Saját pénzt annyit nyomtatnak, amennyit akarnak. Eurót nem tudnak nyomtatni, tehát van kockázata, hogy nem, részben, vagy nem euróban hanem lejben fogják kifizetni. Ezért van a kamatfelár is. Persze bejöhet, és akkor szép kamat euróban nézve.
Itt a 6%os EUR hozamról van szó, ez a lényeg. Itt az EMÁP ad 2-2,5%-ot. Számolj csak ezzel, hogy valaki így is EMÁP-ba fektet, akkor a 6% nem jobb? Értem, hogy kockázatos, és? 10 év végén szép summa üti a markodat 6%-os EUR hozam mellett. Ígyis-úgyis visszakapod a névértéket, mint itt, gondolom.
Elképzelhető hogy igen,mert a január 13-tól ismét jegyezhető román Tezaur államkötvény is adómentes volt.Azt is vehették egyébként a külföldi állampolgárok is.
Ekkora időtávon a tőzsdén kereskedett román államkötvények is hoznak hasonló hozamot. Nem rég a választási hercehurcakor 5 éves lejáratból vettem 5.7% hozamon, szóval ez nem akkora durranás. Persze azóta ekb is csökkentett kamatokat, románia elkezdte rendezni a pénzügyi dolgait, de igen nagy adósságspirálba kerültek és a megszorítások ellenére sem rózsás a helyzet.
Pénzügyminisztérium a kisbefektetőknekP.Z. 2025. augusztus 4., hétfő, 12:00Azok kaphatnak évi 6,50 százalékos kamatot, akik hajlandóak minimum 1000 eurót 10 évre hitelezni a román államnak.Minden korábbinál nagyobb, évi 6,50 százalékos kamatot kínál a Pénzügyminisztérium azoknak, akik euróalapú Fidelis kötvényt vásárolnak. Ez a kamat a 10 éves futamidejű állampapírokhoz jár, ami azt jelenti, 1000 euró befektetésre 650 euró, 10 ezer euróra pedig 6500 euró hozamot biztosít. Ez az első alkalom, amikor a pénzügyi tárca a lakossági befektetőknek szánt, tízéves futamidejű állampapírt dob piacra, írja az economica.net. A kettő-, illetve ötéves- a Maszol.ro portálról'
Szimplán azt mondom, hogy a KSH néha úgy van beállítva, mint egy a kormány-által irányított szervezet, amely hazudik, nem úgy számolja a dolgokat, ahogyan kellene, hivatalosan. És tessék lássék, Trump kirúgta azonnal hatállyal azt a vezetőt, aki ezeket a munkanélküliségi-munkabizbasz adatokat számolta, kalkulálta. Majd utólagosan kiderül, hogy a 140.000 munkahely bővülés valójában CSAK 14000 a felülvizsgálatot követően, hogy lehet ekkora eltérés? Ha ezt manipulálják, akkor akár a GDP adatokat is sumákolhatják, minthogy 3% GDP növekedés volt az USA-ban Q2 vagy Q3? és ha mégsincs, csak azért ezt tették közzé, hogy ne legyen totális összeomlás? Már így is 4-5% között vannak a hozamok, ha kiderül, hogy semmi nem az, aminek látszik, akkor jöhetne a 6-7%-os hozamszint, FED ide vagy oda. Ők a legsumákabbak mind közül, a tűzpiros Ferrariban, ők verik át legjobban a világot. Nekem ez a véleményem.
És erről mi a véleményed? https://www.portfolio.hu/uzlet/20250804/trump-ujra-lecsapott-erre-figyelj-ha-vannak-befekteteseid-777895 Múlt hét pénteken olyan, rég nem látott gyenge adat érkezett az amerikai gazdaságból,
ami sok kérdést vet fel a gazdaság általános állapotával, a gazdasági
kilátásokkal és ezzel együtt a várható kamatpályával kapcsolatban is. Az
Egyesült Államok munkaerőpiaca látványosan megtorpant júliusban: a
mezőgazdaságon kívüli foglalkoztatás mindössze 73 ezerrel nőtt, jócskán
elmaradva a 110 ezres piaci várakozástól. Ennél is drámaibb az, ami a
korábbi hónapok adatainak felülvizsgálatából jött ki: a júniusi számot a
korábbi 147 ezerről annak tizedére, 14 ezerre vágták vissza, a májusit
pedig 125 ezerrel csökkentették. Ez
összességében 258 ezerrel kevesebb új munkahelyet jelent, ahhoz képest,
mint amit korábban közöltek, vagyis a gazdaság jóval gyorsabban hűlhet,
mint ahogy a hivatalos adatközlések sugallták. Hogy tudott a felülvizsgált 10%-a lenni? Egyszerűen. Hamisították az adatokat, hogy tolják a longot...
Nekik sem könnyű,én megértem őket! Menekülnek az igazságszolgáltatás elől. Ilyenkor az ország sorsa sokadlagos. Inkább az ország menjen tönkre,mint ők börtönbe! Nem igaz!?
Magyar Állampapír tulajok