Azért az elgondolkodtató, hogy a propaganda célokon kívűl mi lehet ennek az intézkedésnek az értelme. A katonaságot készültségbe helyezték, megfelelő egységek mozgósítva, mégis mire lehet ezt használni? Nagyon rossz gondolataim vannak, remélem csak nekem.
Az ország drágán finanszírozza magát? Igen. A rossz gazdpol, a korábban rossz monetáris politika miatt? Igen. Te vagy én tudunk ez ellen érdemben tenni? Nem. Ezért önérzetből ne vegyek akciós állampapírt jó kamattal? Ne röhögtessük már ki magunkat...
A lakosság a tömeg 20-25%-át tartja. Az intézményi papírok megújításával van a fő gond, akik szintén ugranak 5-6-6,5%-ra, a korábbi alacsony hozamszintről. Tehát majdnem mindegy, hogy ez a 20-25%-os arány 6,75 vagy 7%-ot kap..kb.
2,1-2,5 közötti szórást gondolok márciusig. Utána mindenki emelkedést vár, ami logikus, mert az árrésstop ott összeér, kiegyenlítődik. 4% körülre fog ott ugrani. Gyorsan -e még jobban? nem tudom. FIXMÁP : ahogy FR93 kolléga írta, majd látjuk, mit tippelgessünk előre, úgyse tudjuk. Mindenki naprakész itt, mindenki mindent figyel, nem fogunk lemaradni a nagy pillanatokról.
2022-ben hatalmas infláció volt, de ezt csak részben okozta a választási osztogatás. Mit értesz "hatalmas infláció lesz" alatt? 6%? 10%? 15%? Több? Valószínűségek szerinted? Az, hogy megemelték a keretet, nem azt jelenti, hogy azt ki is fogják tölteni. Ez a lebonyolítás menete, hogy a keret erejéig tudod megvenni. 200 Mrd 0,25%-a az 500 millió Ft, hát nem ez teszi tönkre a magyar népet.
Az is lehet h ez a 200-al kibővített mennyiség után lesz egy új széria már 6.75%-al. Lehet h arra gondolnak annyiért is meg fogják venni. Az infláció szerinted emelkedni fog a következő néhány hónapban?
Mert a hiányt és a felelőtlen osztogatást valamiből fedezni kell. 1db 25 bp nem váltja meg a világot, erre írtam,l ehet,h marad a 7% fixmáp. Hiába emelkedik a kereslet.
De miért emelik 200mrd-al ha látják h csökkent az alapkamat, ennyire drágán finanszírozza magát az állam? Mi történik ha az osztogatások után hatalmas infláció lesz miután meglesz a választások eredménye, akkor tovább emelkednek majd a kötvényhozamok?
A magas tőkeáttétel miatt nem nagy produkció, 1 hét alatt is. DE csináld ezt pl 5m forinttal? Mered? Nem hinném, szóval játéknak nem rossz, de könnyű nullázni vele (pár nap). Összefoglalva: CFD nem befektetés, és a brókerek mindig de mindig nyernek vele. NEM ajánlott.
Azt mondtad, hogy csak tapogatózol a részvények tekintetében. Biztos, hogy a shortolás a jó kiindulás? Ebben hosszútávon igen kevesen lesznek profitábilisak.
A tőkéd mennyi %-át raktad ebbe az ETF-be? Csupán érdeklődöm. All-in tekintve, a tőkéd mennyit bővült 2025-ben? Melyik befektetés érte meg jobban? Engem kevésbé érdekel az USD és EUR befektetés, mert hiába lenne jobb láb EUR bal láb USD, ha nem költök egyik devizanemben sem. Emiatt írtam, hogy forintban nézve, fogalmazzunk kicsit finomabban: nem volt rossz döntés annyira az állampapír. 7% "elfogadható", 6,5% is az volt, amint 6% alá megyünk, talán már más lesz a véleményem.
"Szóval itt is a Ft alapú befektetés hozta a legtöbbet, nem az USD vagy az EUR." . Ez most komoly? Alapos aránytévesztés a részvénybefektetésnél a deviza felől kiindulni. Nagyságrenddel meghatározóbb, hogy mit választok ki mint az, hogy milyen devizában. A devizahatás persze módosítani fogja a végeredményt, de nem ezen dől el. A tavaly nyáron vett Lihium ETF-em most közel +80%-on áll. Akkor mégis jobb volt EUR-ban befektetni? De ha 4IG-t veszek és jókor adom el, akkor még sokkal többet kereshettem volna. Akkor mégis a Ft-ban volt jobb befektetni? És ha jó kis USA kvantum számítástechnikai részvényt akkor meg dollárban? . Arról is beszéltünk párszor, hogy sokan úgy tartanak eurót, hogy már nem többet akarják visszaváltani forintra, így a devizahatás lényegtelenné válik. A forintból forint eszközöket vesznek az eurósból meg eurósokat. Ha valaki eldöntötte, hogy tartósan eurót is tart, az már nem számolja vissza forintra, pont ugyanúgy ahogy török lirára sem. A vagyonának lesz két-három alap lába: egy forint, egy euró és esetleg egy dollár. A private banking-ben ez elég gyakori "ajánlás". Ebben a megközelítésben egyik deviza sem alapabb a másiknál.
Magyar Állampapír tulajok