Az infláció javát átfogják tolni a választások utánra, ahogy 2022-ben is. Ha szerencséjük van és nem lesz külső inflációs sokk, akkor szétterítik 2 évre bármi áron (hatósági ár, ajánlott árak stb.).
Az év hátralévő részében 5,3%-nak kellene érkeznie ahhoz, hogy az átlag 5% legyen. tehát 4,3+ 1% stabilan. Akkor elképzelhető, ha augusztusban eltörlik az árréstopot, különben - szerintem - esélytelen. Vagy majd azt csinálják, mint tavaly év végén, az utolsó 2 hónap dobbant, amikor az átlagnak már úgysem számít, és 2026 a totális összeomlás éve lesz, mind gazdaságilag, mind infláció && stb téren.
A korábbi 4,2 példám szerint. 2 év alatt a FIXMÁP előnye 0,97% (PMÁP > FIXMÁP váltás esetén) Átírtam 4,2-ről 4,6-ra, így néz ki https://kephost.net/p/MjAzNTkxMw.png 0,97%-ból 0,57% lett. Kíváncsi leszek a 2026-os évre, mit hoz a jövő, inflációt ?!
Az inflációhoz nem 4,3%-ot kellene látnunk, hanem 5% felettit. Ha marad év végéig a 4,3 (valamivel kalkulálni kell), akkor az átlag 4,57. 2 tizedesre kerekítve az 4,6 > vagyis 6,1%, még mindig sovánka. Én egy korábbi példámban 4,2-re tippeltem 2025-os inflációnak, tehát ez a +0,4% nem egy világmegváltó érték.
Remélem érthető, hogy én soha nem irigykedek, vagy bántó szándékkal írom, szimplán "reagálok" a fejleményekre. 2026-tól 2 gyermekes anyák SZJA - kánaánja is jön. Szintén 2026-tól családi adókedvezmény újabb ugra-bugra. Szerintem ezeket IS bele fogják kalkulálni az ingatlanárakba. Minden SZJA kedvezmény és "támogatás" + -ingyen pénz, amitől az ingatlan árát még jobban meg lehet emelni. Itt akkor lesz gond, ha nem lesz munka, miből fizetni a lakást. Dehát ez a jövő zenéje. Majd mossuk a szürke vizet az akkugyárakban:D.
Pedig ebben màr benne van mindenféle hókuszpókusz árrésstop hatása is. Infláció gerjesztő gazdaságpolitika inflációt gerjeszt, ez van. Teljesítmény nélkül tömjük a zsebét a keresleti oldalnak, csak ezt tudják.
"Tihamérnek is megoldották, hogy drágábbak legyenek a lakásai...:D" 👍 Valójában az ingatlan tőke nyeresége havi lebontásban dupla annyit hogy, mint a havi bérleti díj (5%netto ). 📈👀
2025. júliusban a fogyasztói árak átlagosan 4,3%-kal haladták meg az egy évvel korábbiakat. Júniushoz viszonyítva átlagosan 0,4%-kal voltak magasabbak az árak. https://www.ksh.hu/gyorstajekoztatok/far/far2507.html
"Szimplán a magas kamatokkal tartják itt, ez erőlködés?" A költségvetési hiányt,a gdp 4-4,5%-át teszik ki a kamtok. Hogy ez erőlködés vagy nem, döntse el mindenki maga. Lényeg, hogy ez a hatalmas összeg szükséges ahhoz, hogy jelen körülmények között annyi legyen az eurhuf amennyi.
Erővel alatt azt érteném, hogy az MNB zsákolja a forintot az EUR ellenében, "intervenció". De erről szó sincs. Szimplán a magas kamatokkal tartják itt, ez erőlködés? Értem, hogy ez szar a gazdaságnak. USA-nak nem szar, de tudom, USA USA. Ferrari vs. Trabant. Ott is -7% a hiány, bezzeg őt 15-16%-ot rottyantak (EUR USD),az nem zavar senkit. Nem egy ember ment is dollárba, hát gratulálok.
Tavaly még az volt a narratíva,hogy jön varga és kamatcaökkentésekkel fogja beizzítanina a gazdaságot. Aztán időközben Magyar átvette a népszerűségi verseny első helyét és az infláció leszorítása lett az elsődleges. Lévén a parasztok az inflációt érzik a bőrükön,a gdp-ről meg csak a tv-ben hallanak. Változik a világ. Forint gyengülés elnapolva.
Erővel van itt tartva Varga óta, ez kiválóan látszik. 400-as árfolyam mellett is tragikusak a költségvetési számok (már most érik a 7000 milliárd Ft körüli éves költségvetési hiány), ennél gyengébb árfolyam mellett még durvább lenne és kb. idő előtti bukás. Túlélésre játszanak, még ha az ország utána beledöglik is, de nem akarják a hatalmat elengedni.
Magyar Állampapír tulajok