Üdv! December közepén szálltam ki teljesen a magyar állampapírokból. Osztrák családi házat kellett kifizetnem 2024-év végéig, úgyhogy nálam abba ment a tőke... A ház eléggé leromlott állapotban volt, de az alapja és az alsó szint az stabil állapotban volt. A teljes felső szint lebontásra került és az újraépítése jelenleg is zajlik, négy kis lakás lesz benne kialakítva ami kiadásra kerül az ott dolgozó vendégmunkások számára. Ottani viszonylatban is nagyon olcsón jutottam hozzá, szinte telek áron az állapota miatt, de amikor elkészül, akkor minimum duplája lesz az ára annak amibe összesen nekem került és hosszú távon fog állandó rendszeres jövedelmet hozni...
A kérdésem még mindig áll: ezelött 2-3 hónappal hülye volt aki állampapírba tette a pénzét.Te hová tetted ? ez így utolag sem lesz könyü. Az a baj ezzel a topikkal hogy az ellendrukerek nem mondják meg ma hogy mi lenne jó fél, egy , vagy két év múlva
Ma meg kellett válni némi 2029/I-től. Hogy a klasszikust idézzem "két hete még másképp nézett ki minden". Ez a pénz épp várja, hogy OTP részvény legyen belőle.
Az én mozimban az SXR8.DE mást mutat. A 2024! február 20 kamatforduló alatt van most az árfolyama. Gyakorlatilag ma jobb üzlet áttenni oda pénzt PMÁP-ból, mint volt bármelyik nap 2024. február 20 óta. És közben jött egy aprócska 19,1% kamat is. Azért ez kemény.
A részvénypiacot általánosságban hosszútávú befektetésnek írjátok. Hogy 3-4-5 évre kell tervezni. Látva ezt a mostani esést. Most feltenném a kérdést, látva a gazdasági mutatókat, lesz 3-4-5 múlva ott az S&P, ahol volt? Lehet találni mágikusan rallyzó részvényeket, vagy jóra voksolsz, vagy nem. Ha index szinten fektettél be, szintén, vagy jól döntesz, vagy nem. Ez nem az S&P Topic, hanem a Magyar Állampapír topic. OTP-ben OTP-ről írok. Hang Seng topicban nem írok DAX elemzésekről.
Ebben a topikban folyton vissza-visszatérő jelenség, hogy sokan azt gondolják, hogy mindenki h*lye a piacon,csak a magyar lakossági állampapír a repülő.
Ilyenkor jönnek a professzorok, hogy dehát a Kolumbiai tőzsdén a Banán eladások fellendültek, az +os, abba fektettél volna, +15%-ot hozott fél év alatt, míg a PMÁP csak +5,2. Tehát szarok vagyunk, hogy nem a babánra voksoltunk. Most aki az USA részvénypiacra voksolt, merthogy 150 év átlagában milyen szépen hozott, az most megérzi a vérszagot 2-3 hét alatt 20-30%-os zuhanás. Ha Trump kitart a marhasága mellett , ami lehet, hogy most marhaságnak tűnik, aztán a végén előrántja az ászt, hogy megegyeztem mindenkivel, elállnak a vámoktól, amikkel eddig súlytották az USA-t, helyreáll az a rend, amire vágyott. És jön egy őrült rally, de addig is kivárás.
Részvények, részvényindexek csak az utolsó 3-4 hónap alatt csináltak 20-30 vagy még több százalék emelkedést. Az 5%-val meg nem az volt a baj, hogy nominálisan 5, hanem hogy ennek az 5-nek nem volt köze a valósághoz,az csak egy habiszti 5 volt.
Az elmúlt 15 hónap a levesbe ment. Aki nagy tétellel átment a részvénypiacra novembertől márciusig, az mind hatalmasat bukott. Van ilyen is, senki nem láthatta előre. Ezért tartunk portfóliót, amiben ezért tartunk alacsony kamatozású állampapírt IS, mert a kockázat a részvénypiacon azt jelenti, amit most látunk. Nem mindegy, hogy a pénzed 100%-a vagy 50%-a vagy 25%-a esett most 25%-ot. És az se mindegy, hogy van-e állampapírban kvázi cash vásárolni most vagy majd alacsony áron. Az, hogy az EUR esik 3%-ot a HUF-hoz, az teljesen hidegen hagy, ha közben a részvények 25%-ot esnek. És a cash még mellékesen hoz aprópénz 5,2%-ot is.
Az, hogy mi a jó, utólag 1-2 év múlva derül ki. A recesszió miatt kamatcsökkentéseket emlegetnek. Ez BMÁP-nak kevésbé jó hír. Én szerintem meg az eleve rottyon lévő devizákat, országokat szépen megtalálják, onnan is menekülni fognak, nem csak az USA-ból. LÁSD OTP -15%-ban csattant ma reggel.
év elejihez képest már -0,5% prémium (1,5>1,0%) 3 év alatt 1,5%-al vagy kevesebb. Sok-nagy eltérés? Nem Nem tudok jót írni róla, de szart sem. Nem látok a jövőbe. Lehet jó lesz. Látva a tőzsdei eséseket, mikor jön a HUF rakéta? Mikor jön el az a pont, hogy a küzdő országok devizáira rászállnak , és kikényszerítenek egy kamatemelést?
Magyar Állampapír tulajok