprémium 0,5
de legyen egy szavazas ha szerintetek total hulye vagyok mindenhez es huzzak el szavazzatok plusz marad minyusz huzz el egyszeru mint egy faek elfogadom a szavazast az itteniek ugyis ruhhellnek mert ellent mondok es nem begetek a korussal mindenben emiatt nem az eszem hanem a szemelyisegem lesz ugyis megmerettetve gyozzon a nep akarat ha kell torlom magam
Magyar Állampapír tulajok